Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μεγάλο κόλπο με τα Ελληνικά ομόλογα από ξένους αλλά και ... ντόπιους παίκτες!


Τεράστιο παιχνίδι έχει στηθεί στην αγορά Ελληνικών ομολόγων με ξένα funds αλλά και εγχώρια παιχτρόνια από dealing rooms τραπεζών και μη Αθήνας και Λονδίνου, τα οποία διοχέτευαν σε τραπεζικά παπαγαλάκια του διαδικτύου εσωτερικές πληροφορίες και τραπεζικά στοιχεία για πτώχευση και καταστροφή. Τις πληροφορίες αυτές τις αναπαρήγαγαν ξένα δίκτυα ως έγκυρα στοιχεία από την Ελλάδα - αφού δεν διαψεύδονταν από τις Ελληνικές τράπεζες, την ΤτΕ και την κυβέρνηση - και ενώ είχαν στηθεί πουλώντας αέρα ομόλογα αξίας δισ. ευρώ, τα αγόραζαν μετά τον πρόσφατο πανικό σε τιμές λουκούμι.

Λες και ήξεραν ότι θα δημιουργηθεί πανικός από δημοσίευμα σε ξένα portal που χρησιμοποιεί και στοιχεία στα άρθρα του από Ελληνικά τραπεζικά παπαγαλάκια του διαδικτύου. Πράγματι ήξεραν. Αφού εκ των υστέρων όλοι λένε ότι οι "περιβόητες αγορές" είχαν απο φασίσει να δοκιμάσουν την λειτουργικότητα του προγράμματος στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, ποντάροντας στα σίγουρα, αφού αφενός ξέρουν ότι οι όροι του είναι ασαφείς και αφετέρου ξέρουν καλά, ότι η κυβέρνηση, δεν θα ζητούσε να ενεργοποιηθεί, γιατί ακόμη δεν θέλει να δώσει το μύνημα ότι δθάνει στο τελευταίο σημείο.

Τώρα γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος και η κυβέρνηση δεν βγαίνουν να αποκαλύψουν αυτό το κόλπο, η μια εξήγηση είναι ότι σε αυτό ίσως να συμμετέχουν και Ελληνικές τράπεζες και η συγκυρία δεν επιτρέπει αποκαλύψεις τέτοιου είδους σκάνδαλα, γιατί οι διεθνές παίκτες θα πουν "Ιδού μόνοι σας πιστεύετε ότι θα χρεοκοπήσετε"!

Παρόλα αυτά στην αγορά λέγεται ότι χθες ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος, επικοινώνησε με τους Έλληνες τραπεζίτες και τους ζήτησε να σταματήσει - άκουσον, άκουσον - η παρανομία να μην αγοράζουν τα ομόλογα που πουλάνε οι διάφοροι παίκτες με αέρα 3 ημερών, οι οποίοι τα επέστρεφαν σε 10 μέρες όταν η τιμή μετά τις φήμες και τον πανικό από τα παπαγαλάκια ήταν λουκούμι.

Στα χειρότερα για τις ελληνικές τράπεζες «ποντάρουν» οι παίκτες της αγοράς των CDS, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της χώρας και αυξάνεται δραματικά το κόστος ασφάλισης του χρέους έναντι του κινδύνου στάσης πληρωμών. Σύμφωνα με στοιχεία της CMA DataVision, την ώρα που τα ελληνικά ομόλογα περνούσαν χθες δραματικές ώρες, με τα spread και το κόστος ασφάλισης σε πρωτοφανή ύψη, τα «βρώμικα» στοιχήματα στην αδιαφανή αγορά των CDS κατά των ελληνικών τραπεζών γνώριζαν εξίσου πρωτοφανή «έκρηξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου