Καθώς αντιπρόσωποι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη καταφθάνουν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στις διεργασίες του European Business Summit: "Europe in the world: leading or lagging?,”[1] η Greenpeace καλεί τις εταιρίες να υποστηρίξουν φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα που οδηγούν σε περισσότερες πράσινες επενδύσεις. Περισσότεροι από 170 ακτιβιστές της Greenpeace εμποδίζουν την είσοδο στους εκπροσώπους των εταιριών που αντιτίθενται σε πιο φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και επιτρέπουν την είσοδο σε αυτούς που έχουν ταχθεί υπέρ της μείωσης των εκπομπών της Ευρώπης κατά 30% ως το 2020.
Ήδη κορυφαίες εταιρίες, όπως η Google, η Unilever, η Danone, η Philips και η Allianz[2] και κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αναβάθμισης του στόχου μείωσης των εκπομπών για το 2020 σε 30%.[3] Ένας τέτοιος στόχος θα τονώσει τις επενδύσεις σε καινοτόμες, πιο αποδοτικές και καθαρές τεχνολογίες, ενώ αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά €620 δις και να δημιουργήσει 6 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας.[4] Ωστόσο κάποιες άλλες εταιρίες, όπως η Microsoft, η BP, η Volkswagen (VW) και η Maersk, φρενάρουν τις πράσινες επενδύσεις στην Ευρώπη.
‘Αυτή τη στιγμή πολλές μεγάλες εταιρίες σπαταλούν εκατομμύρια ευρώ σε λομπίστες προκειμένου να σαμποτάρουν τις προοπτικές εκσυγχρονισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας’ ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής για θέματα ενέργειας του Ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace. ‘Οι εταιρίες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη στασιμότητα που εγκλωβίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές ανάπτυξης και την υποστήριξη ενός φιλόδοξου κλιματικού στόχου που προωθεί την ανταγωνιστικότητα.’
Τον Ιούνιο οι υπουργοί περιβάλλοντος της ΕΕ θα συζητήσουν την προοπτική αναβάθμισης του ξεπερασμένου στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 20% ως το 2020. Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη θέση της ΕΕ, ενόψει της κρίσιμης Διεθνούς Συνόδου για το Κλίμα στη Νότια Αφρική το Νοέμβριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο στο Κανκούν του Μεξικό οι χώρες του ΟΗΕ συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστήμης. Αυτό συνεπάγεται 25-40% για τις αναπτυγμένες χώρες, στόχος που καθιστά το σημερινό 20% της Ε.Ε. ξεπερασμένο. Εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη, η υιοθέτηση στόχου μείωσης των εγχώριων εκπομπών από την Ε.Ε. κατά 30% θα δώσει νέα ώθηση στις διεθνείς κλιματικές διαπραγματεύσεις και θα αποτελέσει τη βάση για τη μείωση των εκπομπών κατά 40% από τις αναπτυγμένες χώρες ως το 2020.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Ιμπραήμ (Βρυξέλλες)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου