Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ο ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ


Η πανίσχυρη εταιρεία Glencore, η οποία ειδικεύεται στα εμπορεύματα, προχωρά με την δημόσια προσφορά της, η οποία αναμένεται να αγγίξει τα 10 δις δολάρια, ανεβάζοντας την αποτίμησή της κοντά στα 60 δις. Από την συγκεκριμένη ιστορία ξεχωρίζει η περίπτωση του κ. Τέλη Μυστακίδη, ο οποίος ανήκει στην αρχική ομάδα επενδυτών που απέκτησαν μετοχές απευθείας από τον Μαρκ Ριτς, όταν αυτός πούλησε την εταιρεία. Σήμερα, ο κ. Μυστακίδης αναμένεται να κερδίσει δισεκατομμύρια μέσω από την δημόσια προσφορά, καθιστώντας τον έτσι έναν από τους πιο πλούσιους Έλληνες διεθνώς.

Ο 49χρονος µάνατζερ, ο οποίος σπούδασε Οικονοµικά στο London School of Economics, είναι επικεφαλής των τµηµάτων χαλκού και µολύβδου της επιχείρησης, ενώ εργάζεται στην επιχείρηση από το 1993. Επιπλέον, συμμετέχει στη διοίκηση δύο σηµαντικών εταιρειών του οµίλου, της Mopani Copper Mines και της Recyclex.

Σε γενικές γραμμές πάντως, τόσο η Glencore, όσο και τα στελέχη της είναι διαβόητοι για την μυστικοπάθεια και τους χαμηλούς τόνους που κρατούν, παρόλο που διαχειρίζονται εμπορεύματα και συμβόλαια σε ποσότητες τεράστιες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία είχε το 2010 έσοδα 145 δις δολαρίων και 5,3 δις δολάρια κέρδη.

Εκτός όμως από τον κ. Μυστακίδη, αναμένεται να βγουν κερδισμένοι και οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι, όπως ο Ντάνιελ Μέιτ, και ο διευθύνων σύμβουλος, Αϊβαν Γκλέιζενµπεργκ, ο οποίος µετά τη δηµόσια εγγραφή θα συµµετέχει στην εταιρεία µε 15,8% (έναντι 18,1% σήµερα), µε το µερίδιό του να αποτιµάται στα 10 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου