Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Βραζιλία | Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν ανήκει στην πόλη Μπούζιος


Μειωμένες τιμές στο ρεύμα για όποιον κάνει ανακύκλωση, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα, σεβασμός στο περιβάλλον. Καλώς ήρθατε στην πόλη Μπούζιος, την πρώτη «έξυπνη» πόλη της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής γενικότερα. Εδώ αρχές και κάτοικοι δίνουν τη δική τους μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Διακόσια χιλιόμετρα μακριά από το Ρίο ντε Τζανέιρο, σε μια μικρή χερσόνησο βρίσκεται η Μπούζιος, μια καταπράσινη τουριστική πόλη 29.000 χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι είναι οικολόγοι τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.
Εδώ όλα ανακυκλώνονται και ανταλλάσσονται με ενέργεια. Οι συσκευασίες από αλουμίνιο πωλούνται προς ογδόντα σεντς το κιλό, τα πλαστικά μπουκάλια προς είκοσι σεντς. Το προς ανακύκλωση χαρτί αποτιμάται στα δύο σεντς, ενώ το χρησιμοποιημένο για τηγάνισμα λάδι πωλείται στην τιμή των οκτώ σεντς.
Πρόκειται για μια μορφή οργανωμένης ανακύκλωσης ειδών που μέχρι πρόσφατα τα πετούσαν στα σκουπίδια. Αυτή παρέχει στους κατοίκους της Μπούζιος έκπτωση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού.
Η ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετημένα στις στέγες των σπιτιών, αλλά και από ανεμογεννήτριες, διανέμεται για οικιακή και δημοτική χρήση.
Δεδομένης όμως της επισκεψιμότητας από τουρίστες, που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο τον χρόνο, κάποιες φορές απαιτείται αυτοσυγκράτηση. Οι κάτοικοι μειώνουν τη χρήση κλιματιστικών τις ώρες αιχμής και σε αντάλλαγμα λαμβάνουν περαιτέρω αύξηση στην έκπτωση του ρεύματος.
Στην πόλη προς το παρόν κυκλοφορούν λίγα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά πολλά ποδήλατα, με στόχο τον περιορισμό ρύπων. Και αν το πείραμα πάει καλά στη βραζιλιάνικη πόλη, θα επεκταθεί και σε άλλα αστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου