Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012
Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012
ΑΘΗΝΑ
Δεκάδες
σκελετοί κτηρίων διάσπαρτοι στο κέντρο της Αθήνας εδώ και χρόνια
βελτιώνουν την είδη κακή εικόνα του κέντρου.Εδώ καλιστα το κράτος η ο
δήμος θα μπορούσε να βάλει ένα τσουχτερό πρόστιμο κάθε χρόνο στους
ιδιοκτήτες και να μπουν μερικές χιλιαδεσ ευρώ στα ταμεία τούς. Έτσι θα
ενδιαφερθούν για το τι θα τα κάνουν η τα γκρεμίζουν η τα τελειώνουν.Το
μεγάλο κτήριο ανήκει στην ΔΕΗ
Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012
TEDxAthens 2012 - Lars Rasmussen - Never give up!
Σε μια εκπληκτική ομιλία στη σκηνή του TEDxAthens, ο Lars Rasmussen, μέσα από την προσωπική του επαγγελματική εμπειρία μας μίλησε για την αξία της προσπάθειας, της επιμονής και της υπομονής. Μας μίλησε για επιτυχίες αλλά και για αποτυχίες στη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας και μας παρότρυνε να χρησιμοποιήσουμε την κρίση ως αφορμή για να γίνουμε πιο δημιουργικοί.
«Η κρίση είναι φοβερή, χρησιμοποιείστε την για να γίνετε πιο δημιουργικοί, αφού η τεχνολογία πια απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο κοινό»
[Never Give Up!]
Ο Lars ξεκίνησε με την ιδέα να δημιουργήσει μαι εφαρμογή που θα έλυνε το δικό του πρόβλημα προσανατολισμού και κατέληξε στη δημιουργία των Google Maps, που χρησιμοποιούνται και διευκολύνουν πλέον πάνω από 1 δις ανθρώπους στον κόσμο.«Είναι καλό να αποπειράσαι να λύσεις ένα δικό σου πρόβλημα και να αντιλαμβάνεσαι ότι αφορά και άλλους ανθρώπους, οι οποίοι, εντέλει, συγκροτούν μία συγκεκριμένη αγορά».
Δεν ήταν όλα εύκολα σε αυτή την πορεία φυσικά, καθώς η πρώτη εταιρία που είχε φτιάξει στη Silicon Valley καταστράφηκε με την κρίση πριν από 11 χρόνια και χρειάστηκε να ταλαιπωρηθεί για πολλά χρόνια, προκειμένου να ξεκινήσει το πρωτότυπο των Google Maps.
«Σε μία περίοδο κρίσης -και αυτό το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία- υπάρχουν ευκαιρίες, εσύ καλείσαι να τολμήσεις και οι πόροι σου είναι περιορισμένοι. Όλα εξαρτώνται από το ποια αντίδραση θα επιλέξεις: απελπισία και απραξία ή κινητοποίηση. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν νέοι άνθρωποι άνεργοι και άλλοι που ψάχνουν επαγγελματικό προσανατολισμό»
«Αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη για να αρχίσει κανείς μία τεχνολογική εταιρία στην Αθήνα, αφού υπάρχει τρομερό ταλέντο, κανείς δεν προσλαμβάνει και αυτό ωθεί τον κόσμο στο να γίνει πιο δημιουργικός».
Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012
Dimitrios Dionysopoulos
Σήμερα το πρωί, 2 ασθενείς μου «έχασαν τη μάχη με τον καρκίνο». Ο ένας 60χρονος, παλέψαμε μαζί για περίπου ένα χρόνο εξαντλώντας τις θεραπευτικές επιλογές. Χθες ανακοίνωσα στη σύζυγό του το αναμενόμενο τέλος του (δεν το είχε και δεν ήθελε να το συνειδητοποιήσει). Ο άλλος 40χρονος, τον είδα πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη. Την Παρασκευή το μεσημέρι ολοκλήρωσα μια δύσκολη εβδομάδα ανακοινώνοντας στους τραγικούς, πανικοβλημένους γονείς του, ότι δεν μπορούσα να τον βοηθήσω και ότι δεν θα ζούσε πέραν της εβδομάδας. Χθες, Τρίτη μετά την πρωινή επίσκεψη στην κλινική και ενώ η «προφητεία» μου φαινόταν να επαληθεύεται, με πλησίασε η τραγική μάνα (έχω την ατυχία να είμαι προσιτός) η οποία δεν είχε φύγει λεπτό από το προσκέφαλο του γιου της από την Παρασκευή, και μου είπε τα εξής: «Ξέρω ότι πεθαίνει το παιδί μου, και δεν θέλω με τίποτα να μην είμαι δίπλα του τη στιγμή που θα φεύγει. Πιστεύεται γιατρέ ότι προλαβαίνω να πεταχτώ μέχρι το σπίτι μου να πλυθώ;». Συνειδητοποίησα για μια ακόμη φορά ότι, όσο και αν ακούγεται ίσως παράλογο, η γνώση της ζωής και του θανάτου που κατέχω (που μου προέκυψε σπουδάζοντας ιατρική, χωρίς να την έχω ποτέ πραγματικά επιζητήσει και χωρίς να μου δίνει καμιά προσωπική χαρά η απόκτησή της) μου έδωσε τη δυνατότητα να απαντήσω με σιγουριά στη δύσκολη ερώτηση αυτής της μάνας και να της επιτρέψω να έχει την αξιοπρέπεια της καθαριότητας μέσα στην απόλυτη τραγωδία της. Ο γιος της «έφυγε» σήμερα, με τη μητέρα του στο προσκέφαλό του. Η σημερινή μέρα μου συνέχισε προσπαθώντας για καμιά 30ρια ακόμα ασθενείς μου, μεταξύ των οποίων και 5 στους οποίους ανακοίνωσα ότι σταματάμε τη θεραπεία, η οποία δεν προσφέρει τίποτα πια, και για τους οποίους έχω την ατυχία να γνωρίζω ότι σύντομα θα «χάσουν και αυτοί τη μάχη». Ένας από αυτούς φεύγοντας μου είπε ότι έχει ανάγκη να με βλέπει πάραυτα, αλλά όταν με βλέπει θέλει να είμαι χαμογελαστός, γιατί στηρίζεται στο χαμόγελό μου. Μου θύμισε, τα χρόνια της ειδικότητας που οι ασθενείς με αποκαλούσαν «ο γιατρός με το χαμόγελο». Του χαμογέλασα και δικαιολογήθηκα ότι ήμουν κουρασμένος και ότι δεν θα ξεχνούσα πλέον να του χαμογελάω. Είμαι ειδικευμένος ογκολόγος δημόσιου νοσοκομείου. Στην καθημερινή εργασία μου δεν σκέφτομαι το μισθό μου (που κατρακυλά) και δεν έχει θέση «φακελάκι» (άλλωστε σπάνια πουλάω γιατρειά). Σκέφτομαι μόνο αυτόν έχω απέναντί μου και πως μπορώ να τον βοηθήσω. Πολλές φορές το μόνο που έχω να δώσω είναι ένα χαμόγελο. Έχω όμως την τύχη να μου υπενθυμίζουν καθημερινά απλοί άνθρωποι, ότι υπάρχουν πραγματικά σημαντικά και ασήμαντα πράγματα στη ζωή, ότι δεν υπάρχει προσωπικό κέρδος παντού και ότι η αξία της προσφοράς είναι στην ίδια την προσφορά και όχι στην αμοιβή της.
ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FB
Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012
Εθελοντική Απλότητα.. Επιπτώσεις στο μέλλον
Μετάφραση αποσπάσματος από το βιβλίο του Duane Elgin Promise Ahead A Vision Of Hope & Action For Humanity’s Future
Εάν προκύψει ένας νέος τρόπος ζωής που θα εκτιμά την απλότητα και την άυλη ικανοποίηση αντί του καταναλωτισμού, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες.
Πιστεύω ότι θα περιλαμβάνουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη οικονομική δικαιοσύνη, νέες μορφές κοινοτικής ζωής, μεγαλύτερη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα, την ανάπτυξη των ανθρώπινων δυνατοτήτων, και την καλή χρήση των τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Οι καταναλωτικές αγορές αποτελούν σχεδόν τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν ένα σημαντικό ποσοστό Αμερικανών άλλαζαν τα επίπεδα κατανάλωσης και τα σχέδιά τους, τα αποτελέσματα θα ήταν δραματικά. Στη διάρκεια των χρόνων, έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν μια απλή ζωή τείνουν να κάνουν αυτά τα είδη αλλαγών στη κατανάλωση τους:
” Τείνουν να αγοράζουν προϊόντα που είναι ανθεκτικά, εύκολο να επισκευαστούν, μη ρυπογόνα στην κατασκευή και χρήση τους, ενεργειακά -αποδοτικά, που δεν δοκιμάζονται στα ζώα, λειτουργικά, και όμορφα Επιπλέον, τείνουν να κατασκευάζουν τα έπιπλά τους, τον ιματισμό, και άλλα προϊόντα ως μορφή αυτο-έκφρασης.
” Όσον αφορά τη μετακίνηση, οι άνθρωποι που επιλέγουν μια ζωή απλότητας τείνουν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς, την μεταφορά πολλών ατόμων με ένα αυτοκίνητο, τα ποδήλατα, και τα μικρότερα και πιό οικονομικά στην κατανάλωση βενζίνης αυτοκίνητα. Μπορεί να περπατούν παρά να οδηγούν δίκυκλο.Συχνά ζουν πιό κοντά στη δουλειά και τείνουν να κάνουν πιό εκτενή χρήση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και της τηλεργασίας ως υποκατάστατο του φυσικού ταξιδιού.
” Ακολουθούν συχνά επαγγέλματα που συνεισφέρουν με θετικό τρόπο στη ζωή των άλλων και τους επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουν τις δημιουργικές ικανότητές τους με τρόπους που παρέχουν πλήρωση.
” Τείνουν να μετατοπίζουν τη διατροφή τους από τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κρέας, και τη ζάχαρη προς τρόφιμα που είναι φυσικότερα, υγιεινά, απλά, τοπικά καλλιεργημένα, και κατάλληλα για τη συντήρηση των κατοίκων ενός μικρού πλανήτη.
” Ανακυκλώνουν μέταλλο, γυαλί, πλαστικό, και χαρτί και περικόπτουν τη χρήση πραγμάτων που σπαταλούν τους μη ανανεώσιμους πόρους.
” Μειώνουν τον αδικαιολόγητο σωρό από αντικείμενα και την πολυπλοκότητα στη ζωή τους με το να δίνουν ή να πουλούν πράγματα που σπάνια χρησιμοποιούν, όπως ρούχα, βιβλία, έπιπλα, και εργαλεία.
” Τείνουν να αγοράζουν λιγότερα ρούχα, κοσμήματα, και καλλυντικά. Τείνουν να εστιάζουν σε αυτό που είναι λειτουργικό, ανθεκτικό, και αισθητικό παρά στη περαστικές μανίες, τις μοδες, και τα εποχιακά στυλ.
” Τηρούν συνήθως τις γιορτές με έναν λιγότερο εμπορευματοποιημένο τρόπο.
Λίγο λίγο, αυτές και άλλες μικρές αλλαγές από άτομα και οικογένειες θα μπορούσαν να συγχωνευτούν σε ένα τεράστιο κύμα οικονομικής αλλαγής υπέρ του βιώσιμου μέλλοντος. Ο καθηγητής Stuart Hart, που γράφει στην Επιχειρησιακή Επιθεώρηση του Χάρβαρντ για τις στρατηγικές για έναν βιώσιμο κόσμο, λέει ότι “κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η βιώσιμη ανάπτυξη θα αποτελέσει μιας από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στην ιστορία του εμπορίου.”
Πώς μια βιώσιμη οικονομία θα διέφερε από μια καταναλωτική οικονομία; Σε ένα πράγμα, θα ήταν πολύ πιο διαφοροποιημένη: μερικοί τομείς θα συρρικνώνονταν (ειδικά εκείνοι που σπαταλούν ενέργεια και είναι προσανατολισμένοι στην επιδεικτική κατανάλωση), ενώ άλλοι τομείς θα επεκτείνονταν (όπως η επεξεργασία πληροφοριών,οι διαδραστικές επικοινωνίες, η βιολογική γεωργία, ο εκ των υστέρων εξοπλισμός των σπιτιών για ενεργειακή αποδοτικότητα, και η εκπαίδευση για τη δια βίου μάθηση). Για να ελαχιστοποιήσουν τις δαπάνες της μεταφοράς και της διανομής, οι αγορές θα είναι πιο αποκεντρωμένες από ότι είναι σήμερα.
Οι άνθρωποι θα αγόραζαν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από τους τοπικούς παραγωγούς. Αυτό με τη σειρά του, θα οδηγούσε σε μια αναγέννηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο τοπικό επίπεδο. Οι μικρές επιχειρήσεις που είναι καλά προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες και τις ανάγκες θα άκμαζαν. Νέοι τύποι αγορών και χώρων αγοράς θα πολλαπλασιάζονταν, όπως τα παζάρια, οι κοινοτικές αγορές, και τα εκτενή δίκτυα ανταλλαγής (των οποίων η αποδοτικότητα θα ενισχυθεί πολύ από τις νέες γενεές υπολογιστών που ταιριάζουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες με τους πιθανούς καταναλωτές ή τους εμπόρους).
Η οικονομία θα ήταν επίσης εκδημοκρατισμένη καθώς οι εργαζόμενοι παίρνουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Όλοι οι τύποι προϊόντων όπως τα αυτοκίνητα, τα ψυγεία, και η κάλυψη του σπιτιού με τάπητες θα σχεδιάζονταν για να αποσυντεθούν εύκολα και να ανακυκλωθούν έπειτα σε νέα προϊόντα, ελαχιστοποιώντας τα απόβλητα. Λιγότερα χρήματα θα ξοδεύονταν στα υλικά αγαθά και περισσότερα στην ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, και την επικοινωνία.
Μια κριτική της απλής ζωής είναι ότι θα υπονόμευε την οικονομική ανάπτυξη και θα παρήγε υψηλή ανεργία. Αυτή η κριτική είναι βασισμένη στη λανθασμένη υπόθεση ότι ένας τρόπος ζωής υψηλής κατανάλωσης είναι απαραίτητος για να διατηρήσουμε μια σφριγηλή οικονομία και μια πλήρη απασχόληση. Εντούτοις, στις σύγχρονες καταναλωτικές κοινωνίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μη ικανοποιηούμενων αναγκών. Παραδείγματος χάριν, η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, ο επανεξοπλισμός των σπιτιών μας για βιώσιμη διαβίωση, η επανοικοδόμηση των αποσυντιθειμένων πόλεων μας, η φροντίδα για τους ηλικιωμένους, και η εκπαιδεύση της νεολαίας. Για το εγγύς μέλλον, δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη της πραγματικής εργασίας και της σημαντικής απασχόλησης εάν είμαστε δεσμευμένοι στην ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων.
Επιπλέον, στα αναπτυσσόμενα έθνη, υπάρχει τεράστια οικονομική ευκαιρία εάν το προσεγγίσουμε από τη νοοτροπία της βιωσιμότητας. Εξήντα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού ζούν με το αντίστοιχο των $3 ή λιγότερο την ημέρα, συνήθως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, στις αστικές φτωχογειτονιές χωρίς επαρκη στεγαση, καθαρό νερό, υγιεινή, σχολεία, υγειονομική περίθαλψη,αστυνομική προστασία και πυρόσβεση, πρόσβαση στην τεχνολογία επικοινωνιών, αξιόπιστη ενέργεια, καλό οδικό δίκτυο, δημόσια μέσα μεταφοράς, ή το χώρο για να καλλιεργήσουν τρόφιμα. Αυτές οι τεράστιες ανάγκες αντιπροσωπεύουν τις εξίσου μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες για εργασία που έχει νόημα.
Οικονομική δικαιοσύνη.
Η καθολική Διακήρυξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων που επικυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948 δηλώνει, εν μέρει, ότι “ο καθένας έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο επαρκές για την υγεία και την ευημερία του και της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, του ιματισμού, της κατοικίας και ιατρικής φροντίδας και των απαραίτητων κοινωνικών υπηρεσιών.” Ένα σημαντικό μέρος της ανθρωπότητας δεν έχει κανέναν τρόπο να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, και βλέπω λίγη δυνατότητα να αλλάζει αυτό στο πλαίσιο του οικονομικού συστήματος που έχουμε σήμερα.
Λαμβάνοντας υπόψη το νέο παράδειγμα αντίληψης που αναδύεται ,του οποίου η κύρια έκφραση είναι μια μετατόπιση της εμπειρίας από τον υπαρξιακό χωρισμό εντός ενός νεκρού κόσμου προς την συναισθηματική σύνδεση με ένα ζωντανό σύμπαν, δεν είναι εκπληκτικό ότι εκείνοι που επιλέγουν μια απλούστερη ζωή τείνουν να αισθανονται συνδεμένοι με τους φτωχούς του κόσμου και να έχουν μια συμπονετική ανησυχία για αυτούς.
Αυτή η αίσθηση της συγγένειας με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνει μια ανησυχία για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεγαλύτερη δικαιοσύνη στη χρήση των παγκόσμιων πόρων. Επειδή η οικονομική ανισότητα αυξάνεται γρήγορα στον κόσμο, μια συνειδητή πολιτιστική μετατόπιση προς περισσότερο βιώσιμα επίπεδα και σχέδια κατανάλωσης φαίνεται ουσιαστική εάν πρόκειται να υπάρξει μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο πώς οι άνθρωποι ζουν. Πράγματι, βλέπω τον τρόπο ζωής της επιλεγμένης απλότητας και της μετριοπάθειας ως τη μόνη ρεαλιστική βάση για να επιτύχουμε ενα σημαντικό βαθμό οικονομικής δικαιοσύνης και με αυτόν τον τρόπο να βάλουμε το θεμέλιο για να συνεργαστούμε μαζί ως ανθρώπινη οικογένεια.
Πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τους πόρους πιό δίκαια εάν πρόκειται να ζήσουμε ειρηνικά. Οι στρατοί και τα στρατιωτικά όπλα είναι πάρα πολύ ακριβά και αντιπροσωπεύουν μια τεράστια απώλεια στους πόρους που θα μπορούσαν ειδάλλως να χρησιμοποιηθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εάν θα είμαστε σε θέση να στενεψουμε το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών του κόσμου, η προοπτική της σύγκρουσης για τους λιγοστούς πόρους θα μικραίνει. Αυτό, στη συνέχεια, θα μπορούσε να ελευθερώσει ανθρώπους και πόρους για την οικοδόμηση του μέλλοντος που θα μας ωφελεί όλους.
Νέες μορφές κοινότητας.
Η Κοινότητα αποτελεί τη βάση για έναν πολιτισμό της απλότητας. Το να ενθαρρύνουμε την αυτάρκεια σε τοπική κλίμακα, οπου και είναι εφικτή, ο κοινοτικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα σύνολο διακανονισμών διαβίωσης. Παραδείγματος χάριν, μια οικογένεια θα ζούσε σε ένα “οικολογικό σπίτι” (σχεδιασμένος με προυποθέσεις όπως η ενεργειακή αποδοτικότητα, εργασία από απόσταση, και καλλιέργια κήπου), που είναι τοποθετημένο μέσα σε μια “οικο-γειτονιά,” μέσα σε ένα “οικο-χωριό,” μέσα σε μια “οικο-πόλη,” μέσα σε μια “οικο-περιοχή ,”; και τα λοιπά. Κάθε οικο-χωριό θα μπορούσε να περιέχει ένα κέντρο εργασίας από απόσταση, ένα σπίτι φροντίδας των παιδιών, έναν κοινοτικό κήπο, και την περιοχή ανακύκλωσης. Το αστικό έδαφος που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για χορτοτάπητες και κήπους λουλουδιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συμπληρωματικές πηγές τροφίμων όπως οι κήποι λαχανικών, και τα δέντρα φρούτων και καρπών.
Αυτά οι μικρο-κοινότητες ή τα χωριά, μεγέθους γειτονιάς ,θα μπορούσαν να έχουν τη γεύση και τη συνεκτικότητα μιας μικρής κωμόπολης που συνδυάζεται με την αστική γεύση μιας μεγαλύτερης πόλης. Κάθε οικο-χωριό θα μπορούσε να ειδικευτεί σε ένα ιδιαίτερο είδος εργασίας όπως οι τέχνες, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδική μέριμνα, η κηπουρική, ή η εκπαίδευση παρέχοντας εργασία που να δίνει ικανοποίηση για πολλούς από τους κατοίκους του. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κερδίσουν ώρες χρονο-μεριδίων που θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με προϊόντα ή υπηρεσίες των γειτόνων όπως η κηπουρική, τα τρόφιμα, τα μαθήματα μουσικής, η ξυλουργική, ή τα υδραυλικά. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ισορροπήσουν την εργασία τους μεταξύ της εξυπηρέτησης της τοπικής κοινότητάς τους και της εξυπηρέτησης του κόσμου.
Επειδή οι πληθυσμοί των οικολογικών χωριών (500 ή περιπου τόσοι άνθρωποι), θα προσέγγιζαν την κλίμακα μιας φυλής, πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να αισθανθούν αρκετά άνετα σε αυτό το σχέδιο διαβίωσης. Με μια αρχιτεκτονική ευαίσθητη στην ψυχολογία αυτών των σύγχρονων φυλών, μια νέα αίσθηση της κοινότητας θα μπορούσε να αρχίσει να αντικαθιστά την αλλοτρίωση των σημερινών ογκωδών πόλεων. Για να υποστηριχτούν αυτές οι καινοτομίες στην κατοικία και την κοινότητα, θα μπορούσαν να υπάρχουν αλλαγές στους νόμους των ζωνών, τους κωδίκες των κτηρίων, τις μεθόδους χρηματοδότησης, και τους κανονισμούς ιδιοκτησίας. Συνολικά, αυτά τα μικρής κλίμακας, και με ανθρώπινές διαστάσεις ζωντανά και εργασιακά περιβάλλοντα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν μια αναγέννηση της κοινότητας. Θα μπορούσαμε και πάλι να έχουμε την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή στη διαδικασία της καθημερινότητας στις τοπικές γειτονιές με ασχολίες όπως η οικογένεια, το παιχνίδι, και η αμοιβαία εξυπηρετική διαβίωση.
Μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική.
Πολλοί από εκείνους που επιλέγουν έναν απλούστερο τρόπο ζωής έχουν αποτραβηχτεί από την παραδοσιακή πολιτική, ανίκανοι να ταυτιστούν είτε με τους συντηρητικούς είτε με τους. Βασίζονται αντ’ αυτού στους δικούς τους πόρους καθώς επίσης και στους φίλους και την τοπική κοινότητά τους. Η πολιτική της απλότητας δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά, αλλά αντιπροσωπεύει έναν νέο συνδυασμό αυτάρκειας, κοινοτικού πνεύματος, και συνεργασίας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αναλογία της εφηβείας της ανθρωπότητας για να έχουμε μια καλύτερη αίσθηση για το πώς η πολιτική μπορεί να αλλάξει στο μέλλον καθώς βαδίζουμε στα νεαρά χρόνια της ενηλικιότητας μας. Μου φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν ενεργήσει ως πολιτικοί εφήβοι. Γενικά, μέχρι τώρα περιμέναμε “τη μαμά και τον μπαμπά” (τα μεγάλα ιδρύματα των επιχείρησεων και τη κυβέρνηση μας) να φροντίσουν τα πράγματα για μας και τους κατηγορούσαμε όταν δεν το έκαναν. Όμως καθώς κινούμαστε στην πρόωρη ενηλικίωσή μας αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μας κατά μέτωπο, αναγνωρίζοντας ότι είμαστε υπεύθυνοι, και ότι κανένας δεν πρόκειται να μας σώσει.
Για να δημιουργήσουμε το βιώσιμο μέλλον για μας σε αυτόν τον πλανήτη, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την ταχύτητα, τη συνεργασία, και τη δημιουργικότητα που απαιτεί η κατάσταση μας θα χρειαστεί τις εθελοντικές ενέργειες εκατομμυρίων, ακόμη και δισεκατομμυρίων, ελεύθερων ατόμων που ενεργούν υπεύθυνα και σε συντονισμό ο ένας με τον άλλο. Ποτέ πριν στην ανθρώπινη ιστορία δεν έχουν κληθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι να κάνουν τέτοιες σαρωτικές αλλαγές εθελοντικά και σε τόσο λίγο χρόνο. Η νέα πολιτική στηρίζεται στην ατρόμητη αναγνώριση ότι αντιμετωπίζουμε τη πρόκληση να ενηλικιωθούμε και να πάρουμε τη ευθύνη της ζωής μας, και τοπικά και συνολικά.
Ο αναπόφευκτος σύμμαχός μας σε αυτήν την διαδικασία είναι η επανάσταση στις επικοινωνίες. Όταν οι πολιτικές της βιωσιμότητας συνδυάζονται με τη δύναμη της τηλεόρασης και του Διαδικτύου, ο συνδυασμός θα μπορούσε να είναι μετασχηματιστικός. Η επανάσταση στις επικοινωνίες θα υποστηρίξει μια δραματική αύξηση στις προσπάθειες του κοινού να κάνουν τις εταιρίες και τις κυβερνήσεις υπεύθυνες για τις ενέργειές τους. Θα ακμάσουν οι εκστρατείες Διαδικτύου που χτυπάνε το καμπανάκι στην κυβέρνηση και στις εταιρικές καταχρήσεις και ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα των εταιριών και των εθνών των οποίων οι πολιτικές είναι ανήθικες περιβαλλοντικά, οικονομικά, ή κοινωνικά.
Τέλος, μια νέα εποχή εθελοντισμού θα μπορούσε να ανθίσει.
Παραδείγματος χάριν, οι νέοι θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να συνεισφέρουν μια χρονιά ή περισσότερες σε τοπική ή εθνική υπηρεσία, ίσως αποκαθιστώντας το περιβάλλον, δουλεύοντας με τη νεολαία, ή χτίζοντας κοινοτικά κέντρα.
Η ανάπτυξη των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Μια ζωή που είναι εξωτερικά απλή και εσωτερικά πλούσια εξ ορισμού γιορτάζει την ανάπτυξη των πολλών δυνατοτήτων μας. Καθώς η απλή ζωή παρέχει διαθέσιμο χρόνο, τα πεδία για μάθηση και ανάπτυξη ανθίζουν. Αυτά περιλαμβάνουν το φυσικό (όπως το τρέξιμο, η γιόγκα, και το “εσωτερικό παιχνίδι” της αντισφαίρισης). Το συναισθηματικό (όπως η εκμάθηση των δεξιοτήτων της συναισθηματικής νοημοσύνης και της διαπροσωπικής οικειότητας).Το διανοητικό (όπως η ανάπτυξη των δεξιοτήτων στις τέχνες και τη χειροτεχνία καθώς επίσης και στις βασικές δεξιοτήτες όπως η ξυλουργική, τα υδραυλικά, η επισκευή συσκευών, και η κηπουρική). Και το πνευματικό (όπως οι διάφορες μορφές περισυλλογής και χαλάρωσης, και η εξερεύνηση της σύνδεσης μυαλού σώματος με τη βιοανάδραση).
Η πρόοδος του σκοπού του πολιτισμού μας.
Επιλέγοντας να ζήσουμε απλούστερα δεν σημαίνει να στρέψουμε τα νώτα στην πρόοδο, μα τελείως το αντίθετο. Η εθελοντική απλότητα είναι μια άμεση έκφραση της ανάπτυξης μας ως ωριμάζων πολιτισμός. Μετά από μια μελέτη ζωής της ανόδου και της πτώσης περισσότερων από 20 εκ των παγκόσμιων πολιτισμών, ο ιδιαίτερα εξέχων ιστορικός, Arnold Toynbee, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάκτηση εδάφους ή ανθρώπων δεν ήταν το αληθινό μέτρο της ανάπτυξης ενός πολιτισμού. Το αληθινό μέτρο ανάπτυξης, είπε, εκφράστηκε στη δυνατότητα ενός πολιτισμού να μεταφέρει ένα αυξανόμενο ποσοστό ενέργειας και προσοχής από την υλική στη μη υλική πλευρά της ζωής προκειμένου να αναπτύξει τον πολιτισμό του (δηλαδή μουσική, τέχνη, δράμα, και λογοτεχνία), την αίσθηση της κοινότητας, και τη δύναμη της δημοκρατίας.
Ο Toynbee το αποκάλεσε αυτό “νόμο της προοδευτικής απλοποίησης.” Είπε ότι η αυθεντική ανάπτυξη αποτελείται από μια “προοδευτική και συσσωρευτική αύξηση και στην εξωτερική κυριότητα επάνω στο περιβάλλον και στην εσωτερική αυτοδιάθεση ή την αυτο-έκφραση εκ μέρους του ατόμου ή της κοινωνίας” Πιστεύω ότι ο Toynbee είναι σωστός, και ότι η εξωτερική κυριότητα μας θα είναι εμφανής με το να ζήσουμε όλο και πιο ελαφρύτερα επάνω στη Γη, και η εσωτερική κυριότητα μας θα είναι εμφανής με το να ζήσουμε όλο και πιο ελαφρύτερα με ευγνωμοσύνη και χαρά στις καρδιές μας.
Επιλέγοντας έναν τρόπο της ζωής που είναι απλούστερος, περισσότερο ευχάριστος και πιό βιώσιμος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μετασχηματίσουμε μια εξελικτική συντριβή σε μια έπαρση. Προφανώς, η απλή ζωή δεν προσφέρει καμία μαγική λύση. Θα χρειαστούν εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια ανθρώπων να φροντίζουν τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής τους για να δημιουργήσουν μια πιο όμορφη και ικανοποιητική ύπαρξη για αυτούς και για όλους μας. Εν τούτοις, είναι εμψυχωτικό να γνωρίζουμε ότι ο καθένας από μας μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά με τη ανάληψη της προσωπικής ευθύνης για τις αλλαγές στη ζωή μας.
Οι περισσότεροι από μας έχουν δει τα όρια της γραφειοκρατίας και καταλαβαίνουν ότι, εάν απαιτείται δημιουργική δράση, αυτή πιθανόν θα έρθει μέσω των συνειδητών ενεργειών των αμέτρητων ατόμων που εργάζονται σε συνεργασία ο ένας με τον άλλο. Ένας τρόπος ζωής της συνειδητής απλότητας είναι φτιαγμένος κατά παραγγελία για την αυτο-οργανωτική δράση στην τοπική κλίμακα. Οι μικρές αλλαγές που φαίνονται ασήμαντες μεμονωμένα, μπορούν να ασκήσουν τεράστια επίδραση όταν αναλαμβάνονται συντονισμένα από πολλούς μαζί.
Οι σπόροι που μεγαλώναν στον κήπο της απλότητας την προηγούμενη γενιά τώρα ανθίζουν στην άνοιξη της πλανητικής σχετικότητας και θα μπορούσαν να γίνουν ένα κρίσιμο συστατικό μιας νέας βιώσιμης προοπτικής.
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012
Ψάχνοντας μικρές Ελλάδες στο Λονδίνο
Ακου μιά ιστορία για ένα κορίτσι που πήγε στο Λονδίνο να σπουδάσει όταν
ήταν 17 χρονών γραφικές τέχνες και σχεδιασμό προιόντων, πήρε το πτυχίο
τη , πήρε και το μεταπτυχιακό της στο βιομηχανικό σχέδιο, δούλεψε,
βαρέθηκε σε δουλειές χωρίς ίχνος προσωπικής έκφρασης για τρία χρόνια,
ταξίδεψε στη Σρι Λάνκα, την Ινδία και το Νεπάλ, έκανε ιστιοπλοία στον
Ειρηνικό, σκέφτηκε και αποφάσισε να τα αφήσει όλα αυτά πίσω της και να
ασχοληθεί με κάτι τελείως διαφορετικό.
(Σου θυμίζει κάτι από τη νιότη σου; Ησουν κι’ εσύ λίγο έτσι, όταν έψαχνες να βρείς ποιός είσαι και τί κάνεις;)
Η Μαριάννα Κολοκοτρώνη λοιπόν, που κατάγεται από τη Σπάρτη, βρίσκεται
μετά απ’ όλα αυτά στο Λονδίνο ακόμα. Μόνο που αυτή τη φορά τη συναντώ
στο φημισμένο Borough Market της βρεττανικής πρωτεύουσας (που πουλάει
γκουρμέ γαστρονομικά προιόντα), στο δικό της μικρό περίπτερο με την
επωνυμία OLIVEOLOGY.
Στον πάγκο της που είναι γεμάτος με
μικρούς κομψούς τενεκέδες με ελαιόλαδο, ελιές, βάζα με εκλεκτό μέλι και
τσάι από φύλλα και λουλούδια ελιάς, κυματίζει μιά μικρή ελληνική σημαία:
αυτό ήταν εξάλλου και το διαβατήριό της για να μπορέσει να εκθέσει τα
προιόντα της στο απαιτητικό Borough Market, που ανοίγει τις πόρτες τους
σε καινούργιους εκθέτες μόνο εάν έχουν κάτι μοναδικό να πουλήσουν, κάτι
διαφορετικό από τους ήδη υπάρχοντες.
Και η Μαριάννα είχε: δίπλα
σε Ιταλούς, Ισπανούς ακόμα και … Κροάτες ελαιοπαραγωγούς, η Μαριάννα
παρέταξε το ελληνικό έξτρα παρθένο βιολογικό λάδι, τις ελληνικές ελιές
και το μέλι της. Και η πόρτα του Borough market άνοιξε για εκείνην
ακριβώς πριν δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2010, μετά έξι μήνες
συνεντεύξεων, αναμονής και ελέγχου των προιόντων της από πάνελ
γευστιγνωστών! Οχι, δεν ήταν εύκολο: η εταιρία της είχε ξεκινήσει πρίν
τρία χρόνια και της πήρε έξι μήνες να τελειοποιήσει τη φίρμα της, τις
ετικέτες της, τη συσκευασία και την ιστοσελίδα της “με τη βοήθεια της
φίλης και εκπληκτικής γραφίστρια Μαίρη Ικονιάδου”.
Εκτοτε η
Μαριάννα τρέχει και δεν προλαβαίνει. Βρίσκεται τρείς μέρες στην αγορά
αυτή και τις υπόλοιπες ασχολείται με την χονδρική, προσπαθώντας να
διοχετεύσει τα εκλεκτά προιόντα της σε εστιατόρια και καταστήματα
βιολογικών προιόντων, με τις παραγγελίες, τον σχεδιασμό των δικών της
συσκευασιών, με τα mail, τις εισαγωγές των προιόντων, τις δημόσιες
σχέσεις, όλα μα όλα περνούν από τα χέρια αυτής της κοπέλλας που πέρασε
χρόνια διαβάσματος και γευσιγνωσίας για το ελαιόλαδο για να μπορεί να
κάνει αυτή τη δουλειά με χαρά αλλά και αυτοπεποίθηση. Η Μαριάννα έμαθε
τα πάντα γύρω από το λάδι για να μπορεί να εκπαιδεύσει τους πελάτες της
και να τους πείθει για την αξία των προιόντων της.
Αν και
προέρχεται από οικογένεια με δικές της ελιές στην προσπάθειά της να
επιλέξει το καλύτερο και να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα για την
εταιρία της επέλεξε να συνεργαστεί με ένα προσεκτικό παραγωγό της
Σπάρτης, τον κ. Σακελαρόπουλο, έναν “γευσιγνώστη με πολύ φαντασία”, όπως
τον περιγράφει η ίδια. Ο κ. Σακελαρόπουλος που εξάγει στη Γαλλία και
στην Γερμανία το λάδι και τις ελιές του έχει περί τις 2.000 ρίζες από τη
Κορωνέικη ποικιλία (που παράγει το λάδι) και τη Καλαμών (για τις
βρώσιμες ελιές). Εκθλίβει τις ελιές του με … υπερβολικά ψυχρή έκθλιψη
στους 17 βαθμούς Κελσίου περίπου (ενώ και μόνο 27 απαιτούνται για να
ονομάζεται ένα λάδι έξτρα παρθένο).
Από μικρή είχε το πάθος με
το μαγείρεμα, τα υλικά και τις γεύσεις και αποφάσισε να αλλάξει
επαγγελματική ρότα ” και για να νιώθει λίγο πιό κοντά στην Ελλάδα, αφού
μάλλον δεν το βλέπει να γυρίζει”…
Τα εκλεκτά της ελαιόλαδα
είναι συσκευασμένα σε τενεκέδες που αφ’ ενός προσωπικά πιστεύει ότι
είναι η καλύτερη συσκευασία και αφ’ ετέρου ήταν ένας ακόμα λόγος για να
πεισθεί η διοίκηση του Borough Market ότι η Μαριάννα όντως έχει κάτι
διαφορετικό να προσφέρει στους επισκέπτες της αγοράς. Ποιός θα το
περίμενε, ο ταπεινός καθ’ ημάς τενεκές του λαδιού να είναι … product
differentiation statement!
Ενδιαφέρον μου προκαλεί ένα τσάι από
βιολογικά, αψέκαστα, νεαρά φύλλα ελιάς και η Μαριάννα χαρούμενα μου
εξηγεί ότι είναι το πιό δημοφιλές της προιόν προσφέροντάς μου μιά κούπα
να δοκιμάσω : είναι ένα απαλό ρόφημα, σαν ένα ελαφρύ πράσινο τσάι που
-όπως μαθαίνω- συμβάλλει πολύ στη μείωση της χοληστερίνης, της υψηλής
πίεσης και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Στην Αγγλία πουλιέται και σε
σταγόνες, χωρίς φυσικά να έχει καμμία απολύτως σχέση με το ρόφημα που
φτιάχνεται από τα πρώτα ανοιξιάτικα φύλλα και λουλουδάκια ελιάς. Μιά
μικρή κουταλιά διαλυμένη σε 1 λίτρο νερό είναι υπερ-αρκετή για να
ζεσταθούμε λίγο αυτό το κρύο λονδρέζικο πρωινό…
Τα ελαιόλαδα
στον πάγκο του Oliveology ξεκινούν από 13 λίρες για 750 ml και φτάνουν
μέχρι τις 40 λίρες για … 350ml ενός εκλεκτού λαδιού από κοινή έκθλιψη
ημι-ώριμων ελιών με μήλο, καρύδια, κανέλα, μέλι , λεμόνι και φασκόμηλο ,
ένα λάδι που όταν το δοκιμάζω θέλω αμέσως να το χρησιμοποιήσω σε μιά
ολόφρεσκη σαλάτα του χειμώνα, η γεύση του είναι τόσο πλούσια σε αρώματα
και τόσο… χμ… british? Αυτό εξάλλου προτίμησε και ο ηθοποιός Jude Law
όταν σταμάτησε στο πάγκο της Μαριάννας ένα Σάββατο πρωί με τα παιδιά
του…
Ένα λάδι που ταιριάζει στα γούστα των Άγγλων που προτιμούν το πιπεράτο ιταλικό ελαιόλαδο…
Άλλο μοναδικό της προιόν οι ελιές αρωματισμένες με ούζο που εξαντλήθηκαν αμέσως!
Οι ελιές αρωματισμένες με ούζο εξαντλήθηκαν…
Οταν την ρωτώ ποιά τελικά είναι η διαφορά ανάμεσα στα ισπανικά, τα
ιταλικά και τα ελληνικά ελαιόλαδα, η Μαριάννα χωρίς πάθος με προτρέπει
να τα δοκιμάσω όλα και να διαλέξω εκείνο που μου ταιριάζει περισσότερο
για το κάθε πιάτο μου, για το γούστο μου. Ναί, το ιταλικό λάδι είναι πιό
πιπεράτο και οι Βρεττανοί το ζητούν γιατί έχει και τόσο πολύ
διαφημιστεί γι’ αυτή του την ιδιότητα από τη τηλεόραση και τις εκπομπές
μαγειρικής. Αλλά κάθε λάδι είναι ξεχωριστό, άλλο λάδι θα διαλέξεις για
να βάλεις πάνω στη φέτα σου και άλλο για ένα καλοψημμένο ψάρι, για άλλη
χρήση είναι το λάδι από άγουρες ελιές και άλλη από πολύ ώριμες…
Είπαμε : η Μαριάννα είναι γευσιγνώστρια ελαιόλαδου, είναι η Μαριάννα OLIVEOLOGY!
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012
Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012
Η Μεγάλη Ληστεία
1.
[Ο σοσιαλισμός της αστακομακαρονάδας] Είναι μία βροχερή Τετάρτη
του Φεβρουαρίου 1981. Το βράδυ, σε μια ψαροταβέρνα του Χαλανδρίου, στον
δρόμο προς Χολαργό, κοντά στο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη, Γενικού
Γραμματέα τότε του ΚΚΕ, συνευρίσκονται οι Ανδρέας Παπανδρέου, αρχηγός
του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης, Κωστής Βαΐτσος, Βάσω
Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας και ο μετέπειτα δήμαρχος Χαλανδρίου
Νίκος Πέρκιζας.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι σίγουρος για την εκλογική νίκη του
«Κινήματος» στις εκλογές του Οκτωβρίου και η συζήτηση είναι πού θα
βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για να μοιραστούν στις ορδές των «μη
προνομιούχων» που ανυπόμονοι περιμένουν την ώρα της μεγάλης εισβολής.
«Πρόεδρε, δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει ο Γεράσιμος Αρσένης, μετέπειτα
«τσάρος της οικονομίας», στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Το διεθνές σύστημα»,
επιμένει, «έχει μεγάλη ρευστότητα και θα βρούμε αρκετό χρήμα να φέρουμε
στην Ελλάδα. Εξάλλου, τα επιτόκια είναι χαμηλά, όπως και το ελληνικό
δημόσιο χρέος. Υπάρχουν έτσι περιθώρια να αντιμετωπίσουμε και αιτήματα
για παροχές, αλλά και μία πιθανή φυγή κεφαλαίων στις ξένες τράπεζες από
βιομηχάνους και μεγαλοεισαγωγείς…».
«Δηλαδή λεφτά υπάρχουν, Μάκη», τονίζει ευχαριστημένος ο Ανδρέας
Παπανδρέου. «Θα μπορέσουμε έτσι να δείξουμε στον λαό ότι μοιράζουμε
χρήμα. Ποιος ποτέ θα μάθει ότι αυτό είναι δανεικό… Θα λέμε σε όλους τους
τόνους ότι είναι το χρήμα του κατεστημένου, που τώρα ανήκει στους Έλληνες…», προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δείχνει να απολαμβάνει το ουίσκι που πίνει.
«Οι γιαπωνέζικες τράπεζες ψοφάνε να δανείζουν χρήμα στην Ευρώπη, κύριε
πρόεδρε», λέει στον Ανδρέα Παπανδρέου ο Κωστής Βαΐτσος, που είχε διεθνή
εμπειρία από τη συμβουλευτική θητεία του σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Γνώριζε επίσης ο ίδιος –όπως και ο Ανδρέας Παπανδρέου– ότι στην διεθνή
κεφαλαιαγορά κυκλοφορούσε και άφθονο μαύρο αραβικό χρήμα σε
πετροδολάρια, που άλλο που δεν ήθελε να τοποθετηθεί σε χώρες όπως η
Ελλάδα. Το χρήμα αυτό ήταν καλοδεχούμενο από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο
οποίος ήθελε να το χρησιμοποιήσει για να εξαγοράσει στην κυριολεξία
ψήφους και οπαδούς, ώστε να μονιμοποιήσει την παραμονή του στην εξουσία.
Αυτό ήταν το μεγάλο όραμά του και, για να το αναλύσει κανείς, απαιτούνται πολλές σελίδες.
Με απλά λόγια, λέμε ότι, όταν το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το
ΠΑΣΟΚ, δύο πράγματα τον ενδιέφεραν: Πρώτον, να διαλύσει την μισητή του
–όπως είχε αποκαλύψει στον γράφοντα– Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις (ΕΚΝΔ)
και, δεύτερον, να καταλάβει την εξουσία. Επειδή μάλιστα γνώριζε ότι δεν
θα μπορούσε να καταλάβει την εξουσία υποσχόμενος σοσιαλδημοκρατικού
τύπου μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εξάλλου ήσαν μέσα στο πρόγραμμα της
ΕΚΝΔ, εφάρμοσε μία ριζοσπαστική, λαϊκιστική, τριτοκοσμικού τύπου
στρατηγική, αξιοποιώντας τα κατώτατα δυνατά ερείσματα και ένστικτα που
μπορεί να διαθέτει ένας λαός.
Σπουδασμένος στην Αμερική και οικονομολόγος, επηρεασμένος από τη σχολή
της οικονομετρικής προσέγγισης των πραγμάτων, ο Ανδρέας Παπανδρέου –ο
οποίος απεχθανόταν την Ευρώπη και την κουλτούρα της– ήταν ένας πολιτικός
με ικανότητα τολμηρών τακτικών ελιγμών, που μπορούσε με άνεση να
κινείται στρατηγικά στη βάση ορθολογικών επιλογών. Ένα σημαντικό την
εποχή εκείνη στέλεχος του Κινήματος χαρακτήριζε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ
«κινούμενο ηλεκτρονικό υπολογιστή». Μελετούσε κάθε κίνησή του και,
κυρίως, στην Αμερική είχε διδαχθεί από ειδικούς επικοινωνιολόγους να
καταλαβαίνει την ψυχολογία του όχλου, να συνθηματολογεί και να μπορεί να
διαισθάνεται τι θέλει να ακούσει ο ακροατής.
«Ύστερα», γράφει ο Στάμος Ζούλας, «ο Ανδρέας είχε διαπιστώσει ότι στην
Ελλάδα η πιθανότητα να αποκτήσει κάποιος δημοσιότητα είναι η εκπροσώπηση
απόψεων με τρόπο που να διεγείρει, που να συγκινεί, και ιδιαίτερα σε
θέματα που το συναισθηματικό στοιχείο είναι πολύ έντονο». Ακόμη και όσα
οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούσαν ως ανερμάτιστη πολιτική και οβιδιακές μεταμορφώσεις,
στην ουσία δεν ήταν παρά ένας συνειδητός και προσχεδιασμένος
τακτικισμός που είχε ως πρωταρχικό –αν όχι αποκλειστικό– στόχο την
κατάληψη της εξουσίας»[1].
Και η τελευταία όντως κατελήφθη τον Οκτώβριο του 1981 και έμελλε να
κρατήσει, την πρώτη περίοδο, το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του στο τιμόνι της
χώρας έως τον Ιούλιο του 1989.
2.
[Η δημιουργία των μηχανισμών]Εννέα χρόνια παραμονής στην εξουσία
ήσαν αρκετά για το ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του να δημιουργήσουν αρθρώσεις
και καταστάσεις που δύσκολα θα μπορούσαν αρθούν από φιλελεύθερες
πολιτικές δυνάμεις. Ακόμα χειρότερα, την πασοκική περίοδο εμπεδώθηκε
στην Ελλάδα και μία αντιδραστική τριτοκοσμική ιδεολογία η οποία σήμερα
μόνον δεινά επιφυλάσσει στη χώρα. Εξάλλου, η ιδεολογία αυτή, σύμφωνα με
τα γνωστά από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα πρότυπα, χρησίμευε ως άλλοθι
στους μηχανισμούς που έπαιρναν σάρκα και οστά στην Ελλάδα σε
αντικατάσταση του αποκαλούμενου «κράτους της δεξιάς». Μετά λοιπόν την
επιχείρηση του Φεβρουαρίου 1982, όταν μία Κυριακή οι πρασινοφρουροί
έκαναν δοκιμή πραξικοπήματος, σταδιακά εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα
μηχανισμοί του πασοκικού κράτους που δημιουργούσαν και νέες
κοινωνικο-οικονομικές αρθρώσεις.
Κοντολογίς, ο Ανδρέας Παπανδρέου επεδίωξε –και σε μεγάλο βαθμό
κατάφερε– να δημιουργήσει μία φιλική προς το ΠΑΣΟΚ μεσαία τάξη,
εσωστρεφή και εχθρική προς κάθε φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή ιδέα.
Επρόκειτο για μία τάξη που διψούσε για χρήμα, αλλά ήθελε να το αποκτήσει
χωρίς κόπο και, κυρίως, όχι μέσα από μηχανισμούς της αγοράς και του
οικονομικού ανταγωνισμού που συνεπάγεται η ελεύθερη οικονομία.
Έτσι, την περίοδο 1981-1985, εισρέουν στην Ελλάδα απίστευτα ποσά,
δανεισμένα από ξένες τράπεζες, κυρίως ιαπωνικές, και δαπανώνται
ασυστόλως στο όνομα της «καμένης γης», για να εκκολαφθεί η πασοκική
εξουσία, η οποία ήταν και σαφέστατου τριτοκοσμικού χαρακτήρα. Την
προαναφερόμενη περίοδο, η Ελλάδα δανείστηκε από το εξωτερικό περί τα 50
δισ. δολάρια, παράλληλα δε εισέπραξε και άλλα 26 δισ. δολάρια από
κοινοτικές επιδοτήσεις. Μέσα σε μία τετραετία, δηλαδή, η χώρα είχε
δεχθεί το ισόποσο ενός έτους Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ). Όσο
για το δημόσιο χρέος της, από 28% του ΑΕΠ το 1980, είχε εκτιναχθεί στο
47,8% στα τέλη του 1985[2].
Είχε, δηλαδή, σχεδόν διπλασιασθεί χωρίς να γίνει στη χώρα ούτε ένα
έργο! Αντιθέτως, η κατανάλωση είχε πάει στα ύψη, με αποτέλεσμα την
αλματώδη άνοδο του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, το έλλειμμα του
οποίου έφθασε να αντιπροσωπεύει το 14,5% του ΑΕΠ και να είναι το
υψηλότερο κατά κεφαλήν στον κόσμο!
Στο επίπεδο της παραγωγής, όμως, η Ελλάδα υποχωρεί σημαντικά, οι
εξαγωγές της παραμένουν στάσιμες, ενώ η βιομηχανία της ξεφτίζει και
σταδιακά χάνεται.
Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, εδραιώνεται κοινωνικά και εξαγοράζει ψήφους,
συνειδήσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς,
δήμους, κοινότητες. Όπως ψιθυρίζεται στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους, το
«Κίνημα» του Ανδρέα Παπανδρέου αποκτά καθεστωτικό χαρακτήρα και το ότι
παραμένει στην Ευρώπη οφείλεται στο χρήμα που εισρέει στην Ελλάδα από τα
διάφορα κοινοτικά Ταμεία. Τα τελευταία χρησιμοποιούνται για
πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις ημέτερων αγροτών, συνδικαλιστών,
δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, εκδοτών, ανώτερων και ανώτατων στελεχών
επιχειρήσεων και, βεβαίως, κομματικών μηχανισμών.
Δημιουργείται έτσι σταδιακά ένα παρακράτος μαφιόζικου τύπου, το οποίο
διεισδύει όλο και βαθύτερα στην πολιτική και κυριολεκτικά μολύνει τη
δημοκρατία. Απίθανοι και αδίστακτοι εκπρόσωποι αυτού του παρακράτους
δημιουργούν δίκτυα επικοινωνίας και επιρροής και αξιοποιούν στο έπακρο
μια φαύλη «προοδευτική» δημοσιογραφία και ακόμα πιο φαύλους βαρώνους των
μέσων μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ). Αν δε κατά καιρούς τα σκάνδαλα, οι
καταχρήσεις και οι λεηλασίες αυτού του παρακράτους βγαίνουν στη
δημοσιότητα, αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς
και σε προσωπικές έριδες των ανθρώπων που δεσπόζουν στο παρακράτος. Τι
να πρωτοθυμηθεί κανείς… Ο Κοσκωτάς, ο Μαυράκης, ο Σταματελάτος, η Αγρέξ,
τα καλαμπόκια, η Προμέτ, ο Οργανισμός Ανασυγκροτήσεως Επιχειρήσεων
είναι μερικά από τα 200 σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ που είχε καταγράψει ο Γιάννης
Λάμψας και είχε περιγράψει αναλυτικά σε άρθρα του στα τότε Επίκαιρα του Γιάννη Πουρνάρα.
Συγκλονιστικά και απολύτως ηλεγμένα στοιχεία για εκείνη την περίοδο
περιέχονται σε ένα αποκαλυπτικό και πολύ σημαντικό βιβλίο του Δημήτρη
Στεργίου, αρχισυντάκτη του Οικονομικού Ταχυδρόμου την εικοσαετία 1979-1999 και διευθυντή σύνταξης του ίδιου περιοδικού το 2000. Στο βιβλίο Το Πολιτικό Δράμα της Ελλάδος 1981-2005[3],
ο συγγραφέας προέβλεπε την πτώχευση της χώρας από το 1989, όταν στην
ουσία η Ελλάδα είχε απειληθεί με αποβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση – χωρίς
να ιδρώσει κανενός το αυτί. Την αποκάλυψη αυτή είχε κάνει ο υπογράφων
από τις στήλες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, δεχόμενος τόνους ύβρεων λάσπης από τους πραιτωριανούς της «Αλλαγής».
Την ώρα, λοιπόν, που κάποιοι ψάχνουν για «επαχθή χρέη» και παραπλανούν
τον κόσμο, θα πρέπει κάποια πράγματα να τα δούμε από κοντά. Ειδικότερα
δε θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε μία χρεοκοπία δεν υπάρχουν
αμέτοχοι – κυρίως όταν η χρεοκοπία είναι απότοκος συλλογικής ληστείας,
τους καρπούς της οποίας άλλοι γεύονται περισσότερο, άλλοι λιγότερο και
κάποιοι ίσως καθόλου.
3.
[Αριθμοί και γεγονότα]Ο υπογράφων δέχεται ότι τα τριανταπέντε
τελευταία χρόνια αρκετοί πολιτικοί πλούτισαν και κάποιοι υπερπλούτισαν
ασκώντας το επάγγελμα του «εκπροσώπου του λαού». Δέχεται επίσης ότι στο
πολιτικό μας σύστημα υπάρχει αυξημένη διαφθορά. Όλα αυτά, σε μία
δημοκρατία είναι ανιχνεύσιμα και κολάσιμα. Γι’ αυτό, «επαχθή χρέη»
υπάρχουν και αναγνωρίζονται μόνον στις δικτατορίες τριτοκοσμικού και
κομμουνιστικού τύπου. Αντιθέτως, στη δημοκρατία, η διαφάνεια –η οποία
είναι και ένας από τους όρους λειτουργίας της– αποτελεί αντίδοτο στη
διαφθορά και ενίοτε την αποτρέπει.
Ωστόσο, ειδικά στην χώρα μας, υπάρχει μία άλλη, και πραγματική,
διάσταση «επαχθούς χρέους» την οποίαν ουδείς τολμά να αναφέρει και,
ακόμη περισσότερο, να αναδείξει. Γι’ αυτό, στο παρόν κείμενο θα
προσπαθήσουμε να δώσουμε μία μερική διάσταση αυτού του «επαχθούς χρέους»
προβάλλοντας στοιχεία που με πολύ κόπο αναζητήσαμε και καταγράψαμε.
Επισημαίνουμε, έτσι, ότι από το 1979 έως και το 2010 έγιναν στην Ελλάδα
5.280 γενικές και κλαδικές απεργίες, σε ποσοστό 96% του δημοσίου τομέα,
με αποτέλεσμα να χαθούν 1.385 ημέρες εργασίας. Σε σημερινά ευρώ, το
κόστος αυτών των εργάσιμων ημερών, που είναι 45 τον χρόνο, αντιστοιχεί
σε 135 δισ. ευρώ, ήτοι στο 39% του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας ή
στο 55% των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνουμε ότι οι
απεργούντες ναι μεν δεν προσήλθαν στην εργασία τους, πλην όμως
εισέπραξαν το σχετικό ημερήσιο κόστος της τελευταίας – και το συνολικό
αυτό ποσόν είναι αδύνατον να υπολογισθεί. Σίγουρα, όμως, σωρευτικά
αντιπροσωπεύει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες απεργίες –ο αριθμός των οποίων
είναι τριπλάσιος του αντιστοίχου κοινοτικού μέσου όρου πριν τη μεγάλη
διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ)– είχαν εκβιαστικό χαρακτήρα και
κατέληξαν στην απόσπαση απίθανων προνομίων. Τα τελευταία –όπως, για
παράδειγμα, τα δωρεάν ταξίδια με την Ολυμπιακή Αεροπορία όλων των μελών
των οικογενειών των εργαζομένων (;) στην εταιρεία, στην πρώτη θέση–
επιβάρυναν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το κόστος παραγωγής της ελληνικής
οικονομίας κατά 4% του ΑΕΠ περίπου. Έτσι, σωρευτικά τα τριάντα τελευταία
χρόνια η ελληνική οικονομία επιβαρύνθηκε με άλλα 140 δισ. ευρώ,
χάνοντας ταυτοχρόνως και σημαντικό μέρος από την ανταγωνιστικότητά της.
Στην απώλεια αυτή θα πρέπει να προστεθεί και η κατά 2% σωρευτική
επιβάρυνση του ΑΕΠ από τα κλειστά επαγγέλματα, η οποία επίσης
υπολογίζεται σε άλλα 120 δισ. ευρώ.
Επίσης, από το 1993, μετά την πτώση της κυβερνήσεως Κωνσταντίνου
Μητσοτάκη, έως και το 2009, προσελήφθησαν στην ευρύτερο δημόσιο τομέα
περί τα 600.000 άτομα, με αποτέλεσμα το κόστος του δημόσιου τομέα να
επιβαρυνθεί με το απίστευτο ποσόν των 500 δισ. ευρώ – κόστος το οποίο
ξεπέρασε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο μέσο της ΕΕ των
15 χωρών-μελών. Το ποσοστό αυτό σήμερα αντιπροσωπεύει 11 δισ. ευρώ
ετησίως και είναι η βασική αιτία της δημιουργίας δημοσιονομικών
ελλειμμάτων. Ακόμα χειρότερα, επιβαρύνει και την εξυπηρέτηση του
δημόσιου δανεισμού σε επίπεδα που είναι δύσκολο να υπολογισθούν.
Στις παραπάνω απίστευτες επιβαρύνσεις θα πρέπει να προσθέσουμε και την
χορήγηση στην Ελλάδα 180.000 συντάξεων με μηδενική ανταπόδοση, οι οποίες
σε μία εικοσαετία επιβάρυναν το υπερχρεωμένο ασφαλιστικό σύστημα της
χώρας με 24 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και κάποια
δισεκατομμύρια εφάπαξ.
Την περίοδο 1990-2009 καταγράψαμε επίσης για την Αθήνα 180 δήθεν
φοιτητικές διαδηλώσεις, οι οποίες κατέληξαν σε καταστροφές δημόσιας και
ιδιωτικής περιουσίας και σε λεηλασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων
ανυπολογίστου αξίας. Την εικοσαετία αυτή, οι καταστροφές που προκλήθηκαν
μόνον στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υπολογίζονται στα 30 εκατ. ευρώ
σωρευτικά, συμπεριλαμβανομένων και των κλοπών επιστημονικού υλικού. Από
κοινωνικής δε πλευράς, οι βάρβαρες αυτές εκδηλώσεις οδήγησαν σε απώλειες
δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στο κέντρο της Αθήνας και στο κλείσιμο
περίπου 10.000 εμπορικών και άλλων επιχειρήσεων.
Αποκαλυπτικά επίσης στοιχεία για το μέγεθος της μεγάλης ληστείας μπορεί
να εντοπίσει κανείς σε ένα θαυμάσιο βιβλίο του αείμνηστου Νικολάου
Θέμελη, υπουργού Προεδρίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα το 1990, με
τίτλο Τον δρόμον τετέλεκα[4].
Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας, που ήταν και πρόεδρος του Ελεγκτικού
Συνεδρίου, περιγράφει τις απίστευτες εμπειρίες του. Σε οποιαδήποτε
δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα, το βιβλίο αυτό θα είχε προκαλέσει
θύελλα αντιδράσεων και εισαγγελικών επεμβάσεων. Εν Ελλάδι πέρασε
απαρατήρητο. Ο λόγος απλός και ευκόλως κατανοητός: ο συγγραφέας
περιγράφει όργια καταχρήσεων και σπαταλών στη δημόσια διοίκηση και
αναφέρει σοβαρότατες ατασθαλίες σε δήμους και κοινότητες. Ατασθαλίες
που, συνολικά, ξεπερνούσαν τα 20 δισ. δραχμές την εποχή εκείνη.
Το ποσόν αυτό, βέβαια, ανεβαίνει σε αστρονομικά ύψη αν διαβάσει κανείς
τις εκθέσεις του Λ. Ρακιντζή, Επιθεωρητού Δημοσίας Διοικήσεως, ο οποίος,
στην γνωστή έκθεσή του, περιγράφει τα σημεία και τέρατα που συμβαίνουν
στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, στις πολεοδομίες, στα Ελληνικά
Ταχυδρομεία και γενικά σε δημόσιους οργανισμούς. Σύμφωνα με
υπολογισμούς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως
(ΟΟΣΑ), το κόστος της διαφθοράς στην ελληνική δημόσια διοίκηση
αντιπροσωπεύει περί το 2% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) της
χώρας, ήτοι, με τα σημερινά δεδομένα, ένα ποσόν της τάξεως των 5 δισ.
ευρώ. Έτσι, σε επίπεδο τριακονταετίας, φθάνουμε αισίως τα 120 δισ. ευρώ.
Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι
όντως «επαχθές», όχι όμως για τους λόγους που επικαλούνται κάποιοι
νομικοί, που, υποκρίνονται ότι τώρα ανακαλύπτουν τον τροχό της διαφθοράς
και της γραφειοκρατικής ασυδοσίας. Αυτοί που αναζητούν ενόχους και
αποδιοπομπαίους τράγους για το αποκαλούμενο ελληνικό «επαχθές χρέος» και
απειλούν με μηνύσεις και άλλα παρόμοια, καλά θα έκαναν να μάθουν …γραφή
και ανάγνωση. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το γνήσιο προϊόν της
καταληστεύσεως του δημοσίου πλούτου από συντεχνίες, συνεταιρισμούς,
συνδικαλιστικά σωματεία, δημόσιες επιχειρήσεις και κρατικοδίαιτους
επιχειρηματίες. Όλος αυτός ο εσμός της ελληνικής, σοβιετικού τύπου,
κλεπτοκρατίας δίνει σήμερα τον υπέρ πάντων αγώνα για να καταρρεύσει η
χώρα. Είναι η μόνη ελπίδα τους. Διότι, μία ελληνική κατάρρευση θα αφήσει
άθικτους όλους τους μηχανισμούς της διαφθοράς και θα ενισχύσει τις
εξουσίες των συντεχνιών.
Για παράδειγμα, επιχειρηματίες που τροφοδοτούν τις διάφορες φιλολογίες
περί επιστροφής στην δραχμή, είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Έχοντας
τεράστια χρέη στο εσωτερικό και γερές καταθέσεις στο εξωτερικό, σε
περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή νομίζουν ότι θα εξοφλήσουν
τα χρέη τους σε υποτιμημένες δραχμές, εισάγοντας υπερτιμημένα ευρώ. Θα
συμβεί, δηλαδή, ό,τι συνέβη στην πάλαι ποτε Σοβιετική Ένωση, στην οποίαν
οι ολιγάρχες της νομενκλατούρας αγόρασαν σχεδόν τα πάντα με
υπερτιμημένα έναντι του ρουβλίου δολάρια που είχαν φυγαδεύσει στο
εξωτερικό την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Με το χρήμα αυτό οι
ολιγάρχες, όχι μόνον απέκτησαν αμύθητες περιουσίες, αλλά εγκατέστησαν
και τις δικές τους πολιτικές εξουσίες. Έτσι, η σημερινή Ρωσία ελέγχεται
από τους ολιγάρχες του χρήματος και αυτούς που αποτελούν το πολιτικό
τους σκέλος.
Αυτό το μοντέλο «οραματίζονται» κάποιοι και για την Ελλάδα, γι’ αυτό
και επιδιώκουν με κάθε μέσον να την αποκόψουν από την Ευρώπη. Δηλαδή,
πέρα από τη μεγάλη ληστεία, οι κύκλοι αυτοί επιχειρούν σήμερα και μία
πολιτικο-θεσμική ανατροπή. Το θέμα είναι τεράστιο και οι διάφορες πτυχές
του θα αναδεικνύονται όλο και πιο αδρά όσο κυλά ο χρόνος. Και ο χρόνος
κυλά εφιαλτικά γρήγορα.
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012
Πολιτικές συμμορίες και ζαβαρακατρανέμια!
Όποιος απλά και μόνο έχει διαβάσει με προσοχή την νεότερη ελληνική
ιστορία, μπορεί να κατανοήσει γιατί δημιουργήθηκε αυτό το εξάμβλωμα που
ονομάζουμε ελληνικό κράτος.
Πριν ακόμη απελευθερωθεί η Ελλάδα οι διάφορες πολιτικές συμμορίες επιχειρούσαν να βρεθεί η μια σε μεγαλύτερη θέση ισχύος από την άλλη.
Έτσι δεν είχαμε τον εμφύλιο καταμεσής της επανάστασης;
Έτσι δεν δολοφονήθηκε
ο μεγαλύτερος πολιτικός άνδρας (Καποδίστριας) της σύγχρονης ιστορίας μας;
Με το πολιτικό πλιάτσικο δεν δημιουργήθηκε μια «αστική» τάξη χωρίς εθνική συνείδηση;
Με την επιβολή του θρησκευτικού φονταμενταλισμού δεν ξεπεράστηκαν οι μεγάλες αξίες του Διαφωτισμού;
Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που εξολοθρέψαμε όποιον κυβερνήτη επιχείρησε να «μιμηθεί» τους Ευρωπαίους;
Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που απεμπολήσαμε τη μεγάλη Ελλάδα του Βενιζέλου υπηρετώντας και υπερψηφίζοντας τον λαϊκισμό και τα ανάκτορα; Κι όταν είδαμε την καταστροφή (1922) ξαναδιώξαμε τα ανάκτορα και επιζητήσαμε τον Βενιζέλο.
Εμείς δεν είμαστε αυτοί που ενώ πολεμήσαμε σαν λιοντάρια στους πολέμους αντί μετά να απολαμβάνουμε τη δόξα μας επιδιδόμαστε σε αδελφοκτόνες συγκρούσεις;
Πολιτικές συμμορίες.
Κόμματα ιδίων συμφερόντων με πελάτες το πόπολο της άγνοιας και της ημιμάθειας.
Που εσαεί επιχειρούσαν να επιβληθεί το ένα του άλλου.
Κράτος και παρακράτος, κομματάρχες, ρουσφέτια, αναξιοκρατία, μιζέρια, ανελευθερία.
Σκουλήκια και λοιπά ερπετά.
Ο γνωστός δεξιός της μετεμφυλιακής περιόδου, μεταμορφώθηκε σε πρασινοφρουρό κι ο κνίτης της περιόδου του διαλεκτικού υλισμού που πρέσβευε μεταμορφώθηκε σε άνθρωπο του σκέτου υλισμού. Όμως, δεν ξεχνά την επανάσταση. Πότε κυνηγά τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, πότε καταλαμβάνει δρόμους και πλατείες, πότε ολόκληρες επιχειρήσεις.
Στο πλευρό του ο άλλος γνωστός επαναστάτης, ο συνδικαλιστής.
Επαναστάτης κι αυτός των... δικαιωμάτων του και της προάσπισης της σύνταξής του (ναι λαμβάνει και τέτοια), αλλά και της μη ιδιωτικοποίησης καμιάς αντιπαραγωγικής ή και παραγωγικής κρατικής επιχείρησης.
Όλα αυτά φυσικά, όταν δεν παραθερίζει λόγω …επαναστατικών συνεδρίων σε μαγικά νησιά με ειδυλλιακά τοπία, μαγικά φεγγάρια κι ακροθαλασσιές, με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Πολιτικές συμμορίες και ζαβαρακατρανέμια!
Παντού! Μπούκωσαν το Κράτος με δημοσίους υπαλλήλους σε ανταλλαγή ψήφων.
Κι ύστερα δανειζόντουσαν για να τους πληρώνουν.
Πολιτικές συμμορίες και υψωμένη επαναστατική γροθιά.
Σε δημόσιες υπηρεσίες, σε δημόσιους οργανισμούς, σε πανεπιστήμια, στην υγεία, στον στρατό, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα που κατέστη εν πολλοίς κρατικοδίαιτος.
Όσο ερχόντουσαν τα χρήματα των Ευρωπαίων και γινόταν το πάρτι, όλοι αυτοί ήταν οι νικητές του λαϊκού κινήματος.
Κανένας δεν κάθισε να δει τα τεφτέρια. Έσοδα 45 δισεκατομμύρια, έξοδα 75!
Κανένας δεν κάθισε να δει τα ισοζύγια. Εξαγωγές 15 δισεκατομμύρια ευρώ, εισαγωγές 45!
Σημασία είχε η νίκη του λαϊκού κινήματος και πως τα τρώγαμε από τους κουτόφραγκους.
Κι όταν σταμάτησαν να έρχονται τα δανικά ευρωδάκια, αντί περισυλλογής, αρχίσαμε να μιλάμε για τις ….δυνάμεις κατοχής και τους τοκογλύφους.
Περιτοιχισμένοι από κάποιον Παπουτσή, κάποια Κατσέλη, κάποια Μπιρμπίλη, έναν Παπακωνσταντίνου, έναν Καστανίδη και ταυτοχρόνως αγκαλιασμένους στον ΣΥΡΙΖΑ τους…τροτσκιστές Φωτόπουλους με τους Σταλινικούς τσιπραίους.
Κι από κοντά τους οι δεξιοκομμουνιστές της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς.
Αντίσταση! Επανάσταση! Όχι σε όλα! Ποιοι νόμοι τώρα; Έχουμε τα Εξάρχεια, τη Κερατέα, την Ύδρα, τον Άγιο Παντελεήμονα.
Μπουρλότο!
Αποδείξεις, όμως, δεν κόβουμε.
ΦΠΑ δεν καταβάλλουμε.
Αλλά, θέλουμε δημόσιο νοσοκομείο και δημόσιο σχολείο και δημόσιο ηλεκτρικό και δημόσιο νερό και δημόσιο λεωφορείο και δημόσιο σκουπιδιάρη και δημόσιο θέαμα.
Θέλουμε Πακιστανό και Αλβανό να μας κάνει τις δουλειές, αλλά δεν θέλουμε το κέντρο φιλοξενίας του δίπλα μας.
Θέλουμε να μας τα δίνουν οι Ευρωπαίοι αλλά δεν θέλουμε να μας ελέγχουν που τα χαλάμε.
Πολιτικές συμμορίες.
Ασυδοσία.
Μαγκιά και φραπέ.
Ότι δεν αφορά τον προσωπικό μας πλούτο, έχει απέναντί του το μεγάλο…λαϊκό κίνημα! Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αμειβόμενοι από το δημόσιο και τρεισήμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι.
Ποιοι θα δουλέψουν, ποιοι θα παράξουν πλούτο;
Πολιτικές συμμορίες και μια κοινωνία σχιζοφρενής.
Μαθημένη στην λαϊκή επανάσταση και την τζάμπα μαγκιά.
Απόγονοι, λέει, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Περικλή, του Αριστοτέλη;
Σκατά στα μούτρα μας!
Μάλλον του Μαυροκορδάτου, του Κωλέττη και άλλων φαύλων κοτζαμπάσηδων.
Κληρονόμοι των 400 χρόνων της Τουρκοκρατίας και του Κράτους που φτιάξαμε μετά, αλλά δεν αλλάξαμε ποτέ.
Σωζόμαστε;
Πριν ακόμη απελευθερωθεί η Ελλάδα οι διάφορες πολιτικές συμμορίες επιχειρούσαν να βρεθεί η μια σε μεγαλύτερη θέση ισχύος από την άλλη.
Έτσι δεν είχαμε τον εμφύλιο καταμεσής της επανάστασης;
Έτσι δεν δολοφονήθηκε
ο μεγαλύτερος πολιτικός άνδρας (Καποδίστριας) της σύγχρονης ιστορίας μας;
Με το πολιτικό πλιάτσικο δεν δημιουργήθηκε μια «αστική» τάξη χωρίς εθνική συνείδηση;
Με την επιβολή του θρησκευτικού φονταμενταλισμού δεν ξεπεράστηκαν οι μεγάλες αξίες του Διαφωτισμού;
Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που εξολοθρέψαμε όποιον κυβερνήτη επιχείρησε να «μιμηθεί» τους Ευρωπαίους;
Εμείς δεν είμαστε εκείνοι που απεμπολήσαμε τη μεγάλη Ελλάδα του Βενιζέλου υπηρετώντας και υπερψηφίζοντας τον λαϊκισμό και τα ανάκτορα; Κι όταν είδαμε την καταστροφή (1922) ξαναδιώξαμε τα ανάκτορα και επιζητήσαμε τον Βενιζέλο.
Εμείς δεν είμαστε αυτοί που ενώ πολεμήσαμε σαν λιοντάρια στους πολέμους αντί μετά να απολαμβάνουμε τη δόξα μας επιδιδόμαστε σε αδελφοκτόνες συγκρούσεις;
Πολιτικές συμμορίες.
Κόμματα ιδίων συμφερόντων με πελάτες το πόπολο της άγνοιας και της ημιμάθειας.
Που εσαεί επιχειρούσαν να επιβληθεί το ένα του άλλου.
Κράτος και παρακράτος, κομματάρχες, ρουσφέτια, αναξιοκρατία, μιζέρια, ανελευθερία.
Σκουλήκια και λοιπά ερπετά.
Ο γνωστός δεξιός της μετεμφυλιακής περιόδου, μεταμορφώθηκε σε πρασινοφρουρό κι ο κνίτης της περιόδου του διαλεκτικού υλισμού που πρέσβευε μεταμορφώθηκε σε άνθρωπο του σκέτου υλισμού. Όμως, δεν ξεχνά την επανάσταση. Πότε κυνηγά τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων, πότε καταλαμβάνει δρόμους και πλατείες, πότε ολόκληρες επιχειρήσεις.
Στο πλευρό του ο άλλος γνωστός επαναστάτης, ο συνδικαλιστής.
Επαναστάτης κι αυτός των... δικαιωμάτων του και της προάσπισης της σύνταξής του (ναι λαμβάνει και τέτοια), αλλά και της μη ιδιωτικοποίησης καμιάς αντιπαραγωγικής ή και παραγωγικής κρατικής επιχείρησης.
Όλα αυτά φυσικά, όταν δεν παραθερίζει λόγω …επαναστατικών συνεδρίων σε μαγικά νησιά με ειδυλλιακά τοπία, μαγικά φεγγάρια κι ακροθαλασσιές, με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Πολιτικές συμμορίες και ζαβαρακατρανέμια!
Παντού! Μπούκωσαν το Κράτος με δημοσίους υπαλλήλους σε ανταλλαγή ψήφων.
Κι ύστερα δανειζόντουσαν για να τους πληρώνουν.
Πολιτικές συμμορίες και υψωμένη επαναστατική γροθιά.
Σε δημόσιες υπηρεσίες, σε δημόσιους οργανισμούς, σε πανεπιστήμια, στην υγεία, στον στρατό, ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα που κατέστη εν πολλοίς κρατικοδίαιτος.
Όσο ερχόντουσαν τα χρήματα των Ευρωπαίων και γινόταν το πάρτι, όλοι αυτοί ήταν οι νικητές του λαϊκού κινήματος.
Κανένας δεν κάθισε να δει τα τεφτέρια. Έσοδα 45 δισεκατομμύρια, έξοδα 75!
Κανένας δεν κάθισε να δει τα ισοζύγια. Εξαγωγές 15 δισεκατομμύρια ευρώ, εισαγωγές 45!
Σημασία είχε η νίκη του λαϊκού κινήματος και πως τα τρώγαμε από τους κουτόφραγκους.
Κι όταν σταμάτησαν να έρχονται τα δανικά ευρωδάκια, αντί περισυλλογής, αρχίσαμε να μιλάμε για τις ….δυνάμεις κατοχής και τους τοκογλύφους.
Περιτοιχισμένοι από κάποιον Παπουτσή, κάποια Κατσέλη, κάποια Μπιρμπίλη, έναν Παπακωνσταντίνου, έναν Καστανίδη και ταυτοχρόνως αγκαλιασμένους στον ΣΥΡΙΖΑ τους…τροτσκιστές Φωτόπουλους με τους Σταλινικούς τσιπραίους.
Κι από κοντά τους οι δεξιοκομμουνιστές της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς.
Αντίσταση! Επανάσταση! Όχι σε όλα! Ποιοι νόμοι τώρα; Έχουμε τα Εξάρχεια, τη Κερατέα, την Ύδρα, τον Άγιο Παντελεήμονα.
Μπουρλότο!
Αποδείξεις, όμως, δεν κόβουμε.
ΦΠΑ δεν καταβάλλουμε.
Αλλά, θέλουμε δημόσιο νοσοκομείο και δημόσιο σχολείο και δημόσιο ηλεκτρικό και δημόσιο νερό και δημόσιο λεωφορείο και δημόσιο σκουπιδιάρη και δημόσιο θέαμα.
Θέλουμε Πακιστανό και Αλβανό να μας κάνει τις δουλειές, αλλά δεν θέλουμε το κέντρο φιλοξενίας του δίπλα μας.
Θέλουμε να μας τα δίνουν οι Ευρωπαίοι αλλά δεν θέλουμε να μας ελέγχουν που τα χαλάμε.
Πολιτικές συμμορίες.
Ασυδοσία.
Μαγκιά και φραπέ.
Ότι δεν αφορά τον προσωπικό μας πλούτο, έχει απέναντί του το μεγάλο…λαϊκό κίνημα! Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αμειβόμενοι από το δημόσιο και τρεισήμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι.
Ποιοι θα δουλέψουν, ποιοι θα παράξουν πλούτο;
Πολιτικές συμμορίες και μια κοινωνία σχιζοφρενής.
Μαθημένη στην λαϊκή επανάσταση και την τζάμπα μαγκιά.
Απόγονοι, λέει, του Πλάτωνα, του Σωκράτη, του Περικλή, του Αριστοτέλη;
Σκατά στα μούτρα μας!
Μάλλον του Μαυροκορδάτου, του Κωλέττη και άλλων φαύλων κοτζαμπάσηδων.
Κληρονόμοι των 400 χρόνων της Τουρκοκρατίας και του Κράτους που φτιάξαμε μετά, αλλά δεν αλλάξαμε ποτέ.
Σωζόμαστε;
Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012
ΔΟΚΙΜΙΟ ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ
“Δύο
πράγματα είναι ατελείωτα: το σύμπαν και η βλακεία του ανθρώπου, όμως
για το σύμπαν δεν είμαι ακόμα σίγουρος”. (Είπε ο Αϊνστάιν περιγράφοντας
θαυμάσια τον εαυτό του.) Το θέμα της βλακείας ερευνήθηκε από στατιστικής
πλευράς σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και εντόπισε το ίδιο ακριβώς
ποσοστό «βλακών» ανάμεσα στις καθαρίστριες, τους διοικητικούς
υπαλλήλους, τους φοιτητές και τους καθηγητές. Προφανώς, αν η έρευνα
στρεφόταν και προς τους ίδιους τους ερευνητές θα ανακάλυπταν και το δικό
τους ποσοστό ηλιθίων. Άρα βλάκες υπάρχουν παντού. Από που προέρχεται
όμως η βλακεία;
Α . Η «Προέλευση των Βλακών». Στην
αυγή της ιστορίας, στα πρώτα βήματα του ανθρώπου ως είδος ο αγώνας για
επιβίωση υπήρξε ανελέητος. Ο πανίσχυρος νόμος της Φυσικής επιλογής
εξαφάνιζε χιλιάδες είδη που δεν κατόρθωναν να επιζήσουν (το 99,9% όλων
των ειδών που υπήρξαν ποτέ έχουν εξαφανιστεί). Και οι ανθρώπινες φυλές
που χάθηκαν από διάφορες αιτίες είναι αναρίθμητες. Κυρίως αφανίστηκαν
από τον συνεχή μεταξύ τους ανταγωνισμό και τις άγριες συγκρούσεις : «Η
πάλη της επιβίωσης ανάμεσα σε έμβια του ίδιου είδους είναι απείρως
σκληρότερη αφού συχνάζουν στις ίδιες περιοχές και αναζητούν την ίδια
τροφή» (Δαρβίνος). Αυτοί που κυριάρχησαν δεν ήταν οι πιο μπρατσωμένοι
αλλά οι πιο έξυπνοι και επιδέξιοι, που με τη σειρά τους κληροδότησαν
αυτές τις ιδιότητες στους απογόνους τους. Δίχως αυτό το διαρκές μακελειό
και αλληλοφάγωμα θα ήταν αδύνατον να φτάσει ο άνθρωπος στο σημερινό
επίπεδο ευφυΐας και πολιτισμού.
Πριν
από 30.000 χρόνια περίπου, μια μεγαλειώδης βιολογική έκρηξη στην
κρανιακή κάψα του δίποδου ζώου που λέγεται άνθρωπος , ένα νοητικό Big
Bang, του άνοιξε τα παράθυρα στον μετωπικό φλοιό (νεοφλοιός), εκεί που
είναι η έδρα της σκέψης και του αναστοχασμού. Αυτό ήταν και το τελευταίο
του μεγάλο και αποφασιστικό απόκτημα. Ο άνθρωπος κυριολεκτικά «άλλαξε
μυαλά».Το μέγεθος και οι αυλακώσεις του εγκεφάλου που χώρισαν τους
ανθρώπους από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο χωρίζουν και τους ίδιους
ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, φύλου, πλούτου, σπουδών, ιδεολογίας και
άλλων ταξικών διακρίσεων σε δύο βασικές κατηγορίες: στους ΕΞΥΠΝΟΥΣ και
στους ΒΛΑΚΕΣ. Αν
και η μεταξύ τους διάκριση δεν είναι δύσκολη, όσοι ανήκουν στην πρώτη
κατηγορία δεν το λένε και όσοι ανήκουν στη δεύτερη δεν το ξέρουν.
Κάνε κλικ να δεις μεγάλες τις σούρεαλ εικόνες του TANYA DOSKOVA
Β . Οι Βλάκες & Οι Έξυπνοι.Οι
άνθρωποι αυτοί ανήκουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, η επίδρασή τους
όμως επάνω μας είναι ανάλογη με την κοινωνική ισχύ που διαθέτουν.
Διαφορετικά, λόγου χάρη, αισθανόμαστε τη βλακεία ενός πολιτικού ή ενός
επιχειρηματία από την ηλιθιότητα ενός αγρότη ή εργάτη. Εν πάση
περιπτώσει, η αρνητική αυτή ιδιότητα ενδημεί σε όλες τις εποχές και σε
όλους τους λαούς, είναι δε αδύνατο να εξαλειφθεί εξαιτίας της μοναδικής
ικανότητας των βλακών να συσπειρώνονται και να επιβιώνουν, κάθε φορά που
οι κοινωνίες κάνουν προσπάθειες να τους θέσουν στο περιθώριο.
Τι
εννοούμε όμως με τη λέξη «βλακεία»; Η έννοια, αν και είναι ενστικτωδώς
γνωστή σε όλους, μοιάζει να ξεφεύγει από οποιονδήποτε θεωρητικό ορισμό.
Δεν είναι απλώς το αντίθετο της εξυπνάδας, γιατί υπάρχουν έξυπνοι
άνθρωποι που, κάποιες φορές, συμπεριφέρονται σαν βλάκες. Ο μοναδικός που
κατάφερε να δώσει έναν πειστικό ορισμό στη βλακεία ήταν, το 1988, ο
ιστορικός και οικονομολόγος Κάρλο Τσιπόλα: «Βλάκας
είναι αυτός που με τις ενέργειές του προκαλεί ζημιά σε κάποιον άλλο,
αλλά παράλληλα δεν πετυχαίνει κάποιο πλεονέκτημα για τον εαυτό του ή
ακόμα υφίσταται ζημιά και ο ίδιος.»
«Η
ζωή μας είναι γεμάτη απώλειες χρήματος, χρόνου, ενέργειας, ησυχίας και
καλής διάθεσης, λόγω των απίθανων πράξεων κάποιου παράλογου πλάσματος
που μας τυχαίνει τις πιο απρόσμενες στιγμές και ζημιώνει, ακυρώνει και
δυσκολεύει τη ζωή μας, χωρίς να έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει από τις
πράξεις του». Ένα πράγμα είναι λοιπόν ξεκάθαρο: η βλακεία έχει μια ευκρινή κλίση να μετασχηματίζεται σε πράξεις, και αυτό την καθιστά επικίνδυνη.Η δε προαναφερθείσα μοναδική ικανότητα των βλακών να συσπειρώνονται και να επιβιώνουν την καθιστά ανίκητη.
Οι πέντε θεμελιώδεις νόμοι της ανθρώπινης βλακείας:
>1.Πάντα και αναπόφευκτα ο καθένας από μας υποτιμά τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν.
>2.
Η πιθανότητα να είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ηλίθιο είναι ανεξάρτητη
από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του ίδιου προσώπου.
>3.
Ηλίθιο άτομο είναι εκείνο που προκαλεί κάποια βλάβη σ’ ένα άλλο άτοµο ή
οµάδα ατόµων, χωρίς παράλληλα να εξασφαλίζει κανένα όφελος για τον
εαυτό του, αντιθέτως μπορεί να υφίσταται και ο ίδιος ζημιά.
>4.
Τα μη ηλίθια άτομα υποτιμούν πάντα τη βλαπτική ενέργεια των ηλίθιων
ατόμων. Ιδίως οι μη ηλίθιοι ξεχνούν διαρκώς ότι σε οποιαδήποτε στιγμή
και τόπο και σε οποιαδήποτε περίσταση η συναναστροφή και/ή ο
συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα αποδεικνύεται ασφαλώς ένα σοβαρότατο
σφάλμα.
>5. Το ηλίθιο άτομο είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος που υπάρχει.
Οι
μη ηλίθιοι έχουν την τάση να ΜΗΝ λαμβάνουν σοβαρά υπ όψιν τους τις
ενέργειες των ηλιθίων και να τις γελοιοποιούν βλέποντάς τες ως συμβάντα
που «βγάζουν γέλιο» ή ως ανέκδοτα» .Όταν όμως γελάμε με τη
βλακεία, μπορούμε να την κάνουμε «συμπαθητική» και συνεπώς να την
υποτιμήσουμε περαιτέρω. Αν και στην τέχνη ο βλάκας είναι (εντελώς ?)
αναγνωρίσιμος, δεν ισχύει το ίδιο για την αληθινή ζωή. Έχει βασική
σημασία να συνειδητοποιήσουμε περί τίνος πρόκειται, για να μπορέσουμε να
ελέγξουμε καλύτερα τις συνέπειες. Δε θα μπορέσουμε ποτέ να τη νικήσουμε
ολοκληρωτικά, όμως τα αποτελέσματά της μπορούν να είναι λιγότερο βαριά
αν καταλάβουμε πώς λειτουργεί. Άλλωστε η βλακεία έχει τρία
χαρακτηριστικά.
>1)
Η βλακεία είναι ασυναίσθητη και υποτροπιάζει. «Ο κίνδυνος της βλακείας
προέρχεται από τον βλάκα που δεν ξέρει ότι είναι βλάκας». Αυτό δίνει
μεγαλύτερη δύναμη και αποτελεσματικότητα στην καταστρεπτική δράση της. Ο
βλάκας δε γνωρίζει τα όριά του, παραμένει προσκολλημένος στις
πεποιθήσεις του και δεν ξέρει πώς να αλλάξει, με αποτέλεσμα να
επαναλαμβάνει επ’ άπειρον τα ίδια λάθη. Σε κλινικό επίπεδο, η
βλακεία είναι η χειρότερη ασθένεια, γιατί είναι αθεράπευτη. Ο βλάκας
έχει την τάση να επαναλαμβάνει πάντα την ίδια συμπεριφορά, γιατί δεν
είναι σε θέση να αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλεί και συνεπώς δεν μπορεί
να αυτοδιορθωθεί. Αυτός είναι και ο ορισμός της Σχιζοφρένειας, “η
επανάληψη της βλακείας”.
>2)
Η βλακεία είναι μεταδοτική. Το πλήθος, δηλαδή, συμπεριφέρεται με
περισσότερο βλακώδη τρόπο από τα μεμονωμένα άτομα που το συνθέτουν. Αυτό
εξηγεί γιατί ολόκληροι λαοί (όπως η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική
Ιταλία) μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, ώστε να επιδιώκουν τρελούς
σκοπούς. Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα γνωστό στην ψυχολογία. Η
συναισθηματική μετάδοση, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομάδας,
μειώνει την κριτική ικανότητα. Παρατηρείται τότε η «πόλωση της λήψης
αποφάσεων»: επιλέγεται η πιο απλή λύση,που συνήθως είναι και η λιγότερο
έξυπνη.
>
3) Εκτός από το πλήθος, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που
γιγαντώνει τη βλακεία: η εξουσία. «Η εξουσία αποβλακώνει», έγραψε ο
Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε. Τα άτομα που έχουν εξουσία τείνουν να
πιστεύουν ότι, ακριβώς επειδή έχουν εξουσία, είναι οι καλύτεροι, οι πιο
ικανοί, οι πιο έξυπνοι, οι πιο σοφοί από όλη την ανθρωπότητα. Εξάλλου,
περιστοιχίζονται από αυλικούς, οπαδούς και κερδοσκόπους, που ενισχύουν
διαρκώς αυτή την ψευδαίσθηση. Με αυτό τον τρόπο όποιος βρίσκεται στην
εξουσία καταλήγει να διαπράττει κατά γενική ομολογία τις μεγαλύτερες
ανοησίες.
Άλλωστε
η εξουσία (πολιτική, οικονομική ή γραφειοκρατική) αυξάνει κατακόρυφα
την καταστρεπτική δύναμη ενός βλάκα. Η ιστορία βρίθει περιστατικών με
συγκλονιστικά λάθη εκτίμησης. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ στις 14 Ιουλίου του 1789
(την ημέρα της κατάληψης της Βαστίλης, το γεγονός με το οποίο ξεκίνησε η
Γαλλική Επανάσταση) σημείωσε στο ημερολόγιό του: «Σήμερα τίποτα
καινούριο». Η ίδια ανόητη αίσθηση του ανίκητου ίσως οδήγησε τον Τζορτζ
Άρμστρογκ Κάστερ να επιτεθεί στους Ινδιάνους της Μοντάνα το 1876 (κοντά
στον πύργο Λιτλ Μπιγκ Χορν εκατοντάδες άντρες του αμερικανικού στρατού
κατασφάχτηκαν από τη συμμαχία των Ινδιάνων Σιου με τους Σεγιέν) ή τον
Ναπολέοντα να εισβάλει στη Ρωσία το χειμώνα του 1812 (κατά τη διάρκεια
του οποίου η Μεγάλη Στρατιά της Γαλλίας αποδεκατίστηκε από το κρύο και
την ανέχεια). Χωρίς να υπολογίσουμε τις –προβλεπόμενες– πανωλεθρίες στο
Βιετνάμ και το σημερινό Ιράκ. ..και την Λιβύη, την Αίγυπτο, την Συρία
και πάει λέγοντας.
Η
βλακεία επίσης δεν έχει κοινωνική τάξη. Την συναντάς παντού. Όμως όσο
πιο ισχυρό είναι ένα άτομο, όσο μεγαλύτερη εξουσία έχει κοινωνικά τόσο
πιο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί. «Ηλίθιους
συναντά κάποιος και μεταξύ γραφειοκρατών, πολιτικών, στρατηγών ή
ιερωμένων. Οι εκλογές είναι ένας πολύ αποτελεσματικός θεσμός, ο οποίος
εξασφαλίζει τη διατήρηση σταθερού ποσοστού ηλιθίων ανάμεσα στους
ισχυρούς».Εύλογα λοιπόν γεννιέται το ερώτημα για το αν υπάρχει τρόπος να απαλλαχτούμε από την παγκόσμια βλακεία.
«Όχι,
δεν υπάρχει. Γιατί δεν έχει αναπτυχθεί καμιά λογική μέθοδος που να
προβλέπει με ακρίβεια το πώς, το πότε και το γιατί θα χτυπήσει, ένα
ηλίθιο πλάσμα. Ενώ οι πράξεις του κακού είναι κατά κάποιον τρόπο
προβλέψιμες και αποτρέψιμες, οι πράξεις του ηλίθιου είναι απολύτως
απρόβλεπτες. Ο ηλίθιος, με το χαμόγελο στα χείλη, με πλήρη φυσικότητα,
χωρίς καμιά πρόθεση, τύψεις, και αιτία, θα εμφανιστεί ξαφνικά και θα
καταστρέψει όλα σου τα σχέδια – και θα το κάνει από καθαρή βλακεία».
Γ. Η χρησιμότητα των Βλακών.Απ
όλα όσα έχουμε αναφέρει μέχρι στιγμής εύκολα συνάγεται ότι η βλακεία
είναι επικίνδυνη, καταστρεπτική και πιθανόν ανίκητη. Γιατί κανείς όμως
δεν έχει κάνει έστω και το παραμικρό εναντίον της; Απ όσο ξέρω καμιά
μελέτη στον κόσμο δεν ασχολείται με το πρόβλημα, κανένα ιατρικό
ερευνητικό κέντρο δεν αναζητά τα αίτια ή την θεραπεία της. Μήπως κατά
κάποιο τρόπο η βλακεία και οι φορείς της είναι κοινωνικά χρήσιμοι; Ναι
σε μια κοινωνία βλάκων, οι βλάκες φυσικά και είναι χρήσιμοι, με τους
έξυπνους, συνήθως, να είναι αντικοινωνικοί.
ΕΠΕΙΓΟΝ (από την φίλη Άννα)
Να σωθούμε άμεσα από τους βλάκες … !!!!
Να τους χαρίσουμε τον κόσμο τους, είναι δικαιωματικά δικός τους !
Να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να φύγουμε από τον κόσμο των ηλιθίων. Άμεσα !!!
Να σωθούμε άμεσα από τους βλάκες … !!!!
Να τους χαρίσουμε τον κόσμο τους, είναι δικαιωματικά δικός τους !
Να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να φύγουμε από τον κόσμο των ηλιθίων. Άμεσα !!!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)