Αναζητώντας διέξοδο από την οικονομική κρίση, τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες οι Ευρωπαίοι σκαρφίζονται διάφορα δαπανηρά σχήματα προκειμένου να ενισχύσουν τις δαπανηρές τους κυβερνήσεις και τους πιστωτές τους, με αποτελέσματα που ως σήμερα κρίνονται από ελάχιστα ως αρνητικά.
Αλλά υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ: λέγεται Εσθονία.
Όπως το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αυτή η βαλτική δημοκρατία επλήγη σκληρά από την κρίση: το 2009 η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 14% και η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 19%, από 4% που βρισκόταν την προηγούμενη χρονιά. Σε αντίθεση όμως με τους ομολόγους της τής Μεσογείου, η κυβέρνηση της Εσθονίας αντέδρασε περικόπτοντας κρατικούς μισθούς και θέσεις εργασίας και συντάξεις, ενώ διατήρησε τη φορολογία εισοδημάτων και των επιχειρήσεων σταθερή στο 21%.
Τώρα η κεντρική κυβέρνηση της Εσθονίας είναι η μόνη στην Ευρώπη που ανησυχεί για τυχόν... υπερθέρμανση της οικονομίας της. Το δεύτερο τρίμηνο του 2011 η ανάπτυξη του το ΑΕΠ έφτασε στο 8.4% και είναι η ψηλότερη στην Ευρώπη. Η απασχόληση στην Εσθονία κατέγραψε επίσης ετήσια αύξηση της τάξης του 7.7%, άλλο ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο σχετικός μέσος όρος είναι 0.3%. Όσο για τα δημόσια οικονομικά της, το δημόσιο χρέος της Εσθονίας έφτανε το 2010 στο 6.6%, έναντι... 143% στην Ελλάδα και 119% στην Ιταλία.
Η Εσθονία είναι μια μικροσκοπική χώρα, και ό,τι κι αν συμβαίνει εκεί συχνά απαξιώνεται ως ασήμαντοαπό τους υψηλόβαθμους ιθύνοντες της ΕΕ. Αλλά το μοντέλο της χαμηλής φορολογίας, της αυτοσυγκράτησης στην κρατική παρέμβαση, του κράτους δικαίου, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της νομισματικής σταθερότητας (η Εσθονία εντάχθηκε στην ευρωζώνη νωρίτερα φέτος) παρήγαγε ευημερία όπου κι αν εφαρμόστηκε. Καλά θα κάνει να το προσέξει αυτό η Ευρώπη, πριν περάσει από τις χρεοκοπημένες ιδέες στα χρεοκοπημένα κράτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου