Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
Γήρας και πενία δύο τραύματα δυσθεράπευτα. Δημόκριτος
1η Οκτωβρίου- Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων 2022
Θα φέρω ένα παράδειγμα που για εμένα είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή σαν κοινωνία, υπάρχουν και μερικά αλλά παρόμοια,αλλά το τέλειο δεν υπάρχει πουθενά προς το παρών.
ΔΑΝΙΑ Αλλά ήθη,άλλη νοοτροπία ,άλλα μυαλά ,άλλη κοινωνία, κοινωνικό κράτος δικαίου .
Το ποδήλατο είναι υπέροχο, όπως και η αίσθηση της ελευθερίας, όταν ο άνεμος φυσάει τα μαλλιά σου. Και ανεξάρτητα από την ηλικία και την κινητικότητα, η Δανεζικη μη κερδοσκοπική οργάνωση Cycling Without Age το κάνει αυτό για τους ηλικιωμένους.Η ιδέα είναι απλή: Εθελοντές ταξιδεύουν με ηλικιωμένους πολίτες γύρω από τις πόλεις τους και την τοπική φύση. Γεφυρώνει γενιές, κάνει χώρο για αφήγηση ιστοριών και είναι βασικά ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Εαν το δείτε στην Ελλάδα ποτέ αυτό θα γίνει πρώτη είδηση για πολλές ημέρες .
Η υγειονομική περίθαλψη στη Δανία αποτελεί καλό παράδειγμα για τη φροντίδα ηλικιωμένων για άλλες χώρες. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού γερνάει, καθώς το 19% των Δανών πολιτών είναι άνω των 65 ετών . Οι Δανοί ηλικιωμένοι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες κατ' οίκον φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής βοήθειας και της προσωπικής φροντίδας, εάν δεν μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα. Ομοίως, τα προληπτικά μέτρα και οι επισκέψεις στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες άνω των 80 ετών να προγραμματίσουν τη ζωή και τη φροντίδα τους. Επιπλέον, τα μέλη των Συμβουλίων Ηλικιωμένων, που εγγυώνται τα δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης των ηλικιωμένων, είναι πολίτες άνω των 60 ετών.
Ξοδεύουμε πολλά για τους ηλικιωμένους στη Δανία . Είναι ο μοναδικός τομέας συναίνεσης στο κοινοβούλιο», λέει η Kirsten Ketscher, καθηγήτρια δικαίου κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι οι συνταξιούχοι έχουν προσφέρει πολλά στην κοινωνία, επομένως τώρα θα πρέπει να πάρουν πολλά πίσω».
Το περίφημο κοινωνικό κράτος της Δανίας χρηματοδοτείται από βαριά φορολογία άνω του 50% στους μισθούς, που οι περισσότεροι συνταξιούχοι θα έχουν πληρώσει για 40 χρόνια. «Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθούν τα δικαιώματά τους όπως προστατεύονται από το νόμο», λέει ο Ketscher.
Τα δικαιώματα των ηλικιωμένων προασπίζονται από συμβούλια ηλικιωμένων πολιτών σε κάθε δήμο και ηγέτες από τις πέντε γεωγραφικές περιοχές της Δανίας συναντώνται με τοπικές αρχές και επαγγελματίες για να σχεδιάσουν βελτιώσεις στις υπηρεσίες κάθε τρία χρόνια.
«Είμαστε καλά ενημερωμένοι για τα δικαιώματά μας, έχουμε πληρώσει τους φόρους μας και έτσι περιμένουμε να μας φροντίζουν», λέει η Jane Holm, 73, πρώην διαχειριστής από την Κοπεγχάγη. «Όλοι όσοι ξέρω είναι αρκετά υγιείς, αλλά όταν η πεθερά μου δεν μπορούσε πια να καθαρίσει ή να φροντίσει τον εαυτό της και έπρεπε να πάει σε ένα σπίτι – σε ηλικία 95 ετών – της φέρθηκαν πολύ καλά».
«Σε φροντίζουν ως ηλικιωμένο άτομο στη Δανία», συμφωνεί ο Rigmor Brønd, 73, πρώην δάσκαλος από το Κόλντινγκ. «Αισθάνομαι υπέροχα αυτή τη στιγμή, αλλά ξέρω ότι αν έχω προβλήματα, το κράτος θα με φροντίσει – να μείνω στο σπίτι μου ή σε ένα γηροκομείο όπου μπορώ να έχω μια καλή ζωή».
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ηλικιωμένων: οι υγιείς (περίπου έξι στους επτά Δανούς ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία). Εκείνοι που παρουσιάζουν πρώιμα σημάδια λειτουργικών περιορισμών, τους οποίους οι γιατροί παρακολουθούν στενά, καθώς η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί ακόμα να κάνει τη διαφορά. και η τελευταία κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει όσους έχουν σοβαρά κινητικά προβλήματα που μπορεί να χρειαστεί να πάνε σε ένα σπίτι. «Στη Δανία, πληρώνετε για έναν οίκο ευγηρίας ως άτομο από τη σύνταξή σας – ακριβώς όπως το να νοικιάσετε ένα διαμέρισμα», λέει ο Hendriksen.
Ενώ σε μια νότια χώρα που λέγετε Ελλάδα οι ηλικιωμένοι είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας,συντάξεις πείνας,που δεν φτάνουν ούτε για έναν οίκο ευγηρίας εάν δεν μπορείς να συντηρηθείς μόνο σου και δεν υπάρχει κανένας να σε βοηθήσει κλπ κλπ Πολλοί νέοι δεν ενδιαφέρονται για την 3η ηλικία έχουν την εντύπωση ότι δεν θα γεράσουν ποτέ .
Χώρα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ 2/10/2022 Ν.ΣΜΥΡΝΗ μια κυρία με μαλλιά σαν το βαμβάκι 80+ ετών ψάχνει τους κάδους να βρει κουτάκια αλουμινίου πλαστικά μπουκάλια κλπ.για να τα βάλει στα μηχάνημα Ανακύκλωσης που δίνει στις 33 συσκευασίες 1 ευρώ εάν τα δεχτεί όλα έχουν πρόβλημα με πολλά barcode πλαστικών γυάλινων μπουκαλιων. Αυτο καροτσάκι λαικης πόσες συσκευασίες ανάμεικτες να πάρει σε αξία? 2-3 ευρώ το πολύ.Κάτι τέτοιες εικόνες μου ραγίζουν την καρδιά και μου προκαλεί περισσότερο αηδία για το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας,που αντί να χτυπήσει την διαφθορά την σπατάλη την αεργία στον ευρύτερο δημόσιο φορέα ,την φοροδιαφυγή την απάτη στον ιδιωτικό τομέα ,το μαύρο χρήμα στο οργανωμένο έγκλημα κλπ κλπ δίνει συντάξεις πείνας 400-500 ευρώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου