Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

GOLDEN BOYS - GOLDMAN SACHS


Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης

Στον αριθμό 133 της οδού Φλίτ στο Λονδίνο, άντρες με σκουρόχρωμα κοστούμια και γυναίκες με ακριβά ταγέρ και ακόμη πιο ακριβές γόβες, περνούν την γυάλινη περιστρεφόμενη πόρτα και χάνονται στο εσωτερικό του κτηρίου. Είναι ένα πέτρινο κτήριο με δωρικούς κίονες και ένα ρολόι στην πρόσοψη. Δεν υπάρχουν πινακίδες, δεν υπάρχουν διακριτικά. Είναι ένα από τα πολλά κτήρια (το κεντρικό) της Goldman Sachs στο Λονδίνο

Στέκομαι απέναντι και παρατηρώ, αυτούς που μπαινοβγαίνουν στο κτήριο. Καλοσιδερωμένοι γιάπηδες, με υπεροπτικό βλέμμα που ....

κάλλιστα θα μπορούσες να μπερδέψεις με εκείνους τους ιεραπόστολους των νέων θρησκειών που κυκλοφορούν στο δρόμο με κοστούμι και ένα ταμπελάκι που λέει το όνομα και την θέση τους στην πεφωτισμένη κλίμακα της φιλεύσπλαχνης αλλά πάντα τιμωρητικής θρησκείας. Η ομοιότητα δεν είναι τυχαία. Είναι και οι ίδιοι, ιεραπόστολοι του χρήματος. Προφήτες των αγορών

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για αυτούς τους ταλιμπάν του εξτρεμιστικού καπιταλισμού. Για τους εκπροσώπους της αγοραίας σωτηρίας. Και το «αγοραίας» δεν προκύπτει από το αγορές αλλά από το αγορασμένος. Δουλεύουν ασταμάτητα, η συλλογική τους συνείδηση είναι απλωμένη πάνω στο αόρατο δίκτυο της εταιρείας, καθοδηγούν υπουργούς και οικονομίες, και όταν μετά από μερικά χρόνια φεύγουν από την Goldman Sachs προωθούνται σε κυβερνήσεις και κρατικούς μηχανισμούς. Μια κανονική σκοτεινή σέχτα που φωτίζεται μόνο από τη λάμψη του χρήματος.

Μέχρι πριν από τριάντα χρόνια, τα κέρδη από τις επενδύσεις, επενδύονταν και πάλι για να δημιουργήσουν νέο κέρδος. Αυτή ήταν η βασική λειτουργία του καπιταλισμού. Ξαφνικά οι επένδυση του χρήματος έπαψε να είναι παραγωγική. Έγινε αεριτζίδικη. Τράπεζες όπως η Goldman, δημιούργησαν προϊόντα τα οποία προσέφεραν κέρδος, χωρίς καμιά παραγωγική επένδυση. Μπορούσες να αγοράσεις ένα τραπεζικό προϊόν , το οποίο μπορούσε να είναι απλώς ένα στοίχημα για το αν θα χρεοκοπήσει μια χώρα και να κερδίσεις απ αυτό. Η οικονομία έγινε από παραγωγική, ιπποδρομιακή. Και ονομάστηκε αγορά (βλέπετε οι όροι «ιππόδρομος» και «στοίχημα» ήταν πιασμένες από τον ΟΠΑΠ)

Τα καλοντυμένα κοράκια τραπεζών όπως η Goldman, άρχισαν να πουλούν αέρα, -ευνοϊκούς ανέμους τους παρουσίαζαν- που κάποια στιγμή θα γινόταν θύελλες. Το σύστημα λειτουργεί απλά. Οι «τραπεζίτες» της Goldman, είναι σύμβουλοι κυβερνήσεων και επιχειρήσεων. Αυτοί που αποφασίζουν να αγοραστούν τα προϊόντα και οι συμβουλές τους, είναι πρώην στελέχη της Goldman Sachs και νυν υπουργοί. Όταν ολοκληρωθεί η «παροχή υπηρεσιών», ένας οίκος αξιολόγησης αφού πληρωθεί πάλι από τις κυβερνήσεις, συμπεραίνει πως όλα είναι καλά. Η μικρή λεπτομέρεια είναι πως οι μέτοχοι αυτού του νταβατζή της αγοράς που λέγεται αξιολογητής, είναι και μέτοχοι της Goldman Sachs. Οπότε αν πληρώσεις όλα θα πάνε καλά. Ταυτόχρονα όμως η Τράπεζα, έχοντας όλες τις πληροφορίες για ένα κράτος, την κυβέρνηση και την οικονομία της, μπορεί να δημιουργήσει ένα προϊόν (ένα στοίχημα δηλαδή) το οποίο θα διαθέσει στην αγορά. Θα κερδίσει και απ αυτό, και αν θέλει μπορεί να χειραγωγήσει την οικονομία της χώρας. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά είναι ακόμη χειρότερο

Το 2001, η κυρία Αντιγόνη Λουδιάδη, ένα στέλεχος της Goldman στο Λονδίνο, πρότεινε στα αφεντικά της, να πλησιάσουν την ελληνική κυβέρνηση και να της προτείνουν να αποκρύψουν το ελληνικό χρέος για να καταφέρει να μπει στην ΟΝΕ. Η κυβέρνηση Σημίτη δέχτηκε. Tμήμα των δαπανών Άμυνας, μετατράπηκαν σε ένα swap και μέσω της Εθνικής Τράπεζας, πουλήθηκαν και αγοράστηκαν. Με έναν πολύπλοκο τρόπο το χρέος εμφανίστηκε μικρότερο.Μπήκαμε στην ΟΝΕ με όλες τις ψεύτικες προυποθέσεις και τους ούριους ανέμους της Goldman Sachs και σήμερα θερίζουμε θύελλες. Η Goldman πήρε 330 εκατομμύρια αμοιβή. Κανένας δεν γνωρίζει όμως τι υποθήκες μπήκαν για τα swaps. Τι ξεπουλήσαμε δηλαδή προκειμένου να «εξυπηρετηθούμε». Η Goldman από την άλλη,όταν ξεκίνησε η κρίση, δημιούργησε στο Λονδίνο τον πρώτο λογαριασμό όπου κάποιος μπορούσε να ποντάρει υπέρ της χρεωκοπίας της Ελλάδας. Τρελά κέρδη. Και το μήνυμα σαφές: «ο πρώην πελάτης καταρρέει, εμείς ξέρουμε καλύτερα»

Τον Νοέμβριο του 2009, η Goldman , έστειλε ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη της ,να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και να προτείνει την αγορά ενός νέου προιόντος για να βοηθηθούμε στην κρίση. Ο Παπανδρέου αρνήθηκε και μετά από μέρες το βασικότερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας με συνέντευξή του παρουσίασε την οικονομία της Ελλάδας υπό κατάρρευση. Το στέλεχος αυτό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ήταν βέβαια πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, απ αυτά που προωθούνται στις κυβερνήσεις και τους μηχανισμούς εξουσίας. Οι οίκοι αξιολόγησης, με πρώτο την Moodys, του οποίοι οι μέτοχοι είναι και μέτοχοι της Goldman, άρχισαν στη συνέχεια,την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Τα υπόλοιπα μάλλον είναι γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως ο χρηματιστής της Goldman, Πέτρος Χριστοδούλου, στέλεχος της Εθνικής την εποχή που έγινε η απόκρυψη χρέους με τα swaps, είναι σήμερα διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η Goldman Sachs βεβαίως είναι μία από τις τράπεζες που διαμορφώνουν την αγοραία αντίληψη για τις αγορές. Και ο κύριος Χριστοδούλου δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μοναδικός , που σχετιζόμενος με αυτές τις ομάδες βρέθηκε σε καίρια θέση στην Ελλάδα.

ΥΓ: Ενδεικτικά και μόνο, ο Χένρυ Πόλσον, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ όταν ξεκίνησε η κρίση, -ο οποίος «έσωσε» τις τράπεζες εκτός από τον βασικό αντίπαλο της Goldman Sachs,- ήταν πρόεδρος της Goldman. Επίσης στελέχη της ήταν ο Ρομάνο Πρόντι πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της Κομισιόν, ο Ότμαρ Ίσινγκ νούμερο 2 στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά και άλλοι πολλοί που χαράσσουν πολιτική, εμφανίζοντάς την ως ανάπτυξη,αναγκαία πολιτική, νόμο των αγορών και άλλα εύηχα. Τους αντίστοιχους έλληνες δεν είναι δύσκολο να τους βρείτε. Αρκεί να παρακολουθήσετε στην τηλεόραση αναλύσεις για την κρίση.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα στην εκπομπή «Κουτί της Πανδώρας» που θα προβληθεί την Πέμπτη το βράδυ στη ΝΕΤ

Περισσότερα από 5.000 κήτη σκότωσε ή πετρελαιοκηλίδα της BP






Περισσότερα από 5.000 κήτη - φάλαινες και δελφίνια - έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Conservation Letters της Εταιρίας Βιολογίας Διατήρησης (Society for Conservation Biology).


Συνολικά 101 σκελετοί βρέθηκαν στην πληγείσα περιοχή, όπου η διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα Deepwater Horizon προκάλεσε μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Όμως στην πραγματικότητα, αυτοί οι σκελετοί δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό των ζώων που έχασαν τη ζωή τους από τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο αριθμός αυτός πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί 50 για να έχουμε τον πραγματικό αριθμό των ζώων που χάθηκαν.

«Η πετρελαιοκηλίδα του Deepwater, φαινομενικά είχε σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις στην πανίδα, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι οι καταστροφές που προκάλεσε στο περιβάλλον ήταν μικρές», επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών, ο καθηγητής Ρομπ Ουίλιαμς από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.

«Αυτή η εντύπωση εξηγείται από το γεγονός ότι στις μέχρι τώρα έρευνες, ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των σκελετών που βρέθηκαν στις ακτές», τόνισε ο ίδιος.

Υπό κανονικές συνθήκες, μόνο το 2% των νεκρών ζώων εντοπίζονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ιστορικές εκτιμήσεις του πληθυσμού τους και τα ποσοστά θνησιμότητάς τους στην συγκεκριμένη αυτή περιοχή.

Ο μικρός αριθμός των σκελετών που βρέθηκαν μπορεί επίσης να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι τα ζώα πέθαναν μακριά από τις ακτές. Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε 60 χιλιόμετρα ανοικτά της Λουιζιάνα.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ

Ρημάζουν τα 5 θεματικά πάρκα της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο, που παραδόθηκε το 2008. Και κόστισε περί τα 25 εκατ. ευρώ. Στα 5 θεματικά πάρκα (Νερού, Ηχου, Μουσικής, Ρόδων και Μνήμης) η εργολαβία, που είχε αναλάβει την αποκατάσταση των όποιων ζημιών, έχει λήξει, ενώ οι υπάρχοντες φύλακες δεν επαρκούν.

Πάρκο Νερού: αφύλακτο και λεηλατημένοΠάρκο Νερού: αφύλακτο και λεηλατημένοΕίναι και αρκετοί πολίτες που τα λεηλατούν. Συνθήματα και γκράφιτι είναι γραμμένα σε κάθε ελεύθερη επιφάνεια. Τοίχοι, παγκάκια, καφάο της ΔΕΗ, τσουλήθρες και τραμπάλες στις παιδικές χαρές, πόρτες και πλακάκια στις τουαλέτες, τα τζάμια από τα περίπτερα που θα φιλοξενούσαν εκδηλώσεις ή θα λειτουργούσαν ως αναψυκτήρια, όλα έχουν μεταβληθεί σε «επιφάνειες έκφρασης» οποιουδήποτε θέλει να υπογράψει και να αφήσει το σημάδι του ή να περιγράψει την αγάπη για την ομάδα του ή το έτερόν του ήμισυ. Το μνημείο για τους πεσόντες στον πόλεμο της Κορέας έχει και αυτό λερωθεί.

Οι βανδαλισμοί καλά κρατούν. Οι υπάλληλοι του δήμου που εργάζονται στη Νέα Παραλία, μιλούν για κλοπές. Στον «Κήπο του Ηχου» κλάπηκε ένα κρεμασμένο γκονγκ. «Αφαιρέθηκε» μια κατασκευή με χορδές για να μπορεί ο κόσμος να παίζει. Καταστράφηκε και αυτή. «Κλέβουν οτιδήποτε. Από τα φωτιστικά δαπέδου που βρίσκονται κατά μήκος του ποδηλατόδρομου στην παραλία, μέχρι φωτιστικά από τα πάρκα ύψους 1 μ., κλέβουν τα τριαντάφυλλα από τα πάρκα, μόλις τα φυτέψουμε, ακόμη και τα νούφαρα από τις λιμνούλες στο "Πάρκο του Νερού", τα οποία, όταν ξεραθούν, δεν μπορούν να τα κάνουν τίποτα απολύτως. Είναι άχρηστα», λένε οι εργαζόμενοι.

Τα ξύλα, που τοποθετήθηκαν για να στηρίζονται τα νέα δεντράκια, που φυτεύτηκαν, παραμένουν άχρηστα εκεί, καθώς κάποιοι έχουν ξεριζώσει τα δέντρα ή τα έχουν σπάσει. Αλλά το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί, λένε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι το μόνο που κάνουν, είναι να ενημερώνουν τον δήμο ώστε να αντικατασταθούν τα κλεμμένα και σπασμένα φωτιστικά.

Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ακριτίδου-Γιαννοπούλου. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μελετά το θέμα και σύντομα θα ανακοινωθούν λύσεις. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανέφερε ότι «τα πάρκα έγιναν χωρίς να υπάρχει μελέτη αξιοποίησής τους».


Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τέσσερα βήματα για να πάρει ζωή το κέντρο










Η ανάταξη του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας αποτελεί για την κυβέρνηση, ειδικότερα για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ένα μεγάλο στοίχημα.

Στοίχημα που μοιάζει σχεδόν υπεράνθρωπο μπροστά στο μέγεθος της υποβάθμισης που παρουσιάζει το κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο λαμβάνει πλέον τα χαρακτηριστικά παραγκούπολης, όπως προκύπτει από τις πρώτες καταγραφές που παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ.

«Η Αθήνα αναπτύσσεται ταχύτατα στην κατεύθυνση της ραγδαίας υποβάθμισης περιοχών του κέντρου της», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας πως η αναζωογόνηση του κέντρου απαιτεί σύνθετες και ιδιαίτερες παρεμβάσεις, όπου εμπλέκονται πολλοί υπουργοί και άλλοι φορείς όπως ο Δήμος Αθηναίων.

Hδη η επιτροπή των 9 υπουργών υπό τον υπουργό Εσωτερικών εργάζεται για τη σύνταξη εντός συνολικού προγράμματος μέτρων και κινήτρων για την ανασυγκρότηση της περιοχής και την αντιμετώπιση των καυτών κοινωνικών προβλημάτων που τη σημαδεύουν, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα, ίσως πριν από το Πάσχα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τα κίνητρα θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κατοικίας και των παραδοσιακών εμπορικών δραστηριοτήτων καθώς και την εισαγωγή νέων.

Σε τέσσερα σημεία αναμένεται να αναπτυχθούν οι πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ:

1 Γεράνι. Η μη κερδοσκοπική επιστημονική ομάδα Sarcha (School of Architecture 4 All) κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στο «πιο αποσαθρωμένο τμήμα της καρδιάς της πόλης». Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη κατάπτωση του οικιστικού πλούτου (οι παραγκουπόλεις έχουν σκαρφαλώσει στα κτίρια, δήλωσε χαρακτηριστικά μελετητής), τη συγκέντρωση πολλών ομάδων μεταναστών, ναρκομανών, παρανόμων.

Οι Ελληνες παραμένουν η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα, που όμως βρίσκεται σε υποχώρηση. Δεύτερη αναδεικνύονται οι Κινέζοι, με εμπορικές δραστηριότητες, οι οποίοι έχουν μετατρέψει πολλούς ορόφους κτιρίων σε αποθήκες. Τρίτη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Πακιστανοί, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στους ομοεθνείς τους.

2 Οδός Πειραιώς, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η σύζευξη των κέντρων Αθήνας και Πειραιά. Ο οδικός άξονας μετασχηματίζεται και αναδεικνύεται σε βασικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.

3 Πλατεία Βάθη έως Ανω και Κάτω Πατήσια. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου κέντρου της πρωτεύουσας, όπου ανήκουν οι τρεις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής και Αγίου Νικολάου, των οποίων οι μελέτες αναπλάσεων δημοπρατούνται άμεσα. Συγκροτείται από μοναδικές σε ποιότητα παλιές αστικές περιοχές.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πανεπιστημίου

4 Η ανασυγκρότηση
του κέντρου περνά μέσα από την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, η οποία από άξονας διέλευσης μετατρέπεται σε σημείο προορισμού των κατοίκων της Αθήνας. Συγκροτείται σε μεγάλη γραμμική πλατεία, η οποία ξεκινά από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με λειτουργίες που διαχέονται μέχρι τη Σταδίου και την Ακαδημίας.

Περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι θα συνδεθούν με την Πλάκα και του Ψυρρή και το εμπορικό τρίγωνο αποκτά ξανά ζωντάνια και ενδιαφέρον. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να προχωρήσει σε δεύτερη φάση σε αναπλάσεις και στα Εξάρχεια.

ΓΕΡΑΝΙ
Οριοθετείται από τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς και Ευριπίδου. Είναι πυκνοδομημένη περιοχή, με ακάλυπτους χώρους, που είτε δεν έχουν πρόσβαση, είτε είναι γεμάτοι σκουπίδια. Εχουν καταγραφεί συνολικά στο εθνικό κτηματολόγιο 3.753 ιδιοκτήτες. Σήμερα, βυθίζεται στην εγκατάλειψη και την παραβατικότητα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αποτελεί τον άξονα της σύζευξης της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ σχεδιάζεται και η ανάπλαση της ακτής και της αρχαιολογικής ζώνης του Πειραιά. Αν και έχει αναγνωριστεί ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του οδικού άξονα, δεν έχει ακόμα αναδειχθεί η αξία του. Σε πολλά σημεία βασιλεύει το παραεμπόριο

ΠΑΤΗΣΙΑ
Πρόκειται για εκτεταμένη πολεοδομική ενότητα, με πληθυσμό 80.000-100.000 κατοίκων. Οριοθετείται από σημαντικούς οδικούς άξονες. προτείνονται παρεμβάσεις , αρχίζοντας από την πλατεία Βάθη, με διεύρυνση των χώρων υπέρ των πεζών, με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενώ προβλέπεται επέκταση του τραμ προς τα Ανω Πατήσια. Η περιοχή κυριαρχείται σήμερα από νόμιμους και παράνομους μετανάστες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Μια γραμμική πλατεία, πρότυπο για όλη την Ευρώπη, προβλέπεται να αποτελέσει η οδός Πανεπιστημίου μέχρι την Ομόνοια. Η πλατεία Ομονοίας μετατρέπεται σε πραγματική πλατεία, με πεζοδρόμηση από την Πατησίων μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου. Η προτεραιότητα δίδεται στον πεζό και προτείνεται στον άξονα να κινείται μόνο γραμμή του τραμ

Με αυτοσχεδιασμούς δεν αντιμετωπίζεται η παρακμή

Οι αναπλάσεις παλαιού τύπου και οι αυτοσχεδιασμοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση παρακμής. Οι προβληματικές περιοχές δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς κρατική βοήθεια και νέα θεσμικά εργαλεία, επισημαίνει η υπουργός Περιβάλλοντος,Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία θεωρεί απαραίτητο να υπάρξουν κίνητρα για την επιστροφή στο κέντρο της κατοικίας και των μικρών επιχειρήσεων.

Πορείες και παραεμπόριο «λυγίζουν» την πρωτεύουσα

«Φρένο» στις ανεξέλεγκτες πορείες στο κέντρο της Αθήνας ζητά να μπει ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να ρυθμιστεί με νόμο το ζήτημα των συναθροίσεων, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του από την εποχή που ήταν Συνήγορος του Πολίτη.

«Κι εμένα δεν μου αρέσει η δημοκρατία του καναπέ, όμως όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης, ο οποίος αναγνώρισε πως «το κέντρο έχει λυγίσει εξαιτίας δύο πραγμάτων, του παραεμπορίου και των πορειών».

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ο δήμαρχος της πόλης στάθηκε ιδιαίτερα στη μητροπολιτική διάσταση του δήμου, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό, όπως π.χ. στην πεζοδρόμηση, αφήνοντας αιχμές κατά της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη για τις πρόσφατες ανακοινώσεις που είχε κάνει σχετικά με την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο», γι' αυτό και ανακοίνωσε μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως:

-Τη μετατροπή εννέα ξενοδοχείων στο κέντρο, που σήμερα δεν λειτουργούν, σε φοιτητικές εστίες.
-Τη δυνατότητα σε εταιρείες φωτισμού να «υιοθετήσουν» πλατείες και να αναλάβουν τον ηλεκτροφωτισμό τους.
-Την εκμετάλλευση ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να παραχωρηθούν σε νέα ζευγάρια με επιδότηση ενοικίου.
-Τη δημιουργία κινητών μονάδων συσσιτίων.
-Τον διπλασιασμό των μπλε κάδων.
-Επεκτάσεις πεζοδρομίων και δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.
-Δημιουργία αγορών όπου οι αλλοδαποί θα μπορούν να πωλούν νόμιμα εμπορεύματα αλλά με ΦΠΑ.
-Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις που θα εγκαθίστανται στο κέντρο της Αθήνας.
Τέλος, διευκρίνισε πως εφεξής κανένα μεγάλο έργο στην Αθήνα δεν θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών, αλλά πάντοτε με κανόνες διαφάνειας.

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Να απαγορευθούν τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων!

Η κυβέρνηση της Ινδίας μελετά να αναστείλει τη λειτουργία της εγχώριας αγοράς χρηματιστηριακών παραγώγων τροφίμων. Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη ιδέα η οποία δεν αποσκοπεί, βεβαίως, στη λύση του προβλήματος με την ακρίβεια των τροφίμων στη δεύτερη, μετά την Κίνα, πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, όμως φανερώνει την κλιμακούμενη αγωνία των ασιατικών κρατών για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις τοπικές κοινωνίες η ανεξέλεγκτη δράση των hegde funds και εν γένει των τεχνικών του χρηματιστηριακού τζόγου. Την πρόταση να ανασταλεί η διαδικασία αγοραπωλησιών προθεσμιακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) τροφίμων στην αγορά εμπορευμάτων της Βομβάης έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Παλανιαπάν Χινταμπαράμ.

Μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, ο ινδός υπουργός καταλόγισε στη βιομηχανία βιοκαυσίμων τις κύριες ευθύνες για την κρίση των τροφίμων που αντιμετωπίζει η χώρα του και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη- πρόκειται για μια κρίση που γίνεται αισθητή και στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, όμως για τις αναπτυσσόμενες χώρες το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου. «Σε ήπιο τόνο θα έλεγα ότι η μετατροπή τροφίμων σε βιοκαύσιμααποτελεί τρέλα,σε οξύ τόνο θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είπε χαρακτηριστικά ο Χινταμπαράμ.

Oπως σημειώνει η εφημερίδα «Financial Τimes», οι δηλώσεις Χινταμπαράμ έγιναν μόλις μία ημέρα μετά την επίμαχη δήλωση του αμερικανού προέδρου Μπους ότι «η Ινδία είναι εν μέρει υπεύθυνη για την αύξηση των τιμών των τροφίμων». Πρόκειται, δηλαδή, για μια... πληρωμένη απάντηση που έδωσε ο υπουργός της Ινδίας στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Χινταμπαράμ δεν κατελήφθη από τυφλό αντιαμερικανικό μένος. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια αιθανόλης, η οποία παράγεται από καλαμπόκι, πρόσθεσε όμως ότι αρκετές ασιατικές χώρες, με πρώτες τη Μαλαισία και την Ινδονησία, παράγουν βιοκαύσιμα από φοινικέλαιο. Οπως σημειώνουν οι «Financial Τimes», η Ινδία έχει ήδη αναστείλει τη διαπραγμάτευση των futures ορισμένων γεωργικών προϊόντων, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών εκείνων που έχουν θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων. Ωστόσο, η νέα προσέγγιση του Νέου Δελχί στο πρόβλημα επάρκειας των τροφίμων, που έχει εκτινάξει τις τιμές σε επίπεδα... απρόσιτα για σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού του πλανήτη, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και όλων ανεξαιρέτως των διεθνών θεσμών (με πρώτους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα)

που πασχίζουν να αποτρέψουν την επιστροφή των κυβερνήσεων στον εμπορικό προστατευτισμό και τη λήψη μέτρων περιοριστικών σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών.

Ε ίναι χαρακτηριστική η σχεδόν αυτόματη αντίδραση του (επίσης Ινδού!) γενικού διευθυντή της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης Ραζάτ Ναγκ: «Οι προτεινόμενοι από τον υπουργό της Ινδίας περιορισμοίστέλνουν εσφαλμένα μηνύματα στα άλλα κράτη και δεν είναι διόλουπαραγωγικοί». Ως «πολιτικάντικοεπινόημα για εσωτερική κατανάλωση» χαρακτήρισε τις προτάσεις Χινταμπαράμ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ασιατικής Τράπεζας ΑνάπτυξηςΙφζάλ Αλί, ενώ στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΖανΚλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι η υποστήριξη της φημολογίας περί κατάργησης των προθεσμιακών αγορών εμπορευμάτων «δεν είναι υπεύθυνη στάσηούτε ο ενδεδειγμένοςτρόπος για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τρόφιμα».

Η κρίση των τροφίμων φέρνει στο νου πολλών ασιατών πολιτικών την κρίση του 1997, η οποία είχε βυθίσει στην ύφεση τις λεγόμενες «ασιατικές τίγρεις». Και τότε είχαν ακουστεί φωνές που ζητούσαν την αναστολή του χρηματιστηριακού τζόγου στις αγορές συναλλάγματος και πετρελαίου. Η κρίση τότε είχε ξεσπάσει όταν κατέρρευσε το ταϊλανδέζικο μπατ. Τώρα που η κρίση των τροφίμων συμπίπτει και με μία ακόμη πετρελαϊκή κρίση, ασιάτες πολιτικοί ηγέτες απευθύνουν εκκλήσεις για τον περιορισμό του τζόγου και στις αγορές πετρελαίου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Ισάκ Νταρ είναι ένας εξ αυτών. «Οι μεγάλοικερδοσκόποι ανέβασαν τις τιμές του πετρελαίου σε ένα επίπεδοαπαράδεκτο,λες και θέλουν νακαταστρέψουν τις αναπτυσσόμενες χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΧΡΕΟΣ

Ο αστάθμητος παράγοντας



*

«Μήπως η ευτυχία εξαρτάται από την άγνοια;» Οταν έθετε το ερώτημα οΤσέχοφ στον «Πλατόνοφ», πριν από 110 χρόνια, περίπου, η κοινωνία της εποχής αλλιώς αντιλαμβανόταν την αμφιθυμία του ήρωα και με διαφορετικά δεδομένα την επεξεργαζόταν. Σήμερα, το ίδιο ερώτημα στηρίζεται αποτελεσματικά από καταιγισμό στοιχείων: νέες περικοπές στις αποδοχές του δημόσιου τομέα, μείωση των κοινωνικών δαπανών, καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, περιορισμός των προσλήψεων. Η ανεργία, ισχυρίζονται οι αναλυτές, θα πλήξει ένα εκατομμύριο άτομα πριν τελειώσει ο χρόνος.

Παράλληλα, διογκώνονται τα ψυχολογικά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία, το τελευταίο διάστημα, οι κλήσεις προς τη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018), που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια από την Οργάνωση Κλίμακα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, έχουν αυξηθεί κατά 60% με 70%.

Οι ψυχολογικοί κραδασμοί ακολουθούν το ντόμινο των οικονομικών αλλαγών και πολλαπλασιάζονται από τη βεβαιότητα ότι το επίπεδο ζωής θα υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις. Το τσεχοφικό ερώτημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη χώρα μας. Εν πολλοίς, η όποια «ευτυχία» απολαμβάναμε οφειλόταν σε αυτήν ακριβώς την «άγνοια» της χρεοκοπίας, που πλησίαζε με βήμα ταχύ. Ακόμη και όσοι ισχυρίζονται ότι «γνώριζαν» δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ούτε το μέγεθος ούτε τις επιπτώσεις. Κυρίως το δεύτερο. Γιατί όσες υποθέσεις κι αν κάνουν οι οικονομολόγοι, όσα μέτρα και αν πάρουν οι κυβερνήσεις, εκείνο που τελικά θα ορίσει τις εξελίξεις είναι ο αστάθμητος ανθρώπινος - ψυχολογικός παράγοντας. Τα αισθήματα που δεν φανερώνονται, οι φοβίες και οι κρίσεις πανικού που παραμένουν αδιάγνωστες, οι κουβέντες που δεν μοιράζονται, οι σκέψεις που δεν βρίσκουν διέξοδο σε πειστικές απαντήσεις.

Αυτήν την εβδομάδα προβάλλεται στις αίθουσες μια εμβληματική γερμανική ταινία του 1932 σε σενάριο τουΜπέρτολτ Μπρεχτ: «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος» («Kuhle Wampe»). Η Γερμανία στην περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με εκατομμύρια ανέργους, παραγκουπόλεις, φτώχεια, πείνα, καμιά ελπίδα για το μέλλον... Ο νεαρός άνεργος γιος μιας τετραμελούς οικογένειας χωρίς πόρους, μετά το τέλος ενός στοιχειώδους γεύματος, με εντάσεις και διαπληκτισμούς, αποσύρεται στο δωμάτιό του. Βγάζει το ρολόι, παραμερίζει τις γλάστρες από το παράθυρο και βουτάει στο κενό. Ανάμεσα στις αντιδράσεις των περιοίκων που καταγράφει ο φακός και εκείνη ενός άντρα, ο οποίος, πολύ ψύχραιμα, χωρίς καμία σύσπαση ή συναίσθημα στο πρόσωπο, σχεδόν μονολογεί: «Ενας άνεργος λιγότερος».

Οσες δεκαετίες και αν έχουν περάσει από τότε, με πολέμους, επαναστάσεις, ανατροπές, περιόδους ευμάρειας και ύφεσης, με κοσμογονία στην τεχνολογία και την επιστήμη, το άδειο βλέμμα της κυνικής διαπίστωσης διασχίζει τον χρόνο απαράλλαχτο. Και κανένας ιστορικός παραλληλισμός να μην είναι φερέγγυος, το βλέμμα είναι εκεί. Για να μας υπενθυμίζει το απρόβλεπτο.

---

Η ΙΝΔΙΑΝΑ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗ CHEVRON


Από το µικρό χωριό της στον Ισηµερινό, η Μαρία Αγκουίντα, µια 61χρονη Ινδιάνα χωρίς καµιά νοµική εκπαίδευση και ηοποία δεν µιλάει καν τα ισπανικά, ηγήθηκε 30.000 ανθρώπων σε µια αγωγή κατά της πετρελαϊκής εταιρείας Chevron, της τρίτης µεγαλύτερης των ΗΠΑ, µε τζίρο 280 δισ. δολάρια. Ο δικαστής αναγνώρισε την ευθύνη της εταιρείας στην περιβαλλοντική καταστροφή της επαρχίας Ορεγιάνα, στον Ανατολικό Ισηµερινό· και την διέταξε να καταβάλει στην τοπική κοινότητα αποζηµίωση 9,5 δισ. δολαρίων, από τις υψηλότερες που έχουν επιδικαστεί ποτέγια περιβαλλοντική ζηµιά.

«Πριν πεθάνω πρέπει να πληρώσουν για όλους τους άρρωστους, για όλα τα νεκρά ζώα και γι’ αυτό που έκαναν στον ποταµό και στο νερό καιστη γη», λέει η Μαρία. «Από τότε που ήρθαν εδώ δεν µπορούµε ούτε να ψαρέψουµε ούτε να κυνηγήσουµε,τα τρόφιµα έρχονται απότο Κίτο». Η Μαρία Αγκουίντα είναι πεπεισµένη πως ο άνδραςτης και δύο από τα 10 παιδιά της πέθαναν εξαιτίας του πετρελαίου: «Αρρώστησαν σχεδόν όλοι που ξέρω, για παράδειγµα η εγγονή µου έχει µύκητες στο δέρµα που τη βασανίζουν διαρκώς».

Ολα άρχισαν το 1972,όταν η Texaco, που το 2001 συγχωνεύθηκε µε τη Chevron, άρχισε να κάνει γεωτρήσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, που ήταν ως τότε ένας φυσικός παράδεισος µε ποταµούς, έλη και δάση της βροχής. Από το 1987 ώς το 1990 διέρρευσαν στη φύση εξαιτίας ατυχηµάτων γύρωστα 7 δισ. λίτρα τοξικού αργού πετρελαίου. Η Texaco υποσχέθηκε να καθαρίσει την περιοχή µε τη βοήθεια της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Ισηµερινού Petroecuador, όµως δεν σταµάτησε την εξόρυξη πετρελαίου και το 1993 αποχώρησε αφήνοντας πίσω της µια οικολογική καταστροφή.

Η Μαρία Αγκουίντα, η οποία ανήκει στη φυλή Κέτσουα, είναι η ψυχή των 30.000 κατοίκων της περιοχής, η ζωή των οποίων άλλαξε ριζικά εξαιτίας της ρύπανσης. «Οι επεµβάσεις καθαρισµού δεν χρησίµευσαν σε τίποτε», λέει, «εδώ δεν µπορείς να αναπνεύσεις. Προκαλώ οποιονδήποτενα ζήσει µέσα στο πετρέλαιο. Εύχοµαι µόνο να µην παρουσιαστεί εδώ κανένας απ’ αυτούς, ο κόσµος είναι οργισµένος». Πριν από έξι µήνες, η Petroecuador κάλεσε µια δεκάδα τεχνικούς για να καθαρίσουν τα έλη, όµως η Αγκουίντα είναι επιφυλακτική. «Απλώς κάλυψαν το πετρέλαιο µε χώµα και µε κοµµάτια ξύλο. Είναι σαν να κρύβεις τη σκόνη κάτω από το χαλί».

Η Chevron χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση εις βάροςτης «παράνοµη και ανεφάρµοστη» και ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση. Οι ενάγοντες λένε πως θα ζητήσουν τώρα 27 δισεκατοµµύρια. Η ιταλική «Λα Στάµπα» υπενθυµίζει πως το 1950 η Chevron, µαζί µε την General Motors και τη Firestone, αγόρασαν εταιρείες τραµ ανά τις ΗΠΑ και µετά τις διέλυσαν, αντικαθιστώντας τα τραµ µε λεωφορεία, ώστε να αυξήσουντα κέρδη τους αυξάνοντας την κατανάλωση ελαστικώνκαι βενζίνης...

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Peter Joseph - Where are we Going

Αποτελεί η θρησκεία ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας σας;







ΝαιΌχιΔΓ/ΔΑ
Bangladesh99%+0%0%
Niger99%+0%0%
Indonesia99%0%1%
Yemen99%1%0%
Malawi99%1%0%
Sri Lanka99%1%0%
Djibouti98%2%0%
Burundi98%2%0%
Mauritania98%2%0%
Somaliland region98%2%0%
Egypt97%2%0%
Comoros97%2%1%
Thailand97%2%0%
Morocco97%1%2%
Afghanistan97%3%1%
Pakistan96%3%1%
Senegal96%4%0%
Cambodia96%3%1%
Cameroon96%4%0%
Malaysia96%3%1%
ΝαιΌχιΔΓ/ΔΑ
Philippines96%4%0%
Nigeria96%3%2%
Mali95%4%1%
Rwanda95%5%0%
Chad95%5%0%
Algeria95%4%1%
Qatar95%4%1%
Zambia95%5%0%
Tunisia95%3%2%
Ghana95%5%0%
Congo (Kinshasa)94%5%0%
Kenya94%6%0%
Bahrain94%4%2%
Saudi Arabia93%4%3%
Nepal93%6%1%
Uganda93%7%0%
Palestinian Territories93%7%0%
Sudan93%7%0%
Paraguay92%8%1%
Kuwait91%6%3%
ΝαιΌχιΔΓ/ΔΑ
India90%9%0%
Kosovo90%8%2%
Tanzania89%11%0%
United Arab Emirates89%10%1%
Syria89%9%2%
Bolivia89%10%1%
Zimbabwe88%12%0%
Guatemala88%9%3%
Panama88%11%2%
Ivory Coast88%12%0%
Lebanon87%12%1%
Dominican Republic87%13%0%
Brazil87%13%1%
Malta86%10%4%
South Africa85%15%0%
Tajikistan85%12%3%
Honduras84%15%1%
Romania84%12%4%
Nicaragua84%15%1%
Peru84%14%2%
ΝαιΌχιΔΓ/ΔΑ
Iraq84%11%5%
El Salvador83%16%1%
Colombia83%16%1%
Ecuador82%17%0%
Turkey82%15%2%
Georgia80%16%4%
Turkmenistan80%18%3%
Costa Rica79%19%1%
Venezuela79%21%0%
Bosnia and Herzegovina77%21%2%
Macedonia76%22%2%
Cyprus76%24%0%
Poland75%19%6%
Armenia73%25%2%
Mexico73%25%2%
Kyrgyzstan72%25%2%
Moldova72%19%9%
Italy72%25%3%
Greece71%28%0%
Montenegro71%28%2%
ΝαιΌχιΔΓ/ΔΑ
Singapore70%29%1%
Chile70%29%1%
Croatia70%28%2%
Argentina66%33%1%
United States65%34%0%
Ireland54%46%0%
Serbia54%44%2%
Israel51%48%1%
Uzbekistan51%46%3%
Azerbaijan50%48%2%
Spain49%50%1%
Slovenia47%52%1%
Ukraine46%48%6%
Kazakhstan43%48%9%
South Korea43%56%1%
Lithuania42%49%9%
Canada42%57%1%
Switzerland41%57%1%
Uruguay41%59%1%
Germany40%59%1%
ΝαιΌχιΔΓ/ΔΑ
Latvia39%58%3%
Albania39%53%8%
Hungary39%58%3%
Luxembourg39%59%3%
Russia34%60%6%
Belarus34%56%9%
France30%69%
Vietnam30%69%1%
United Kingdom27%73%1%
Hong Kong24%74%2%
Japan24%75%1%
Denmark19%80%1%
Sweden17%82%1%
Estonia17%78%6%