Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η Ελλάδα που αντιστέκεται..


Μέσα στο ζοφερό κλίμα της κατήφειας που μας έχει κατακλύσει, υπάρχει και η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει. Τρεις μικρές ειδήσεις που αλίευσα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βοηθούν να δούμε ότι υπάρχουν συμπολίτες που ανοίγουν νέους πρωτοποριακούς δρόμους, που δουλεύουν δημιουργικά, που μας παρακινούν στην άμιλλα, που μας κάνουν αισιόδοξους – αισιόδοξους (όσο κλισέ και αν ακούγεται) ότι ο πλούτος της χώρας είναι οι άνθρωποί της, όσοι από αυτούς αποφασίζουν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους και τους άλλους.

Η Ηπιόνη:

Ομάδα Επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιούργησε μια ευφυή εφαρμογή, ικανή να διαχειριστεί κάθε είδους ανθρώπινο σωματικό και ψυχολογικό πόνο! Πρόκειται για την εφαρμογή “Epione”(Ηπιόνη, από το όνομα της συζύγου του Ασκληπιού, που λατρευόταν ως αυτή που απάλυνε τον πόνο). Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε προκειμένου να εξαλείψει χρόνιους πόνους όπως σε καρκινοπαθείς ή οξείς, όπως σε ατυχήματα, εγχειρήσεις , αλλά και σε πόνους ... φανταστικών μελών του σώματος μετά από ακρωτηριασμό, ανέκφραστους ψυχολογικούς πόνους, κλπ.

Το κόστος θα είναι μόνο 400 ευρώ, εκτός του υπολογιστή που θα πρέπει να διαθέτει ο πάσχων! (μόνο στις ΗΠΑ για παυσίπονα ξοδεύονται ετησίως 90 δις δολάρια). Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο καθηγητής κ. Xατζηλεοντιάδης, η αλληλεπίδραση στον ασθενή είναι εφικτή με δύο τρόπους. Την βιοανάδραση και την απόσπαση προσοχής μέσω οπτικοακουστικών μηνυμάτων. Στην βιοανάδραση στέλνονται με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ηλεκτρικές διεγέρσεις οι οίες μπλοκάρουν τα σήματα του πόνου και τον βοηθούν να εκκρίνει τις φυσικές ενδορφίνες που δημιουργούν αίσθηση ευφορίας στον οργανισμό. Στην περίπτωση της απόσπασης προσοχής η εφαρμογή προσφέρει την ψευδαίσθηση της ηλεκτρονικής αγκαλιάς, μέσα από έναν τρισδιάστατο χώρο, ο οποίος προσαρμόζεται στις ανάγκες του καθενός. Η εφαρμογή θα δοκιμαστεί πιλοτικά το καλοκαίρι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου