Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

ΑΞΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ


«Αυτοί που υπηρετούν τον λαό πρέπει να έχουν ακαδημαϊκή και εργασιακή Αριστεία πριν διανοηθούν να αναλάβουν».
Η φράση ανήκει στον καθηγητή του Χάρβαρντ Χρήστο Μαντζώρο. Το γεγονός ότι ανήλθε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες του Χάρβαρντ μέσα σε 12 έτη μετά την εκπαίδευσή του (επίδοση – ρεκόρ), λίγο μπορεί να αποδώσει τη συμπυκνωμένη σοφία με την οποία αντιμετωπίζει το ελληνικό έθνος.
Ανήκει στους Έλληνες της διασποράς, που «με αμηχανία στέκει μπροστά στον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτιδες δυνάμεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα».
Μόνη ελπίδα πριν την ολική καταστροφή της χώρας -που παραμένει σοβαρό ενδεχόμενο-, η «σκληρή και έξυπνη δουλειά που θα φέρει όλο και πιο πολλές Καλές Ειδήσεις μέχρι την επίτευξη του τελικού σκοπού: της οικονομικής ευημερίας, αλλά κυρίως της ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ* των πολιτών».

- Ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος σημαντικών Ελλήνων του εξωτερικού; Θα έπρεπε να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη δημόσια ζωή ως πρεσβευτές και υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων;

Στην εποχή μας παρατηρείται δυστυχώς, για πρώτη φορά στη χιλιόχρονη ιστορία του ελληνισμού, ένα πρωτοφανές χάσμα νοοτροπίας και πρακτικών μεταξύ του ελληνισμού στην Ελλάδα και του περίπου ίσου σε αριθμό μελών του ελληνισμού της διασποράς. Οι Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι διαπρέπουν στις κοινωνίες του εξωτερικού όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, ασφαλώς και δρουν ως Πρέσβεις στο εξωτερικό των διαχρονικών αρχών και αξιών του ελληνισμού. Στέκει όμως η διασπορά με έκδηλη αμηχανία μπροστά στον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτιδες δυνάμεις στην Ελλάδα, πολιτικές, οικονομικές, πνευματικές, αντιμετωπίζουν τα εθνικά προβλήματα και τον κόσμο μας γενικότερα.

- Πολλοί λίγοι Έλληνες υπουργοί έχουν συναφές ακαδημαϊκό υπόβαθρο με το υπουργείο που εκπροσωπούν. Είναι σημαντική η εξειδίκευση στην πολιτική;

Κατά τη γνώμη μου ασφαλώς και χρειάζεται και ακαδημαϊκή εμπειρία και εργασιακή εμπειρία, θα έλεγα Αριστεία, πριν κανείς διανοηθεί να υπηρετήσει (δεδομένου ότι Υπουργός σημαίνει υπηρέτης στη γλώσσα μας) τον λαό, το έθνος μας. Χρειάζεται επίσης η σε βάθος γνώση της νοοτροπίας του λαού μας, η δυνατότητα να αντλεί από τη χιλιόχρονη παράδοσή του σοφία για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων αλλά και η ταυτόχρονη γνώση του πολιτισμού, των κωδικών επικοινωνίας και του τρόπου σκέψης των ηγεσιών άλλων χωρών. Πέραν αυτής της βαθιάς Παιδείας χρειάζεται εμπειρία μακροχρόνια, αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες και αποδεδειγμένες οργανωτικές και ηγετικές ικανότητες. Τέλος, χρειάζεται και κοινός νους και δημιουργική φαντασία και όραμα για το μέλλον και καρδιά με θέρμη και αγάπη για το λαό μας και τις παραδόσεις του.

- Τι πιστεύει και συζητά για την Ελλάδα η υψηλή ακαδημαϊκή κοινότητα του Χάρβαρντ, δεδομένου ότι έχει πλήρη γνώση της ιστορίας της;

Πολλοί καθηγητές του Χάρβαρντ έχουν μελετήσει βαθιά τα σημερινά μας προβλήματα υπό το πρίσμα και της ιστορίας μας και της διεθνούς οικονομικής πραγματικότητας. Πολλές από αυτές τις μελέτες οι οποίες και αναλύουν πολλά από τα προβλήματά μας και προτείνουν λύσεις είναι δημοσιευμένες, αλλά αμφιβάλλω, αν και ελπίζω να κάνω λάθος, για το αν οι πολιτικοί μας έχουν διαβάσει αυτές τις μελέτες ή και για το εάν θέλουν και μπορούν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων. Δυστυχώς, όπως τόνισε ο Καθηγητής του Χάρβαρντ Rogoff πρόσφατα «Οι κοινωνίες, όπως και τα άτομα έχουν ως επιλογή ακόμα και την αυτοκτονία», εάν δεν θελήσουν να αντιμετωπίσουν ορθολογικά τα προβλήματα τους.

Η έλλειψη στρατηγικής στοχοθέτησης (πού θα θέλαμε να βρεθεί η πατρίδα μας σε 10 χρόνια από τώρα) και στοχοπροσήλωσης, οι καθυστερήσεις όσον αφορά τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις της παραγωγικής-θεσμικής υποδομής της χώρας μας, η μη αξιοποίηση ικανών, άφθαρτων, δυναμικών νέων ηγετών που θα συνεγείρουν συντεταγμένα όλες τις δυνάμεις του τόπου για την επίτευξη μετρήσιμων στόχων σε σαφώς οριοθετημένο χρονικό ορίζοντα, αντί μιας «δημιουργικής καταστροφής» που χρειαζόμαστε μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ολική καταστροφή.

- Πώς οι Καλές Ειδήσεις θα γίνουν mainstream στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας όλα τα σκάνδαλα, τα κουτσουμπολιά και τη σάτιρα που κυριαρχούν στα media σήμερα;

Οι Καλές Ειδήσεις πρέπει να προβάλλονται, και να προβάλλονται πολύ, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια της αλήθειας και με αποφυγή κάθε υπερβολής. Για να θυμηθούμε τον εθνικό μας ποιητή «το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό». Αποκτώντας σαφή αντίληψη της πραγματικότητας και καλλιεργώντας τα χαρίσματά του με μια σε βάθος Παιδεία, ο έξυπνος Έλληνας θα μπορέσει να χτίσει με σκληρή, επίπονη και μακροχρόνια δουλειά, ένα λαμπρό μέλλον μαζί με και μέσα στη προοδεύουσα Διεθνή κοινότητα. Σκληρή και έξυπνη δουλειά με ορθολογικό τρόπο μέσα στα πλαίσια ενός κράτους Δικαίου θα θέσει την χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο Δημιουργικής Προόδου, που όλο και πιο πολλά Καλά Νέα θα φέρνει μέχρι την επίτευξη των τελικών σκοπών της Οικονομικής Ευημερίας, αλλά και κυρίως της Ευδαιμονίας του λαού μας.

* H ευδαιμονία εμπεριέχει την έννοια της ευτυχίας ή, πιο σωστά, της «ευημερίας του ανθρώπου». Ετυμολογικά, αποτελείται από τις λέξεις «ευ» (=καλός) και «δαίμων» (=πνεύμα).
Η ευδαιμονία είναι κεντρική έννοια στην αριστοτελική ηθική και την πολιτική φιλοσοφία. Στα έργα του Αριστοτέλη, χρησιμοποιείται ως όρος για το υψηλότερο ανθρώπινο αγαθό, γι αυτό ο στόχος της πρακτικής φιλοσοφίας, συμπεριλαμβανομένων Ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, είναι να εξετάσει (και να βιώσει) τι πραγματικά είναι και πώς μπορεί να επιτευχθεί.
Η ευδαιμονία είναι ο τελικός σκοπός και η Αρετή είναι το μέσο για να φτάσει ο άνθρωπος σε αυτόν. Όπως επίσης και ο πλούτος και τα άλλα υλικά αγαθά είναι απλά μέσα για να φτάσει κανείς στην ευδαιμονία.
Ο Χρήστος Μαντζώρος είναι Τακτικός Kαθηγητής της Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Τακτικός Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι, επίσης, Διευθυντής στο Τμήμα / Κλινική της Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού των τριών Νοσοκομείων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Boston VA Healthcare System, στη μονάδα Διατροφής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του νοσοκομείου Beth Israel Deaconess Medical Center και του κέντρου Joslin Diabetes Center στη Βοστώνη Μασσαχουσέτης.

Ο κ. Μαντζώρος είναι απόφοιτός της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ σε διάστημα 7 ετών απέκτησε 2 Masters και 3 τίτλους ειδικοτήτων: της Παθολογίας, της Ενδοκρινολογίας- Διαβήτη- Μεταβολισμού καθώς και της Κλινικής Διατροφολογίας. Ανήλθε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες του Χάρβαρντ μέσα σε 12 έτη μετά την εκπαίδευσή του, γεγονός που αποτελεί επίδοση – ρεκόρ.
Οι 330 δημοσιεύσεις του και οι 65 ιατρικές μελέτες έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 16.000 φορές ως παραπομπές από άλλους ερευνητές, αριθμός μοναδικός στον τομέα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου