Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Καινοτομεί στη φωτονική τεχνολογία,

Εταιρεία από την Αθήνα πρωτοπορεί διεθνώς στις οπτικές ίνες (και όχι μόνο)!
Καινοτομεί στη φωτονική τεχνολογία,
κατασκευάζει συστήματα οπτικών ινών, σχεδιάζει laser κατά του καρκίνου και όργανα δορυφόρων, είναι 100% ελληνική, επιμένει να έχει έδρα στην Αθήνα! Ονομάζεται CONSTELEX Technology Enablers. Τη διευθύνουν ο Στράτος Κεχαγιάς και ο Λεόντιος Σταμπουλίδης.
GoodNews: Ανθρωποι, ομάδες, επιχειρήσεις που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, υπάρχουν. Απλά, κάνουν τη δουλει
Οι Έλληνες μηχανικοί μάς μιλούν για τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που διευθύνουν, αλλά και την επιλογή τους από την Νέλι Κρόες να συμμετάσχουν στην πρόσφατη συνάντηση για την «Ψηφιακή Ατζέντα» (ομάδα νέων ανθρώπων που επιλέγονται από την Κομισιόν για να προσφέρουν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στην Ευρώπη).


«Να σκέφτεσαι πως μπορείς να δώσεις πίσω στην κοινωνία εσύ προσωπικά» είναι η απάντηση που δίνουν για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη-ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι ίδιοι επιμένουν ελληνικά, απόδειξη ότι η έδρα της Constelex είναι στην Αθήνα.

Οι διευθυντές της Constelex, Στράτος Κεχαγιάς και Λεόντιος Σταμπουλίδης,

γνωρίστηκαν στο διδακτορικό τους και αποφάσισαν να ιδρύσουν από κοινού μια εταιρία κάνοντας καινοτομίες στο χώρο της φωτονικής τεχνολογίας:
«Αν θες να κάνεις κάτι σπουδαίο, κάνε κάτι διαφορετικό».

Συνέντευξη

- Ποια είναι τα προϊόντα που παράγετε και πως μπορούν να βελτιώσουν την κοινωνία του σήμερα;
Δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων οπτικών ινών στις τηλεπικοινωνίες, ενώ παράλληλα προσπαθούμε με την ίδια βάση τεχνογνωσίας που έχουμε να προχωρήσουμε στον τομέα της ιατρικής με τον σχεδιασμό laser για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά και στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας με το σχεδιασμό ενός οπτικού γυροσκοπίου, σαφώς μικρότερου (ενδέχεται να έχει το μέγεθος τσιπ) από τα σημερινά.

- Στη διάρκεια της πορείας σας έχετε πολλές βραβεύσεις για την πατενταρισμένη τεχνολογία που σχεδιάζετε ενώ πρόσφατα συμμετείχατε και στην συνάντηση για την Ψηφιακή Ατζέντα. Ποια είναι τα επόμενα αναπτυξιακά σχέδια σας;
Ο πρώτος στόχος που πετύχαμε ήταν ο σχεδιασμός του πρωτότυπου οπτικού ενισχυτή δικτύων, που επιτρέπει μείωση του κόστους και εξοικονόμηση χώρου σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση ισχύος. Επόμενος στόχος μας είναι ο σχεδιασμός του οπτικού γυροσκοπίου για δορυφόρους (το γυροσκόπιο είναι ένα μηχάνημα που μπορεί να δώσει με μεγάλη ακρίβεια τη θέση), πρόταση η οποία ήρθε 1η σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το κομμάτι της διαστημικής τεχνολογίας παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον και δουλειά μας είναι να αντικαθιστούμε τα ηλεκτρονικά συστήματα με συστήματα οπτικών ινών για εξοικονόμηση χώρου, βάρους αλλά και ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας.,

Αυτή τη στιγμή τρέχουν 2 ευρωπαϊκά προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. στα οποία η Constelex είναι τεχνικός διευθυντής. Το πρώτο αφορά στα νέα δίκτυα οπτικών ινών για το σπίτι, τα οποία ρίχνουν την κατανάλωση ισχύος. Η Constelex εστιάζει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων «πράσινων» οπτικών ενισχυτών.

Το 2ο πρόγραμμα ονομάζεται Galactico, είναι πιο μεγάλο και αφορά στα «δίκτυα κορμού», δίκτυα τα οποία συνδέουν πόλεις και χώρες με πιο υψηλές ταχύτητες. Σε κάθε πρόγραμμα η ομάδα αποτελείται από διάφορους Ευρωπαίους εταίρους, ο καθένας εκ των οποίων έχει το ρόλο του. Ολοι μαζί εργάζονται για ένα κοινό σκοπό: να βγουν στην αγορά νέα προϊόντα σε διάστημα 3-5 ετών.

Παράλληλα στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για την Ψηφιακή Ατζέντα όπου συμμετείχαμε κι εμείς παρουσιάζοντας τις ιδέες μας για την έρευνα και την καινοτομία σχετικά με την ενδυνάμωση των τηλεπικοινωνιών.

- Πώς αξιοποιούνται οι τεχνολογίες σας στην ιατρική;
Παράδειγμα αποτελεί ο σχεδιασμός ενός καινοτόμου φωτονικού συστήματος για τη φωτοδυναμική θεραπεία των καρκινικών κυττάρων που θα αντικαταστήσει τη μέθοδο της χημειοθεραπείας. Με τη μέθοδο αυτή δεν βλάπτονται τα υπόλοιπα όργανα του σώματος όπως συμβαίνει στη χημειοθεραπεία καθώς, το φάρμακο που κολλάει πάνω στα καρκινικά κύτταρα ενεργοποιείται με φως. Aυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού και ήδη έχουμε καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

- Ποιος είναι ο παράγοντας που καθιστά την εταιρία ανταγωνιστική;
Η τιμή. Είναι δελεαστικό για τον πελάτη να αγοράζει 4 ενισχυτές στην τιμή του ενός. Αυτή ήταν και η ιδέα που μας έφτασε στην αγορά. Επενδύσαμε πολύ χρόνο για να φτιάξουμε τον οπτικό ενισχυτή, αλλά ήμασταν σίγουροι ότι θα βρίσκαμε πελάτες λόγω του χαμηλού κόστους.

- Οι πελάτες είναι κυρίως Έλληνες ή ξένοι;
Κυρίως ξένοι από βόρεια και νότια Ευρώπη, αλλά έχουμε κάνει και ένα μεγάλο άνοιγμα στην Ιαπωνία. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αγορά στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

- Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση της χώρας, γιατί αποφασίσατε να στήσετε την εταιρία στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό;
Διότι η Ελλάδα είναι το σπίτι μας. «Φεύγω στο εξωτερικό» σημαίνει ξαναστήνω τη ζωή μου από την αρχή, μακριά από οικογένεια και φίλους. Είμαστε μια γενιά που έχει να σκεφτεί όχι μόνο την προηγούμενη αλλά και την επόμενη. Είναι δύσκολα να παρατήσεις τους δικούς σου εδώ και να τους πεις «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας».

Και είναι εξίσου δύσκολο να δεις μετά από 20 χρόνια το παιδί σου, που θα έχει μεγαλώσει, να μην είναι ‘Ελληνας. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να μείνουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι αξιόλογο ΕΔΩ, δεδομένου ότι και το υπόβαθρο που παρέχεται μέσω του υπόλοιπου συγκροτήματος του Coralia είναι καλό -υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Μόνο μέσω της σκληρής δουλείας θα πετύχεις. Δεν είναι απαραίτητο το να γίνεις εκατομμυριούχος. Στόχος μας είναι μια πετυχημένη εταιρεία που να απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο.

- Σήμερα όμως πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης...
Το σκεπτικό αυτό επικρατεί διότι επί σειρά ετών η κεντρική ιδέα ήταν ότι το κράτος είναι ο μεγάλος εργοδότης. Σήμερα που το καθεστώς αυτό έχει καταρρεύσει και ούτε καν στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει φως, αλλάζει και ο τρόπος σκέψης. Το θέμα όμως είναι να σκέφτεσαι πως μπορείς να δώσεις πίσω στην κοινωνία εσύ, προσωπικά. Δεν μπορείς να παίρνεις μόνο, πρέπει άμεσα ή έμμεσα να επιστρέψεις και εσύ κάποια πράγματα στην ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου.

Για να μην αφήσουμε να καταρρεύσει αυτό που λέγεται «Ελλάδα» πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά απ΄ότι στο παρελθόν, πράγμα που σε πολλούς δεν αρέσει. Θα πρέπει να βάλουμε και το μυαλό μας να δουλέψει πιο σκληρά, κάτι το οποίο επίσης δεν αρέσει. Αν το κάνεις αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις, έστω και υπό συνθήκες κρίσης.

Σήμερα πρέπει να ρισκάρεις. Δε γίνεται όταν παίρνεις μικρό ρίσκο να έχεις μεγάλες απολαβές, είναι αφύσικο. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται να τζογάρει. Κάτσε εδώ και κάνε κάτι δικό σου, έστω και με ρίσκο, και μην φεύγεις στο εξωτερικό, όπου θα είσαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης.
Αν θες να κάνεις κάτι σπουδαίο, κάνε κάτι διαφορετικό. Σύντομα ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου