Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Η ανεμογεννήτρια της ΠΥΡΚΑΛ και η πικρή πολιτική ιστορία της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα!

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να συνθέσει κανείς ένα αρνητικό business story στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας και του άγριου λαδώματος. Η σημερινή κυβέρνηση έχει στηρίξει δυναμικά ? στα λόγια μέχρι στιγμής ? σχεδόν το σύνολο της μελλοντικής αναπτυξιακής της πολιτικής στην πράσινη ανάπτυξη και πολλοί είναι αυτοί που θα συμφωνήσουν απόλυτα μαζί της. Στην πράξη όμως η πράσινη ανάπτυξη αλλάζει συχνά πολλά χρώματα, καθώς αναμειγνύεται με τα σκοτεινά διαπλεκόμενα συμφέροντα, της πολιτικής διαφοράς και γραφειοκρατίας.

Η σημερινή επιχειρηματική ιστορία μας, απαντά στο εύλογο ερώτημα πως γίνεται η ηλιόλουστη και ανεμοδαρμένη Ελλάδα να είναι ουραγός στην αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη και οι παγωμένες Δανία και Γερμανία να είναι πρώτες.

Το 1980 παρακαλώ η ΠΥΡΚΑΛ κατασκεύασε μία από τις πρώτες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη, η οποία μάλιστα λειτουργεί ακόμη στο Λαύριο. Θα αναρωτηθείτε δικαίως. Γιατί δεν έγινε μια κρατική ή ιδιωτική μονάδα παραγωγής Ελληνικών ανεμογεννητριών, που να γέμιζε την Ελλάδα από τότε με φθηνή πράσινη ενέργεια και ίσως κάναμε και εξαγωγές ενέργειας και γεννητριών;

Ξέρετε γιατί; Φυσικά και ξέρετε! Για να αγοράζουμε από τους Γερμανούς και τους Δανούς ανεμογεννήτριες που μπήκαν σε αυτή την αγορά εκ των υστέρων και να παίρνουν οι πολιτικοί μας ? μέσω των Siemens ? παχυλές προμήθειες, που έφεραν σήμερα τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι πολιτικοί για να κατέχουν αυτά τα χρυσοφόρα πόστα λάδωναν (λαδώνουν ) τους Έλληνες ψηφοφόρους με τα ρουσφέτια και τις προσλήψεις στο δημόσιο, που σήμερα χρειάζεται περίπου 30 δις. ευρώ το χρόνο μόνο για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή τακτική έφθασε τη χώρα στο σημερινό κραχ.

Ο δεύτερος λόγος φυσικά είναι και η ΔΕΗ, η οποία είναι το εισπρακτικό δεκανίκι κάθε κυβέρνησης. Η μεγάλη ΔΕΚΟ λειτουργεί τα εργοστάσια της με τον λιγνίτη, στην πιο ηλιόλουστη και τουριστική χώρα της Ευρώπης. Η ΔΕΗ με τον λιγνίτη να μαυρίζει τα σωθικά των Ελλήνων, να εμποδίζει ? εμμέσως μέσω των πολιτικών και άλλων συμφερόντων – κάθε πράσινη ενέργεια και να πληρώνει ατέλειωτες τιμωρίες για τους ρύπους, στο χρηματιστήριο των ρύπων της Ευρώπης, προσθέτοντας έτσι αυξήσεις στο πιο βαρύ λογαριασμό ΔΕΚΟ στην Ελλάδα.

Τι γίνεται σήμερα στα φωτοβολταϊκά

Το Σεπτέμβριο του 2009 η ΝΔ ψήφισε έναν νόμο για την ενέργεια από φωτοβολταϊκά, με χιλιάδες αιτήσεις μπλοκαρισμένες στη γραφειοκρατία ? του γρηγορόσημου. Έρχεται λοιπόν η κ. Τίνα Μπιρμπίλη και ενώ αφήνει ένα μήνυμα ξεμπλοκαρίσματος, στη διαβούλευση σχετικά με την τιμή τού ρεύματος από φωτοβολταϊκά περιόρισε ? αλλάζοντας το νόμο της ΝΔ – πολύ από την σημερινή τιμή αγοράς του ρεύματος από τη ΔΕΗ, η οποία ήταν 390 ευρώ η MWh (μεγαβατώρα) και το περιόρισε στα 320 ευρώ/ MWh .

Πράγματι το κόστος αγοράς από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο της ΝΔ, υπήρχε μια κλιμάκωση στη μείωση της τιμής, αλλά η υπουργός το έκοψε με το μαχαίρι.

Ωστόσο, πάλι φάνηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη χώρα, γιατί αλλάζει τους νόμους σαν τα πουκάμισα, κάτι που επηρεάζει τη έλευση ξένων επενδυτών. Αλλά στην οικονομική κατάσταση που είμαστε, αυτά είναι μάλλον, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Η υψηλή τιμή στην κιλοβατώρα από τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε κατά τους νομοθέτες της ΝΔ, επειδή η χώρα είναι τρίτη από το τέλος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η τιμή επιχειρούσε να λειτουργήσει σαν κράχτης προσέκλυσης επενδυτών.

1 σχόλιο:

  1. Οι εταιριες του ομιλου Μποδοσακη-Αθανασιαδη καθως και ολη η προσωπικη του περιουσια περιηλθε στο ελληνικο δημοσιο σαν δωρεα απο τον εκλειποντα. Το οικονομικο υψος αυτης της τεραστιας περιουσιας πρεπει να ξεπερνουσε τις 60.000.000.000 δραχμες. Τωρα λοιπον κατανοουμε οτι ο Μποδοσακης ηταν ενας μεγαλος Ελληνας και γι' αυτο το λογο οι συχγρονοι πολιτικοι μας και διανοουμενοι δεν το ανεδειξαν ποτε , κατασπαταληθηκε ολη αφτη η περιουσια , τα εργοστασια που απασχολουσανε χιλιαδεσ εργατικο δυναμικο κλεισανε στο ονομα του συχγρονου σοσιαλισμου και των κοματικων διαβουλευσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή