Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ - ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ σε Αμερική, Ευρώπη και σε όλον τον Κόσμο.
Οι απώλειες, η σπατάλη και η απόρριψη στα σκουπίδια των τροφίμων αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο χάνεται ή σπαταλάτε στην πορεία από το αγρόκτημα η κτηνοτροφική μονάδα μέχρι το πιάτο.
ΠΌΣΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΠΑΤΑΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πόσο τρόφιμα χάνουν οι Αμερικανοί; Εδώ είναι μερικές στατιστικές : Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στα απόβλητα τροφίμων, με τους Αμερικανούς να απορρίπτουν το λιγότερο 40 εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο,που ισοδυναμεί με περισσότερα από 161 δισεκατομμύρια δολάρια,περίπου 100 κιλά ανά άτομο και το 30-40 % των παραγόμενων τροφίμων στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το φαγητό είναι το μεγαλύτερο συστατικό που καταλαμβάνει χώρο εντός των ΧΥΤΑ των ΗΠΑ .Στην πραγματικότητα, αποτελεί το 22% των αστικών στερεών αποβλήτων.
ΓΙΑΤΊ ΣΠΑΤΑΛΆΜΕ ΤΌΣΟ ΠΟΛΎ ΦΑΓΗΤΌ;
Με 37 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Αμερική - συμπεριλαμβανομένων 11 εκατομμυρίων παιδιών - που υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια, γιατί οι Αμερικανοί σπαταλούν τόσο μεγάλο μέρος της τροφής τους; Το να φτάσετε το τι προκαλεί τη σπατάλη τροφίμων στην Αμερική είναι μια πρόκληση που διασχίζει τα περίπλοκα τοπία των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, της σύγχυσης και των ριζωμένων πεποιθήσεων, που καλύπτονται από ανθρώπινες συμπεριφορές και συνήθειες.
Περισσότερο από το 80 τις εκατό των Αμερικανών απορρίπτουν τέλεια, αναλώσιμα τρόφιμα μόνο και μόνο επειδή παρερμηνεύουν τις ετικέτες λήξης.Ετικέτες όπως "πώληση από", "χρήση από", "λήγει σε", "καλύτερα πριν" ή "καλύτερα από" προκαλούν σύγχυση στους ανθρώπους - και σε μια προσπάθεια να μην διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μιας τροφικής ασθένειας, θα το πετάξουν απλώς στα σκουπίδια.
Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, το φαγητό στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άφθονο και λιγότερο δαπανηρό, και συχνά αυτό συμβάλλει σε ένα γενικό συναίσθημα ότι δεν το εκτιμούμε όπως κάνουν άλλοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο.
Οι Αμερικανοί είναι συχνά παρορμητικοί στις αγορές τους, εκτιμώντας μη ρεαλιστικά πόσα τρόφιμα χρειάζονται και ως αποτέλεσμα αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται ή αγοράζουν τρόφιμα που δεν θα τρώνε ποτέ .
Η κοινωνία μας δεν χρησιμοποιεί το φαγητό στο σύνολό της με τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας. Υπερκατανάλωνουμε , πετάμε τρόφιμα που μπορούν ακόμα να καταναλωθούν και τα υπολείμματα τα πετάμε στα ΧΥΤΑ ενώ μπορούν να κομποστοποιηθούν .
Η κομποστοποίηση δεν αποτελεί μέρος της ρουτίνας του φαγητού, συνεπώς συνεχίζουμε να επιβαρύνουμε το περιβάλλον αυξάνοντας το μέγεθος των χώρων υγειονομικής ταφής των ΗΠΑ.
Η ΣΠΑΤΆΛΗ ΤΡΟΦΊΜΩΝ ΈΧΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ…
Ενώ η κίνηση για σπάταλη και απόρριψη τροφίμων σε όλη την Αμερική κερδίζει δυναμική, πρέπει να αυξήσει την ταχύτητα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός από τα πιο πιεστικά προβλήματα του πλανήτη: την κλιματική αλλαγή. Η σπατάλη απόρριψη τροφίμων έχει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές συνέπειες: σπατάλη το νερού και ενέργειας που χρειάστηκε για την παραγωγή της και παράγει αέρια θερμοκηπίου 10% των παγκόσμιων εκπομπών, όπως το μεθάνιο, το διοξείδιο του άνθρακα και οι χλωροφθοράνθρακες, που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τρόφιμα που κάθονται αποσυντιθέμενα σε χώρους υγειονομικής ταφής παράγει επίσης ρύπανση αζώτου, η οποία προκαλεί ανθίσεις φυκών και νεκρές ζώνες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Άγριας Ζωής, η παραγωγή των τροφίμων που πετιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες ισοδυναμεί με τις εκπομπές θερμοκηπίου 37 εκατομμυρίων αυτοκινήτων . Εάν οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο απώλειας τροφίμων, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ
Εάν η μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και η διάσωση του πλανήτη δεν αρκούν για να εμπνεύσουν δράση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ίσως ένας ακόμη καλός λόγος τα χρήματα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι Αμερικανοί πετούν φαγητό αξίας 161 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο,με τα γαλακτοκομικά προϊόντα να είναι το τρόφιμο που πετάμε περισσότερο. Η μέση αμερικανική οικογένεια τεσσάρων ατόμων πετάει 1.600 $ ετησίως σε προϊόντα. Πολλαπλασιάστε αυτό με τα τυπικά 18 χρόνια που ένα παιδί ζει στο σπίτι και θα μπορούσατε εύκολα να πληρώσετε για δίδακτρα αξίας ενός έτους σε οποιονδήποτε αριθμό ιδιωτικών κολλεγίων ή πανεπιστημίων της Αμερικής.
Σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics, το μέσο νοικοκυριό της Αμερικής ξοδεύει περισσότερα από 3.000 $ ετησίως για φαγητό. Αυτό δεν απαιτεί μόνο μια εκπληκτική ποσότητα πλαστικών συσκευασιών και σκευών, αλλά παράγει επίσης πολλά σπατάλη τροφίμων. Η βιομηχανία εστιατορίων ξοδεύει περίπου 162 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε δαπάνες που σχετίζονται με σπατάλη τροφίμων.
ΕΥΡΩΠΗ -Ε.Ε
Κάτι ανάλογο γίνετε και στην ΕΥΡΩΠΗ Το 1/4 των τροφίμων που παράγονται χάνονται ,σπαταλιούνται και απορρίπτονται , που ισοδυναμεί με 88 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση ενώ ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ανά κάτοικο κάθε χρόνο 92 κιλά χάνονται από την παραγωγή στο καταναλωτή και 88 κιλά απορρίπτονται στα σκουπίδια κατά την διάρκεια της καταναλώσεις (εδώ μάλλον περιέχει και τα υπολείμματα τροφών δεν γνωρίζω ακόμη ποια νούμερα αντιστοιχούν )Την 4η θέση στη σπατάλη τροφίμων καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με νεότερη έκθεση του ΙΟΒΕ, κατά κεφαλήν πετούμε κάθε χρόνο 196 κιλά τρόφιμα.
Συγκριτικά, στην υποζαχάρια Αφρική ή τη Νοτιοανατολική Ασία, αυτή η ποσότητα κυμαίνεται από 6 έως 9 κιλά. Τα τρόφιμα που απορρίπτονται είναι επίσης ένα οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό ζήτημα, το οποίο κοστίζει περίπου 143 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε μια εποχή που 42 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπορούν ακόμη να αντέξουν οικονομικά τα κατάλληλα γεύματα.
Τώρα εάν αρχίσουμε και προσθέτουμε άλλες χώρες που είναι ανεπτυγμένες όπως πετρελαιοπαραγωγικές χώρες τησ Ανατολής, οι Ασιατικές τίγρεις που λέγαμε παλιότερα , Αυστραλία , Ιαπωνία , Νότιος Κορέα , Ρωσία, Νότιος Αμερική , Καναδάς κλπ.κλπ. και το κερασάκι στην τούρτα η Κίνα με 1,3 δισεκατομμύρια που αναπτύσσετε ραγδαία τα τελευταία 40 χρόνια και ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, που το πρώτο που γίνετε είναι η αφθονία των τροφιμων.
Αυτά εν ολίγοις για τις ΗΠΑ, ΕΥΡΩΠΗ και υπόλοιπος κόσμος ,η έρευνα αυτή είναι περιληπτική, εάν γινει πιο αναλυτική και σε βάθος πιο πολύ σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή οι επιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες και τεράστιες.Δεν θα αναφέρω περισσότερα αναλυτικά στοιχειά από άλλες χώρες γιατί θα γίνω κουραστικός.
Τα νούμερα ζαλίζουν με τις ποσότητες τροφίμων που χάνονται, σπαταλιούνται και πετιούνται στα σκουπίδια παγκόσμιος,πολύ πιο πολύ από τον ανεπτυγμένο κόσμο , που η αξία αυτών των τροφίμων με πρόχειρους υπολογισμούς νομίζω ότι ξεπερνάει κατά πολύ το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο και τους 500 εκατομμύρια τόνους τροφίμων.
Οι οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις στο Περιβάλλον ανυπολόγιστες .
Οι υπολογισμοί είναι πολύ ανακριβείς και δεν μπορούν να υπολογιστούν οι απώλειες τροφίμων από την παραγωγή στα εργοστάσια επεξεργασίας, για πολλούς διάφορους λόγους είτε γιατί δεν πιάσανε καλή τιμή η ήταν εκτός προδιαγραφών πχ θέμα σχήματος και ομορφιάς, ανεπάρκεια στην καλλιέργειας κλπ.κλπ. και ούτε κατά την διάρκεια επεξεργασίας από τα εργοστάσια και διάθεσης τους από τις αλυσίδες τροφίμων .
Απώλεια τροφίμων: συμβαίνει πριν τα τρόφιμα φτάσουν στον καταναλωτή (λόγω ανεπαρκειών στο στάδιο παραγωγής ,επεξεργασίας, διαθέσεις των τροφίμων )
Σπατάλη τροφίμων: συμβαίνει αφού τα τρόφιμα φτάσουν στον καταναλωτή (λόγω ανεπαρκειών στο στάδιο της κατανάλωσης)
Εάν τώρα υπολογίσουμε τώρα την υπερκατανάλωση ξεφεύγουμε από κάθε όριο.
Σχεδόν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο
Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ενήλικες και παιδιά παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω του βάρους τους .
Παρόλα αυτά τα εξωφρενικά που συμβαίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες , το πολιτικά σύστημα παγκόσμιος κάνουν τα στραβά μάτια και οι όποιες δράσεις που γίνονται είναι επιφανειακές και οι στόχοι μακροχρόνιοι , όλοι κλοτσούν το τενεκεδάκι πιο πέρα, έξαλλου τα λόμπι των βιομηχανιών και super market είναι πολύ ισχυρά και γενναιόδωρα, από την μεριά των πολιτών υπάρχει μια τραγική πλειοψηφία που έχουν μεσάνυχτα η γνωρίζουν και αδιαφορούν,μεταθέτοντας αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον,που φυσικά θα επηρεάσει την ζωή των παιδιών τους και των εγγονών τους .
ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ
Παγκοσμίως, ένας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο (800 εκατομμύρια) υποσιτίζεται.
2020. 6,7 εκατομμύρια περισσότερα υποσιτισμένα παιδιά , κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία . Ενδέχεται να πεθάνουν από υποσιτισμό επιπλέον 10.000 παιδιά. ΚΛΠ.ΚΛΠ.
Είμαστε όλοι σε ένα γιγαντιαίο λεωφορείο που κατευθύνεται σε έναν γκρεμό και μαλώνουμε ποιος θα κάτσει στην καλύτερη θέση. Λίγο παραποιημένο από David Suzuki Καναδό Περιβαλλοντολόγο.
Θα έρθει η στιγμή λίγο πριν το χείλος του γκρεμού, εάν μπορέσουμε και στρίψουμε το τιμόνι που θα υπολογίζουμε και το τελευταίο γραμμάριο τροφής.