Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η παχυσαρκία κοστίζει 2 τρις. ΔΟΛ. στην παγκόσμια οικονομία.

Στις θεωρίες θα μείνετε Έλληνες οικονομολόγοι.
(Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλοτέρα στην Ευρώπη. Αυτό κατέδειξε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο “WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)”, της οποίας τα επίσημα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας.)

(Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, που έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου, δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία από έρευνες που αφορούν τους υπέρβαρους ανήλικους.

Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας που διεξήχθη πριν λίγους μήνες βάζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, καθώς ένα στα δύο Ελληνόπουλα (μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-12 ετών) αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους . Περίπου το 20% των Ελλήνων αυτής της ηλικίας έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, ενώ ένα 30% επιπλέον είναι υπέρβαρο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πώς όσο αυξάνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση στην χώρα μας, τόσο αυξάνονται αντί να μειώνονται τα ποσοστά των υπέρβαρων ανήλικων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο τρόπος να μειωθεί το πρόβλημα είναι το σπιτικό φαγητό και η διακοπή κακών συνηθειών.

Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς τους, για αυτό πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς να καταναλώνουν junk food μπροστά στην τηλεόραση.)





Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για την ανθρωπότητα. Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σε μια έκθεση 150 σελίδων, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι σύμβουλοι της εταιρείας McKinsey αναφέρουν ότι το συνολικό ετήσιο κόστος της παχυσαρκίας ανέρχεται στα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με 2,8% εκατό της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής ετησίως.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην απώλεια της οικονομικής παραγωγικότητας, στο κόστος για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και στο κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Για να υπάρχει μια σύγκριση, αναφέρεται ότι το ετήσιο κόστος για την παγκόσμια οικονομία από τις ένοπλες συγκρούσεις, τον πόλεμο και την τρομοκρατία είναι 2,1 τρισ. δολάρια.
Όπως αναφέρει η έρευνα, εάν οι τρέχουσες τάσεις δεν αναχαιτιστούν, το ήμισυ του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρα στα επόμενα 15 χρόνια. Ο Richard Dobbs, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Η παχυσαρκία είναι πλέον ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα, που απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική παρέμβασης, καθώς κάθε μεμονωμένη παρέμβαση είναι πιθανό να έχει μικρή μόνο επίδραση από μόνη της.» Το πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει πλέον εξαπλωθεί από τις προηγμένες οικονομίες στις λιγότερο πλούσιες χώρες κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως επιδημία που συνδέεται με μια πληθώρα από μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Οι συστάσεις της McKinsey περιλαμβάνουν μικρότερες μερίδες φαγητών στα fast foods, μείωση λήψης μεταποιημένων τροφών, επενδύσεις στην εκπαίδευση των γονέων, εισαγωγή υγιεινών γευμάτων στο σχολείο και στον χώρο εργασίας, καθώς και περισσότερη άσκηση στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου