Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ανεξέλεγκτη αγορά και φοροδιαφυγή μας ωθούν εκτός Ελλάδας.

Κουτσολιούτσος- farmers republic:

Ανεξέλεγκτη αγορά και φοροδιαφυγή μας ωθούν εκτός Ελλάδας.
Δεν είπε κάτι καινούργιο ισχύει 100% εδώ και πολλά χρόνια.
Πολύ κοντά στην ανακοίνωση συμφωνιών σε Ισραήλ και Ελβετία είναι τα farmers republic του Δημήτρη Κουτσολούτσου, ολοκληρώνοντας την αλλαγή στρατηγικής που πραγματοποιούν καθώς θα κατευθύνονται πλέον αποκλειστικά στο εξωτερικό.
“Αναγκαστήκαμε σε αυτή την αλλαγή στρατηγικής αφού δεν άλλαξε τελικά το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι υπαίθριες βιολογικές αγορές να λειτουργούν..ανεξέλεγκτα. Με την ανάπτυξή μας στο εξωτερικό με τις συμφωνίες που σύντομα θα ολοκληρώσουμε θα εξασφαλίσουμε την παρουσία των ελληνικών βιολογικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού” δηλώνει ο κ. Δ.Κουτσολιούτσος επικεφαλής των farmers republic.
Τα ξεκίνησαν στο Άγιο Στέφανο στις 25 Ιανουαρίου του 2014 ως μια μεγάλη στεγασμένη αγορά με βιολογικά φρέσκα λαχανικά, φρούτα και τυποποιημένα προϊόντα από παραγωγούς.
Εμπνευστής της ιδέας είναι ένας νέος επιχειρηματίας με σπουδές οικονομολόγου, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, που έχοντας εργασθεί σε μεγάλες εταιρείες εξαγωγικού λιανικού εμπορίου θέλησε να φέρει στην Ελλάδα την ιδέα της στεγασμένης αγοράς. To εγχείρημα όμως των farmers republic δεν ευδοκίμησε στην Ελλάδα και η πρώτη στεγασμένη λαϊκή αγορά βιολογικών ελληνικών προϊόντων, έκλεισε. Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, έλλειψη θεσμικού πλαισίου και ο αυθαίρετος τρόπος λειτουργίας της ευρύτερης αγοράς των υπαίθριων βιολογικών αγορών.
Όπως αναφέρει, η έλλειψη θεσμικού πλαισίου δημιουργεί απώλειες άνω των €150 εκ. από φοροδιαφυγή και γενικότερη διαφυγή εσόδων. Οι περισσότεροι που πωλούν προϊόντα στις υφιστάµενες de facto καθιερωµένες «βιολογικές αγορές» δεν έχουν οποιαδήποτε άδεια, δεν πληρώνουν για τους πάγκους που στήνουν σε δηµόσιους χώρους και γενικώς πωλούν προϊόντα χωρίς να φορολογούνται και χωρίς να καταβάλουν οποιαδήποτε εισφορά στο κράτος.
Επίσης, κανείς δεν πιστοποιεί ότι πρόκειται πραγµατικά για αγορές παραγωγών καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όσοι πωλούν είναι οι ίδιοι παραγωγοί, ενώ οι μεγάλες ποσότητες δεν δικαιολογούνται αν είναι όντως βιολογικά προϊόντα…
Με τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές αυτές στην Ελλάδα εγείρονται και θέματα ποιότητας και προστασίας των καταναλωτών αφού οι αγορές δεν διέπονται από κανένα κανονισµό, δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος από κάποιον επίσηµο φορέα ή ελεγκτικό µηχανισµό ασφάλειας, ποιότητας, πιστοποίησης και ιχνηλασιµότητας των πωλουµένων προϊόντων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΕ όπου λειτουργούν σύγχρονες «αγορές αγροτών» (farmers’ markets) βιολογικών προϊόντων, εφαρµόζεται ηλεκτρονικός έλεγχος προέλευσης και διακίνησής των προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου