Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

ΕΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΡΩΑΣ Paul Edward Farmer

Πριν 3 μήνες περίπου πέθανε στη Ρουάντα ένας άνθρωπος με Α κεφάλαιο ένας επιστήμονας με Ε κεφάλαιο, ο γιατρός Paul Edward Farmer, το έργο του ατελείωτο προς τους φτωχούς όλου του κόσμου. Πολλοι λίγοι άνθρωποι έχουν κάνει έστω και τα ίδια με τον Farmer για να υπηρετήσουν την υπόθεση της παγκόσμιας ισότητας στην υγεία.Οταν θυμάμαι την απώλεια του ακόμη στεναχωριέμαι όσο και την πρώτη φορά που διάβασα για τον θάνατο του ,σαν να έχασα έναν δικό μου άνθρωπο και ας μην τον ήξερα προσωπικά και αναρωτιέμαι, γιατί να φεύγουν τόσο νωρίς τέτοιοι άνθρωποι,ποσά ακόμη θα μπορούσαν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Ακόμη στεναχωριέμαι γιατί δεν προβάλετε το τόσο σημαντικό έργο αυτών ανθρώπων, από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, από εκπομπές κλπ. ενώ κάποια γεγονότα άνευ ουσίας, κουτσομπολιά κλπ.που έχουν να κάνουν με celebrities,τηλεπερσόνες, Πρωταγωνιστές σε σαπουνόπερες κλπ.γίνονται πρώτη είδηση.
From Wikipedia
Ο Paul Edward Farmer (26 Οκτωβρίου 1959 – 21 Φεβρουαρίου 2022) ήταν Αμερικανός γιατρός ανθρωπολόγος και γιατρός. Ο Farmer κατείχε διδακτορικό και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ , όπου ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kolokotrones και πρόεδρος του Τμήματος Παγκόσμιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ . Ήταν ο συνιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής του Partners In Health (PIH), ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που από το 1987 παρέχει άμεσες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και έχει αναλάβει δραστηριότητες έρευνας και υπεράσπισης για λογαριασμό όσων είναι άρρωστοι και ζουν στη φτώχεια. Ήταν καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος Παγκόσμιας Ισότητας Υγείας στοBrigham and Women's Hospital .
Ο Farmer και οι συνάδελφοί του στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό πρωτοστάτησαν σε νέες στρατηγικές θεραπείας με βάση την κοινότητα που αποδεικνύουν την παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε περιβάλλοντα με φτωχούς πόρους στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. Η δουλειά τους τεκμηριώνεται στο Bulletin of the World Health Organization , The Lancet , The New England Journal of Medicine , Clinical Infectious Diseases , British Medical Journal και Social Science and Medicine .
Ο Farmer έγραψε εκτενώς για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ρόλο των κοινωνικών ανισοτήτων στην κατανομή και την έκβαση των μολυσματικών ασθενειών και την παγκόσμια υγεία.
Ήταν γνωστός ως «ο άνθρωπος που θα θεράπευε τον κόσμο», όπως περιγράφεται στο βιβλίο Mountains Beyond Mountains της Tracy Kidder . Το Farmer and Partners in Health έλαβε το Peace Abbey Foundation Courage of Conscience Award το 2007 για τη διάσωση ζωών παρέχοντας δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε άτομα στις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου και την εργασία για τη βελτίωση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως. Η ιστορία του PIH λέγεται επίσης στο ντοκιμαντέρ του 2017 Bending the Arc . Υπήρξε υπέρμαχος της θεολογίας της απελευθέρωσης .
Στις 24 Απριλίου 2021, ο Farmer τιμήθηκε με το Βραβείο Aurora για την Αφύπνιση της Ανθρωπότητας ως αναγνώριση της δουλειάς του με την PIH.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΡΓΟ
Το 1987, ο Farmer, μαζί με τους συναδέλφους του από το Χάρβαρντ Jim Yong Kim , Ophelia Dahl , Thomas J. White και Todd McCormack, ίδρυσαν τους Partners In Health . Το PIH ξεκίνησε στο Cange στο Κεντρικό Οροπέδιο της Αϊτής και μέχρι τον θάνατο του Farmer τον Φεβρουάριο του 2022 λειτουργούσε 16 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, με περίπου 7.000 υπαλλήλους. [11] Το PIH στο Cange ήταν γνωστό ως Zanmi Lasante, η αδελφή οργάνωση του Π.Ι.Χ. Ο Zanmi Lasante έχτισε σχολεία, σπίτια και συστήματα αποχέτευσης και νερού για να βοηθήσει την κοινότητα στην κεντρική Αϊτή να έχει βελτιωμένες εγκαταστάσεις και πόρους. Η οργάνωση εμβολίασε όλα τα παιδιά της περιοχής, ενώ μείωσε με επιτυχία τα ποσοστά υποσιτισμού και βρεφικής θνησιμότητας στην περιοχή. Ο Zanmi Lasante εστίασε επίσης στην πρόληψη του AIDS κατά τη διάρκεια της κρίσης του HIV και μείωσε με επιτυχία τα ποσοστά μετάδοσης του HIV κατά 4% από τις μητέρες στα μωρά. [15]
Το 1999, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε τον Farmer και έναν συνεργάτη PIH Jim Yong Kim για τη διευκόλυνση των παγκόσμιων προγραμμάτων θεραπείας της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR TB), διασφαλίζοντας επιτυχείς παραδόσεις αντιβιοτικών. Με τη βοήθεια επιχορήγησης 44,7 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ο Farmer δημιούργησε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες φαρμακευτικής θεραπείας για άτομα στην Αϊτή, το Περού και τη Ρωσία. Με αυτό το πρόγραμμα να έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ίασης στον κόσμο, ήταν σαφές ότι η θεραπεία της MDR TB θα μπορούσε να γίνει οικονομικά σε φτωχές χώρες με λειτουργικά συστήματα χορήγησης.
Το Hôpital Universitaire de Mirebalais άνοιξε το 2013 και παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη σε ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών ογκολογίας και χειρουργικής τραύματος. Το Partners In Health εργάζεται επίσης στη Ρουάντα, το Λεσότο, το Μαλάουι, το Μεξικό, το Περού, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία, τη Ρωσία και το Έθνος Ναβάχο. Το University of Global Health Equity είναι μια πρωτοβουλία των Partners In Health που ξεκίνησε το 2015 και επικεντρώθηκε στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζοντας τις κρίσιμες κοινωνικές και συστημικές δυνάμεις που προκαλούν ανισότητες και αναποτελεσματικότητα στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.
Το 2003, δημοσιεύτηκε το βιβλίο της συγγραφέα Tracy Kidder 's Mountains Beyond Mountains: The Quest of Dr. Paul Farmer, a Man Who Would Cure the World . Το βιβλίο περιγράφει τη δουλειά του Farmer στην Αϊτή, το Περού και τη Ρωσία. [19]
Τον Μάιο του 2009, ο Farmer διορίστηκε Πρόεδρος του Τμήματος Παγκόσμιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαδεχόμενος τον Jim Yong Kim , τον επί χρόνια φίλο και συνάδελφο του. Στις 17 Δεκεμβρίου 2010, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ντρου Γκίλπιν Φάουστ , και ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του Κολλεγίου του Χάρβαρντ , ονόμασαν τον Farmer ως Καθηγητή Πανεπιστημίου , την υψηλότερη τιμή που μπορεί να απονείμει το Πανεπιστήμιο σε ένα από τα μέλη ΔΕΠ του.
Τον Αύγουστο του 2009, ο Φάρμερ διορίστηκε Αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή (υπηρετώντας υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ), με την ιδιότητα του ως Ειδικού Απεσταλμένου.
Τον Δεκέμβριο του 2012, ο Farmer διορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών του Γενικού Γραμματέα για την Κοινοτική Ιατρική και τα Μαθήματα από την Αϊτή. [22]
Το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 , ο Farmer συνεργάστηκε με την PIH για την ανάπτυξη ενός προγράμματος ανίχνευσης επαφών στη Μασαχουσέτη.
Ο Farmer ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Health and Human Rights Journal . Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Aristide for Democracy και ήταν συνιδρυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία στην Αϊτή . [24] Ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του PIVOT, ενός πρόσφατα συσταθέντος οργανισμού υγείας και έρευνας που δραστηριοποιείται στη Μαδαγασκάρη. Ήταν μέλος του Advisory Board of Incentives for Global Health, της ΜΚΟ που επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του Health Impact Fund . Υπηρέτησε επίσης στο Παγκόσμιο Συμβουλευτικό Συμβούλιο του GlobeMed, ενός παγκόσμιου οργανισμού υγείας με γνώμονα τους φοιτητές που λειτουργεί μέσω ενός μοντέλου συνεργασίας. [25]
Ο Farmer υπηρέτησε στο Advisory Board of Universities Allied for Essential Medicines, έναν διεθνή οργανισμό υπεράσπισης με γνώμονα τους φοιτητές που εργάζεται σε θέματα ανάπτυξης φαρμάκων και οικονομικής προσιτότητας.Ο Farmer ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Kageno Worldwide, Inc., μιας κοινοτικής υπηρεσίας ανάπτυξης που έχει εργαστεί στην Κένυα και τη Ρουάντα. Ήταν επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για την EqualHealth, το οποίο οικοδομεί κριτική συνείδηση για την ισότητα στην υγεία.
Προσωπική ζωή και θάνατος
Ο Φάρμερ ήταν παντρεμένος με την Ντίντι Μπέρτραντ Φάρμερ, μια ιατρική ανθρωπολόγο από την Αϊτή και ειδικό στην υγεία της κοινότητας που έχει ηγηθεί πολλών πρωτοβουλιών στο Partners in Health. Η πιο πρόσφατη δουλειά της επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών στην Αϊτή και τη Ρουάντα. Είχαν τρία παιδιά.
Ο Farmer πέθανε στον ύπνο του από οξύ καρδιακό επεισόδιο στο Butaro της Ρουάντα, στις Φεβρουαρίου 2022, σε ηλικία 62 ετών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου