Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE)


Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο (fair trade) είναι μια εναλλακτική προσέγγιση της εμπορικής δραστηριότητας, μια νέα μορφή εμπορικής συνεργασίας βασισμένη στο διάλογο, τη διαφάνεια και το σεβασμό.

Σε αντίθεση με το συμβατικό διεθνές εμπόριο, στοχεύει στον περιορισμό της φτώχιας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομικά μη προνομιούχων και περιθωριοποιημένων παραγωγών του αναπτυσσόμενου κόσμου. Παράλληλα, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, εξασφαλίζονταςίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων, υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υψηλή ποιότητα προϊόντων.

Στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, οπου κυριαρχεί το κέρδος και οι παραγωγοί μικρής κλίμακας μένουν εκτός των εμπορικών διαδικασιών, αγρότες, παραγωγοί ειδών χειροτεχνίας και άλλοι εργάτες συχνά μένουν χωρίς πόρους και χωρίς ελπίδα για το μέλλον τους. Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο βοηθά αυτούς τους παραγωγούς να ξεφύγουν από αυτόν τον κύκλο, και τους επιτρέπει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. Είναι ένα μοντέλο για την παγκόσμια οικονομία, βασισμένο στις ανθρώπινες σχέσεις, τη δικαιοσύνη και τη μακροχρόνια συνεργασία.

Σύμφωνα με τον ορισμό της FINE (συνεργασία των δικτύων δίκαιου εμπορίουFLO, WFTO (πρώην IFAT) , NEWS, και EFTA) του 2001:

"Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός, βασισμένος στο διάλογο, τη διαφάνεια και τον σεβασμό, που αναζητά μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο διεθνές εμπόριο. Συνεισφέρει στην παρατεινόμενη ανάπτυξη προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εμπορίου και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα περιθωριοποιημένων παραγωγών και εργατών, κυρίως στο Νότο. Οι οργανώσεις δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (υποστηριζόμενες από καταναλωτές) είναι ενεργά αφοσιωμένες στην υποστήριξη των παραγωγών, στην αφύπνιση συνειδήσεων και στην εκστρατεία για αλλαγές στους κανόνες και την άσκηση του συμβατικού διεθνούς εμπορίου".

Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο αποτελεί μια ιδέα και ένα κίνημα.

Η ιδέα προέρχεται από την πεποίθηση ότι το παγκόσμιο εμπόριο δεν μπορεί να αγνοεί τον άνθρωπο, εστιάζοντας μόνο στους κανόνες ζήτησης και προσφοράς, αλλά μπορεί να εμπλουτιστεί από τις υψηλές αρχές της δικαιοσύνης και της ηθικής.

http://www.fairtrade.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου