Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τέσσερα βήματα για να πάρει ζωή το κέντρο










Η ανάταξη του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας αποτελεί για την κυβέρνηση, ειδικότερα για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ένα μεγάλο στοίχημα.

Στοίχημα που μοιάζει σχεδόν υπεράνθρωπο μπροστά στο μέγεθος της υποβάθμισης που παρουσιάζει το κέντρο της πρωτεύουσας, το οποίο λαμβάνει πλέον τα χαρακτηριστικά παραγκούπολης, όπως προκύπτει από τις πρώτες καταγραφές που παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΥΠΕΚΑ.

«Η Αθήνα αναπτύσσεται ταχύτατα στην κατεύθυνση της ραγδαίας υποβάθμισης περιοχών του κέντρου της», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας πως η αναζωογόνηση του κέντρου απαιτεί σύνθετες και ιδιαίτερες παρεμβάσεις, όπου εμπλέκονται πολλοί υπουργοί και άλλοι φορείς όπως ο Δήμος Αθηναίων.

Hδη η επιτροπή των 9 υπουργών υπό τον υπουργό Εσωτερικών εργάζεται για τη σύνταξη εντός συνολικού προγράμματος μέτρων και κινήτρων για την ανασυγκρότηση της περιοχής και την αντιμετώπιση των καυτών κοινωνικών προβλημάτων που τη σημαδεύουν, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σύντομα, ίσως πριν από το Πάσχα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τα κίνητρα θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κατοικίας και των παραδοσιακών εμπορικών δραστηριοτήτων καθώς και την εισαγωγή νέων.

Σε τέσσερα σημεία αναμένεται να αναπτυχθούν οι πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ:

1 Γεράνι. Η μη κερδοσκοπική επιστημονική ομάδα Sarcha (School of Architecture 4 All) κατέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στο «πιο αποσαθρωμένο τμήμα της καρδιάς της πόλης». Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη κατάπτωση του οικιστικού πλούτου (οι παραγκουπόλεις έχουν σκαρφαλώσει στα κτίρια, δήλωσε χαρακτηριστικά μελετητής), τη συγκέντρωση πολλών ομάδων μεταναστών, ναρκομανών, παρανόμων.

Οι Ελληνες παραμένουν η πρώτη πληθυσμιακή ομάδα, που όμως βρίσκεται σε υποχώρηση. Δεύτερη αναδεικνύονται οι Κινέζοι, με εμπορικές δραστηριότητες, οι οποίοι έχουν μετατρέψει πολλούς ορόφους κτιρίων σε αποθήκες. Τρίτη πληθυσμιακή ομάδα είναι οι Πακιστανοί, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στους ομοεθνείς τους.

2 Οδός Πειραιώς, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η σύζευξη των κέντρων Αθήνας και Πειραιά. Ο οδικός άξονας μετασχηματίζεται και αναδεικνύεται σε βασικό στοιχείο της ταυτότητας της πόλης.

3 Πλατεία Βάθη έως Ανω και Κάτω Πατήσια. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου κέντρου της πρωτεύουσας, όπου ανήκουν οι τρεις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής και Αγίου Νικολάου, των οποίων οι μελέτες αναπλάσεων δημοπρατούνται άμεσα. Συγκροτείται από μοναδικές σε ποιότητα παλιές αστικές περιοχές.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πανεπιστημίου

4 Η ανασυγκρότηση
του κέντρου περνά μέσα από την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, η οποία από άξονας διέλευσης μετατρέπεται σε σημείο προορισμού των κατοίκων της Αθήνας. Συγκροτείται σε μεγάλη γραμμική πλατεία, η οποία ξεκινά από τους στύλους του Ολυμπίου Διός και καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με λειτουργίες που διαχέονται μέχρι τη Σταδίου και την Ακαδημίας.

Περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι θα συνδεθούν με την Πλάκα και του Ψυρρή και το εμπορικό τρίγωνο αποκτά ξανά ζωντάνια και ενδιαφέρον. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προτίθεται να προχωρήσει σε δεύτερη φάση σε αναπλάσεις και στα Εξάρχεια.

ΓΕΡΑΝΙ
Οριοθετείται από τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς και Ευριπίδου. Είναι πυκνοδομημένη περιοχή, με ακάλυπτους χώρους, που είτε δεν έχουν πρόσβαση, είτε είναι γεμάτοι σκουπίδια. Εχουν καταγραφεί συνολικά στο εθνικό κτηματολόγιο 3.753 ιδιοκτήτες. Σήμερα, βυθίζεται στην εγκατάλειψη και την παραβατικότητα

ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αποτελεί τον άξονα της σύζευξης της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ σχεδιάζεται και η ανάπλαση της ακτής και της αρχαιολογικής ζώνης του Πειραιά. Αν και έχει αναγνωριστεί ο μητροπολιτικός χαρακτήρας του οδικού άξονα, δεν έχει ακόμα αναδειχθεί η αξία του. Σε πολλά σημεία βασιλεύει το παραεμπόριο

ΠΑΤΗΣΙΑ
Πρόκειται για εκτεταμένη πολεοδομική ενότητα, με πληθυσμό 80.000-100.000 κατοίκων. Οριοθετείται από σημαντικούς οδικούς άξονες. προτείνονται παρεμβάσεις , αρχίζοντας από την πλατεία Βάθη, με διεύρυνση των χώρων υπέρ των πεζών, με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ενώ προβλέπεται επέκταση του τραμ προς τα Ανω Πατήσια. Η περιοχή κυριαρχείται σήμερα από νόμιμους και παράνομους μετανάστες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Μια γραμμική πλατεία, πρότυπο για όλη την Ευρώπη, προβλέπεται να αποτελέσει η οδός Πανεπιστημίου μέχρι την Ομόνοια. Η πλατεία Ομονοίας μετατρέπεται σε πραγματική πλατεία, με πεζοδρόμηση από την Πατησίων μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου. Η προτεραιότητα δίδεται στον πεζό και προτείνεται στον άξονα να κινείται μόνο γραμμή του τραμ

Με αυτοσχεδιασμούς δεν αντιμετωπίζεται η παρακμή

Οι αναπλάσεις παλαιού τύπου και οι αυτοσχεδιασμοί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση παρακμής. Οι προβληματικές περιοχές δεν μπορούν να ανακάμψουν χωρίς κρατική βοήθεια και νέα θεσμικά εργαλεία, επισημαίνει η υπουργός Περιβάλλοντος,Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία θεωρεί απαραίτητο να υπάρξουν κίνητρα για την επιστροφή στο κέντρο της κατοικίας και των μικρών επιχειρήσεων.

Πορείες και παραεμπόριο «λυγίζουν» την πρωτεύουσα

«Φρένο» στις ανεξέλεγκτες πορείες στο κέντρο της Αθήνας ζητά να μπει ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να ρυθμιστεί με νόμο το ζήτημα των συναθροίσεων, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του από την εποχή που ήταν Συνήγορος του Πολίτη.

«Κι εμένα δεν μου αρέσει η δημοκρατία του καναπέ, όμως όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο και σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης, ο οποίος αναγνώρισε πως «το κέντρο έχει λυγίσει εξαιτίας δύο πραγμάτων, του παραεμπορίου και των πορειών».

Στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ο δήμαρχος της πόλης στάθηκε ιδιαίτερα στη μητροπολιτική διάσταση του δήμου, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στον σχεδιασμό, όπως π.χ. στην πεζοδρόμηση, αφήνοντας αιχμές κατά της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη για τις πρόσφατες ανακοινώσεις που είχε κάνει σχετικά με την πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο», γι' αυτό και ανακοίνωσε μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως:

-Τη μετατροπή εννέα ξενοδοχείων στο κέντρο, που σήμερα δεν λειτουργούν, σε φοιτητικές εστίες.
-Τη δυνατότητα σε εταιρείες φωτισμού να «υιοθετήσουν» πλατείες και να αναλάβουν τον ηλεκτροφωτισμό τους.
-Την εκμετάλλευση ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να παραχωρηθούν σε νέα ζευγάρια με επιδότηση ενοικίου.
-Τη δημιουργία κινητών μονάδων συσσιτίων.
-Τον διπλασιασμό των μπλε κάδων.
-Επεκτάσεις πεζοδρομίων και δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.
-Δημιουργία αγορών όπου οι αλλοδαποί θα μπορούν να πωλούν νόμιμα εμπορεύματα αλλά με ΦΠΑ.
-Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις που θα εγκαθίστανται στο κέντρο της Αθήνας.
Τέλος, διευκρίνισε πως εφεξής κανένα μεγάλο έργο στην Αθήνα δεν θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών, αλλά πάντοτε με κανόνες διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου