Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Πράσινες επενδύσεις από την «Exel Group» 100% ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ



Η βιοκλιματική παραγωγική μονάδα του βορειοελλαδικού ομίλου «Exel Group», που υλοποίησε στη BI.ΠE Kιλκίς, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια φωτοβολταικών στα Bαλκάνια και τη N.A. Ευρώπη, φιλοδοξεί να αξιοποιήσει όλα τα πλεονεκτήματα της «πράσινης ανάπτυξης» στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Ο διευθύνων σύμβουλος τουExel Group κ. Σταύρος Tριανταφύλλου δήλωσε ότι η κατασκευή του εργοστασίου βασίστηκε στο γεγονός, πως αναπόφευκτα η Ελλάδα θα επιταχύνει το βηματισμό της προς την κατεύθυνση της επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταικά.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2020, το 12% της παραγόμενης ενέργειας για την κάλυψη των ετησίων αναγκών της χώρας, θα προκύπτει από τα φωτοβολταικά, δηλαδή θα απαιτηθεί η υλοποίηση σχετικών επενδύσεων ύψους 14 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα για τα νοικοκυριά, η παροχή σχετικών κινήτρων για την εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ για την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά και την απόδοση της περίσσειας ενέργειας στο κεντρικό σύστημα.

Η εγκατάσταση σήμερα φωτοβολταικών, ισχύος 1 KW στον οικιακό τομέα, απαιτεί επένδυση 4.0005.000 ευρώ και αποσβένεται μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ετών.

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη των φωτοβολταικών, είναι να ξεπεραστούν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για άνθηση του κλάδου.

Από την πλευρά της η Exel Solar, εισέρχεται στην «πράσινη μάχη» της διάδοσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με μία ολοκαίνουργια μονάδα, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να παράγει 70MW φωτοβολταικών ετησίως.

Η εν λόγω επένδυση κόστους 15 εκατ. ευρώ, είναι 100% ελληνικών συμφερόντων, ενώ ο εξοπλισμός της είναι της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας 20%-30% μικρότερο κόστος παραγωγής.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως με τη λειτουργία και της 2ης γραμμής παραγωγής (αρχικά σήμερα λειτουργεί η πρώτη γραμμή) 1,5 εργάτης θα παράγει 1 MW το χρόνο.

Στο πελατολόγιο της Exel Solar, περιλαμβάνονται και οι εταιρίες, οι οποίες δημιουργούν και εγκαθιστούν φωτοβολταικά πάρκα μεγάλης ισχύος.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί και έχουν παραδοθεί, τα πρώτα επτά φωτοβολταικά πάρκα από την Exel Group στους Mολάους της Λακωνίας (ισχύος 850KW), ενώ σε τελική φάση βρίσκεται ένα ακόμα στο Kιλκίς (ισχύος 142KW).

Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του 2012 να διατίθενται στην αγορά το σύνολο των 70 MW, που αποτελεί και την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της Exel Solar.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου