Κυριακή 1 Μαΐου 2022

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Εάν και έχουν επιτευκτή αρκετά στα θέματα εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες σε λίγες χώρες υψηλού βιοτικού επιπέδου με συνδυασμό κράτος δικαίου, γιατί συμβαίνει και το άλλο πολύ πλούσια κράτη (Κατάρ )να εκμεταλλεύονται στο έπακρο εισαγόμενο εργατικό δυναμικό από φτωχές χώρες, η κάποιες άλλες χώρες να καταναλώνουν προϊόντα που παράχθηκαν από παιδική εργασία η από εργάτες χωρίς εργασιακά δικαιώματα με εξευτελιστικούς μισθούς. Πολλές επώνυμες πολυεθνικές παράγουν προϊόντα η αγοράζουν πρώτες ύλες κάτω από πολύ ύποπτες συνθήκες ως προς παιδική εργασία και εργασιακά δικαιώματα.
Σε πάρα πολλές χώρες ΑΦΡΙΚΗ, ΑΣΙΑ, ΝΟΤΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ανθεί η παιδική εργασία και σχεδόν ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα για του ενήλικες εργαζόμενους που δουλεύουν σκληρά για εξευτελιστικούς μισθούς.Το ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς εργασία που λιμοκτονούν είναι μια άλλη τραγική ιστορία.
Ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονται να δουλέψουν έχει αυξηθεί σε 160 εκατομμύρια παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει αύξηση 8,4 εκατομμυρίων παιδιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια . Παράλληλα, εκατομμύρια περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και της UNICEF κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.
«Εκτιμούμε ότι η πανδημία έχει θέσει 108 εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους σε εργατική φτώχεια. Λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταφεύγουν στην παιδική εργασία σχεδόν ως στρατηγική επιβίωσης. Και οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι αν δεν ενεργήσουμε για να το σταματήσουμε, θα μπορούσαμε να δούμε μια περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του 2022 περίπου 9 εκατομμυρίων στην παιδική εργασία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Γκάι Ράιντερ.
Περισσότεροι από 6.500 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ από το 2010, όταν η αραβική χώρα ανέλαβε να διοργανώσει το Παγκοσμίου Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022.
Η διοργάνωση τους έχει ήδη «βαφτεί» με το αίμα των μεταναστών εργατών που αναζητώντας χρήματα για να ζήσουν τις οικογένειές τους, “χάνουν” τη ζωή τους δουλεύοντας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας… Σοκάρουν όσα αποκαλύπτει ο Guardian για τις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ, για την κατασκευή γηπέδων και άλλων έργων ενόψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά όλες οι χώρες του πλανήτη πλούσιες και φτωχές ξοδεύουν πολύ πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Μόνο η Ευρώπη και Αμερική πετάει τρόφιμα αξίας 600 δισεκατομμύρια δολάρια κλπ.κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου