Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ Ν.ΣΜΥΡΝΗ


Πριν μερικές ημέρες πέρασα από την οδό ΚΟΡΑΗ που γίνονται κάποια αντιπλημμυρικά έργα και ο πιο άσχετος θα παρατηρήσει μια παρακμιακή κατάσταση ένα άθλιο άναρχο εργοτάξιο με σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας για πεζούς και οχήματα, βαριά σκουριασμένα μηχανήματα, ερείπια φορτηγά να έχουν πιάσει σχεδόν το μισό του δρόμου χωρίς καμία σήμανση, τεράστιοι τσιμεντένιοι σωλήνες μισό σπασμένοι να έχουν καταλάβει όλα τα πεζοδρόμια χωρίς καμία πρόβλεψη για πεζούς (υπάρχουν σχολεια ακριβός διπλα )χώματα χυμένα στον δρόμο ,σε βαθύ φρεάτιο σε διασταύρωση και στροφή μια υποτυπώδη περίφραξη και σχεδόν ανύπαρκτη σήμανση κλπ.κλπ. Όταν θα γινει κανένα χολλυγουντιανό ατύχημα και γράψει στα ΜΜΕ μόνο τότε θα αρχίζουν να ψάχνονται και θα συζητούν ότι κάτι πρέπει να γινει με την ασυδοσία των εργολάβων και ότι όταν κάποιος δίνει τρελές εκπτώσεις για να πάρει ένα έργο συνεπάγεται ότι από κάπου θα κόψει,είτε αυτή λέγετε ασφάλεια,είτε ποιότητα έργου.
Στα πολιτισμένα κράτη οι επονομαζόμενοι βελανιδοφαγοι από τους εδώ εξυπνάκηδες τέτοιου τύπου έργα σε αστικό περιβάλλον είναι σαν φρούρια, δεν βλέπεις σχεδόν τι έργο κάνουν μέσα και από σήμανση σε προειδοποιούν από εκατοντάδες μέτρα πριν ότι εκτελούνται έργα και όταν φτάνεις όλο το έργο είναι γεμάτο σήματα του ΚΟΚ και φαναράκια για το βράδυ, πρέπει να είσαι τυφλός για να πάθεις κάποιο ατύχημα ακόμα και για αυτούς έχουν προβλέψει ηχητικά σήματα .
Κάποιος φίλος μηχανικός που εργάζεται στο εξωτερικό ήρθε στο πατρικό του στην Ν.ΣΜΥΡΝΗ για ολιγοήμερες διακοπές, συζητάγαμε για τα τα έργα που γίνονται στην Ομήρου και στην Κοραή και μου λέει δουλεύω σε μια εταιρία που αναλαμβάνει έργα σε όλο τον κόσμο και σε πολλές υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής και της Ασίας εκεί αναθέτουμε σε κάποιους εργολάβους η τεχνικές εταιρίες κομμάτια του έργου, εάν παρουσιαζόταν κάποια από αυτές τις τεχνικές εταιρίες που εκτελούν τα έργα στην Ν.Σμυρνη να τους δώσουμε κάποια υπερεργολαβία θα το σκεφτόμαστε πολύ να τους δίναμε μια δενδροφύτευση.
Το εργοτάξιο της ομήρου δεν πάει πίσω και εκεί υπάρχει μια παρακμιακή εικόνα , 5-6 κουρασμένα παλικάρια κάποιας ηλικίας με ένα περασμένων δεκαετιών μικρό φορτωτή σε ρυθμούς χελώνας στις 3-4 μμ. έχουν εξαφανισθεί όλοι , με όλα αυτά και άλλα πολλά προσπαθούν να εκτελέσουν έργο 3,6 εκατομμύριων ευρώ.
Αλλάξαν την περίφραξη με μεταλλικό υψηλό πλέγμα και έφτιαξαν ράμπες μετά από πίεση ότι θα προσφύγω στην δικαιοσύνη και αφού τους έδωσα να καταλάβουν την όλη γελοιότητα που είχαν κάνει πλαστικό δίχτυ με λεπτές αιχμηρές μπετόβεργες και ράμπες από νοβοπάν.
Πριν 4 χρόνια ευρισκόμουν σε ένα μεσοαστικό προάστιο της Βαρκελώνης στο σπίτι που ήμουν φιλοξενούμενος μπροστά του έτυχε και εκτελούσαν ένα παρόμοιο έργο ανάπλαση μιας εμπορικής οδού ,καλύτερα μην αναφέρω τις διαφορές εκτελέσεις έργου μηχανήματα , μέτρα ασφαλείας κλπ. έτη φωτός μπροστά.
Οι εργασίες ξεκινάγαν πρωί- πρωί σταματούσαν λίγο το μεσημέρι και σταματούσαν εντελώς με το που σκοτείνιαζε, μερικές αθόρυβες εργασίες συνεχίζονταν και την νύχτα με προβολείς, δουλεύαν ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ.
Οταν ρώτησα κάποια στιγμή έναν εργοδηγό πως καταφέρνουν να δουλεύουν τόσες ώρες μου απάντησε διπλές βάρδιες,ειναι πολύ σημαντικό να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτό το έργο γιατί επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και από τους υπολογισμούς μου θα παραδοθεί 60 ημέρες νωρίτερα. 
Εύχομαι η ανάπλαση της Ομήρου που με αυτούς τους ρυθμούς θα πάρει πολύ να μην έχει την τύχη της πλατείας Καρυλλου που την ακολουθεί η πλατεία Χρυσοστόμου ,τα έργα αυτά πολύ γρήγορα κρεμάσανε λόγω κακής σχεδίασης, χαμηλή ποιότητα κατασκευής, ευπαθή και ακατάλληλα υλικά που επιδέχονται πολύ εύκολα βανδαλισμούς κλπ.κλπ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου