Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ AC/DC ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ



Η κρίση γεννά νέα φαινόμενα: δεκατέσσερις κροίσοι των ΗΠΑ ψάχνουν τρόπο να ξοδεύουν υπέρ των φτωχών χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ 5ης Μαΐου 2009. Νέα Υόρκη. Δεκάδες λιμουζίνες και αυτοκίνητα συνοδείας κυλούν αργά και παρκάρουν αθέατα στα υπόγεια γκαράζ της πολυτελούς κατοικίας του σερ Πολ Νερς, προέδρου του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Ροκφέλερ. Μακριά από τα φλας των μέσων ενημέρωσης 14 πάμπλουτοι και πανίσχυροι παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής συγκεντρώθηκαν έπειτα από κατεπείγουσα πρόσκληση του ιδρυτή της Μicrosoft Μπιλ Γκέιτς. Οχι για να επενδύσουν, αλλά για να ξοδέψουν. Οι αμερικανοί «πλούσιοι των πλουσίων» εξέφρασαν μια μεγάλη φιλοδοξία: θέλουν να σώσουν τον κόσμο χωρίς τη μεσολάβηση των γραφειοκρατικών και χρεοκοπημένων λόγω της διεθνούς κρίσης κυβερνήσεων και οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Εθνη ή οι κρατικοδίαιτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Ετσι, εκείνη την ημέρα ίδρυσαν ένα κλειστό «κλαμπ» το οποίο ονόμασαν «Η Λέσχη των Καλών» («Τhe Good Club»). Και είπαν ότι βάζουν στο στόχαστρο τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τον υπερπληθυσμό, τον αναλφαβητισμό, την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού. Ο «φιλανθρωκαπιταλισμός» είχε μόλις γεννηθεί.

Το τέλος της βραδιάς βρήκε όλους τους συμμετέχοντες να συμφωνούν πως πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δράσουν ανεξάρτητα από βραδυκίνητους μηχανισμούς αρωγής, τοπικούς ή διεθνείς. Οχι δημιουργώντας παράλληλους μηχανισμούς, αλλά με απολύτως στοχευμένη δράση: ένα εργοστάσιο καθαρισμού νερού εδώ, ένα δίκτυο σχολείων για ενηλίκους εκεί, μία χρηματοδότηση έρευνας για την παρασκευή κάποιου συγκεκριμένου εμβολίου, μία αερογέφυρα για τη μεταφορά τροφίμων, ένα νοσοκομείο, ένα δίκτυο καταυλισμών για πρόσφυγες κτλ. Οσο για τις ΜΚΟ, οι «φιλανθρωκαπιταλιστές» θα εξακολουθήσουν να τις στηρίζουν, αλλά υποδεικνύοντας ένα τμήμα των δραστηριοτήτων τους. «Ηταν κάτι πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά μια ομάδα δωρητών με τόσο μεγάλο πλούτο συναντιέται πίσω από κλειστές πόρτες» τονίζει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Chronicle Οf Ρhilanthropy» Ιαν Γουίλελμ. Πρόκειται για ένα νέο «υβρίδιο» κοινωνικής προσφοράς. Οι υποστηρικτές του φιλανθρωκαπιταλι- σμού ισχυρίζονται ότι μπορεί να ανακουφίσει τους ανά τον (κατ΄ ευφημισμόν αναπτυσσόμενο...) κόσμο αναξιοπαθούντες πολύ αποτελεσματικά, ή τέλος πάντων να «κάνει κάτι» εκεί όπου γίνονται ελάχιστα μπροστά στο μέγεθος των προβλημάτων. Φέρνουν ως τεκμήριο το γεγονός ότι από το 1997 ως σήμερα τα μέλη του «Good Club» έχουν προσφέρει περισσότερα από 60 δισ. ευρώ σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στην ιδρυτική συνάντηση της Νέας Υόρκης παρευρέθησαν οι άλλοι δύο συνδιοργανωτές, ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ καιο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, καθώς και ο επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος, ο δήμαρχος της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Τεντ Τέρνερ, ητηλεοπτική παρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρεϊ, οσύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης Πίτερ Πίτερσον, ο οικονομολόγος Τζούλιαν Ρόμπερτσον , o πρώην πρόεδρος της εταιρείας Cisco Τζον Μόργκριτζ και ο επιχειρηματίας Ιλάι Μπρόουντ.

«Τα περιουσιακά στοιχεία της “Λέσχης των Καλών” ανταγωνίζονται τους προϋπολογισμούς για τις κοινωνικές δαπάνες πολλών κρατών» λέει ο διευθυντής του Κέντρου για τον Πλούτο και τη Φιλανθρωπία του Κολεγίου της Βοστώνης Πολ Σέρβις , σχολιάζοντας το «ειδικό χρηματικό βάρος» των μελών του «Good Club», το οποίο υπερβαίνει συνολικά τα 100 δισ. ευρώ. Πολλοί είναι εκείνοι, ωστόσο, που τους έχουν συμβουλεύσει, για λόγους αξιοπιστίας, να μη λειτουργούν εις το εξής «κεκλεισμένων των θυρών», δημοσιοποιώντας στα ΜΜΕ ορισμένες από τις αποφάσεις τους. «Αν συνεχίσουν τις συναντήσεις τους- και όλα δείχνουν ότι θα το κάνουν-, νομίζω ότι ο κόσμος θα ήθελε αυτές να έχουν έναν πιο δημόσιο χαρακτήρα» υποστηρίζει ο κ. Γουίλελμ.

Δώσε και γευμάτισε με έναν «σταρ»

Στις 22 Απριλίου, στο Ροκφέλερ Σέντερ της Νέας Υόρκης, ο οίκος δημοπρασιών Christie΄s θα φιλοξενήσει την πρώτη «Πράσινη Δημοπρασία», η οποία συμπίπτει με τη 40ή επέτειο της Ημέρας της Γης. Στην «Πράσινη Δημοπρασία», σύνθημα της οποίας είναι «μια προσφορά για να σωθεί ο πλανήτης», θα προσφέρονται όχι μόνον έργα τέχνης αλλά και διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ, αφού «χτυπώντας» την καλύτερη προσφορά κάποιος θα μπορεί να κερδίσει ένα γεύμα με έναν καλλιτέχνη. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οσοι «χτυπήσουν» τις καλύτερες προσφορές θα γευματίσουν με τον αυστραλό ηθοποιό Χιου Τζάκμαν ή με τη διάσημη σχεδιάστρια νυφικών Βέρα Γουάνγκ (φωτογραφία).

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
Υποκρισία καταγγέλλουν οι χεβιμεταλλάδες ΑC/DC

Αστραψαν και βρόντηξαν οι ΑC/DC εναντίον όλων των φιλάνθρωπων πλουσίων, τους οποίους το αυστραλιανό ροκ συγκρότημα κατηγορεί ότι κάνουν κήρυγμα εκ του ασφαλούς. «Σταματήστε να κάνετε κήρυγμα στο κοινό σας για να προσφέρει χρήματα. Εγώ δεν λέω σε κανέναν ότι πρέπει να δίνει χρήματα.Εγώ λέω να κάνουν φιλανθρωπίες,αλλά όχι σε ζωντανή παγκόσμια μετάδοση» τόνισε πριν από έναν μήνα σε συνέντευξή του στην αυστραλιανή εφημερίδα «Daily Τelegraph» ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Μπράιαν Τζόνσον. «Ο κόσμος πεινάει και δεν θέλει να ακούει πλούσιες διασημότητες, όπως ο σερ Μπομπ Γκέλντοφ και ο Μπόνο, να του υποδεικνύoυν να μην ξεχνάει τα παιδιά που πεινούν» είπε ο κ. Τζόνσον. Πού οφείλεται το ξέσπασμά του; Στο ότι, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, τα μέλη των ΑC/DC προσφέρουν συχνά χρήματα σε κοινωφελείς οργανώσεις, χωρίς όμως ποτέ να δημοσιοποιούν τη φιλανθρωπική τους δράση.

Στο δίλημμα «πράξεις αυθόρμητης προσφοράς προς τον πλη σίον ή μια νέα μέθοδος δημοσίων σχέσεων;» ορισμένοι σπεύδουν να απαντήσουν το δεύτερο. Οποιος και αν είναι ο λόγος για τον οποίο οι πλούσιοι αποφασίζουν να προβούν σε αγαθοεργίες και υπέρογκες χρηματικές δωρεές, το ζήτημα είναι τα χρήματα να φτάνουν σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη. Εξάλλου, όπως είπε και ο Γουόρεν Μπάφετ, «όταν φύγει η παλίρροια,μόνον τότε θα αποκαλυφθεί ποιος από εμάς δεν φορούσε μαγιό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου