Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ο Άξονας Παρίσι-Βερολίνο-Μόσχα Επιστρέφει

Πάντα με εκπλήσσει πως οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ περνούν το χρόνο τους διαφωνώντας για γεωπολιτικά γεγονότα τα οποία δεν πρόκειται να συμβούν, ενώ ταυτόχρονα αγνοούν σημαντικές εξελίξεις που συμβαίνουν. Ιδού ένας κατάλογος με τα πιο σημαντικά μη-γεγονότα για τα οποία διαφωνούμε έντονα και αναλύουμε: Το Ισραήλ δεν πρόκειται να βομβαρδίσει το Ιράν. Το ευρώ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Οι εξωτερικές δυνάμεις δεν πρόκειται να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία. Η διεθνής αμφισβήτηση δεν πρόκειται να καταλαγιάσει.

Στο μεταξύ, με ελάχιστη κάλυψη στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, στις 8 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε ο αγωγός Nord Stream στο Λούμπμιν της Γερμανίας, παρουσία των ηγετών της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, καθώς και του επικεφαλής της Gazprom και του Ευρωπαίου Επίτροπου Ενέργειας. Είναι για ένα καθοριστικό γεγονός, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μη-γεγονότα που δεν πρόκειται να συμβούν.

Ποιος είναι ο Nord Stream; Για να το θέσουμε απλά, είναι ένας αγωγός αερίου κατά μήκος της Βαλτικής, από το Βίμποργκ της Ρωσίας μέχρι το Λούμπμιν στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας, ο οποίος δεν περνά από καμία ενδιάμεση χώρα. Από την Γερμανία, μπορεί το αέριο να φτάσει στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Βρετανία και άλλους πρόθυμους καταναλωτές.

Ο Nord Stream είναι ένα έργο ιδιωτικών επιχειρήσεων με τις ευλογίες της κάθε κυβέρνησης. Η Gazprom κατέχει το 51%, δύο γερμανικές εταιρείες το 31%, ενώ 9% έχουν μια γαλλική και μια ολλανδική. Οι επενδύσεις και τα κέρδη είναι όλα ιδιωτικά.

Το βασικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο αγωγός δεν περνά από την Πολωνία ή κανένα κράτος της Βαλτικής, ούτε από την Λευκορωσία και την Ουκρανία. Άρα, όλες αυτές οι χώρες θα απολέσουν τα κόμιστρα που αποκομίζουν σήμερα, αλλά και την διαπραγματευτική τους θέση όταν συνάπτουν συμφωνίες με τη Ρωσία.

Η γερμανική Deutsche Welle φιλοξένησε άρθρο με τον τίτλο « Nord Stream: Ένα εμπορικό σχέδιο με πολιτικό όραμα». Η Le Monde έκανε λόγο για «παγίωση τηςGazprom ως παγκόσμιος ενεργειακός παίκτης». Ο Τζόζεφ Μπάουερ, ενεργειακός αναλυτής της Deutsche Bank, τόνισε ότι «είναι ένα πολιτικό και εμπορικό σχέδιο και έχει νόημα και στα δύο αυτά επίπεδα».

Στο μεταξύ, οι Ρώσοι είπαν στους Κινέζους ότι δεν θα τους πουλήσουν αέριο σε τιμή 30% φθηνότερη από την ευρωπαϊκή, καθώς δεν βλέπουν λόγο να επιδοτήσουν την κινεζική οικονομία. Επίσης, ξεκαθάρισαν στο Τουρκμενιστάν, το οποίο διαθέτει τεράστια αποθέματα αερίου, ότι δεν θα δεχτούν εξαγωγή του μέσω οποιασδήποτε άλλης χώρας πέραν της Ρωσίας. Τα εγκαίνια του NordStream έγιναν εντός λίγων ημερών από την ανακοίνωση του νέου προέδρου του Κιργιστάν ότι περιμένει να κλείσει η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Μανάς το 2014, όταν τελειώσει η διάρκεια της σχετικής άδειας. Η βάση είναι κρίσιμη διότι μεταφέρει εφόδια στον αμερικανικό στρατό στο Αφγανιστάν. Προφανώς, η Ρωσία ενισχύει την επιρροή της στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Η Ανατολική-Κεντρική Ευρώπη και οι ΗΠΑ ανακαλύπτουν ότι το σχέδιο ακύρωσης του άξονα Παρίσι-Βερολίνο-Μόσχα δεν είναι βιώσιμο. Οι κεντρικοί μηχανισμοί της Ε.Ε. λυγίζουν μπροστά στην πραγματικότητα αυτή, όπως και πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την Ουκρανία, που αντιμετωπίζει πρόβλημα από τις εξελίξεις. Και οι ΗΠΑ; Τι μπορούν να κάνουν για αυτό;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου