Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΠΡΟΛΗΨΗ-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ


Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.
Ζαν-Υβ Κουστώ
Για το δεύτερο δεν είμαι σίγουρος,
Φωτιά - θερμοκρασία,κατάρα και ευλογία μαζί,κατάρα όταν χάνονται δάση ,περιουσίες,ζωές κλπ. ευλογία όταν παράγουμε ενέργεια,ζεσταινόμαστε, ψήνουμε το φαγητό μας κλπ . Οι φωτιές στα δάση υπήρχαν,υπάρχουν και θα υπάρχουν και στο μέλλον ακόμη πιο πολλές,λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.Ο αυξανόμενος πληθυσμός της γης και η επέκταση του αστικού ιστού εκτός πόλεων προς την παρθένα φύση δασικές περιοχές κλπ. επιδεινώνουν το πρόβλημα στο να χάνονται περιουσίες και ζωές.
Τα λέω αυτά εδώ και χρόνια τα έχω στείλει και σε αρμόδιους απάντηση δεν πηρα έστω και τυπικά (το να ασχολείσαι με τα κοινά στην Ελλάδα θεώρησε γραφικός )κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, με καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την απώλεια ζωής είτε ανθρωπινής είτε ζώου και μυαλό δεν βάζουμε.Είναι ένα αντικείμενο που το έχω σπουδάσει και έχω εκπαιδευτεί πριν μερικά χρόνια,από εξειδικευμένους ανθρώπους Έλληνες και κυρίως από ξένους (Αμερικάνους ).
Την έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές σε πολεμικό καράβι και 2 φορές σε δάσος υπεύθυνος αγήματος σε νησί.
Η τεχνολογία και η βιομηχανία έχει φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόνοια και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και για κλιματική αλλαγη ,αρκεί στο να υπάρχει θέληση να επενδύσουμε σημαντικά κεφάλαια,όπως επενδύουμε για στρατιωτικούς εξοπλισμούς,το δάσος είναι η ίδια η ζωή είναι το μέλλον μας.
Διαθέτουμε δισεκατομμύρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και εμείς και η Τουρκία για ένα ψυχρό πόλεμο για να φοβάται ο ένας τον άλλο ,και δεν διαθέτουμε μικρότερα ποσά για έναν αληθινό πόλεμο που έχουμε κάθε χρόνο και οι 2 χώρες που λέγονται δασικές πυρκαγιές.
Ειδικά για την Ελλάδα που τα δάση δεν είναι τεράστια (αλλα υπάρχουν πιο εύφλεκτα δεντρα,και διαφέρει η μορφολογία του εδάφους ) όπως στην Ρωσία, Αμερικη ,Αυστραλια μπορούμε να μετριάσουμε την καταστροφή σε μεγάλο βαθμό αρκεί να επενδύσουμε.
1.Σε σύγχρονα έξυπνα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας πρόληψης,προειδοποίησης και καταστολής πχ υπολογιστικά συστήματα προσομοιώσεις,drones,αισθητήρες, θερμικές κάμερες,ρομποτικά συστήματα κατασβέσεις κλπ. επιπλέον σύγχρονα πτητικά και επίγεια μέσα.
2.Πολυ καλή και συνέχει εκπαίδευση προσωπικού για δασικές πυρκαγιές(η δασική πυρκαγιά έχει τέλειος διαφορετικά χαρακτηριστικά από μια πυρκαγιά σε ένα κτηριο η από ένα πλοίο η από μια πετρελαϊκή εγκατάσταση )και σύγχρονο υλικό για ατομική προστασία και εργαλεία κατασβέσεις(σύγχρονα ακροσωληνια,μάνικες,αλυσοπρίονα κλπ.)και φυσικά αξιοπρεπείς αμοιβές (έχω μάθει να μιλάω έξω από τα δοντια ,παρά την αυτοθυσία και την θέληση του προσωπικού να κατασβέσουν μια πυρκαγιά παρατηρώ αρκετές φορές μια προχειρότητα μια ασυνεννοησία και έλλειψη καλής εκπαιδεύσεις πχ. ένας δασοπυροσβέστης πρέπει να έχει γνώσεις υλοτομίας για κοπή δέντρων,σπάνια ακούω η βλέπω αλυσοπρίονα να κόβουν δέντρα,ποτε δεν έχουν σβήσει πυρκαγιές με φωτια σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως γίνετε σε πολλές χώρες,αρκετές φορές βλέπεις άτομα να είναι σε δράση χωρίς ατομικά μέτρα ασφαλείας π.χ κράνη,ειδικά γάντια,αντιασφυξιογόνες μάσκες,αντιπυρικά παπούτσια κλπ.χωρίς να έχω ρατσιστικές τάσεις οι άνθρωποι που επιχειρούν δυναμικά σε δασικές πυρκαγιές πρέπει να έχουν μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση,μια σχετική στρατιωτική πειθαρχεία δεν ειναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι,μεγάλο ρόλο παίζει και η καλή συντήρηση των υλικών από την μάνικα μέχρι και το πυροσβεστικό όχημα.Αρκετές χωρες στην Ευρώπη με πολύ λιγότερες δασικές πυρκαγιές από την Ελλάδα υπάρχει ειδικό σώμα για κατάσβεση δασικών πυρκαγιών (δασοκομάντος ).
3.Σημαντικά ποιοτικά τεχνικά έργα ,μετα από σοβαρή μελέτη και όχι δουλειες του ποδαριού για πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών (ΔΑΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ,ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ και περιμετρικά σε κατοικημένες περιοχές ,ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ,παρατηρητήρια,υπογειοποίηση καλωδίων υψηλής τάσεις κλπ.κλπ.) και μετα από την καταστροφή αντί πλημμυρικά έργα και προσεκτική αναδάσωση, προστασια καμενων περιοχών από βοσκιση και καταπάτηση κλπ.
4.Σοβαροί έλεγχοι για το εάν τηρούνται οι κάνονες ασφαλείας για την πρόληψη πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια π.χ άναρχη δόμηση σε δάση ,εάν οι τοπικές αρχες έχουν καθαρίσει τα δάση τους και περιοχές κοντά και μεσα εκεί που κατοικούν, παράνομες χωματερές σε δάση, Δήμος ,οικισμός ,χωριό κλπ. Σπίτι σε δάσος η κοντά σε δάσος πρότυπα Αυστραλίας δεξαμενή νερού με σύστημα πυροσβέσεις,συστηματικός καθαρισμός περιβάλλοντος χώρου. Προνόησε για το χειρότερο Το καλύτερο θα προνοήσει μόνο του.
5.Σχεδιασμός ένα μεγάλο πλάνο για πρόληψη,αντιμετώπιση πυρκαγιών(όπως σχεδιάζουμε εδώ και δεκαετίες πολεμικά σενάρια σε περίπτωση συρράξεις) σχεδια εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών που είναι κοντα σε δάση ,ολοκλήρωση δασικών χαρτών κλπ. από σοβαρούς εξειδικευμένους ανθρώπους,επιστήμονες ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής.
6.Στοιχειώδη εκπαίδευση κατοίκων που βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές για δασική πυρκαγιά στο πώς μπορούν να σώσουν την ζωή τους , και στους πιο ενεργούς πολίτες στο πως μπορούν να έχουν ένα βοηθητικό χαρακτήρα στις εκπαιδευμένες δυνάμεις κατασβέσεις,ο εθελοντισμός σε αυτή την περίπτωση θέλει πολύ προσοχή δεν μοιράζεις τρόφιμα,έχεις να κανεις με πόλεμο με έναν ύπουλο εχθρό που λέγετε δασική πυρκαγιά,θελει πολύ καλη εκπαίδευση,συνήθως ένας ανεκπαίδευτος δεν εκτιμάει καλά τις δυνάμεις του και το μέγεθος της φωτιάς και από υπερβολικό ζήλο επιχειρεί,νομίζοντας ότι θα νικήσει,τοτε πολυ εύκολα μπορεί να συμβεί το ατύχημα. Αυτό γίνετε και αντίστροφα από υπερβολικό φόβο ο ανεκπαίδευτος δεν επιχειρεί σωστά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σβήσει την φωτιά και αυτή να επεκταθεί.Η ολική εκκένωση δεν ενδείκνυται,φεύγουν γυναικόπαιδα ηλικιωμένοι κλπ.και μένουν πίσω οι ενεργοί πολίτες που γνωρίζουν την περιοχή για να βοηθήσουν στο να βοηθήσουν να σωθούν περιουσίες και μόνο όταν είναι αδύνατον φεύγουν και αυτοί .
Με απλά λόγια υπάρχουν 3 ειδών βασικές πυρκαγιές ,υγρών καυσίμων, ηλεκτρικές και οι ξηρές πυρκαγιές η καύση βασικών στερεών υλικών που είναι και το ξύλο και το βασικό μέσο κατασβέσεις είναι το νερό (υπάρχουν και οι πυρκαγιές αερίων και η πυρηνική πυρκαγιά).Τρία και τα συστατικά για να υπάρξει πυρκαγιά, οξυγόνο, καύσιμο ύλη και θερμοκρασία-σπινθήρας, όταν απομονώσεις ένα από αυτά τα 3 φωτιά δεν υφίσταται.
Θα φέρω ένα παράδειγμα έλλειψη μιας υποδομής στο να σωθούν περιουσίες,ζωές και δεντρα σε κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις.
Μετά από μια καταστροφή σε μια κατοικημένη περιοχή μεγάλο παράπονο των ανθρώπων ήταν ότι δεν βρέθηκε ένα πυροσβεστικό όχημα να σώσει την περιουσία τους.
Περιληπτικά,οπως είναι γνωστό η επάρκεια ύδατος είναι ένας ζωτικός παράγοντας να κατασβέσεις μια πυρκαγιά γρήγορα ,θα μπορούσαν οικισμοί,χωριά,αρχαιολογικοι χώροι κλπ. που έχουν κίνδυνο να καούν από δασική πυρκαγιά να έχουν αποθηκευμένο νερό σε μεγάλες δεξαμενές υπόγειες η επίγειες σε ανοικτούς χώρους που να μην κινδυνεύουν από την φωτιά και με μια ισχυρή ντιζελοκίνητη αντλία να τροφοδοτούν με αρκετή πίεση ένα δίκτυο σωλήνων που θα καταλήγουν σε κρουνούς σε διάφορα σημεία του οικισμού και περιμετρικά που από εκεί με μάνικες θα μπορούν να κατασβέσουν διάφορες εστίες πυρκαγιάς είτε αυτές ειναι σε οικίες είτε σε δέντρα,παράλληλα από αυτές τις δεξαμενές θα μπορούν να ανεφοδιάζονται και πυροσβεστικά οχήματα χωρίς να σπαταλιέται πολύτιμος χρόνος.Το νερό σε αυτή την περίπτωση είναι υπερπολύτιμο, δεν σπαταλιέται δεν το ρίχνεις οπου νάνε και για αυτό χρειάζεται εκπαίδευση.Σε επέκταση με μικρότερη κλίμακα αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε βιομηχανικές η βιοτεχνικές μονάδες που είναι σε επικίνδυνες περιοχές η σε οικίες που είναι σε μεγάλα οικόπεδα,αγροκτήματα κλπ.
Θα μπορούσαν ακόμη να συλλέγουν και το βρόχινο νερό και να το αποθηκεύουν ,αυτά εν ολίγης υπάρχουν και άλλες έξυπνες ιδέες δεν είναι κάτι καινούργια, εφαρμόζονται αλλου.Η δουλειά δεν θέλει τόσο κόπο θέλει τρόπο και καινοτομία.
Δεν μασάω τα λογια μπορεί να γινω δυσάρεστος ,δυστυχώς ένα σοβαρό ποσοστό της κοινωνία μας έχει πολλές παθογένειες, έλλειμμα παιδείας και είναι επιρρεπείς στον λαϊκισμό,φυσικο είναι και ο κρατικός μηχανισμός να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά ,γιατί ένα μεγάλο μέρος του αποτελείτε από αυτή την κοινωνία ,για αυτό υπολειτουργεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και αυτή η υπολειτουργικότητα αναδεικνύετε στις δύσκολες στιγμές.Ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει καμιά δουλειά με κόμματα και πολιτική, θέλει αναδιάρθρωση και νοικοκύρεμα από σοβαρούς εξειδικευμένους ανθρώπους από επιστήμονες κλπ.
Θα έρθουν εποχές που το ΔΑΣΟΣ θα είναι τόσο πολύτιμο,που θα κατασκευάζονται αυτόματα συστήματα πυροσβέσεις όπως στα κτίρια.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου