Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Σπατάλη τροφίμων

1,3 δισεκατομμύρια τόνοι βρώσιμων τροφίμων – που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής – τροφίμων που σπαταλούνται ετησίως από τον κόσμο, τα οποία είναι αρκετά για να θρέψουν 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών έθνη. Η αξία αυτής της σπατάλης ποσότητας τροφίμων είναι περίπου 680 δισεκατομμύρια δολάρια. Σπατάλη τροφίμων σημαίνει σπατάλη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας και η μη καλύτερη χρήση των απωλειών τροφίμων για τη διατροφή των φτωχών σημαίνει σπατάλη στις κοινωνικές και ανθρώπινες σχέσεις που συμβάλλει στην αύξηση της φτώχειας και της πείνας. Βασικά στοιχεία για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων που πρέπει να γνωρίζετε! Οι απώλειες και τα απορρίμματα τροφίμων ανέρχονται σε περίπου 680 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις βιομηχανικές χώρες και 310 δισεκατομμύρια δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Κάθε χρόνο, οι καταναλωτές στις πλούσιες χώρες σπαταλούν σχεδόν τόσα τρόφιμα (222 εκατομμύρια τόνους) όσο και ολόκληρη η καθαρή παραγωγή τροφίμων στην υποσαχάρια Αφρική (230 εκατομμύρια τόνοι). Η ποσότητα τροφής που χάνεται ή σπαταλατε κάθε χρόνο ισοδυναμεί με περισσότερο από το ήμισυ της ετήσιας καλλιέργειας δημητριακών στον κόσμο. Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ισοδυναμεί επίσης με σημαντική κατασπατάληση πόρων, συμπεριλαμβανομένων του νερού, της γης, της ενέργειας, της εργασίας και του κεφαλαίου και παράγουν άσκοπα εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή. https://cubii.co/en/34957-global-food-waste-statistics-2020/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου