Κορυφαίοι επιχειρηματίες δηλώνουν παρόντες, υπό προϋποθέσεις
Ανήκουν στην κατηγορία των Ελλήνων που βγήκαν εκτός συνόρων και διέπρεψαν επιχειρηματικά. Άγνωστοι οι περισσότεροι εξ αυτών στο ευρύ κοινό, αλλά στα χέρια τους κρατούν επενδυτικά κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τράπεζες, εταιρείες τεχνολογίας, ξενοδοχειακούς ομίλους κ.λπ.
Αυτοί οι 40 ομογενείς είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα και να συνδράμουν στην έξοδό της από την κρίση, αρκεί η κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα «ανοίξουν» τις αγορές, αλλά και θα κάνουν ξεκάθαρο το θεσμικό πλαίσιο. Αυτές τις... δεσμεύσεις ζήτησαν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, μετέχοντας στο πρώτο Greek Power Summit, που φιλοδοξεί να γίνει η ετήσια συνάντηση των ομογενών επιχειρηματιών στη χώρα μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων International Advantage Corporation, που [δρύθηκε το 1993 στις ΗΠΑ, και της Honeystone Ltd, που από το 2007 εκδίδει το περιοδικό «Greek Rich List», επίσης εταιρείες ομογενών.
«Δεν μας φοβίζει η κατάσταση στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει ευκαιρία, αν υπάρχει διαφάνεια και γνωρίζουμε εξαρχής τα ρίσκα που πρέπει να πάρουμε», ήταν η δήλωση του κ. Νικ Λάζαρη, βασικού μετόχου και επικεφαλής της Admirals Bank με έδρα τη Βοστώνη.
Ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος -η επενδυτική εταιρεία του οποίου, η Calamos Investments, διαχειρίζεται διεθνώς πάνω από 40 δισ. δολάρια με έδρα τις ΗΠΑ-, με τη φωνή της λογικής, τόνισε πως «τα κεφάλαια πηγαίνουν όπου τα μεταχειρίζονται καλύτερα» και συνέστησε τόσο στη χώρα μας όσο και στις ΗΠΑ να διώξουν τη γραφειοκρατία από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το «new deal» για την Ελλάδα, όπως το ονόμασαν, πρέπει να προβλέπει χαμηλούς, ενιαίους φόρους, διαρθρωτικές κινήσεις και αποκρατικοποιήσεις, αλλά πρωτίστως ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.
Αλλά και η κυρία των hedge funds, η Έλενα Αμβροσιάδου, από την πλευρά της, μίλησε για την ανάγκη επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία ενός διεθνούς forum ή μη κυβερνητικής πρωτοβουλίας με ειδικούς της αγοράς και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ώστε να καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο ανάκαμψης.
Οι επιχειρηματίες, πάντως, πρότειναν τέσσερα απλά βήματα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο:
Πρώτα χρειάζεται το όραμα όχι ο στόχος είναι να βγούμε από την κρίση.
Έπεται η αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που όλοι θεώρησαν αναπόφευκτο, αλλά και αναγκαίο. Και ο κ. Κάλαμος ήταν σαφής: «Είναι λάθος που η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Η αναδιάρθρωση είναι μεν απαραίτητη, αλλά, εάν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, τότε σε λίγα χρόνια θα ξαναβρούμε μπροστά μας τα ίδια προβλήματα».
Τρίτον και εξίσου σημαντικό, απόρροια του οράματος, είναι η εστίαση της χώρας σε τομείς όπου ειδικεύεται ήδη, για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί.
«Μετά μπορείς να προσκαλέσεις τους ξένους επενδυτές να έρθουν και να τοποθετήσουν κεφάλαια στη χώρα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Νίκου Γίτση, συνιδρυτή της αεροπορικής Seair, εκ των μεγαλύτερων στις Φιλιππίνες. Ο κ. Γίτσης, θέτοντας ως χρονικό όριο την προσεχή διετία, «γιατί τότε θα είμαστε έτοιμοι», όπως δήλωσε στο «Κ», βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Φλώρινα, από την οποία κατάγεται, στο κομμάτι των αγροτικών επιχειρήσεων.
Οι «χρυσοί Έλληνες του εξωτερικού
Τζον Κάλαμος
Πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments
Γιος μεταναστών, μεγάλωσε στο Σικάγο, όπου μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ελληνοαμερικανοί θεωρούνταν πολίτες κατώτερης κατηγορίας. Ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Calamos το 1977, η οποία ειδικεύεται ox\s επενδύσει στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και στις συμβουλές σε όλο το φάσμα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Νικ Λαζαρης
Επικεφαλής της Admirals Bank
Στα μέσα του 2010, μαζί με ομάδα επενδυτών, εξαγόρασε την τράπεζα Admirals Bank στη Βοστώνη, η οποία έκτοτε αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, εξαγοράζοντας καταστήματα κι επεκτείνοντας τις εργασίες της. Είχε προηγηθεί η σταδιοδρομία του ως προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στην Capital Crossing Bank, μια από τις πιο αναπτυσσόμενες τράπεζες στις ΗΠΑ την περασμένη δεκαετία. Γι΄ αυτό και η Lehman Brothers την εξαγόρασε το 2007 έναντι 210 εκατ. δολαρίων.
Γιώργος Κούκης
Ιδρυτής της Temenοs Group
Μεγάλωσε στη Χαλκίδα, σε μια φτωχή οικογένεια με τέσσερα παιδιά, και μετανάστευσε στην Αυστραλία. Εξαγόρασε μια σχεδόν χρεοκοπημένη ελβετική εταιρεία τεχνολογίας με 25 άτομα προσωπικό το 1993 και τη μετέτρεψε σε έναν κολοσσό του λογισμικού για τον τραπεζικό τομέα, Νο 1 σήμερα στον κόσμο. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Γενεύης Temenos Group διαθέτει γραφεία σε 41 χώρες και εξυπηρετεί πάνω από 1.000 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε 125 κράτη.
Κων Μακρης
Πρόεδρος του Makris Group
Μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν από περίπου 45 χρόνια και σήμερα διοικεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στη χώρα, που περιλαμβάνει κυρίως την εκμετάλλευση εμπορικών κέντρων σε Αδελαΐδα, Σίδνεϊ και Μελβούρνη. Η επιχείρησή του έχει σήμερα καθαρή αξία πάνω από 1,5 δισ. δολάρια και έχει σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που υπερβαίνει τα 200 εκατ. δολάρια σε εύρος τριετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου