Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΥΠΟΚΡΗΣΙΑ

ΥΠΟΚΡΗΣΙΑ

Σήμερα είναι ημέρα διαμαρτυρίας. Χιλιάδες, λέει, Έλληνες θα κατέβουν στις πλατείες των πόλεων φορώντας μαύρα διαδηλώνοντας κατά των πυρκαγιών. Τι ακριβώς όμως θα πει «διαδηλώνοντας κατά των πυρκαγιών»; Υπάρχει κανείς που να είναι υπέρ των πυρκαγιών; Οι συγκεκριμένη διαδήλωση, όπως άλλωστε και η προηγούμενη που έγινε στην πλατεία Συντάγματος για την Πάρνηθα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για τον Ελληνάραπου παρακολουθεί τα θλιβερά γεγονότα από τον καναπέ του σπιτιού του τρώγοντας σουβλάκια και πίνοντας μπύρα (όπως ακριβώς θα έκανε αν έβλεπε μπάλα) να δείξει δήθεν ότι κι αυτός νοιάζεται για το περιβάλλον. Διότι μόνος του δεν μπορεί να το δείξει. Πρέπει να τον καλέσουν να κατέβει σε διαδήλωση. Πρέπει να γίνει μέρος της «αγέλης». Να ακολουθήσει άλλους, να μιμηθεί (άλλη αγαπημένη συνήθεια του Ελληνα). Ο Ελληνας κατεβαίνει πολύ εύκολα στους δρόμους. Αρκεί να του δοθεί το κατάλληλο σύνθημα. Άλλες φορές το δίνει ο αρχηγός του κόμματος που υποστηρίζει, άλλες η Εθνική ομάδα ή η ομάδα του κι άλλες, να διαδηλώσει, δήθεν, για το περιβάλλον. Έτσι, το χειμώνα θα μπορεί να κοκορεύεται σε φίλους και γνωστούς: «ήμουν κι εγώ εκεί, στη διαδήλωση». Θα έχει έτσι το κεφάλι και τη συνείδηση του ήσυχη, ότι κάτι έκανε κι αυτός για να σώσει το περιβάλλον. Τι έκανε; Κατέβηκε στο Σύνταγμα. Με το αυτοκίνητό του φυσικά. Σιγά μην πάρει τα μέσα μεταφοράς. Τι υποκρισία!

Ο ίδιος ο Ελληνας που διαδήλωσε βροντοφωνάζοντας στο Σύνταγμα υπέρ του περιβάλλοντος και κατά των πυρκαγιών, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στο παραμικρό. Θα συνεχίσει ακάθεκτος την γνωστή συμπεριφορά του. Σιγά μην αλλάξει συμπεριφορά. Δεν ξέρει κι ούτε θέλει να ξέρει, πως για να κάνει κάτι για να σώσει το περιβάλλον, πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης και γενικά τρόπο ζωής. Αλλά είπαμε: Ο Ελληνάρας δεν νοιάζεται για το περιβάλλον ή τον διπλανό του. Δεν του καίγεται καρφάκι.

Έτσι, θα βγάλει τα μαύρα, θα συνεχίσει να καπνίζει σαν τσιμινιέρα πετάγοντας τις γόπες στο δρόμο, στο δάσος κι όπου τύχει και περάσει με το αυτοκίνητό του, θα συνεχίσει και δεν θα ανακυκλώνει, θα συνεχίσει να βρομίζει με τα σκουπίδια του τις παραλίες και τις εξοχές. Και φυσικά θα σπαταλά ενέργεια, νερό, και δεν θα χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς ούτε για αστείο. Αλλά, κυρίως θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται και να φωνάζει σε κάθε ευκαιρία: «που ‘ναι το κράτος»; Γιατί αυτός είναι σωστός πολίτης. Για όλα φταίει το κράτος, και γενικά οι άλλοι. Αυτός περιμένει το κράτος να τον σώσει, να του καθαρίσει την είσοδο του σπιτιού του από τα χιόνια, τα φρεάτια από τα σκουπίδια.

Χαρακτηριστική απάντηση Ελληνάρα στην ερώτηση (πρόκειται για πραγματικό διάλογο):

«Γιατί πετάς τα σκουπίδια στο δρόμο»;

«Εγώ πληρώνω το δήμο για να καθαρίζει. Ας τα καθαρίσει λοιπόν αυτός».

Αυτός είναι λοιπόν ο Ελληνάρας: Βγαίνει στα κανάλια, φωνάζει, διαμαρτύρεται, αλλά δεν κουνάει το δαχτυλάκι του για να διορθώσει κάτι στραβό.

Οι ελάχιστοι εθελοντές που πάνε και καθαρίζουν το καλοκαίρι τις παραλίες και τον Κηφισό, ή που περιπολούν τα βράδια στα λιγοστά δάση που έμειναν στην Αθήνα αποτελούν την εξαίρεση.

Κατέβα λοιπόν Ελληνάρα κι εσύ στις διαδηλώσεις. Βάλε τα μαύρα ρούχα, πάρε το πανό που θα σου δώσουν και κάνε ό,τι κι οι διπλανοί σου. Σε αυτό είσαι πολύ καλός. Έπειτα, γύρνα στη μίζερη ζωή σου. Όλα, σε λίγο καιρό θα έχουν ξεχαστεί άλλωστε. Υπάρχουν άλλα πράγματα που σε απασχολούν, πιο σημαντικά και πιο ανώδυνα: οι εκλογές, η μπάλα, το φαγητό. Δόξα το Θεό, τα τηλεοπτικά κανάλια φροντίζουν πάντα να μην πλήξεις…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου