Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Πως ένα σχετικά μικρό κράτος δικαίου που φροντίζει το παρών και προνοεί και προνοεί το μέλλον (που μαζί με λίγα άλλα κράτη βρίσκονται για εμένα αυτή την στιγμή στην κορυφή της δημοκρατίας ) και ενημερώνει τους πολίτες του για τα οφέλη,τις αποδόσεις και γενικά ότι έχει να κάνει μα το παραγόμενο πλούτο από τους φυσικούς πορους, ελπίζω κάποτε να το ακολουθήσουν και άλλα κράτη ,που οι πολίτες τους καταδυναστεύονται από διεφθαρμένους πολιτικούς και δεν ξέρουν που πηγαίνει ο παραγόμενος πλούτος του,ενω αυτοί δύσκολα τα βγάζουν πέρα.
Government Pension Fund Global
Στόχος του ταμείου πετρελαίου είναι να διασφαλίσει υπεύθυνη και μακροπρόθεσμη διαχείριση των εσόδων από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, έτσι ώστε αυτός ο πλούτος να ωφελήσει τόσο τις σημερινές όσο και τις μελλοντικές γενιές. Η επίσημη ονομασία του ταμείου είναι Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων.
Government Pension Fund Global
Το ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας, ή το Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων Global που είναι η επίσημη ονομασία του, δημιουργήθηκε αφότου ανακαλύψαμε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα. Το ταμείο δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την οικονομία από τα πάνω και τα κάτω των εσόδων από το πετρέλαιο. Λειτουργεί επίσης ως χρηματοοικονομικό απόθεμα και ως μακροπρόθεσμο σχέδιο αποταμίευσης, έτσι ώστε τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές γενιές να επωφεληθούν από τον πετρελαϊκό μας πλούτο.
Το 1969, ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο ανακαλύφθηκε ανοιχτά της Νορβηγίας. Ξαφνικά είχαμε πολύ πετρέλαιο να πουλήσουμε και η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε δραματικά. Από νωρίς αποφασίστηκε ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν ανισορροπίες στην οικονομία. Το 1990, το νορβηγικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία για να το υποστηρίξει, δημιουργώντας αυτό που τώρα είναι το Κυβερνητικό Ταμείο Συντάξεων Global, και τα πρώτα χρήματα κατατέθηκαν στο ταμείο το 1996. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αποφασίστηκε ότι το ταμείο θα έπρεπε να επενδύεται μόνο στο εξωτερικό .
Τα έσοδα από το πετρέλαιο ήταν πολύ σημαντικά για τη Νορβηγία, αλλά μια μέρα το πετρέλαιο θα τελειώσει. Στόχος του ταμείου είναι να διασφαλίσει ότι χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα με υπευθυνότητα, σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα και έτσι προστατεύουμε το μέλλον της νορβηγικής οικονομίας.
Πώς αναπτύσσεται το ταμείο;
Αν και τα έσοδα από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταφέρονται στο ταμείο, αυτές οι καταθέσεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ της αξίας του ταμείου. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει κερδηθεί από επενδύσεις σε μετοχές, σταθερό εισόδημα, ακίνητα και υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ταμεία στον κόσμο, κατέχοντας σχεδόν το 1,5 τοις εκατό του συνόλου των μετοχών στις εισηγμένες εταιρείες του κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συμμετοχές σε περίπου 9.000 εταιρείες παγκοσμίως, δίνοντάς μας δικαίωμα σε ένα μικρό μερίδιο των κερδών τους κάθε χρόνο. Επιπλέον, το ταμείο κατέχει εκατοντάδες κτίρια σε μερικές από τις κορυφαίες πόλεις του κόσμου, τα οποία παράγουν έσοδα από ενοίκια για εμάς. Το ταμείο λαμβάνει επίσης μια σταθερή ροή εσόδων από δανεισμό σε χώρες και εταιρείες. Διαδίδοντας ευρέως τις επενδύσεις μας, μειώνουμε τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων από το αμοιβαίο κεφάλαιο.
Ο ρόλος του ταμείου είναι να διασφαλίσει ότι ο εθνικός μας πλούτος θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι επενδύσεις της έχουν εξαιρετικά μακροπρόθεσμη προοπτική, δίνοντάς της τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες διακυμάνσεις της αξίας βραχυπρόθεσμα. Στόχος μας ως διαχειριστής του αμοιβαίου κεφαλαίου εκ μέρους του νορβηγικού λαού είναι να δημιουργήσουμε την υψηλότερη δυνατή απόδοση με μέτριο μόνο κίνδυνο, ώστε το αμοιβαίο κεφάλαιο να μεγαλώσει και να αντέξει.

https://www.nbim.no/en/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου