Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Γιατι τα προϊόντα της Apple κατασκευάζονται στην Κίνα

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στις διαδικασίες παραγωγής της Apple στην Κίνα δημοσιεύουν σήμερα οι New York Times που ρίχνει φως στην επιλογή πολλών εταιρειών -όχι μόνο της Apple- να μεταφέρουν την παραγωγική τους διαδικασία εκτός ΗΠΑ.

Το αφιέρωμα βασίστηκε σε συνεντεύξεις τωρινών (ανώνυμα) και πρώην υπαλλήλων και συνεργατών της εταιρείας καθώς και σε συζητήσεις με διάφορους οικονομολόγους, ειδικών σε κατασκευές και στο εμπόριο, αναλυτές, ακαδημαϊκούς κτλπ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα η Apple βασίζει πολλά στην κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής στο εξωτερικό καθώς η κλίμακα, ευελιξία, επιμέλεια και ειδίκευση των εργαζομένων δεν μπορεί πια να βρεθεί στις ΗΠΑ.

Ως παράδειγμα, οι συγγραφείς του άρθρου προσφέρουν μια συνομιλία του πρόεδρου Obama με τον Steve Jobs και άλλους ανθρώπους του χώρου σε δείπνο που πραγματοποιήθηκε τονπερασμένο Φεβρουάριο, στο οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον Jobs γιατί η Apple δεν μπορεί να φέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με παρευρισκόμενο ο Jobs απάντησε ότι «οι δουλειές αυτές δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω».

Η Apple απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου 43,000 ανθρώπους στις ΗΠΑ (διπλάσιος αριθμός από αυτόν που απασχολεί στο εξωτερικό) παρόλο που της ασκείται συχνά κριτική για την μη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα. Ωστόσο, μέσω διαφόρων συνεργατών κτλπ μπορεί να ειπωθεί ότι περίπου 700,000 άνθρωποι απασχολούνται χάριν στην Apple με την πλειοψηφία να βρίσκεται εκτός ΗΠΑ.

Η μεταφορά θέσεων εργασίας στο εξωτερικό φαίνεται ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για την εταιρεία. Για παράδειγμα, λίγες βδομάδες πριν την κυκλοφορία του iPhone τον Ιούνιο του 2007 ο Jobs αποφάσισε να αλλάξει την οθόνη της συσκευής σε γυαλί εξαιτίας των πολλών γρατσουνιών που παρατήρησε στην μπροστινή επιφάνεια. «Δεν θα πουλήσω ένα προϊόν που χαρακώνεται. Θέλω μια γυάλινη οθόνη και την θέλω τέλεια σε έξι βδομάδες» είπε ο Jobs σε άλλα στελέχη.

Εκείνη τη στιγμή ένα στέλεχος της εταιρείας έκλεισε πτήση για το Shenzhen της Κίνας και να λύσει το θέμα. Περίπου 8,000 υπάλληλοι ξύπνησαν μέσα στη νύχτα για να ξεκινήσουν την κατασκευή της γυάλινης οθόνης και μέσα σε λίγες μέρες το εργοστάσιο παρήγαγε πάνω από 10,000 iPhone τη μέρα. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να συναντήσεις στις ΗΠΑ.

Η Apple φαίνεται ότι δεν θεωρεί υποχρέωσή της να διορθώσει τα προβλήματα των ΗΠΑ σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας. «Η μόνη υποχρέωσή μας είναι να φτιάξουμε το καλύτερο προϊόν που μπορούμε. Δεν είναι σωστή η κριτική που μας ασκείται για την πρόσληψη Κινέζων εργατών αφού οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πια τους ανθρώπους με τα προσόντα που απαιτούνται», δηλώνει στέλεχος.

Υπεύθυνος για την δημιουργία και ανάπτυξη του δικτύου παραγωγής της Apple στην Ασία φαίνεται ότι είναι ο Tim Cook, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων και CEO της Apple. Η συνεργάτης της Apple στην Κίνα, Foxconn, είναι υπεύθυνη για την κατασκευή πάνω από το 40 τοις εκατό όλων των ηλεκτρονικών προϊόντων παγκοσμίως.

Η ευελιξία των διαδικασιών στην Κίνα απλά δεν συγκρίνονται με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις και να προσλάβεις 3,000 ανθρώπους και να τους πείσεις να μένουν σε εστίες σε μια μόνο μέρα! Χρειάζεται μόνο 15 μέρες για την εύρεση 8,700 μηχανικών για την επίβλεψη 200,000 εργατών σε σύγκριση με τους εννιά μήνες στις ΗΠΑ!

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου