Σάββατο 7 Μαΐου 2022

STOP FOOD WASTE

Δυστυχώς, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η σπατάλη τροφίμων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα,που σύντομα θα γινει εμφανές και στον απλό πολιτη Να γιατί:
1.Ας ξεκινήσουμε από εμάς,οιΈλληνες σπαταλούν σχεδόν διπλάσια ποσότητα σπατάλης κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο, αλλά κατατάσσονται επίσης πρώτοι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο όσον αφορά τα απόβλητα τροφίμων.
Οι Έλληνες σπαταλούν κατά μέσο όρο 142 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο των 74 κιλών.Αυτή η κακή συνήθεια έχει και τεράστιο κόστος,κάπου 1.000-1.400 ευρώ τον χρόνο, υπολογίζοντας ότι κάθε κιλό στοιχίζει 7 ευρώ.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων αγγίζει σχεδόν τους 500.000 τόνους, εξ αυτών το μεγαλύτερο ποσοστό, που ξεπερνά το 50%, «καλύπτουν» τα νοικοκυριά, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται μεταξύ της βιομηχανίας τροφίμων, της λιανικής, του πρωτογενούς τομέα και του καναλιού της εστίασης.
Μήπως είναι ευκαιρία να το καλοσκεφτούμε καλύτερα τώρα που οι τιμές των τροφίμων έχουν πάρει την ανηφόρα και υπάρχει κάποιο πρόβλημα επάρκειας , μήπως είναι ευκαιρία να περιορίσουμε την σπατάλη τροφίμων και την απόρριψη στα σκουπίδια,που και εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα δεν γίνετε κομποστοποίηση και καταλήγει στα ΧΥΤΑ με τεράστιο περιβαντολλογικό αποτύπωμα
2.Η χρόνια αποτυχία της αγοράς
Μεταξύ 40-50% όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως δεν τρώγονται ποτέ και η αξία αυτού του σπαταλημένου φαγητού αξίζει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Για να το θέσουμε αυτό στην προοπτική, στις ΗΠΑ τα απόβλητα τροφίμων αντιπροσωπεύουν το 1,3% του συνολικού ΑΕΠ. Η σπατάλη τροφίμων είναι μια τεράστια αναποτελεσματικότητα της αγοράς, το είδος της οποίας δεν επιμένει σε άλλους κλάδους.
3.Ηθικά λάθος
Εν τω μεταξύ, 800 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ. Δηλαδή 1 στους 9 ανθρώπους στον πλανήτη που λιμοκτονούν ή υποσιτίζονται. Κάθε ένα από αυτά θα μπορούσε να τραφεί επαρκώς με λιγότερο από το ένα τέταρτο της τροφής που σπαταλάται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη κάθε χρόνο.
Επειδή έχουμε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα εφοδιασμού τροφίμων, η ζήτηση για τρόφιμα στη Δύση μπορεί να αυξήσει την τιμή των τροφίμων που παράγονται για εξαγωγή στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και να εκτοπίσει την ανάπτυξη των καλλιεργειών για να θρέψουν γηγενείς πληθυσμούς και να οδηγήσει σε επιταχυνόμενη υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων.
Και, η πείνα δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα που συμβαίνει «κάπου αλλού» – στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μπήκαν σε τράπεζα τροφίμων πέρυσι, ενώ στις ΗΠΑ 40 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε επισιτιστική φτώχεια.
4.Περιβαλλοντικά καταστροφικό
Η σπατάλη τροφίμων είναι πραγματικά, πολύ κακή για το περιβάλλον. Απαιτείται μια μάζα γης μεγαλύτερη από την Κίνα για να καλλιεργηθεί κάθε χρόνο η τροφή που τελικά δεν τρώγεται ποτέ - γη που έχει αποψιλωθεί, είδη που οδηγήθηκαν σε εξαφάνιση, γηγενείς πληθυσμοί που έχουν μετακινηθεί, έδαφος που έχει υποβαθμιστεί - όλα για παραγωγή φαγητό που απλώς πετάμε. Επιπλέον, τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται ποτέ αντιπροσωπεύουν το 25% της συνολικής κατανάλωσης γλυκού νερού παγκοσμίως. Χαψιά.
Όχι μόνο χάνονται όλοι οι πόροι που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του μη καταναλώσιμου φαγητού (γη, νερό, εργασία, ενέργεια, μεταποίηση, συσκευασία, κ.λπ.), αλλά όταν τα απόβλητα τροφίμων πηγαίνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, όπου καταλήγει η συντριπτική τους πλειονότητα. αποσυντίθεται χωρίς πρόσβαση σε οξυγόνο και δημιουργεί μεθάνιο, το οποίο είναι 23 φορές πιο θανατηφόρο από το διοξείδιο του άνθρακα.
Όπως και να το δεις, τα απορρίμματα τροφίμων είναι ο κύριος ένοχος για την καταστροφή του πλανήτη μας, και στην πραγματικότητα, αν τα απόβλητα τροφίμων ήταν μια χώρα, θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ.
5.Συμβουλές προγραμματισμού και αγορών
Η δημιουργία μιας λίστας με εβδομαδιαία γεύματα στο μυαλό μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο. Εάν αγοράζετε μόνο αυτό που περιμένετε να χρησιμοποιήσετε, θα είναι πιο πιθανό να το διατηρήσετε φρέσκο και να το χρησιμοποιήσετε όλο.
* Διατηρήστε μια τρέχουσα λίστα με τα γεύματα και τα συστατικά τους που απολαμβάνει ήδη το νοικοκυριό σας - με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε, να ψωνίσετε και να προετοιμάσετε γεύματα που είναι πιθανό να καταναλώσετε.
* Ψάξτε πρώτα στο ψυγείο, την κατάψυξη και το ντουλάπι σας για να αποφύγετε να αγοράσετε τρόφιμα που ήδη έχετε.
Φτιάξτε μια λίστα κάθε εβδομάδα με αυτά που πρέπει να εξαντληθούν και προγραμματίστε τα επόμενα γεύματα γύρω από αυτό.
* Προγραμματίστε τα γεύματά σας για την εβδομάδα πριν πάτε για ψώνια και αγοράστε μόνο τα πράγματα που χρειάζεστε για αυτά τα γεύματα.
* Φτιάξτε τη λίστα αγορών σας με βάση το πόσα γεύματα θα φάτε στο σπίτι. Σκεφτείτε πόσο συχνά θα τρώτε έξω, εάν σκοπεύετε να φάτε κατεψυγμένα προμαγειρεμένα γεύματα και εάν θα φάτε υπολείμματα για οποιοδήποτε από τα γεύματά σας.
* Συμπεριλάβετε ποσότητες στη λίστα αγορών σας σημειώνοντας πόσα γεύματα θα φτιάξετε με κάθε προϊόν για να αποφύγετε τις υπεραγορές. Για παράδειγμα: "χόρτα σαλάτας - αρκετά για δύο γεύματα".
* Αγοράζοντας σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. αγοράστε ένα, λάβετε μία δωρεάν προσφορά) εξοικονομείτε χρήματα μόνο εάν χρησιμοποιήσετε όλα τα τρόφιμα πριν χαλάσουν.
Η αγορά τροφίμων από κάδους χύδην μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα και να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και τη συσκευασία, καθώς μπορείτε να αγοράσετε την ποσότητα φαγητού που χρειάζεστε σε αντίθεση με μια προκαθορισμένη ποσότητα. Όταν αγοράζετε χύμα, θυμηθείτε να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα σε αεροστεγώς κλειστά δοχεία με ετικέτα.
* Αγοράστε ατελή προϊόντα ή ανακυκλωμένα προϊόντα. Τα ατελή προϊόντα μπορεί να έχουν σωματικές ατέλειες, αλλά είναι εξίσου ασφαλή και θρεπτικά και μερικές φορές μπορούν να βρεθούν σε μειωμένες τιμές. Τα ανακυκλωμένα προϊόντα παρασκευάζονται από συστατικά που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν πάει χαμένα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου