Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Κυβερνούν τη χώρα πολιτικοί αχρηστοι χωρίς κατάλληλες γνώσεις

Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη

Οι αξίες στο ΧΑ από την ημέρα «ορόσημο» όπως την χαρακτήρισαν τότε οι πολιτικοί, αυτή της 21ης Ιουλίου έχουν καταρρεύσει. Είναι ενδεικτικό πως ο γενικός δείκτης έχει χάσει από τότε 40%, η Εθνική Τράπεζα έχει υποχωρήσει κατά 55%, η ΔΕΗ 36%, ο ΟΠΑΠ 43% και πάει λέγοντας. Η αξία των κινητών αξιών που κατέχει το δημόσιο στο ΧΑ στις 21/7/11, έχει υποχωρήσει από τα 5,4 δισ. ευρώ στα 3 δισ. ευρώ περίπου σήμερα 5/10/11. Δηλαδή μέσα σε ελάχιστους μήνες χάθηκαν σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 45%, από την εισηγμένη κρατική περιουσία, ενώ κατά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η κινητή περιουσία στο Χ.Α. του Δημοσίου ήταν 6,4 δισ., δηλαδή απώλεια από τότε 3,4 δισ., δηλαδή ποσοστό 54%. Ποιοι φέρουν την ευθύνη γι΄ αυτό; Θα τιμωρηθεί κανείς γι’ αυτή τη ζημιά του Δημοσίου;

Οι Έλληνες δίνουν από το υστέρημά τους προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους στόχους της, αλλά οι πολιτικοί και κυρίως αυτοί που κυβερνούν, δεν καταφέρνουν να μας βγάλουν από την κρίση. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Στο εσωτερικό παίρνουμε μέτρα αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση να τα εφαρμόσει και στο εξωτερικό παίρνονται αποφάσεις, αλλά γίνονται δηλώσεις από Έλληνες και ξένους αξιωματούχους, που προκαλούν σύγχυση στην επενδυτική κοινότητα και αυξάνουν την αβεβαιότητα. Οι Έλληνες πολιτικοί, επειδή δεν καταλαβαίνουν τη σημασία τους, δεν διαμαρτύρονται στους ξένους για τις άστοχες χωρίς λόγο δηλώσεις αυτές.

Στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα αλλά οι πολιτικοί δεν μπορούν να το κατανοήσουν. Γιατί; Υπάρχει ανικανότητα ή σκοπιμότητα; Ποιος ελέγχει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την προνομιακή πληροφόρηση που έχει σήμερα τέτοιες διεθνείς προεκτάσεις ενώ ξεκινάει από τη χώρα μας; Γιατί μήνες τώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις, δεν παίρνονται σωστά μέτρα, ώστε να τελειώνουμε με αυτήν την κρίση; Αυτοί που κυβερνούν στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. τι έχουν να πουν εκτός από το να κατηγορούν τους επιχειρηματίες, τους δημοσιογράφους, τα άλλα πολιτικά κόμματα; Τι έργο στην πράξη έχουν να επιδείξουν οι Έλληνες υπουργοί;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αδιαφορία και από κάποιους βουλευτές εκτός από τους Υπουργούς και δυσφορία από τους πολίτες. Το βάρος των προβλημάτων δεν μπορεί να σηκωθεί από βουλευτές και κυρίως Υπουργούς χωρίς κατάλληλη εργασιακή εμπειρία. Δυστυχώς κάποιοι μάλλον θα μας ρίξουν στον γκρεμό. Και το δυσάρεστο είναι ότι βλέπουν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα, αλλά δεν φεύγουν. Δεν παραδίδουν την καρέκλα σε αυτούς που μπορούν. Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα. Τους ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα, η δημοσιότητα και το πολιτικό τους μέλλον, το οποίο όλοι βλέπουν ότι δεν έχουν εκτός από τους ίδιους.

Είναι όμως μόνο οι πολιτικοί που φταίνε για αυτήν την κατάσταση; Δυστυχώς όχι. Πριν λίγες εβδομάδες (16 Αυγούστου) ο ΣΜΕΧΑ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση: Να βγουν οι διοικήσεις των κρατικών εταιρειών μπροστά και να παρουσιάσουν στα μέλη του ΣΜΕΧΑ την πραγματική αξία των επιχειρήσεων που διοικούν. Ξέρετε πόσες διοικήσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΜΕΧΑ, ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερους από 1 εκατ. επενδυτές; Καμία. Δυστυχώς καμία διορισμένη διοίκηση δεν θέλησε να παρουσιάσει την αξία της επιχείρησης που διοικεί. Αδιαφορούν προφανώς και αρκούνται στους παχυλούς μισθούς που λαμβάνουν και που δήθεν περιέκοψαν αλλά ελάχιστα. Κανένας δεν τους ελέγχει σε κανέναν δεν δίνουν λόγο για τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν και κανένας τους φυσικά δεν αγχώνεται από την πτώση της τιμής της μετοχής, γιατί απλά δεν κατέχουν μετοχές. Διαχειρίζονται περιουσία που δεν είναι δική τους. Είναι όμως του ελληνικού Δημοσίου. Ίσως θα έπρεπε να αμείβονται και βάσει της πορείας της αξίας των μετοχών της εταιρίας που διοικούν από την αρχή της διοίκησής τους ή να παίρνουν ως αμοιβή μετοχές.

Όμως έτσι βλάπτουν όλους τους πολίτες αυτής της χώρας οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν την απόκλιση στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Δυστυχώς, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε κρατική περιουσία σε εξευτελιστικές τιμές και κανένας δεν αναλαμβάνει μία σοβαρά οργανωμένη πρωτοβουλία ώστε να βελτιωθεί το τίμημα. Ποιοι ευθύνονται γι΄ αυτό;

Όσοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο θα πρέπει να δώσουν προσωπικές εγγυήσεις, όπως δίδει ο κάθε επιχειρηματίας σε κάθε τράπεζα όταν λαμβάνει δάνεια. Να εγγυηθούν με την προσωπική τους περιουσία ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση με παραμονή στο ευρώ. Να εγγυηθούν πως οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο. Αλλιώς θα πρέπει να επανασχεδιαστεί η προσπάθεια βελτίωσης των δημοσιονομικών. Ρωτώ: Γιατί να πληρώσουν τόσα οι Έλληνες πολίτες και τελικά η χώρα να πτωχεύσει, να πάμε σε μεγάλο κούρεμα χρέους και να βγούμε από το ευρώ, ενώ θα έχουμε παράλληλα πουλήσει όλη την κρατική περιουσία;

Η περιουσία πρέπει να πουληθεί μόνο αν παραμείνουμε στο ευρώ και δούμε ανάπτυξη. Αν φύγουμε από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και δεν έχει το κράτος περιουσία τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Καλώ όσους συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων να προσπαθήσουν περισσότερο. Σήμερα παρατηρούμε τους υπουργούς να μιλάνε χωρίς να λένε κάτι σημαντικό με αποτέλεσμα να βυθίζεται το χρηματιστήριο κάθε φορά που μιλάνε και επίσης παρατηρούμε πως για τις αποφάσεις που παίρνονται δεν έχει γίνει προσεκτική μελέτη. Ποιοι «σοφοί» στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. αποφάσισαν ο κούρεμα 21% και γιατί τόσο σύντομα σχεδιάζουν αλλαγή με 50% κούρεμα; Είναι καιρός να αποδείξουν ότι έχουν ικανότητες και όχι σκοπιμότητες, αλλιώς θα επιβεβαιωθούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς, αλλά τεχνοκράτες προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Την παραπάνω άποψη υιοθετώ πλέον και εγώ.

Την αιτιολογώ δε αυτή την άποψη και επιπλέον με το επιχείρημα ότι είναι αδύνατον ακόμη και για ευφυείς και πατριώτες πολιτικούς (που υπάρχουν και έχουν ιδιαίτερες ικανότητες στην ομιλία και στην προσέλκυση ψήφων με όποιους τρόπους) να μάθουν τόσο σύντομα, υπό τόσο δύσκολες συνθήκες σε λεπτομέρειες τα μακροοικονομικά, τα νομισματικά, τις αγορές, κλπ. και ταυτόχρονα να έχουν αναγνωρισμένες οργανωτικές ικανότητες που απαιτούν οι έκτακτες σημερινές συνθήκες και κατέχουν μόνο όσοι έχουν ανάλογη προϋπηρεσία στην πράξη σε αυτούς τους τομείς.

Το χειρότερο είναι ότι οι Κυβερνώντες δεν ψάχνουν να βρουν τέτοιους τεχνοκράτες ούτε σαν συμβούλους ενώ αυτοί οι τεχνοκράτες Έλληνες πατριώτες δέχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αυτές δωρεάν και χωρίς σκοπιμότητες.

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου