Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Πλατεία ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ παράδειγμα διαχρονικής μιζέριας,αδιαφορίας,λαμόγιας κλπ.κλπ.

Μια απαρίθμηση για την κατάντια ενός σχετικά πρόσφατου πολύ μέτριου έργου που λέγετε ανάπλαση πλατείας Χρυσόστομου Σμύρνης που πλήρωσαν ο Έλληνας και ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης πάνω από 3.000.000 ευρώ.
1.Ένα αυτοσχέδιο( πατέντα ) κακής κατασκευής σιντριβάνι που πολύ σπάνια λειτουργεί,εδώ και καιρό έχουν εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό οι συνέπειες των κακοτεχνιών του (τόσο κακομελετήμενο που τα νερά έβγαιναν στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο και έγινε επιπρόσθετη εργασία για να τα περιορίσουν) που για όλο αυτό σπαταλήθηκε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της πλατειας .Παράδειγμα πολύ καλής κατασκευής και αισθητικής παρόμοιου σιντριβανιού στρογγύλου σχήματος στο ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος προς Καλλιθέα μεριά.
2.Ένα μεταλλικό Ρυάκι κατά μήκος της πλατείας από σκουριασμένη λαμαρινά και καλά Design που δεν κυλάει νερό εδώ και κάτι χρόνια,εγκαταλειμμένο και αυτό στην τύχη του.
3.Ένα μεταλλικό από σκουριασμένη λαμαρινά παγκάκι κατά μήκος της πλατείας ,από την μεριά τησ Αγ. Φωτεινής (λες και θα πηγαίνει να κάθετε εκεί η μισή Ν.Σμυρνη ) η πρώτη Ξύλινη επιφάνεια καταστράφηκε αμέσως (ακατάλληλη ξυλεία ), η δεύτερη που τοποθετήθηκε έχει αρχίσει και αυτή να έχει προβλήματα ,ο φωτισμός που έχει τοποθετήσει κάτω από το σκαλοπάτι και αυτός αυτοσχέδια πατέντα χωρίς προδιαγραφές (ελπίζω να μην πάθει κανένας καμία ηλεκτροπληξία )ο μισός δεν ανάβει και ο άλλος μισοσ ανάβει επί 24 ώρες, στο σύνολο του έχει αρχίσει είδη να διαλύετε .
4.Όλο το πράσινο είναι σε άθλια κατάσταση καμία φροντίδα,εδώ και χρόνια δεν έχουν μπει στον κόπο να φυτέψουν 3-4 δέντρα σε κάποια μεταλλικά άδεια πλαίσια , διάσπαρτος ενδοδαπεδιος φωτισμός που υπάρχει μέσα στο πράσινο και φωτίζει δέντρα ,αγάλματα στην πλειοψηφία του δεν λειτουργεί και αρκετά έχουν καταστραφεί και έχουν θαφτεί στο χώμα (είναι παλαιάς τεχνολογίας,δεν είναι LED )
5.Αρκετές μαρμαρίνες σχάρες υδάτων έχουν σπάσει και έχουν γινει παγίδες για πεζούς.
6.Τα μισά παιχνίδια στην παιδική χαρά δεν λειτουργούν.
7.Οι στύλοι των μεγάλων φωτιστικών που φωτίζουν τον δρόμο έχουν γεμίσει αυτοκόλλητα σχοινιά από αφίσες, και καλώδια που κρέμονται και μερικά δεν ανάβουν.
8.Η πρόσθετη επέκταση του επικίνδυνου ποδηλατόδρομου από την Ομήρου προς την πλατεία Χρ.Σμυρνησ επί τησ Παλαιολόγου που προστέθηκες εκ των υστέρων λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ των μελετητών των 2 έργων, παράδειγμα τα τετράγωνα μεταλλικά στοιχεία (με μυτερές γωνίες που άμα πέσεις εκεί με δύναμη και χτυπήσεις στο κεφάλι τελείωσες )που εμπόδιζαν τα αυτοκίνητα να παρκάρουν επάνω στο πεζοδρόμιο πριν γινει ο ποδηλατόδρομος βρέθηκαν τώρα ανάμεσα από τον ποδηλατόδρομο και το πεζοδρόμιο άχρηστα και επικίνδυνα για ποδήλατες και πεζούς, που δεν έχουν μπει καν ακόμη στον κόπο να τα ξηλώσουν,χαρακτηριστικό προχειρότητας είναι ότι 3-4 φωτιστικά δρόμου το ένα δίπλα στο άλλο παλιά και νέα μαζί .
9. Φωτισμός χωρίς μελετη άχρηστος σε αρκετές περιπτώσεις με αποτέλεσμα σπαταλη ενέργειας που πρόσθετη ένα λιθαράκι στην κλιματική αλλαγη.
10.ΚΛΠ.ΚΛΠ.
Όσοι είναι παρατηρητικοί και έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα του ωραίου και του ασφαλές η είναι επαγγελματίες του χώρου όποτε περνάν από εκεί γελάνε η κλαίνε για όλα αυτά που βλέπουν.
Γενικά μια πολύ μέτρια κατασκευή και κακής ποιότητας με ανύπαρκτο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ,με περιττές κατασκευές που έχουν αχρηστευτεί κλπ.
Όπως γίνονται πολλά παρόμοια μικρομεσαία έργα σε όλη την ελληνική επικράτεια,ενα άλλο παράδειγμα είναι το διπλανό πιο πρόσφατο έργο ανάπλαση του εμπορικού δρόμου Ομήρου.
Όταν φτιάχνεις κάποια έργα με τα λεφτά των φορολογούμενων και πληρώνεσαι από αυτούς έχεις την υποχρέωση να τα συντηρείς και όταν αυτά τα έργα που αδιαφόρησες να είναι λειτουργικά ,ποιοτικά, σωστά σχεδιασμένα τότε η συντήρηση είναι ακόμη πιο μεγάλη και επιτακτική.
Οι λόγοι είναι πολλοί για όλα αυτά τα μέτρια και κάκιστα έργα, οι έλεγχοι που γίνονται από τον κρατικό μηχανισμό και τις τοπικές αρχές για την καλή κατασκευή τους και την μετέπειτα λειτουργικότητα τους πιστεύω είναι τραγικά ελλείπεις έως ανύπαρκτη , οι αρχιτεκτονικές και μηχανικές μελέτες είναι πρόχειρες και αμφιβάλω πολύ εάν έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς αρχιτέκτονες αστικού τοπίου .Οι τεχνικές εταιρίες που αναλαμβάνουν αυτά τα έργα τα περνούν με τεράστιες εκπτώσεις με τίμημα την πολύ κακή ποιότητα κατασκευής υλικών και αρκετές από αυτές για πολλούς και διάφορους λόγους δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως πρέπει για την κατασκευή αυτών των έργων.
Μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες.
Χαρακτηριστικό διαχρονικό ποιοτικό έργο πολύ καλής αισθητικής ακόμη και σήμερα, με αρχιτεκτονική μελέτη ίσος το μοναδικό στην Ν.Σμυρνη είναι η κεντρική πλατεία που δύσκολα δέχεται βανδαλισμό λες και είχαν προβλέψει το μέλλον και η στιβαρή και ποιοτική κατασκευή της την διατηρούν σε πολύ καλή κατάσταση με μικρή συντήρηση ακόμη και μετά από 50 χρόνια.
Το 1968-1970, επί δημαρχίας Αθ. Παπαθανασίου, ο χώρος της πλατείας Ν. Σμύρνης αναπλάστηκε και δημιουργήθηκε μια από τις ομορφότερες ελληνικές πλατείες. Απέκτησε έξι λίμνες που επικοινωνούν με μικρούς καταρράκτες και συντριβάνια, μικρά γεφύρια, τουριστικό περίπτερο, παιδικές γωνιές, αγάλματα κλπ. Η μελέτη και η επίβλεψη της διαμόρφωσης έγιναν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Γ. Λεονάρδου και Λ. Καλαβύτη. Το έργο υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του με το μεγάλο σύστημα συνεχόμενων λιμνών, που «λειτουργούσαν» ως καθρέπτες πάνω στο μπετόν. Επίσης, δημιουργήθηκαν μικροί καταρράκτες και σιντριβάνια σε πολλά επίπεδα, γέφυρες και είσοδοι σε αυτή, με χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία τη στήλη και την πυραμίδα.
Σε κεντρικό σημείο ανυψώθηκε αναμνηστική στήλη (οβελίσκος) ύψους 15 μέτρων, έργο του γλύπτη Βάσου Καπάνταη, με ανάγλυφες παραστάσεις που συνδέουν τη νέα πόλη με τη μικρασιατική Σμύρνη.
Βρίσκουμε καταφύγιο στη μετριότητα, από απελπισία για το ωραίο που ονειρευτήκαμε.
Γκυστάβ Φλωμπέρ, 1821-1880, Γάλλος συγγραφέας
Εν τελεί οι αδιάφορες κοινωνίες οι αδιάφοροι πολίτες οχαδερφιστές έχουν πάντα αυτό που τους αξίζει.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου