Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΠΙΣΝ


Η αρχιτεκτονική είναι το σοφό, σωστό και καταπληκτικό παιχνίδι των μορφών κάτω από το φως.
Τρία είναι τα κύρια στοιχεία της πολεοδομίας: Φως, πράσινο, ήλιος.
Le Corbusier, 1887-1965, Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας
Μια σύντομη βραδινή βόλτα (γρήγορο περπάτημα γυμναστική )γύρω από την λίμνη του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρατηρώντας τον φωτισμό που τόσο πολύ αγαπώ στο αστικό τοπίο,περιφερειακά της λίμνης και του κτιρίου υποδοχής που είναι και εστίαση,περίπου 15-20 φωτιστικά δεν άναβαν (προς το παρόν μένω μονο στον φωτισμό).
Πριν 1,5 χρόνο περίπου ήταν η περίοδο που παραδιδόταν στο δημόσιο,έψαχνα επίμονα να βρω ατέλειες η κάτι ασυντήρητο μάταια όμως .
Το πρώτο πράγμα που φανερώνει ότι κάτι αρχίζει να μην πηγαίνει καλά ως προς την συντήρηση κτιρίων πάρκων , αθλητικών εγκαταστάσεων , πολυχώροι αναψυχής και πολιτισμού κλπ. είναι μη αποκατάσταση βλαβών στον φωτισμό. Θέλω να ελπίζω ότι είναι μια συγκυρία (εάν και αμφιβάλω),πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να υποβαθμίσουν αυτό το οικοδόμημα,το μονο που θα καταφέρουν όταν τα προβλήματα είναι ορατά και στο απλό μάτι,να εκτεθούν ανεπανόρθωτα.



ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΕΖΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 19/9/2018

Ο Θεός να την κάνει διάβαση, έτσι είναι εδώ και χρόνια,ούτε συζήτηση για ΑΜΕΑ ανύπαρκτες ράμπες και η ενδιάμεση νησίδα απροσπέλαστη και για ηλικιωμένους , μητέρες με παιδικά καρότσια, ανθρώποι με κινητικά προβλήματα κλπ .για τους υπόλοιπους ειδικά παπούτσια ανωμάλου εδάφους η αθλητικά και κάποιες γνώσεις ορεινής πεζοπορίας, γυναίκες με ψηλοτάκουνα αμέσως κίνδυνος διαστρέμματος αστραγάλου . Εκτός προδιαγραφών και ανύπαρκτες ράμπες αναπήρων οι περισσότερες διαβάσεις πεζών στην Βουλιαγμένης όπως και σε άλλες κεντρικές λεωφόρους,η διαγράμμιση μεγάλη πολυτέλεια.

ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ


Εκεί που η ζωή και η υγεία (σωματική ακεραιότητα ) του πολίτη είναι πολύτιμη και αδιαπραγμάτευτη, παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά εργατικών ατυχημάτων που έχουν παγκόσμιος δεν εφησυχάζοντας με τίποτα.
Σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα που λέγετε Ελλάδα με 40.000 εργατικά ατυχήματα το χρόνο και 120 νεκρούς , που η ζωή και η υγεία είναι είδος πολυτελείας , το πιο απλό μέτρο ασφάλειας που λέγετε κράνος σε εργοτάξιο είναι και αυτό είδος πολυτελείας.Στο μοναδικό εργοτάξιο που εφαρμόστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό μέτρα ασφαλείας για εργαζόμενους και πολίτες ήταν όταν κατασκευαζόταν το ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο . Σχεδόν κανένα δημόσιο η ιδιωτικό έργο που εκτελείτε στο αστικό περιβάλλον δεν τηρεί ούτε στο 20-30 % τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας που ορίζει η νομοθεσία με τους εκλεκτικούς μηχανισμού κυριολεκτικά απόντες , κατέχουμε και εδώ πρωτιά στην ΕΕ στα εργατικά ατυχήματα.
Μετάφραση google
Σήμερα η εργασία σταμάτησε για 15 λεπτά σε πολλά εργοτάξια σε όλη τη χώρα για ένα λεγόμενο Stand up. Σε συνεργασία με τον κλάδο των κατασκευών, διοργανώσαμε για έκτη συνεχή χρονιά την προσοχή μας σε θέματα ασφάλειας και επαγγελματικής ασφάλειας. Ο γενικός διευθυντής της σουηδικής διοίκησης μεταφορών συμμετείχε στην εκδήλωση των έργων Lund-Arlöv με τέσσερα κομμάτια. Μπορείτε να δείτε περισσότερα από τη σημερινή Stand up στις εκδηλώσεις μας στο Facebook.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 15/7/2018

Είμαι στο πεζοδρόμιο ανάμεσα από τα 5 αστέρων ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George, παρατηρώ το αστικό τοπίο της Πλατείας Συντάγματος στο πρώτο που πέφτει το μάτι μου είναι ο αστικός φωτισμός στην πλατεία, μονό επί της ΛΕΩΦ.ΒΑΣΙΛ.ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΣ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ απέναντι από τα ξενοδοχεία και την βουλή από τα 16 διπλά φωτιστικά δεν ανάβουν τα 8 και αλλά 2 σε μεγάλες κολόνες σύνολο 20 λάμπες. 
Σκύβοντας κάτω παρατηρώ τις άσπρες διαγραμμίσεις στις διαβάσεις πεζών σε φανάρια του ΚΟΚ που έχουν εξαφανισθεί τελείως,κυριολεκτικά σε όλες τις διαβάσεις γύρω από την πλατεία Συντάγματος.Πιο κάτω στην σταδίου παρατηρώ κάποια έργα της ΑΔΜΗΕ τα πολύ πρόχειρα και επικίνδυνα μέτρα ασφαλείας για πεζούς και οχήματα (χωρίς αναλαμπών πορτοκαλί φώτα ασφαλείας , σήματα κοκ , επικίνδυνη περίφραξη με σκουριασμένες μπετόβεργες μπηγμένες στην άσφαλτο και σκισμένα δίχτυα κλπ.
Αυτά χονδρικά με μια ματιά ,δεν θα μπω σε λεπτομέρειες.
Ούτε θα σχολιάσω τα αυτονόητα για την σπουδαιότητα του δημοσιου φωτισμού, των διαγραμμίσεων στις διαβάσεις πεζών ,τα μέτρα ασφάλεια σε δημόσια έργα κλπ.δηλαδη ότι γίνετε στις στοιχειώδης πολιτισμένες κοινωνίες που σέβονται την σωματική ακεραιότητα των πολιτων και έχουν ανταποδοτικότητα οι φοροι τους.



Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ

Όλοι γνωρίζουμε για την αδιαφορία που δείχνει το κράτος η αυτοδιοίκηση κλπ.για την σωματική ακεραιότητα του πολίτη την καθημερινότητα του κλπ.Οταν απουσιάζουν οι ελεγκτικές αρχές, η ανομία ζει και βασιλεύει. Εργολάβος στην Ν.ΣΜΥΡΝΗ (Αγνωστων Μαρτύρων ) ξήλωσε 20-30 μετρα πεζοδρόμιο και πέταξε όλα τα μπάζα στο οδόστρωμα και κάλυψε σχεδόν το 1/3 του δρόμου με τεράστια κομμάτια πεζοδρόμιου, χωρίς να έχει πάρει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας περίφραξη, σήμανση , φώτα ασφαλείας κλπ. αδιαφορώντας παντελώς για την ζωή,την σωματική ακεραιότητα και την περιουσία του συμπολίτη τους. 
Ένας οδηγός μοτοσικλέτας η ποδηλάτου εάν πέσει σε αυτό τον όγκο από μπάζα με μέτρια ταχύτητα, το λιγότερο που μπορεί να πάθει είναι βαριά τραυματισμένος,το αμέσως επόμενο εντατική και ίσως νεκροτομείο εάν δεν έχει κράνος. Τέτοιες εικόνες δεν θα τις δεις ποια ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες στο αστικό τοπίο,παίρνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για πεζούς και οχήματα.
Την στιγμή που βιντεοσκοπούσα πέρασαν μοτοσικλέτες της αστυνομίας και τους έδειξα την κατάσταση , με πρότειναν να πάρω την άμεσο δράση γιατί αυτοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι, όπως και έκανα,γνωρίζω εκ το πρότερων από πείρα ότι δεν πρόκειται να γινει απολυτός τίποτα.
Το τραγικό της όλης υποθέσεις είναι η ανύπαρκτη αντίδραση των πολιτών, που αυτές οι εικόνες τους έχουν γινει τόσο οικίες που τις θεωρούν ποια φυσιολογικές.
Σε άλλες κοινωνίες εάν υπήρχε μια περίπτωση στις 1000 να γινει αυτό θα είχε δημιουργηθεί σοβαρό θέμα στην τοπική κοινωνία και κάποιοι θα λογοδοτούσαν στην δικαιοσύνη.



Τρόντχαιμ Νορβηγία

 Τρόντχαιμ Νορβηγία πόλη άγνωστη για τους περισσότερους με πληθυσμό 180 χιλιάδες,(όσο Ν.Σμυρνη Καλλιθέα ) με 30.000 φοιτητές αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο τεχνολογικής και ιατρικής έρευνας καθώς στην πόλη στεγάζεται το πανεπιστήμιο NTNU, έχει περισσότερες από 550 startup με 10.000 εργαζόμενους ,σύμφωνα CNN Money συγκεντρώνει τις καλύτερες προοπτικές και τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να γίνει από τις πιο πλούσιες πόλεις μέχρι το 2025.



ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ


ΠΛΑΤΕΙΑ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ 
Οποίος η όποια νομίζει ότι σε αυτή την πτωχευμένη χώρα γίνετε έστω και 20% ανακύκλωση όπως λένε τα στατιστικά στοιχεία πλανάτε οικτρά.
Δεκάδες τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών καθημερινά καταλήγουν στις χωματερές που μεταφράζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας κλπ.
Ας είναι καλά κάποιοι που προσπαθούν να συμπληρώσουν εισόδημα από τα 3 λεπτά που περνούν από πλαστικά γυάλινα μπουκάλια κλπ.που τοποθετούν στα μηχανήματα (που μερικοί τους κοιτούν με οίκτο και άλλοι με περιφρόνηση ) εάν και είναι σταγόνα στον ωκεανό.Η μόνη λύση είναι η υποχρεωτική ανακύκλωση ξεκινώντας από τους επαγγελματίες.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΟΤΙ ΝΑΝΕ .

Δεν είναι εικόνα από μια πόλη τριτοκοσμικής χώρας σε μια γωνιά της Αφρικής η της νοτιοανατολικής Ασίας,είναι μια εικόνα από πρωτεύουσα χώρας που ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης,που οι πολίτες της έχουν εκπαιδευτεί από το σάπιο πολιτικό σύστημα να τις βλέπουν και να αδιαφορούν χωρίς να αντιδρούν, ανεξάρτητα το τι είναι αυτοί υψηλού η χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.
Όπου υπάρχει ανίκανος κρατικός μηχανισμός, ανίκανη τοπική αυτοδιοίκηση, ανίκανοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και πολιτικό σύστημα που κλίνει το μάτι στην ανομία για να ψαρέψει ψήφους κλπ. βασιλεύει η ανομία και ο καθένας κάνει ότι θέλει και όπου θέλει.
ΑΘΗΝΑ Καλλιρρόης, Λαγουμτζή στον ανισόπεδο κόμβο κάτω από τις γέφυρες και μεταξύ πεζοδρομίου,δρόμου και μέσα στα ασυντήρητα παρτέρια υπάρχουν διάφορες μικρές χωματερές,ένα διαχρονικό φαινόμενο που έχω παρατηρήσει εδώ και 3 χρόνια παρά τις επανειλημμένες μου αναφορές τοπική αυτοδιοίκηση,κρατικός μηχανισμός κλπ αδυνατούν η αδιαφορούν να το εξαλείψουν.
Άθλια συνεργεία ανακαινίσεων Ελληνικά και αλλοδαπά που συνήθως δουλεύουν μαύρα, για να γλιτώσουν τα έξοδα του κάδου για αδρανή υλικά με την συναίνεση των ιδιόκτητων των ακινήτων που τους κάνουν την ανακαίνιση,μέσα στη νύχτα με φορτηγά αδειάζουν μπάζα και ότι άλλο τους είναι άχρηστο όπου τους βολεύει στο αστικό τοπίο. Σε οποιοδήποτε κράτος με ίχνη πολιτισμού θα τους είχαν ανακάλυψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Πολλές πλούσιες χώρες με την ανακύκλωση αδρανών υλικών (μπάζα ) αποκομίζουν σημαντικά κέρδη.



ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Στο διήμερο 7-8 Αυγούστου χάθηκαν από τροχαία ατυχήματα 7 άνθρωποι κάτω των 35 ετών.

Η μεγαλύτερη τραγωδία είναι η αδιαφορία και ανικανότητα πολιτικού συστήματος, κρατικής μηχανής , ελεγκτικών αρχών κλπ.που δεν είχαν την βούληση εδώ και δεκαετίες (δεν έχουν ούτε σήμερα ) να εκπονήσουν η έστω να αντιγράψουν και να εφαρμόσουν στα δικά μας δεδομένα ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την κατακόρυφη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με αποτέλεσμα τα τελευταία πενήντα χρόνια 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες,με ασύλληπτο τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Πολλές χώρες της Ευρώπης με συντονισμένες προσπάθειες με αποτελεσματικό σχεδιασμό κατορθώσαν και μείωσαν τα τροχαία ατυχήματα πάνω από 50% και δεν εφησυχάζουνε ,συνεχίζουν ακόμη με μεγαλύτερη ένταση να τα μειώσουν ακόμη περισσότερο.
The Vision Zero is the Swedish approach to road safety thinking. It can be summarised in one sentence: No loss of life is acceptable. The Vision Zero approach has proven highly successful. It is based on the simple fact that we are human and make mistakes. The road system needs to keep us moving. But it must also be designed to protect us at every turn.
Είναι ένα σχέδιο για το μηδενισμό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που εφαρμόζετε στην Σουηδία.

Ο σκοπός μια δημόσιας τηλεοράσεις  είναι να αναδεικνύει σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας ,υπάρχουν χιλιάδες ντοκιμαντέρ για την οδική ασφάλειας ανά τον κόσμο, σπάνια βλέπεις τέτοια ντοκιμαντέρ και ενημερωτικές εκπομπές για την οδική ασφάλεια στην δημόσια τηλεόραση 



brain-drain

Δεν είναι δυνατόν για την οικονομία μιας χώρας να είναι όλοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων, έτσι οδηγηθήκαμε στο brain-drain, λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Με αφορμή το άρθρο, η Ιρλανδία των 7 εκατομμύριων εκτός από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που έχει συγκέντρωση μέσα στην χώρα, έχει και μια βαριά βιομηχανία,λαμπρό παράδειγμα η Combilift που μέσα στο 2018 έφτιαξε το καινούργιο της εργοστάσιο όχι στην Κίνα αλλά μέσα στην Ιρλανδία,που απασχολεί πάνω από 500 εξειδικευμένους καλοπληρωμένους ΤΕΧΝΙΤΕΣ,(σε αυτό το είδος παραγωγής αργούν πολύ ακόμη να επεμβούν τα ρομπότ).
Μια βιομηχανία που ξεκίνησε μόλις πριν 20 χρόνια και εξάγει σε 85 χώρες.
Η Combilift είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος κατασκευαστής πολυ-κατευθυντικών περονοφόρων οχημάτων και αναγνωρισμένος ηγέτης στις λύσεις χειρισμού μεγάλου φορτίου. Περισσότεροι από 40.000 μονάδες πωλήθηκαν σε περισσότερες από 85 χώρες από τότε που ιδρύθηκε η Combilift το 1998.
Εάν ποτέ έρθει η πραγματική ανάπτυξη στην χωρα μας θα είναι όταν κάποιες πολυεθνικές βιομηχανίες αποφασίσουν ότι θέλουν να κάνουν μια μικρή παραγωγή στην Ελλάδα,πρώτα θα ερευνήσουν εάν υπάρχει εξειδικευμένο τεχνικά δυναμικό,υπό τις σημερινές συνθήκες ελάχιστοι θα το σκεφτούν.


ΓΛΥΦΑΔΑ 9/9/2018

ΛΕΩΦ.ΔΗΜΑΡΧ.ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος των ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ, από την λεωφόρο Ποσειδώνος μέχρι το κολυμβητήριο μια απόσταση 1 χιλιόμετρο από τα 120-130 φωτιστικά σώματα δημόσιου φωτισμού δεν ανάβουν τα 90 , αυτό λέγετε ανταποδοτικότητα δημοτικών τελών και φόρων. Ένα φαινόμενο που το παρατηρώ 4-5 χρόνια, τους το έχω επισημάνει αυτά τα χρονια με τρεις επιστολές ούτε μια απάντηση.
Όσο και να ψάξεις σε όλη την Ευρώπη δεν πρόκειται να το δεις πουθενά αυτό το φαινόμενο,ούτε σε βαλκανική χώρα.Το βλέπεις σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδος χώρα της ΕΕ, που υποτίθεται ότι έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο,με δήμαρχο σαραντάρη (φιλελεύθερο ) Ν. Δημοκρατία, πρώην ευρωβουλευτή,από τα πρωτοπαλίκαρα του Κυριάκου.
Για το υπόλοιπο αστικό τοπίο ότι νάνε άλλη ιστορία , ότι είναι σταθερό αφισοκολλάτε,πρεπει να κοιτάς κάτω μην μπει το πόδι σου σε καμία τρύπα, ανύπαρκτες διαβάσεις πεζών,άναρχο παρκάρισμα όπου νάνε σε πεζοδρόμια , ράμπες ΑΜΕΑ, διαδρόμους τυφλών κλπ.
Κατά την ξενάγηση από φίλο σε συγγενή του που είναι δημόσιος λειτουργός στην ΟΛΛΑΝΔΙΑ που έμεινε άναυδος από όλο το άθλιο αστικό περιβάλλον της Γλυφάδας και όχι μόνο, ανάφερε χαρακτηριστικά εάν αυτό συνέβαινε στην χώρα μου έστω στο 10% θα είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα, θα λογοδοτούσαμε στις αστυνομικές αρχές και κατόπιν στην δικαιοσύνη.
Εκτός από τις δημοτικές αρχές απευθύνθηκα και στην αστυνομία είναι πρόβλημα του δήμου η απάντηση θα τους το επισημάνουμε και εμείς ,το εάν αυτό επηρεάζει οδική ασφάλεια και ασφάλεια του πολίτη δεν είναι πρόβλημα τους .
Οπότε ασχολούμαι με τα κοινά και προσπαθώ να εξηγήσω ότι αυτά είναι εκτός πραγματικότητας για πολιτισμένες κοινωνίες, αισθάνομαι ότι δεν με καταλαβαίνουν, λες και μιλάω κινέζικα. 
Η Νορβηγική εμπειρία
Μια από σημαντικότερες εργασίες των τελευταίων ετών, είναι μια Διδακτορική Διατριβή του P.O. Wanvik. Ο οδικός φωτισμός τη νύχτα μειώνει τα ατυχήματα με τραυματισμούς κατά 30%. Περαιτέρω αποτελέσματα είναι:
1. 60% μείωση των θανάσιμων τραυματισμών
2. 45% μείωση των ατυχημάτων που περιλαμβάνουν και πεζούς και οδηγούν σε τραυματισμούς
3. 50% μείωση ατυχημάτων σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν σε τραυματισμούς.
Ο όμορφα σχεδιασμένος και έξυπνα διαχειριζόμενος με την βοήθεια της τεχνολογίας φωτισμός δημόσιων χώρων βοηθά τις κοινότητες να προοδεύουν, αναζωογονώντας γειτονιές, προσελκύοντας επισκέπτες και προσδίδοντας στους τουρίστες και τους κατοίκους ένα αίσθημα ασφάλειας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φωτισμού μπορεί να κάνει την διαφορά σε μια πόλη, μετατρέποντάς την σε προορισμό με αξία και βοηθώντας την να αποκτήσει σημαντική αειφορία.
Ο τεχνητός φωτισμός έχει πολλαπλές δυνατότητες :
•Αναδεικνύει την αρχιτεκτονική
•Ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας και σιγουριάς των κατοίκων
•Δίνει χρώμα, ταυτότητα και χαρακτήρα σε ένα κτίριο, μια περιοχή
•Μειώνει την εγκληματικότητα τις νυχτερινές ώρες
•Βοηθάει στον εύκολο προσανατολισμό μέσα στην πόλη
•Ο φωτισμός έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, την παραγωγικότητα και την οικονομία
Ο τεχνητός υπαίθριος αστικός φωτισμός έχει δύο λειτουργίες :
τον καταστατικό και τον βοηθητικό.
Ο κατασταλτικός παρέχει βασικά επίπεδα φωτισμού, για να βοηθήσει τους πεζούς να
βρίσκουν το δρόμο και για την ασφαλή χρήση του δημόσιου χώρου τη νύχτα και για την ασφαλή
διέλευση των οχημάτων.
Ο βοηθητικός ενισχύει το σκηνικό του δρόμου διαμέσου διάχυτου, εστιασμένου και
χαμηλού επιπέδου φωτισμού, και δίνει στις νυχτερινές ώρες χρώμα και ζωντάνια.