Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

"Τρωκτικά" ροκανίζουν Ταμεία και φορείς κοινωνικής πρόνοιας


Συνταξιούχοι που εδώ και μήνες δεν έχουν πάει στις τράπεζες να απογραφούν, «δικαιούχοι» επικουρικών συντάξεων που δεν ελάμβαναν κύρια, αφού είχαν αποδημήσει εις Κύριον, αλλά και μαϊμού άνεργοι, με πλαστά πιστοποιητικά, έχουν πέσει στην τσιμπίδα του υπουργείου Εργασίας, τους τελευταίους μήνες. Συμφέροντα, κυκλώματα αλλά και νοοτροπίες που καταδολιεύουν εδώ και χρόνια τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των υπόλοιπων φορέων κοινωνικής πολιτικής, αποκαλύπτονται με πολύ αργά βήματα, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστά σε όλους όσοι εμπλέκονται με τους συγκεκριμένους φορείς. Όσο βέβαια, η τρόικα βάζει το μαχαίρι στο λαιμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα, η αποτελεσματικότητα των ελέγχων γίνεται συνεχώς και καλύτερη.

Μερικά παραδείγματα από την... αποτελεσματικότητα των ελέγχων, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, είναι τα εξής:

Εικονικοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ: Μετά το πέρας της απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ στο πρώτο 4μηνο του 2011, διαπιστώθηκε ότι περίπου 8.000 άτομα που υποτίθεται ότι εισέπρατταν τα χρήματα δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Για τον λόγο αυτό εδώ και 2- 3 μήνες έχει σταματήσει η καταβολή των συντάξεων στους «δικαιούχους» αυτούς, οι οποίοι σε ετήσια βάση κοστίζουν 54 εκατ. ευρώ.

Εικονικές Επικουρικές Συντάξεις στο ΤΠΔΥ: Ύστερα από διασταύρωση στοιχείων των συνταξιούχων του ταμείου οι οποίοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με τα στοιχεία καταβολής κύριας σύνταξης στο πρώτο 4μηνο του 2011, βρέθηκαν 4.500 άτομα οι οποίοι υποτίθεται ότι ελάμβαναν επικουρική σύνταξη, χωρίς να λαμβάνουν κύρια, κυρίως λόγω... θανάτου. Το ετήσιο κόστος για τα άτομα αυτά ήταν γύρω στα 16,2 εκατ. ευρώ και έχει ξεκινήσει η διαδικασία διακοπής συνταξιοδότησης.

Εντοπισμός εικονικών περιπτώσεων Υπερηλίκων Ασφαλισμένων: Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, από ελέγχους που έγιναν, έχουν εντοπιστεί περίπου 9.000 συνταξιούχοι από ένα σύνολο Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.τ.λ) οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από 100 ετών και λαμβάνουν σύνταξη. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους ο έλεγχος και η διασταύρωση στοιχείων συνεχίζεται, έτσι ώστε σύντομα και εφόσον διαπιστωθούν παρόμοιες συνθήκες καταδολίευσης να διακοπεί η καταβολή σύνταξης και σε αυτούς.

Καταδολίευση των πιστοποιητικών δικαιούχων επιδομάτων Ανεργίας: Σε συνεργασία των υπηρεσιών και με την χρήση των πληροφοριακών συστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ, έχουν ήδη ανιχνευθεί πλαστογραφημένα διοικητικά έγραφα βάσει των οποίων επιτήδειοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Για το 2011 αναμένονται να εξευρεθούν πάνω από 18.000 περιπτώσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση κοστίζουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Ανυπαρξία ελέγχου δικαιούχων ΟΕΚ κατά την περίοδο 2005-2009: Μετά από επανέλεγχο των δικαιούχων των προγραμμάτων επιχορήγησης επιτοκίου και ενοικίου του ΟΕΚ, πιστοποιήθηκε και επίσημα η ανυπαρξία πολιτικής είσπραξης ωφελουμένων από δικαιούχους. Ειδικότερα: Σε έναν πρώτο έλεγχο που διενήργησαν οι υπηρεσίες του ΟΕΚ, περίπου 1.000 δικαιούχοι δεν έχουν πληρώσει καμία τους οφειλή και για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αποστολή ειδοποιητηρίων σε αυτούς, όπως επίσης και η διαδικασία σύστασης μηχανισμού είσπραξης οφειλών από τον ΟΕΚ. Για πολλά χρόνια δεν γινόταν ταυτοποίηση των δικαιούχων των προγραμμάτων επιδότησης επιτοκίου, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο ΟΕΚ να μην γνωρίζει το σύνολο των δικαιούχων, καθώς και το ποσό οφειλής. Με τη συνεργασία του ΟΕΚ και των Τραπεζών έχει ήδη υπάρξει ταυτοποίηση των δικαιούχων κατά 50%.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ανέργων, εντάσσεται και η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ, μόλις χθες, με σκοπό την αντιμετώπιση των φαινομένων είσπραξης συντάξεων αποβιωσάντων ασφαλισμένων από μη δικαιοδόχα πρόσωπα.

Έτσι, από 1 Ιουλίου 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα ξεκινήσει και στο ΙΚΑ η απογραφή των συνταξιούχων, οι οποίοι αρχής γενομένης από φέτος, θα πρέπει να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως, στο κατάστημα της Τράπεζας που λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο συνταξιούχος θα επιδεικνύει:

Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσής του, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.

Παράλληλα, με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό την μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αλλά και των υπόλοιπων ταμείων, να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου