Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022
ΠΑΙΔΕΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ,ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΕΜΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ
Παρατηρώ από απόσταση την κυρία που περιμένει υπομονετικά σε διάβαση πεζών στην Ομήρου Ν.ΣΝΥΡΝΗ να πέραση με το αναπηρικό αμαξίδιο που κάθετε μια κοπέλα, μέτρησα τουλάχιστον 12-15 οχήματα που πέρασαν που ενώ τις έβλεπαν δεν σταμάτησαν όπως ήταν υποχρεωμένοι , η καφρίλα σε όλο της το μεγαλείο .
Ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής της κοινωνίας έχει τρομερό έλλειμα παιδείας, ευγένειας, ενσυναίσθησης. Ενας στους δέκα οδηγούς το πολύ σταματάει σε διάβαση πεζών, πιστεύω ότι και αυτή την κακή πρωτιά την έχουμε στην Ευρώπη και όχι μόνο , στην μόνη πόλη που υπάρχει μεγάλο ποσοστό που σταματάνε στις διαβάσεις πεζών είναι στην Ορεστιάδα.
Έχω ακούσει αρκετές φορές να μου κορνάρουν όταν σταματάω σε διαβάσεις πεζών να περάσουν πεζοί .Είναι ικανοί να σε πατήσουν εάν τολμήσεις και περάσεις κανονικά από διάβαση πεζών (χωρίς να σταματήσεις και να κοιτάξεις όπως γίνετε σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, που σταματάνε τα οχήματα για να περάσει πεζός ακόμη και όταν δεν υπάρχει διάβαση πεζών, σε μικρούς δρόμους).
Vision zero
Ο απολογισμός του 2022 θα είναι πάλι τραγικός .
Εάν συνεχίσουμε έτσι θα χάνουμε εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο και πιο πολύ νέους και εγώ είμαι στα πρόθυρα της καταθλίψεις.
Τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα: πάνω από 130.000 νεκροί μια Λάρισα ,πάνω 350.000 ανάπηροι μισή Θεσσαλονίκη και 2 εκατ. τραυματίες τα τελευταία 50 χρόνια.
Η Ελλάδα πληρώνει βαρύ φόρο αίματος τις τελευταίες δεκαετίες, με τα τροχαία να είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 19-29 ετών, η δεύτερη για παιδιά 5-14 ετών και η τρίτη αιτία για τις ηλικίες 30-44 ετών.
Μεγάλη υπαιτιότητα για τα περισσότερα θύματα είναι οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών που δεν κατάφεραν να εκπονήσουν ένα σοβαρό σχέδιο για την μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων που προκαλούν θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς,αποσπασματικά νομοθετούν κάθε λίγο και λιγάκι, παλινδρομούν και φοβούνται το πολιτικό κόστος στο να αυστηροποιηθούν οι νόμοι π.χ βαριές ποινές για σοβαρά ατυχήματα με εγκατάλειψη θύματος ,αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα , δραστική μείωση του ορίου ταχύτητας στον αστικό ιστό κλπ κλπ Οι επενδύσεις είναι ελάχιστες στην βελτίωση και την συντήρηση των υποδομών για την οδική ασφάλεια, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τραγικά ανεπαρκείς,το ίδιο και η παιδεία η ενημέρωση από μικρή ηλικία για την οδική ασφάλεια .
Η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού είναι γνωστή, αφού δεν ήταν ικανοί θα μπορούσαν από την δεκαετία του 90 να αντιγράψουν ένα σχέδιο από το εξωτερικό και να το προσαρμόσουν στα εδώ δεδομένα, θα είχαν γλιτώσει χιλιάδες ζωές.
Το Vision Zero είναι η σουηδική προσέγγιση στον τρόπο σκέψης για την οδική ασφάλεια . Μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: Καμία απώλεια ζωής δεν είναι αποδεκτή. Η προσέγγιση Vision Zero έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένη. Βασίζεται στο απλό γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Το οδικό σύστημα πρέπει να μας κρατά σε κίνηση. Πρέπει επίσης να έχει σχεδιαστεί για να μας προστατεύει σε κάθε βήμα.
Το Vision Zero σχεδιάστηκε το 1994. Όπως όλες οι καλές ιδέες, αυτή ταξίδεψε γρήγορα. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, η Βουλή ψήφισε ένα νομοσχέδιο για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας που έθεσε το Vision Zero στη σουηδική νομοθεσία. Το νομοσχέδιο θέτει ως τελικό στόχο να μην υπάρχουν θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους της Σουηδίας και δεν αρκείται απλώς στη μείωση των ατυχημάτων σε ένα οικονομικά διαχειρίσιμο επίπεδο. Έκτοτε, η Σουηδία διαμορφώνει τη στρατηγική της για τη μεταρρύθμιση της οδικής ασφάλειας με βάση την προσέγγιση Vision Zero . Πολλές άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση που μερικές φορές ονομάζεται επίσης βιώσιμη ασφάλεια (NL) ή Προσέγγιση Ασφαλούς Συστήματος (ΟΟΣΑ) .
Το Vision Zero συνέβαλε επίσης στις δεξιότητες και τις τεχνικές εξελίξεις που πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι χρήσιμες στον υπόλοιπο κόσμο, επειδή η οδική ασφάλεια εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ασφάλεια ειδικά για τους νέους σε όλο τον κόσμο.Tο Vision Zero αποδείχθηκε επιτυχημένο σε χωρες της Ευρώπης που το εφαρμοσαν και τώρα κερδίζει δυναμική στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις.
Κράτη δικαίου
Δυο μικρές χώρες που έχουν από τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα παγκόσμιος.Ποσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος εάν οι περισσότερες κοινωνίες τους είχαν σαν πρότυπα.
Η συνάντηση των πρωθυπουργών της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας Σάνα Μαρίν και Τζακίντα Αρντέρν
Η Τζακίντα Αρντέρν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Οι χώρες μας ευθυγραμμίζονται σε απίστευτα σημαντικά ζητήματα - μοιραζόμαστε μια ισχυρή δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες ως βάση για ανοικτές, ανεκτικές, ανθεκτικές και ισότιμες κοινωνίες, καθώς και στην πολυμέρεια και μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, η οποία έχει στηρίξει την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία από το 1945».
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022
Εν δυνάμει εγκληματίες
ΜΠΑΝΑΝΙΑ
Γερανοφόρο όχημα που έχει παρκάρει όπου νάνε μεταφέρει με τον γερανό οικοδομικά υλικά εκατοντάδων κιλών στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, σε κεντρικό δρόμο στην Ν.Σμυρνη σε ώρες αιχμής Σάββατο 12.20 μμ, μπροστά σε είσοδο super market και εισόδου πολυκατοικίας,από κάτω από αυτόν τον τεράστιο σάκο γεμάτο οικοδομικά υλικά που αιωρείται περνούν ανυποψίαστοι πεζοί. (Στο φορτηγό υπήρχαν 5 σάκοι εγώ παρακολούθησα μόνο μια μεταφορά ).
Σε μια αστοχία υλικού ,λάθος χειρισμός κλπ.το αποτέλεσμα θα είναι μια τραγωδία.
Αυτά και αλλά πολλά ευτράπελα συμβαίνουν στην πιο τριτοκοσμική χώρα της Ευρώπης κι όχι μόνο,που η ανθρώπινη σωματική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια δεν έχουν και τόσο αξία, που ο καθένας κάνει ότι θέλει,οπότε το θέλει, και όπου θέλει.
Εάν όλο αυτό συνέβαινε μια στο εκατομμύριο σε μια κοινωνία που δουλεύει ο κρατικός μηχανισμός σε κάποιο βαθμό οι κύριοι αυτοί θα ήταν στο αστυνομικό τμήμα και θα λογοδοτούσαν.
Μια τέτοια εργασία σε πολιτισμένες κοινωνίες παίρνεις ειδική άδεια ,κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις και μέτρα ασφαλείας,σου καθορίζουν την ώρα που θα κανείς αυτή την εργασία (σε ώρες που δεν θα υπάρχει μεγάλη κίνηση πεζών,κλειστά καταστήματα)και φυσικά γνωρίζουν όλοι αυτοί που κάνουν τέτοιες εργασίες τα μέτρα ασφαλείας που χρειάζονται,όπως περίφραξη χώρου να μην υπάρχει καμία διέλευση πεζών σε ακτίνα ασφαλείας κλπ.
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022
Η ΑΥΤΆΡΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΉ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΦΑΡΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΊ ΤΑ ΔΙΚΆ ΤΗΣ ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ
Μια βραβευμένη φάρμα συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι για να δημιουργήσει ένα συμβιωτικό σύστημα παραγωγής τροφίμων που είναι αυτάρκης σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη γεωργία.
Περπατώντας στα χωράφια με κάνναβη, βρώμη και μπιζέλια μια υπέροχη καλοκαιρινή μέρα, ο αγρότης Markus Eerola φοράει σορτς, γυμναστήρια και ένα χαρούμενο χαμόγελο. Σε μια εποχή που οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έχουν πληγεί από τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων, δεν ανησυχεί για κανένα από τα δύο.
Το βιολογικό του αγρόκτημα Knehtilä παρέχει τα δικά του θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, χάρη στον προσεκτικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και μια μικρή μονάδα βιοαερίου που λειτουργεί από την εταιρεία ενέργειας Nivos. Βρίσκεται κοντά στη νότια φινλανδική πόλη Hyvinkää, περίπου 60 χιλιόμετρα (35 μίλια) βόρεια του Ελσίνκι.
Καθαρή οικιακή ενέργεια
Το βιοαέριο τροφοδοτεί το τρακτέρ, το φορτηγό και τα αυτοκίνητα του και είναι διαθέσιμο σε άλλους σε ένα εμπορικό σταθμό ανεφοδιασμού στην άκρη του αγροκτήματος, αν και τα οχήματα που μπορούν να χρησιμοποιούν βιοαέριο εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνια. Προσφέρει μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την κάλυψη της αυξανόμενης ανάγκης για οικονομικά προσιτή, καθαρή οικιακή ενέργεια.
«Η οδήγηση με βιοαέριο είναι 100 τοις εκατό οικιακή και μηδενικές εκπομπές ή ακόμα και αρνητικές σε άνθρακα», λέει. "Είναι καθαρό, άοσμο και καλύτερο σε κρύες συνθήκες από την κανονική βενζίνη."
Η ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται. «Το χάσμα τιμών μεταξύ της βιολογικής και της τυπικής παραγωγής μειώνεται, εν μέρει επειδή δεν χρειαζόμαστε λίπασμα. Η φάρμα μας έχει τη δική της σειρά προϊόντων βρώμης και φαγόπυρου, τα οποία παράγονται εδώ χρησιμοποιώντας μια δοκιμασμένη καλλιεργητική μέθοδο γνωστή ως αγροοικολογική συμβίωση, όπου τα θρεπτικά συστατικά και η ενέργεια ανακυκλώνονται αποτελεσματικά.»
Η προσεκτικά ισορροπημένη κυκλική οικονομία της εκτεταμένης φάρμας 380 εκταρίων έχει αναπτυχθεί πάνω από μιάμιση δεκαετία, κερδίζοντας το βραβείο WWF το 2015 ως μοντέλο φιλικής προς τη φύση γεωργίας. Το 2021, η Φινλανδική Ένωση Οργανικών Επέλεξε την Knehtilä για την τιμή της Βιολογικής Επιχείρησης της Χρονιάς.
Όγδοη γενιά – και ακόμα βελτιώνεται
«Είμαι η όγδοη γενιά της οικογένειάς μου που εργάζεται σε αυτή τη γη», λέει η Eerola, η οποία ήταν ανεξάρτητη υαλουργός για την εταιρεία σχεδιασμού Iittala. «Στην εποχή του πατέρα μου, μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο λίγα χωράφια για την καλλιέργεια χειμερινών σπόρων σε πολλά αγροτεμάχια, επειδή το αργιλώδες έδαφος είχε φθαρεί σε αρκετά κακή κατάσταση». Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, η Eerola έχει επιβλέψει την προσεκτική ανακατασκευή του εδάφους μέσω της αναγεννητικής γεωργίας.
Το κλειδί για αυτήν την κρίσιμη βελτίωση του εδάφους, η οποία ενισχύει την ανθεκτικότητα ενόψει του μεταβαλλόμενου κλίματος, είναι μια σχολαστικά σχεδιασμένη εναλλαγή των καλλιεργειών. «Χρειάζεται μακροπρόθεσμη σκέψη», λέει ο Eerola. «Αν το έδαφος είναι καλύτερο, μπορεί να αντέξει τις ακραίες καιρικές συνθήκες».
Κάθε χωράφι εξελίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών, ξεκινώντας με το τριφύλλι, τη μηδική και τον αρακά, τα οποία είναι αποτελεσματικά στη δέσμευση του αζώτου από τον αέρα στο έδαφος, καθιστώντας το λίπασμα περιττό.
Από εκεί το Eerola μετατοπίζει τα χωράφια μέσω διαδοχικών καλλιεργειών όπως η ελαιοκράμβη, η βρώμη, το κριθάρι, το φαγόπυρο, το σιτάρι, η σίκαλη και η κάνναβη - ένα φινλανδικό στέλεχος γνωστό ως Finola, το οποίο παράγει λάδι που έχει μεγάλη ζήτηση ως προϊόν εξαγωγής.
Κανένας ανταγωνισμός μεταξύ τροφίμων και καυσίμων
Η βιολογική γεωργία εξαρτάται από το να αφήνουμε τα χωράφια σε αγρανάπαυση –χωρίς καλλιέργειες τροφίμων για ορισμένα χρόνια ώστε να επιτραπεί στο έδαφος να ανακάμψει φυσικά. Εκεί έρχεται η παραγωγή βιοαερίου, επειδή οι καλλιέργειες κάλυψης σε εκείνα τα χρόνια είναι ιδανικές για την παραγωγή καυσίμων, όταν καρφώνονται με λίγη κοπριά από άλογα ή ζώα.
Το τριφύλλι ή άλλα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καυσίμων δεν αφαιρούν την καλλιεργήσιμη γη από την παραγωγή τροφίμων, εξηγεί ο Kari Koppelmäki, διδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ruralia του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Έχει συνεργαστεί με την Eerola για χρόνια για να τελειοποιήσει το κυκλικό σύστημα.
«Το μοντέλο μας χρησιμοποιεί βιομάζα που δεν ανταγωνίζεται την παραγωγή τροφίμων», λέει ο Koppelmäki. «Για παράδειγμα, στη Φινλανδία υπάρχουν πάνω από 200.000 εκτάρια βοσκοτόπων που δεν συγκομίζονται. Μαζί με την κοπριά, αυτά θα μπορούσαν να παρέχουν μια σημαντική πηγή ενέργειας. Σε συστήματα πιο εντατικής γεωργίας, όπως στην κεντρική Ευρώπη, οι καλλιέργειες άχυρου ή καλύμματος, οι οποίες καλλιεργούνται μετά την καλλιέργεια σε μετρητά, παρέχουν πιθανή πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας».
Άλλα αγροκτήματα βιολογικών καλλιεργειών θα μπορούσαν εύκολα να εφαρμόσουν το μοντέλο Knehtilä, λέει ο Koppelmäki. «Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί το σύστημα έτσι ώστε η παραγωγή βιοαερίου να ενσωματώνεται με την παραγωγή τροφίμων για να βελτιωθεί η παροχή άλλων υπηρεσιών οικοσυστήματος, όπως ο κύκλος των θρεπτικών συστατικών και ο έλεγχος της διάβρωσης».
Προσθέτει, «Η παραγωγή βιοαερίου μπορεί να μετατρέψει τις εκμεταλλεύσεις από καταναλωτές ενέργειας σε παραγωγούς ενέργειας και να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Όταν γίνεται με έξυπνο τρόπο, είναι επίσης δυνατό να αυξηθεί η βιοποικιλότητα στα γεωργικά συστήματα».
Ζωντανός κύκλος ζωής
"Οποιαδήποτε αχρησιμοποίητα πεδία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αυτό", λέει ο Eerola. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν εκατοντάδες μονάδες βιοαερίου όπως αυτή γύρω από τη Φινλανδία». Η κοπριά από τα ζώα αντιπροσωπεύει επίσης μια τεράστια πιθανή πηγή βιοαερίου. Επιπλέον, σύμφωνα με το WWF , η απομάκρυνση της κοπριάς από το περιβάλλον και η χρήση της για την παραγωγή βιοαερίου την αποτρέπει από το να συμβάλει στη ρύπανση του αζώτου και στις εκπομπές μεθανίου.
Η Knehtilä αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Φάρμες Φάρων , ένα έργο με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία, το οποίο περιλαμβάνει εμπορικά βιώσιμες φάρμες που προσφέρουν «ριζικές λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αειφορίας». Οι διεθνείς επισκέπτες έρχονται συχνά στο Knehtilä για να μάθουν για το μοναδικό σύστημα.
Ο πλούσιος, ζωντανός κύκλος της ζωής στο Knehtilä είναι ορατός όχι μόνο στα καταπράσινα χωράφια, αλλά και στα έντομα και τους βατράχους που συχνάζουν σε αυτά, καθώς και σε λίγα ζώα όπως άλογα, πρόβατα, κατσίκες, κότες και κουνέλια. Το αγρόκτημα είναι επίσης ένας ζωντανός χώρος εκδηλώσεων. ένας ψηλοτάβανος αχυρώνας 80 ετών έχει μετατραπεί σε χώρο για έως και 100 άτομα για γάμους, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.
Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022
Η πρώτη παιδική χαρά της Δανίας από ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΑΛΛΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ
Η πρώτη παιδική χαρά της Δανίας από ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.
Έξη ημέρες σε μεγάλο κεντρικό δημόσιο νοσοκομείο των Αθηνών ίχνος ανακυκλώσεις, έπαιρνα μαζί μου τα πλαστικά μπουκάλια νερού φεύγωντας για να τα ρίξω σε κάποιο κάδο ανακυκλώσεις έξω από το νοσοκομείο σε μεγάλη απόσταση .Για νοσοκομειακά πλαστικά ούτε συζήτηση που ένα μέρος αυτών ανακυκλώνετε .
Τα πλαστικά απόβλητα από τρία νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε βιώσιμη παιδική χαρά στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Randers. Αυτό το έργο δείχνει τις μεγάλες προοπτικές στη διαλογή και την ανακύκλωση πλαστικών προϊόντων.
Το προσωπικό των νοσοκομείων στο Randers, στο Horsens και στο Aarhus διαλέγει πλαστικά απορρίμματα τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα τα πολλά μπουκάλια, οι πλαστικοί σωλήνες και άλλα απόβλητα από την καθημερινή κλινική εργασία έχουν μετατραπεί σε εξοπλισμό παιδικής χαράς στο "The Circular Playground" μια νέα βιώσιμη παιδική χαρά στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Randers. Συνολικά, 54% λιγότερο CO2 έχει εκλυθεί από την εγκατάσταση αυτής της παιδικής χαράς σε σύγκριση με μια παιδική χαρά που παράγεται με νέο πλαστικό.
- Στο μέλλον θα χρησιμοποιούμε υλικά για κάτι άλλο αντί απλώς να τα πετάμε. αυτός είναι ένας τομέας εστίασης στη στρατηγική αειφορίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Δανίας. Η κυκλική παιδική χαρά είναι ένα παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν εργαζόμαστε μαζί. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λύσουμε μόνοι μας, λέει ο Anders Kühnau, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Περιφέρεια της Κεντρικής Δανίας.
300 κιλά πλαστικών απορριμμάτων έχουν ξανακαλουπωθεί
Η κυκλική παιδική χαρά βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, όπου ένα υλικό έχει κυκλικό κύκλο ζωής και μετατρέπεται σε κάτι καινούργιο αντί να πετιέται ή να καεί. Συνολικά, έχουν συγκεντρωθεί 300 κιλά πλαστικών απορριμμάτων στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Randers, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Aarhus και στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Horsens.
Τα πλαστικά απόβλητα από τους ωκεανούς έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τους πύργους αναρρίχησης και τον εξοπλισμό παιδικής χαράς. Οι στύλοι περιλαμβάνουν ανακυκλωμένα υφάσματα και η επιφάνεια της παιδικής χαράς εν μέρει αποτελείται από υλικό από χρησιμοποιημένα παπούτσια. Όλα τα υλικά στην παιδική χαρά είναι ανακυκλώσιμα όταν πρόκειται να αλλάξουν στο μέλλον.
- Είναι φανταστικό που τα παιδιά θα έχουν πλέον μια παιδική χαρά από διαλεγμένα και ανακυκλωμένα υλικά. Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολλές εταιρείες στον Δήμο του Ράντερς διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία στην ανακύκλωση πλαστικών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε μέρος αυτής της συνεργασίας και κάνουμε αυτή την παιδική χαρά πραγματικότητα. Συνεργασίες όπως αυτή θα δημιουργήσουν περισσότερες πρωτοβουλίες και λύσεις στο μέλλον, λέει ο Torben Hansen, Δήμαρχος του Δήμου Randers.
Συνεργασία σε όλη την αλυσίδα αξίας
Το έργο είναι μια συνεργασία μεταξύ του παραγωγού εξοπλισμού παιδικής χαράς KOMPAN, Περιφέρεια Κεντρικής Δανίας, Dansk Affaldsminimering (εταιρία ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων), Δήμος Randers και Compas (κέντρο στρατηγικής για την κυκλική οικονομία).
Η συνεργασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 όταν η KOMPAN αναζητούσε καθαρά και διαλεγμένα πλαστικά απορρίμματα για να μετατραπούν σε νέο εξοπλισμό παιδικής χαράς. Η Περιφέρεια της Κεντρικής Δανίας προσπαθούσε να ανακαλύψει πώς τα νοσοκομεία της περιοχής θα μπορούσαν να ανακυκλώσουν τα πλαστικά τους απόβλητα. Οι δύο εταίροι συνδέθηκαν από την Compas.
Η συνεργασία έχει εξελιχθεί σε μια αλυσίδα αξίας: νοσοκομεία που συλλέγουν απόβλητα κατάλληλα για ανακύκλωση. Οι τύποι πλαστικού PP και HDPE είναι υποψήφιοι για ανακύκλωση. Αυτοί οι τύποι πλαστικών βρίσκονται σε σωλήνες μιας χρήσης για εξοπλισμό αναισθησίας ή σε άδεια μπουκάλια από καθαριστικά και αποστειρωμένο νερό. Η Dansk Affaldsminimering επεξεργάζεται το πλαστικό σε σφαιρίδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση νέου πλαστικού.
Η KOMPAN έχει αναπτύξει τη βέλτιστη σύνθεση παλιού και νέου πλαστικού για να διασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν περισσότερο πλαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και την ασφάλεια. Η παιδική χαρά είναι χτισμένη στον χώρο του νοσοκομείου προς όφελος τόσο των ασθενών όσο και των κατοίκων της περιοχής.
- Στην KOMPAN έχουμε δουλέψει με πράσινες λύσεις για πολλά χρόνια. και η δουλειά δεν σταματά εδώ. Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας νέας γενιάς παιδικών χαρών που μπορεί/μπορεί να μην φαίνονται διαφορετικά από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό που είναι αόρατο με γυμνό μάτι είναι η τεράστια μείωση του CO2 – όχι μόνο στην παραγωγή εξοπλισμού παιδικής χαράς αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων στον τομέα της υγείας. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παιδική χαρά ήταν υλικά μιας χρήσης που χρησιμοποιήθηκαν στο νοσοκομείο λίγα μέτρα από εδώ και αυτό μας δείχνει ότι πάμε στη σωστή κατεύθυνση, λέει η Connie Astrup-Larsen, Διευθύνουσα Σύμβουλος της KOMPAN.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)