Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

40.000 εργατικά ατυχήματα τον χρόνο με 120-130 νεκρούς.


Εργοτάξιο ανακατασκευής σταθμού ΤΡΑΜ 2018 σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία στην Ελλάδα στο Σύνταγμα, περνάω 2 φορές την εβδομάδα περίπου δεν πρόσεξα ούτε μια φορά ένας από τους εργάτες να φοράει κράνος ασφαλείας το πιο απλό μέτρο ασφάλειας που βλέπει ένας άσχετος θεατής. Π.Χ εάν φύγει από τα χέρια κάποιου εργάτη ένα εργαλείο η εξάρτημα από αυτούς που δουλεύουν επάνω στα σύρματα του τραμ στο γερανοφόρο καλάθι και εκείνη την στιγμή περνάει από κάτω ένας άλλος εργάτης οι συνέπειες πολλές από μια διάσειση η κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μέχρι και θάνατο αυτό λέγετε εργατικό ατύχημα,αρχικά είναι υπαιτιότητα του εργαζόμενου με ηθικούς αυτουργούς την εταιρία που δεν τους το επιβάλει και το κράτος που δεν ελέγχει.
Εάν το ερευνήσουμε πιο αναλυτικά θα βρούμε δεκάδες εγκληματικές παραλήψεις ασφάλειας εργαζόμενου, ψάχνω αριστερούς , κουμουνιστές ΚΛΠ. που νοιάζονται για το δίκαιο του εργάτη. 
«Στην Ελλάδα κάθε χρόνο θρηνούμε κατά μέσον όρο 120-130 νεκρούς σε εργατικά ατυχήματα», υπογράμμισε μιλώντας στην εκδήλωση για την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία, την οποία διοργάνωσε τον περασμένο Μάη το Εργατικό Κέντρο Πύργου, ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Νίκος Γκανταΐφης.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, καταγράφεται μια απόκλιση κατά 39% μεταξύ των δηλωθέντων εργατικών ατυχημάτων και αυτών που συμβαίνουν, εκτινάσσοντας τον αριθμό τους ακόμη και σε 35.000-40.000 κατ' έτος,
Σε κάθε περίπτωση, άπαντες οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν πως στη χώρα το ποσοστό των ατυχημάτων που δηλώνεται δεν υπερβαίνει το 50%.,
Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι τα κρυμμένα εργατικά ατυχήματα αλλά και η απουσία φορέα καταγραφής, άρα και η απουσία τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τις επαγγελματικές νόσους».
Η συνέπειες έκτος τον άνθρωπο που είναι και το πιο σοβαρό είναι η επιπλέον επιβάρυνση στο προβληματικό σύστημα υγείας και στο υπό κατάρρευση ασφαλιστικό. 
Το πιο ασφαλές εργοτάξιο που είδα ποτέ στην Ελλάδα που τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα, ήταν στην περίοδο κατασκευής του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ στο Φάληρο .


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου