Βιολογικό μέλι στη Βαυαρία έγινε μεταλλαγμένο εξαιτίας επιμόλυνσής του από μεταλλαγμένο αραβόσιτο. Το περιστατικό συνέβη σε μελισσοκόμο της Βαυαρίας, ο οποίος από ιδιοκτήτης εκμετάλλευσης μελισσοκομείου οικολογικού χαρακτήρα κατέληξε ως παραγωγός μεταλλαγμένου μελιού.
Για την επιμόλυνση ευθύνεται το ομόσπονδο κράτος της Βαυαρίας, που σε ιδιόκτητα γεωτεμάχια του, σε απόσταση 500 μέτρων από τις κυψέλες, καλλιέργησε γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο της σειράς ΜΟΝ 810, για ερευνητικούς σκοπούς.
Ο ατυχής μελισσοκόμος ισχυριζόμενος ότι η πρόσμειξη καταλοίπων γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου κατέστησε τα μελισσοκομικά προϊόντα του ακατάλληλα προς διάθεση στην αγορά και κατανάλωση, προσέφυγε κατά του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού εισαγγελέα η πρόσμειξη στα μελισσοκομικά προϊόντα γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου προκαλεί βλάβη των εν λόγω προϊόντων. Συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας διευκρινίζει ότι «ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει υλικό προερχόμενο από γενετικώς τροποποιημένο φυτό πρέπει να θεωρείται πάντοτε, ανεξαρτήτως του εάν η πρόσμειξη ήταν ηθελημένη ή μη, ότι αποτελεί τρόφιμο που παράγεται από γενετικά τροποποιημένο οργανισμό», και επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος που ενέχουν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα για την ανθρώπινη υγεία είναι ανεξάρτητος από την ενσυνείδητη ή μη προσθήκη σε αυτά του εν λόγω υλικού που προέρχεται από γενετικώς τροποποιημένο φυτό».
Το πρόβλημα ανέδειξε ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ), που δήλωσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφεύγει να εναρμονίσει κατά δεσμευτικό τρόπο τη νομοθεσία για τη συνύπαρξη των γενετικά τροποποιημένων και γενετικά μη τροποποιημένων καλλιεργειών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τον Ιούλιο του 2010 μια απλή "σύσταση" προς τα κράτη μέλη προκειμένου αυτά να λάβουν εθνικά μέτρα για την αποφυγή ακούσιας παρουσίας γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες. Η επιλογή όμως σύστασης αντί Κανονισμού ή Οδηγίας πρακτικά σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν επιθυμεί δεσμευτική κοινοτική νομοθεσία που να ρυθμίζει κατά τρόπο σαφή το θέμα της συνύπαρξης των καλλιεργειών αλλά απλά προσπαθεί να δείξει ότι δήθεν την ενδιαφέρει το θέμα και ασχολείται με αυτό μόνο όμως επί τη βάσει μιας μη δεσμευτικής σύστασης μέτρων. Πρόκειται, κατά τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, για μια παράλειψη που ενέχει, λόγω ενδεχόμενης επιμόλυνσης, τους γνωστούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, αλλά και απώλεια εισοδήματος και απαξίωσης της γης των συμβατικών και βιολογικών αγροτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου