Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν τη χώρα, αναφέρει σε άρθρο του το Der Spiegel

Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν τη χώρα, αναφέρει σε άρθρο του το Der Spiegel

Άρθρο με ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια και οξεία κριτική για την ελληνική πολιτική σκηνή παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Το άρθρο έχει τον δεικτικό τίτλο «Φεουδαρχικοί δημοκράτες» και αναφέρει στον υπότιτλο ότι «Τρεις οικογένειες κατέστρεψαν τη χώρα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ποσοστό των νεόπτωχων το οποίο αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Ορδές πολιτών συγκεντρώνονται καθημερινά στα συσσίτια της Εκκλησίας για να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Οι άνεργοι είναι απελπισμένοι και δηλώνουν ότι «αν δεν έχεις μέσον, δεν σε παίρνει κανείς σε δουλειά. Και τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η καταβολή της δόσης ήταν αναγκαία μόνο για να κερδηθεί χρόνος και η κρίση δεν θα ξεπεραστεί. «Δεν θα μπορέσουν να σώσουν την Ελλάδα», υποστηρίζει ο αρθρογράφος. «Γιατί τις προηγούμενες δεκαετίες μια ελίτ, τον πυρήνα της οποίας αποτέλεσαν οι οικογένειες Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη, δημιούργησαν μια πελατειακή οικονομία. Αυτή η πελατειακή οικονομία πέταξε εκατομμύρια, που το κράτος δεν τα είχε», συμπληρώνει με καυστικό τρόπο ο αρθρογράφος. «Οι κεφαλές της δυναστείας ευνοούσαν φίλους και οικογένεια με δανεική ευημερία. Διόγκωσαν την κρατική μηχανή, για να μπει καθένας με τη σειρά σε δημόσιες θέσεις και δημιούργησαν ένα γραφειοκρατικό τέρας».

Τα κόμματα πάντα έβαζαν τα ρουσφέτια πάνω από την παραγωγή πολιτικής. Με το δημόσιο χρήμα εξαγόραζαν φίλους και ψηφοφόρους. Κατά αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε η φεουδαρχική δημοκρατία στην Ελλάδα, σχολιάζει το άρθρο. Οι κυβερνήσεις πέφτουν, αλλά τα ίδια ονόματα έρχονται ξανά στο προσκήνιο: Παπανδρέου και Καραμανλής, Καραμανλής και Παπανδρέου, και στο ενδιάμεσο ο Μητσοτάκης. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ξανάγινε κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου