Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Διαστημική» τεχνολογία made in Greece!

Διαστημική» τεχνολογία made in Greece!

...παράγει η εταιρεία «BETA CAE Systems ΑΕ» με έδρα το Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1999 από παρέα αποφοίτων του Τμήματος Μηχανολόγων του ΑΠΘ. Σήμερα έχει πελάτες τη NASA, ομάδα της F1 και μεγάλες αυτοκινητο- βιομηχανίες!

Εξειδικεύεται στην εξέλιξη λογισμικού προεπεξεργασίας δεδομένων και μεθεπεξεργασίας αποτελεσμάτων ανάλυσης κατασκευών. Απασχολεί περισσότερους από 150 υπαλλήλους.

Παίρνοντας το μέλλον στα χέρια τους οι νεαροί φοιτητές και θέλοντας να εφαρμόσουν στην πράξη τις σπουδές τους και μην έχοντας καμία προοπτική εξέλιξης μέσω της σχολής τους, οργανώθηκαν και σιγά σιγά άρχισαν να απευθύνονται οι ίδιοι στις παγκόσμιες αγορές. Αρχικά έκαναν επαφές με αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας.

Η μικρή επιχείρηση εξελίχθηκε ραγδαία και το 1999 δημιουργήθηκε μια ανώνυμη εταιρεία η οποία ανέπτυξε, εξέλιξε και προώθησε προϊόντα λογισμικού που ενδιέφεραν την παγκόσμια αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σήμερα η «BETA CAE Systems ΑΕ» έχει εγκαταστήσει πάνω από 3.000 άδειες χρήσης των προγραμμάτων της. Παράλληλα εξυπηρετεί περισσότερους από 600 πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο:
• βιομηχανίες αυτοκινήτων
• χημικές βιομηχανίες
• βιομηχανίες γενικής μηχανολογίας
• αεροπορικές εταιρείες
• βιομηχανίες τρένων
• ναυπηγεία
• αγωνιστικές ομάδες (Formula 1)
• πανεπιστημιακά ιδρύματα
• τη NASA!

Η «BETA CAE Systems ΑΕ» έχει αναπτύξει 3 συστήματα λογισμικού, τα «ANSA», «ΜETA», και «TAξIS» που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία:

1. Το πρόγραμμα «ANSA» είναι ένας προεπεξεργαστής για προγράμματα πεπερασμένων στοιχείων, ο οποίος με εύχρηστο και φιλικό τρόπο προετοιμάζει τα δεδομένα που απαιτούν τα προγράμματα πεπερασμένων (CAE) με στοιχεία που λαμβάνονται από προγράμματα σχεδίασης (CAD).

2.
Το πρόγραμμα «ΜETA» είναι ένας μετεπεξεργαστής για προγράμματα πεπερασμένων στοιχείων, ο οποίος με εύχρηστο και φιλικό τρόπο παρουσιάζει τα αποτελέσματα που εξάγονται από τα προγράμματα πεπερασμένων (CAE) για την πληρέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων της συμπεριφοράς μιας κατασκευής.

3.
Το πρόγραμμα «TAξIS» είναι ένας διαχειριστής των διαδικασιών ενός γραφείου μελετών ή μίας βιομηχανίας, για προβλήματα που έχουν σχέση με την έρευνα και την εξέλιξη νέων προϊόντων. Το «TAξIS» βρίσκει μεγάλη εφαρμογή σε μεγάλες εταιρείες με διασκορπισμένα γραφεία μελετών ή και πολλές ανεξάρτητες ομάδες μελετητών, αλλά μεγάλα σε μέγεθος και πολυπλοκότητα πρότζεκτ.

Συνεργάζεται στενά με το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ και παρέχει, για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο σκοπούς, δωρεάν χρήση των προγραμμάτων «ANSA» και «ΜΕΤΑ».

Ωστόσο ακόμη κι ένα τέτοιο start-up δεν κατάφερε να μείνει εκτός οικονομικής κρίσης. Η στάση της εταιρείας:
«Το 2008 δεχτήκαμε κι εμείς πλήγμα από τη διεθνή ύφεση. Είδαμε τα έσοδά μας να μειώνονται, από 15,64 στα 12,51 εκατ. ευρώ, αλλά δεν κάναμε πίσω. Αντίθετα, ακολουθήσαμε πιο απαιτητική πολιτική και αυξήσαμε τους εργαζομένους από 80 σε 105. Το ρίσκο ήταν μεγάλο, αλλά απέδωσε, γιατί σκεφτήκαμε μακροπρόθεσμα και επενδύσαμε στο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι μαθημένες να στοχεύουν μόνο στο άμεσο κέρδος και να λειτουργούν με δάνεια εις βάρος των καταναλωτών, είναι λογικό ότι δε θ αντέξουν σ αυτήν την κρίση. Είναι, όμως, μια καλή ευκαιρία για να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου