Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΑΞΙΑΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ


Έχει στα χέρια του μια λίστα, που θέλουν όσο τίποτε άλλο οι φορολογικές αρχές της Γερμανίας. Αντίστοιχη θα ήθελαν όλες οι αρχές φορολογικής δίωξης σε οποιαδήποτε χώρα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 1.500 ονόματα Γερμανών πολιτών, που διατηρούν «μαύρους» τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες. Το... πολύτιμο CD-ROM, μάλιστα, περιέχει αναλυτικά και τους αντίστοιχους αριθμούς αυτών των λογαριασμών. Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης;

Άγνωστος. Το δεδομένο είναι ότι το υλικό, που έχει στα χέρια του, είναι προϊόν υποκλοπής και «προσφέρεται» στις γερμανικές αρχές έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου: περί τα 2,5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ ! Τι όφελος θα έχει το γερμανικό δημόσιο;

Εκτιμάται ότι – αν αποκτήσει το πολυπόθητο αρχείο και αξιοποιήσει τα στοιχεία – θα βάλει στα ταμεία του περί τα 200 εκατομμύρια ΕΥΡΩ. Μάλιστα, ο πληροφοριοδότης έχει φροντίσει και έχει ενημερώσει τις αρχές ότι μόνο τα στοιχεία πέντε λογαριασμών μπορούν να αποφέρουν περί το 1 εκατομμύριο ΕΥΡΩ ανά άτομο !

Ο ιδιοκτήτης του δίσκου απευθύνθηκε στις φορολογικές αρχές της πόλης Βούπερταλ. Οι εφοριακοί, που έλαβαν το μήνυμα, δεν μπορούσαν φυσικά να πάρουν την απόφαση για το αν το γερμανικό δημόσιο θα αγοράσει ένα αρχείο, που προέρχεται από υποκλοπή. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας απευθύνθηκε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι στιγμής, όμως, αυτό δεν έχει πάρει θέση, αν και το όλο ζήτημα πρωταγωνιστεί στα δελτία ειδήσεων, ενώ είναι βασικό θέμα και της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.

Η υπόθεση έχει πάρει πλέον πολιτικές διαστάσεις, καθώς η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών πιέζει την κυβέρνηση να καταβάλει τα χρήματα και να εξασφαλίσει το CD-ROM. Η κυβέρνηση, πάντως, αμφιταλαντεύεται, καθώς από τη μια πλευρά γνωρίζει ότι τα στοιχεία είναι πολύτιμα, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θέλει να νομιμοποιήσει ένα προϊόν υποκλοπής.

Στο «παιχνίδι» έχει μπει και η άμεσα ενδιαφερόμενη κυβέρνηση της Ελβετίας, η οποία απειλεί ότι οι σχέσεις της με τη γερμανική πλευρά θα διαταραχθούν, αν αποκτηθεί τελικά η λίστα. Στην ουσία, οι Ελβετοί ακολουθούν τη γραμμή άμυνας, που είχε ακολουθήσει – ανεπιτυχώς, όπως αποδείχθηκε – η κυβέρνηση του Λιχτενστάιν, πριν από δύο χρόνια. Τότε, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών είχε καταβάλει σε ιδιοκτήτη αντίστοιχου αρχείου 5 εκατομμύρια ΕΥΡΩ (!), και απέκτησε λίστα με 1.500 ονόματα φοροφυγάδων. Βέβαια, τα χρήματα αυτά κάθε άλλο παρά χαμένα πήγαν, καθώς για το γερμανικό δημόσιο έχει προκύψει μέχρι σήμερα φορολογικό όφελος, που ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια ΕΥΡΩ .


ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ CD-ROM ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΓΟΦΥΓΑΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ??? ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΠΟΥ
ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΛΥΦΑΝ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΤΡΩΓΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου