Προφανώς, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της βιομηχανίας κρέατος είναι υπερβολικά υψηλός για διάφορους λόγους - εκτός από την απανθρωπιά, συμβάλλει σε μεγάλο μέρος των εκπομπών μεθανίου του πλανήτη, απαιτεί αποψίλωση των δασών, δημιουργεί μεγάλες ποσότητες ρύπανσης και σπαταλά μεγάλες ποσότητες νερό. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η βιομηχανία κρέατος χρησιμοποιεί μια συγκλονιστική ποσότητα φυτοφαρμάκων - πάνω από 100.000 τόνους κάθε χρόνο.
Ο Cameron Harsh, διευθυντής προγραμμάτων της Παγκόσμιας Προστασίας Ζώων (WAP), ελπίζει ότι αυτά τα ευρήματα θα κάνουν τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι ο αντίκτυπος της βιομηχανίας κρέατος είναι μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύαμε, με την ποσότητα φυτοφαρμάκων που απαιτείται για να συνεχίσει να λειτουργεί.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πλήρες περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ζωικών προϊόντων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να κατανοήσουν τις πραγματικές επιπτώσεις των διατροφικών τους επιλογών», δήλωσε ο Harsh σε ένα δελτίο τύπου .
«Οι εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών καταναλώνουν πόρους, όπως καλλιέργειες ζωοτροφών και τη γη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τους, με μη βιώσιμους ρυθμούς για την παραγωγή τροφής για τα δισεκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα που εκτρέφονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Τα άγρια ζώα και τα οικοσυστήματα πληρώνουν το τίμημα»,
Γιατί η βιομηχανία κρέατος χρησιμοποιεί τόσα πολλά φυτοφάρμακα;
Μια νέα Έκθεση Παράπλευρης Ζημίας από το WAP και το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας (CBD), διαπίστωσε ότι η βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί 235 εκατομμύρια λίβρες ή 117.500 τόνους φυτοφαρμάκων για την καλλιέργεια ζωοτροφών ετησίως. Σύμφωνα με την Independent, περίπου το ένα τρίτο των εκμεταλλεύσεων σε εθνικό επίπεδο είναι αφιερωμένες στο καλαμπόκι και τη σόγια - και περίπου το 75% αυτής της σόγιας και το 45% αυτού του καλαμποκιού χρησιμοποιείται για την πάχυνση των ζώων εκτροφής. Και ένας φτηνός τρόπος για να το διατηρήσετε απαλλαγμένο από παράσιτα είναι χρησιμοποιώντας γλυφοσάτη και ατραζίνη, δύο εξαιρετικά τοξικά φυτοφάρμακα.
«Αυτά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ζωοτροφών έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα άγρια ζώα και στα οικοσυστήματα που οι καταναλωτές πιθανότατα δεν γνωρίζουν πολύ», είπε ο Harsh στον The Independent .
Εκτός από το ότι έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν έως και το 93% των φυτών και ζώων που προστατεύονται από την ESA, αυτά τα φυτοφάρμακα θεωρούνται « καρκινογόνα για τον άνθρωπο» από τον ΠΟΥ, με περισσότερες από χιλιάδες υποθέσεις που έχουν κατατεθεί στις ΗΠΑ που ισχυρίζονται ότι προκάλεσαν καρκίνο .
Η έκθεση συνεχίζει δηλώνοντας ότι πολλά από τα τοξικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα που κατασκευάζονται δεν πωλούνται σε μερικές χώρες και τα έχουν απαγορεύσει, λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και ανησυχιών για την ανθρώπινη υγεία. Εξετάζει επίσης πώς η μετατροπή της γης για φάρμες που καλλιεργούν ζωοτροφές απαιτεί αποψίλωση των δασών, η οποία αποδεκατίζει λιβάδια που δεσμεύουν άνθρακα σε όλες τις ΗΠΑ
Περιττό να πούμε ότι η μελέτη δείχνει πόσο επιβλαβής είναι η βιομηχανία κρέατος - πέρα από την κακοποίηση ζώων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου