Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2035

Πώς οι ομογενείς θέλουν να "σώσουν" την Ελλάδα ;ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ


Κορυφαίοι επιχειρηματίες δηλώνουν παρόντες, υπό προϋποθέσεις



Ανήκουν στην κατηγορία των Ελλήνων που βγήκαν εκτός συνόρων και διέπρεψαν επιχειρηματικά. Άγνωστοι οι περισσότεροι εξ αυτών στο ευρύ κοινό, αλλά στα χέρια τους κρατούν επενδυτικά κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τράπεζες, εταιρείες τεχνολογίας, ξενοδοχειακούς ομίλους κ.λπ.


Αυτοί οι 40 ομογενείς είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα και να συνδράμουν στην έξοδό της από την κρίση, αρκεί η κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα «ανοίξουν» τις αγορές, αλλά και θα κάνουν ξεκάθαρο το θεσμικό πλαίσιο. Αυτές τις... δεσμεύσεις ζήτησαν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, μετέχοντας στο πρώτο Greek Power Summit, που φιλοδοξεί να γίνει η ετήσια συνάντηση των ομογενών επιχειρηματιών στη χώρα μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων International Advantage Corporation, που [δρύθηκε το 1993 στις ΗΠΑ, και της Honeystone Ltd, που από το 2007 εκδίδει το περιοδικό «Greek Rich List», επίσης εταιρείες ομογενών.


20110624_kef_omogenneis_6.jpg

«Δεν μας φοβίζει η κατάσταση στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει ευκαιρία, αν υπάρχει διαφάνεια και γνωρίζουμε εξαρχής τα ρίσκα που πρέπει να πάρουμε», ήταν η δήλωση του κ. Νικ Λάζαρη, βασικού μετόχου και επικεφαλής της Admirals Bank με έδρα τη Βοστώνη.


Ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος -η επενδυτική εταιρεία του οποίου, η Calamos Investments, διαχειρίζεται διεθνώς πάνω από 40 δισ. δολάρια με έδρα τις ΗΠΑ-, με τη φωνή της λογικής, τόνισε πως «τα κεφάλαια πηγαίνουν όπου τα μεταχειρίζονται καλύτερα» και συνέστησε τόσο στη χώρα μας όσο και στις ΗΠΑ να διώξουν τη γραφειοκρατία από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το «new deal» για την Ελλάδα, όπως το ονόμασαν, πρέπει να προβλέπει χαμηλούς, ενιαίους φόρους, διαρθρωτικές κινήσεις και αποκρατικοποιήσεις, αλλά πρωτίστως ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.


Αλλά και η κυρία των hedge funds, η Έλενα Αμβροσιάδου, από την πλευρά της, μίλησε για την ανάγκη επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία ενός διεθνούς forum ή μη κυβερνητικής πρωτοβουλίας με ειδικούς της αγοράς και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ώστε να καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο ανάκαμψης.


Οι επιχειρηματίες, πάντως, πρότειναν τέσσερα απλά βήματα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο:


Πρώτα χρειάζεται το όραμα όχι ο στόχος είναι να βγούμε από την κρίση.


Έπεται η αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που όλοι θεώρησαν αναπόφευκτο, αλλά και αναγκαίο. Και ο κ. Κάλαμος ήταν σαφής: «Είναι λάθος που η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Η αναδιάρθρωση είναι μεν απαραίτητη, αλλά, εάν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, τότε σε λίγα χρόνια θα ξαναβρούμε μπροστά μας τα ίδια προβλήματα».


Τρίτον και εξίσου σημαντικό, απόρροια του οράματος, είναι η εστίαση της χώρας σε τομείς όπου ειδικεύεται ήδη, για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί.


«Μετά μπορείς να προσκαλέσεις τους ξένους επενδυτές να έρθουν και να τοποθετήσουν κεφάλαια στη χώρα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Νίκου Γίτση, συνιδρυτή της αεροπορικής Seair, εκ των μεγαλύτερων στις Φιλιππίνες. Ο κ. Γίτσης, θέτοντας ως χρονικό όριο την προσεχή διετία, «γιατί τότε θα είμαστε έτοιμοι», όπως δήλωσε στο «Κ», βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Φλώρινα, από την οποία κατάγεται, στο κομμάτι των αγροτικών επιχειρήσεων.


Οι «χρυσοί Έλληνες του εξωτερικού


20110624_kef_omogenneis_2.jpg

Τζον Κάλαμος

Πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments


Γιος μεταναστών, μεγάλωσε στο Σικάγο, όπου μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ελληνοαμερικανοί θεωρούνταν πολίτες κατώτερης κατηγορίας. Ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Calamos το 1977, η οποία ειδικεύεται ox\s επενδύσει στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και στις συμβουλές σε όλο το φάσμα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.


20110624_kef_omogenneis_3.jpg

Νικ Λαζαρης

Επικεφαλής της Admirals Bank


Στα μέσα του 2010, μαζί με ομάδα επενδυτών, εξαγόρασε την τράπεζα Admirals Bank στη Βοστώνη, η οποία έκτοτε αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, εξαγοράζοντας καταστήματα κι επεκτείνοντας τις εργασίες της. Είχε προηγηθεί η σταδιοδρομία του ως προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στην Capital Crossing Bank, μια από τις πιο αναπτυσσόμενες τράπεζες στις ΗΠΑ την περασμένη δεκαετία. Γι΄ αυτό και η Lehman Brothers την εξαγόρασε το 2007 έναντι 210 εκατ. δολαρίων.


20110624_kef_omogenneis_4.jpg

Γιώργος Κούκης

Ιδρυτής της Temenοs Group


Μεγάλωσε στη Χαλκίδα, σε μια φτωχή οικογένεια με τέσσερα παιδιά, και μετανάστευσε στην Αυστραλία. Εξαγόρασε μια σχεδόν χρεοκοπημένη ελβετική εταιρεία τεχνολογίας με 25 άτομα προσωπικό το 1993 και τη μετέτρεψε σε έναν κολοσσό του λογισμικού για τον τραπεζικό τομέα, Νο 1 σήμερα στον κόσμο. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Γενεύης Temenos Group διαθέτει γραφεία σε 41 χώρες και εξυπηρετεί πάνω από 1.000 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε 125 κράτη.


20110624_kef_omogenneis_5.jpg

Κων Μακρης

Πρόεδρος του Makris Group


Μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν από περίπου 45 χρόνια και σήμερα διοικεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στη χώρα, που περιλαμβάνει κυρίως την εκμετάλλευση εμπορικών κέντρων σε Αδελαΐδα, Σίδνεϊ και Μελβούρνη. Η επιχείρησή του έχει σήμερα καθαρή αξία πάνω από 1,5 δισ. δολάρια και έχει σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που υπερβαίνει τα 200 εκατ. δολάρια σε εύρος τριετίας.


Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Eiμαι 19, αγανακτισμένος, αλλά στο Σύνταγμα δεν πάω

Εγώ προσωπικά είμαι ένας αγανακτισμένος απόφοιτος που έδωσα δεύτερη φορά πανελλαδικές, και δεν με σεβάστηκε κανένας. Πέρασα μία από τις πιο δύσκολες – ίσως την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου – και δεν με άκουσε κανείς. Εγώ και άλλα τόσα παιδιά δώσαμε το είναι μας για να ανταπεξέλθουμε, και ξαφνικά γίναμε η «άτυχη» γενιά που έτυχε να δώσουμε «μνημονιακές» πανελλαδικές, με το ένα μάθημα πάνω στο άλλο, δίχως περιθώρια ξεκούρασης, με τις πανελλαδικές να ξεκινάνε νωρίτερα από ποτέ (για αδιευκρίνιστους λόγους), και τα θέματα λίγο παραπάνω από άθλια.

Νιώθοντας αδικημένος από τον τρόπο αντιμετώπισης του συστήματος, κατέβηκα στο Σύνταγμα, για να ενώσω την φωνή μου, με τους εξαθλιωμένους πολίτες. Αυτό που αντίκρισα με απογοήτευσε, και ας έρθει κάποιος να με διαψεύσει. Μπροστά από τη Βουλή, στη γνωστή πλέον ως «πάνω πλατεία», έχουμε λαϊκή Δεξιά. Τυλιγμένοι με Ελληνικές σημαίες, να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα, να μουτζώνουν το Κοινοβούλιο (τη στιγμή που το αίτημα τους είναι Άμεση Δημοκρατία), να βρίζουν χυδαία οικογένειες πολιτικών και διάφορα άλλα ρατσιστικά.

Από την άλλη, έχει στηθεί ένα υπέροχο πανηγύρι, από πλανόδιους που πουλάνε ελληνικές σημαίες με πέντε ευρώ, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα «συλλεκτικής» αξίας. Από τη μία μας «πουλάνε» στους ξένους και από την άλλη και μεις «πουλάμε» πατρίδα σε τιμή ευκαιρίας. Διασχίζοντας την «πάνω πλατεία», αντίκρισα ηλικιωμένους με «γυμνασιακό» και κακόγουστο χιούμορ να τραγουδάνε προκλητικά τραγούδια, μεθυσμένους και τοξικομανείς, που βρίσκονται μεταξύ πραγματικότητας και μη, να βρίζουν τον Πάγκαλο.

Στην «κάτω» πλατεία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί θα δεις τους νοσταλγούς του woodstock, με τις σκηνές, και τα τραγούδια τους. Ο χώρος μυρίζει τσιγαριλίκι και μπύρα, και διάφοροι τύποι χορεύουν, κυλιούνται στο πάτωμα, παίζουν θέατρο και άλλα τέτοια διάφορα. Την ίδια στιγμή διάφοροι «αγανακτισμένοι», πάσης ηλικίας, οι οποίοι έχουν κάνει attending στο facebook το event της χρονιάς, τραβάνε φωτογραφίες, που σε λίγες ώρες θα κοσμούν το προφίλ τους, με διάφορα «επαναστατικά» likes και comments.

Μελετάω με προσοχή τα φυλλάδια που μου δίνουν, που γράφουν ότι δεν φεύγουμε από τις πλατείες αν δεν φύγει η κυβέρνηση, η τρόικα και το ΔΝΤ. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια ο Παπανδρέου κατάφερε και ξεπούλησε την Ελλάδα; Πριν δεν ήταν άλλοι; Πού είναι, λοιπόν, τους ξεχάσαμε; Καθόμουνα επί δυο ώρες σε μία πλατεία ασφυκτικά γεμάτη, και δεν άκουσα κάτι από τα μεγάφωνα. Το μόνο που έλεγαν ήταν το «ρεφρέν», οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και την ίδια στιγμή, όλοι χασκογελάνε και βγάζουν φωτογραφίες.

Αυτό το κίνημα, έχει αποκτήσει στενοκέφαλη ιδεολογική προσέγγιση. Όποιος δημοσιογράφος, συγγραφέας, καλλιτέχνης, εκφέρει μια άποψη που δεν τους βολεύει, αμέσως «τα παίρνει», είναι «πουλημένος», είναι «φασίστας» και άλλα τέτοια ωραία. Δηλαδή, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, που άμα δεν μας εκφράζει αυτό το κίνημα, πρέπει να πάμε σε ψυχίατρο ή κάτι τέτοιο. Επίσης, είδαμε και τους «οργανικούς» διανοούμενους, όπως η Αθηνά Κισκήρα εκ των 32, που αναζητά μια ηγεσία τύπου Μεταξά, μην απορήσετε, το είπε στη ΝΕΤ την Παρασκευή το πρωί, αναζητήστε το απόσπασμα.

Ξέρω πολλούς αληθινούς αγανακτισμένους που σιχάθηκαν αυτό το κιτσαριό και έφυγαν από τη συγκέντρωση. Απλά κανείς δεν τόλμησε να βγει και να πει «Έξω η Τρόϊκα», «Έξω η κυβέρνηση», έξω όμως και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι πράσινοι και οι μπλε που τα τρώγανε από το Δημόσιο, έξω οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δεν προσφέρουν έργο, έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έξω όλοι οι απατεώνες. Γιατί, λοιπόν, ο διπλανός από εμάς διαδηλωτής να ναι ένας δημόσιος υπάλληλος, που κατεβαίνει επειδή τον «ξεκουνήσανε» από την πολυθρόνα; Γιατί να είναι οι οδηγοί λεωφορείων που παίρνουν επίδομα έγκυρης προσέλευσης; Αλλά αυτά μας μάθανε, οι κακοί «τρακόσιοι» και οι τίμιοι πολίτες.

Καταλήγοντας, αυτό το κίνημα βόλεψε πολλούς «κηφήνες», πολλούς «απατεώνες», πολλούς «τζαμπατζήδες«. Ακούστε, λοιπόν, μια διαφορετική άποψη από έναν 19χρονο,που γράφει ελεύθερα, χωρίς κανένα όφελος, που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο. Χαίρομαι που ο κόσμος αγανάκτισε με το σύστημα, αλλά λυπάμαι που καπελώθηκε από διάφορους επιτήδειους και, αντί να ακουστεί η δική του φωνή, ακούγεται η βρισιά του νεοέλληνα. Χορτάσαμε δημαγωγούς και σωτήρες. Διαβάστε λίγο Καζαντζάκη να θυμηθείτε την αξία της ζωής.

«Πολεμούμε γιατί έτσι μας αρέσει, τραγουδούμε κι ας μην υπάρχει αυτί να μας ακούσει.

Δουλεύουμε, κι ας μην υπάρχει αφέντης, σα βραδιάσει, να μας πλερώσει το μεροκάματο μας.

Δεν ξενοδουλεύουμε, εμείς είμαστε οι αφέντες το αμπέλι τούτο της Γης είναι δικό μας, σάρκα μας κι αίμα μας…»

*O Μάνος Κανδεράκης είναι φοιτητής και blogger



Ασφαλτος από ανακύκλωση ελαστικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εφαρμοστεί μια ελληνική μέθοδος που υπόσχεται εξαφανίσει τους σωρούς παλαιών ελαστικών που συσσωρεύονται σε ακατάλληλα σημεία σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας παράλληλα καινούργια και πιο «πράσινα» δεδομένα στην οδοποιία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real.gr, το ερευνητικό πρόγραμμα Road Tire, του οποίου ηγούνται επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναμένεται να εφαρμοστεί σε δύο βασικές οδικές αρτηρίες της Λαμίας, με τις εργασίες να ξεκινούν το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το πρόγραμμα έχει ήδη λάβει διεθνή αναγνώριση, ενώ χρηματοδοτείται από την ΕE, καθώς η συνεισφορά του στο αστικό περιβάλλον είναι διπλή.

Το Road Tire βασίζεται στη δημιουργία μιας νέου τύπου ασφάλτου, η οποία φτιάχνεται από παλαιά ελαστικά.

Η έκταση που θα ασφαλτοστρωθεί με το καινούργιο υλικό αγγίζει τα 6.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ συνολικά ο προϋπολογισμός του εγχειρήματος φτάνει τα 1,48 εκατομμύρια ευρώ, με το 50% να καλύπτεται από το πρόγραμμα Life της ΕΕ και το υπόλοιπο της χρηματοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Το εν λόγω πρόγραμμα παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Πράσινη Εβδομάδα».

Ο Αβραάμ Καραγιαννίδης, καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Road Tire, δήλωσε ότι «Η χρησιμοποίηση παλαιών ελαστικών στο μίγμα παραγωγής ασφάλτου μπορεί ακόμα και να περιορίσει την ηχορύπανση των αυτοκινήτων, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα ντεσιμπέλ που παράγονται από την κίνηση στο οδόστρωμα μπορεί να μειωθούν μέχρι και 30%».

"Τρωκτικά" ροκανίζουν Ταμεία και φορείς κοινωνικής πρόνοιας


Συνταξιούχοι που εδώ και μήνες δεν έχουν πάει στις τράπεζες να απογραφούν, «δικαιούχοι» επικουρικών συντάξεων που δεν ελάμβαναν κύρια, αφού είχαν αποδημήσει εις Κύριον, αλλά και μαϊμού άνεργοι, με πλαστά πιστοποιητικά, έχουν πέσει στην τσιμπίδα του υπουργείου Εργασίας, τους τελευταίους μήνες. Συμφέροντα, κυκλώματα αλλά και νοοτροπίες που καταδολιεύουν εδώ και χρόνια τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των υπόλοιπων φορέων κοινωνικής πολιτικής, αποκαλύπτονται με πολύ αργά βήματα, παρά το γεγονός ότι είναι γνωστά σε όλους όσοι εμπλέκονται με τους συγκεκριμένους φορείς. Όσο βέβαια, η τρόικα βάζει το μαχαίρι στο λαιμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα, η αποτελεσματικότητα των ελέγχων γίνεται συνεχώς και καλύτερη.

Μερικά παραδείγματα από την... αποτελεσματικότητα των ελέγχων, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, είναι τα εξής:

Εικονικοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ: Μετά το πέρας της απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ στο πρώτο 4μηνο του 2011, διαπιστώθηκε ότι περίπου 8.000 άτομα που υποτίθεται ότι εισέπρατταν τα χρήματα δεν προσήλθαν για να απογραφούν. Για τον λόγο αυτό εδώ και 2- 3 μήνες έχει σταματήσει η καταβολή των συντάξεων στους «δικαιούχους» αυτούς, οι οποίοι σε ετήσια βάση κοστίζουν 54 εκατ. ευρώ.

Εικονικές Επικουρικές Συντάξεις στο ΤΠΔΥ: Ύστερα από διασταύρωση στοιχείων των συνταξιούχων του ταμείου οι οποίοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με τα στοιχεία καταβολής κύριας σύνταξης στο πρώτο 4μηνο του 2011, βρέθηκαν 4.500 άτομα οι οποίοι υποτίθεται ότι ελάμβαναν επικουρική σύνταξη, χωρίς να λαμβάνουν κύρια, κυρίως λόγω... θανάτου. Το ετήσιο κόστος για τα άτομα αυτά ήταν γύρω στα 16,2 εκατ. ευρώ και έχει ξεκινήσει η διαδικασία διακοπής συνταξιοδότησης.

Εντοπισμός εικονικών περιπτώσεων Υπερηλίκων Ασφαλισμένων: Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, από ελέγχους που έγιναν, έχουν εντοπιστεί περίπου 9.000 συνταξιούχοι από ένα σύνολο Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.τ.λ) οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από 100 ετών και λαμβάνουν σύνταξη. Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους ο έλεγχος και η διασταύρωση στοιχείων συνεχίζεται, έτσι ώστε σύντομα και εφόσον διαπιστωθούν παρόμοιες συνθήκες καταδολίευσης να διακοπεί η καταβολή σύνταξης και σε αυτούς.

Καταδολίευση των πιστοποιητικών δικαιούχων επιδομάτων Ανεργίας: Σε συνεργασία των υπηρεσιών και με την χρήση των πληροφοριακών συστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΔ, έχουν ήδη ανιχνευθεί πλαστογραφημένα διοικητικά έγραφα βάσει των οποίων επιτήδειοι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Για το 2011 αναμένονται να εξευρεθούν πάνω από 18.000 περιπτώσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση κοστίζουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Ανυπαρξία ελέγχου δικαιούχων ΟΕΚ κατά την περίοδο 2005-2009: Μετά από επανέλεγχο των δικαιούχων των προγραμμάτων επιχορήγησης επιτοκίου και ενοικίου του ΟΕΚ, πιστοποιήθηκε και επίσημα η ανυπαρξία πολιτικής είσπραξης ωφελουμένων από δικαιούχους. Ειδικότερα: Σε έναν πρώτο έλεγχο που διενήργησαν οι υπηρεσίες του ΟΕΚ, περίπου 1.000 δικαιούχοι δεν έχουν πληρώσει καμία τους οφειλή και για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αποστολή ειδοποιητηρίων σε αυτούς, όπως επίσης και η διαδικασία σύστασης μηχανισμού είσπραξης οφειλών από τον ΟΕΚ. Για πολλά χρόνια δεν γινόταν ταυτοποίηση των δικαιούχων των προγραμμάτων επιδότησης επιτοκίου, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο ΟΕΚ να μην γνωρίζει το σύνολο των δικαιούχων, καθώς και το ποσό οφειλής. Με τη συνεργασία του ΟΕΚ και των Τραπεζών έχει ήδη υπάρξει ταυτοποίηση των δικαιούχων κατά 50%.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ανέργων, εντάσσεται και η απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ, μόλις χθες, με σκοπό την αντιμετώπιση των φαινομένων είσπραξης συντάξεων αποβιωσάντων ασφαλισμένων από μη δικαιοδόχα πρόσωπα.

Έτσι, από 1 Ιουλίου 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου 2011 θα ξεκινήσει και στο ΙΚΑ η απογραφή των συνταξιούχων, οι οποίοι αρχής γενομένης από φέτος, θα πρέπει να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως, στο κατάστημα της Τράπεζας που λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο συνταξιούχος θα επιδεικνύει:

Το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
Το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσής του, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση -θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου και όχι στην τράπεζα από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξή του.

Παράλληλα, με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό την μηναία ενημέρωση του μητρώου των συνταξιούχων με τους θανάτους, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ αλλά και των υπόλοιπων ταμείων, να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.


Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΕΛΑΝΕ ΣΑΝ ΗΛΙΘΙΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝΕ ΕΝΑΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ


Ο εφιάλτης της ανεργίας
Ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα
αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς..
Στο γραφείο έχω επιφορτιστεί με ένα οδυνηρό έργο. Να μαζεύω τα βιογραφικά που καταφθάνουν, να τα βάζω σε ένα φάκελο, να δίνω μια ευγενική τυποποιημένη απάντηση και να τα φυλάω σε περίπτωση που χρειαστεί. Πριν ένα χρόνο ο φάκελος αυτός είχε μέσα μερικές κόλλες χαρτί. Τώρα έχει γίνει ένα ολόκληρο αρχείο.

Δεν ξέω πόσα βιογραφικά φτάνουν κάθε μέρα, με φαξ, με ταχυδρομείο με μειλ... παιδιά με ένα - δυο πτυχία, με μεταπτυχιακά, με ξένες γλώσσες, με μεγάλες γνώσεις στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ζητούν οτιδήποτε. Εκτός ειδικότητάς τους, αρκεί να είναι μια θέση. Περνάω μια ταραχή γιατί νοιώθω ντροπή. Είμαι γραμματέας, απόφοιτος λυκείου κι αυτό που με κρατάει στη θέση μου είναι οι επί πλέον ξένες γλώσσες που ξέρω και η μακρόχρονη πείρα μου.

Κι όμως βλέπω πως αυτή τη μίζερη θεσούλα την ονειρεύονται παιδιά που έβγαλαν τα μάτια τους πάνω στα θρανία και πάλι κανείς δεν τους τη δίνει... Υπάρχει η φιγούρα ενός νεαρού μέσα στο μυαλό μου που ήρθε πριν λίγο καιρό κι ήταν απόφοιτος οικονομικών, όταν του είπα πως δεν υπάρχει τίποτα απολύτως μου είπε πως είχε και καλές γνώσεις ηλεκτρολόγου γιατί είχε μάθει από το πατέρα του, μήπως αντί για οικονομολόγο θέλαμε ηλεκτρολόγο....

Όπως η κοπέλα στο σουπερ μάρκετ που έχουμε γνωριστεί πια κι όταν φτάνω στο ταμείο προλαβαίνουμε και λέμε τα νέα μας. Έχει ένα χαρτί αλλά δεν της έχει χρησιμεύσει σε τίποτα, έχει γραπώσει τη θέση ταμία στο σουπερ μάρκετ και δεν την αφήνει με τίποτα...

Ένας κύριος πιο ηλικιωμένος ήρθε και ζήταγε οποιαδήποτε δουλειά. Λιμενεργάτης απολυμένος, γύριζε μαζί με άλλους τρεις πόρτα πόρτα όλη την Αθήνα να βρει μεροκάματο.

Κι ο αριθμός αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και φυσικά δεν είναι οι οκτακόσιες χιλιάδες που γράφουν συνέχεια. Είναι άλλοι τόσοι αόρατοι που δεν είναι γραμμένοι σε κανένα ταμείο ανεργίας, που είναι στα περιθώρια του πίνακα και που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα να εξασφαλίσουν πια για τη ζωή τους. Και θα προστεθούν κι όλα εκείνα τα παιδιά που θα τελειώνουν το σχολείο και δεν θα έχουν πλέον το γνωστό χαρτζιλίκια από τους γονείς και τους παππούδες γιατί και οι γονείς φτωχαίνουν και οι παππούδες και τέρμα "οι άκρες"....

Ο εφιάλτης της ανεργίας θα πνίξει τα χειροκροτήματά σας και τα συγχαρητήρια που δίνετε ο ένας στον άλλον.

Ο εφιάλτης της ανεργίας θα σας αναγκάσει να μην μπορείτε ούτε στιγμή να χαρείτε τα αγαθά που συσσωρεύσατε τόσα χρόνια που κλέβατε ασύστολα δημόσιο χρήμα, ψήφους και συνειδήσεις.


Έχετε σχεδιάσει μαζί με τα μεγάλα αφεντικά τη νέα μπανανία να ευημερεί με φύλαρχους που θα μοιράζονται το πλούτο της χώρας μεταξύ τους και δούλους που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και θα κάνουν και μετάνοιες για να το έχουν. Έχετε σχεδιάσει στρατιές απελπισμένων που ικετεύουν και θα νοιώθουν ευγνωμοσύνη για τα ψίχουλα που θα τους δίνετε.

Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί μικροβολεμένοι και ήσυχοι στη κοσμάρα τους ακόμα.

Αδιάφοροι για τη συμφορά που χτυπάει χιλιάδες συνανθρώπους τους. Για τη δυστυχία που απλώνεται στους νεόπτωχους της ευρωπαϊκής Ελλάδας.

Αυτοί οι αδιάφοροι μίζεροι, απάνθρωποι και υπάνθρωποι είναι η ασπίδα σας ακόμα μεταξύ του άκρατου πλουτισμού σας και της ανεξέλεγκτης φτώχειας στην αντίπερα όχθη.


Σύντομα όμως αυτές οι άθλιες ασπίδες θα τρυπήσουν και θα αρχίζουν να διαχέουν τη βρώμα προς το μέρος σας.

Κι εσείς ανθρωπάκια που κάθεστε ήσυχοι στα σπίτια σας αδιαφορώντας για κάθε ανθρώπινο πόνο είστε νυχτωμένοι μακριά.

Γιατί αυτή η χωρίς έλεος ασυδοσία και επέλαση του απρόσωπου ψεύτικου χρήματος, του θεού κέρδους, δεν θα καταστρέψει μόνο τους φτωχούς που αγνοείτε να βλέπετε, αλλά θα καταστρέψει τα πάντα.


Μπορεί να νοιώθετε ασφαλείς στο κωλόσπιτό σας ακόμα με τα κρατήματά σας και τη ψωροζωούλα σας αλλά το νερό που πίνετε το μολυσμένο, ο αέρας που γίνεται δηλητήριο, τα μολυσμένα τρόφιμα που καταπίνετε, η γη που καταστρέφεται στο όνομα του κέρδους που θαυμάζετε, οι απάνθρωπες τεχνολογίες, η διεστραμμένη επιστήμη, τα φάρμακα που σας χώνουν συνέχεια μέσα σας, οι αρρώστιες που σας βομβαρδίζουν, η ανοησία που χώνεται στο αίμα σας, θα περάσουν τους τοίχους του "ήσυχου" σπιτιού σας, θα περάσουν τη σάρκα των παιδιών σας και θα έρθει η εξαθλίωση και σε εσάς αν όχι με τη μορφή πείνας, θα έρθει με άλλους τρόπους που δυστυχώς δεν θα έχετε ούτε την ικανότητα να αντιλαμβάνεστε ποιος και τι σας προκάλεσε τη συμφορά....

Κοιτάξετε λίγο γύρω σας, κοιτάξτε τα νοσοκομεία που είναι φίσκα από μικρά παιδάκια γεμάτα αρρώστιες, αφουγκραστείτε το κεφάλι σας που βουίζει συνέχεια, δείτε πόση διαστροφή και πόση εγκληματικότητα χτυπάει κάθε πτυχή της ζωή μας, κοιτάξτε κατάματα τις φριχτές εικόνες από το μέλλον και κοιμηθείτε ήσυχοι ηλίθιοι.

Τα προβλήματα που συσσωρεύονται και αφήνονται ένα ένα να θεριεύουν και να απλώνουν τα πλοκάμια τους από όλους εκείνους που νομίζουν ότι δεν τους αφορούν κι όλους εκείνους που αδυνατούν να παλέψουν για να τα χτυπήσουν στη ρίζα κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον θα είναι ένας συνολικός εφιάλτης ανεξέλεγκτος.

Και τότε θα πούμε, αρκούσε τότε να...



Κ. Πλάντζος: Υπάρχουν και καλές ειδήσεις..

Όταν την περασμένη όλη η Ελλάδα ασχολείτο με το αν παραιτήθηκε ή όχι η κυβέρνηση, αν ο Σαμαράς συναίνεσε ή όχι, αν θα μπει ο υπουργός ο τάδε ή αν θα κατέβει υποψήφιος στις εκλογές ο δείνα, αν θα κάνουν κόμμα οι αγανακτισμένοι ή οι παραιτημένοι, αν πτωχεύουμε, αν παίρνουμε την 5η δόση των δανείων, αν θα δώσει τη δική του το ΔΝΤ, αν και θα πληρώσουν και ποιοι την έκτακτη εισφορά κλπ κλπ, το protothema.gr έγραφε και μια πληροφορία για ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, ένα πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας χωρίς προηγούμενο που, όσοι είχαν την απαιτούμενη ψυχραιμία, θα την εντόπισαν και θα τη συγκράτησαν ως την μοναδική ίσως "αισιόδοξη" είδηση των τελευταίων μηνών.

Την επόμενη σχεδόν μέρα ο Μανουέλ Μπαρόζο από την Κροατία έβγαλε ένα δίλεπτο κήρυγμα προς τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Και είπε: εμείς θα βοηθήσουμε να σωθεί η Ελλάδα. Υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να θέλει η Ελλάδα να σωθεί. Δεύτερον, αν μπορεί να σωθεί.

Ξέρουμε ότι, στην ζωή, δεν υπάρχει «δεν μπορώ». Υπάρχει «δεν θέλω». Πάμε παρακάτω...

Την επομένη μέρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε την αποκάλυψη-βόμβα: «η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πλέον συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα». Δηλαδή μας είπε ότι η Ευρωπαίοι θέλουν να κάνουν έργα και επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα μείνουν στην Ελλάδα, που τα έχει ανάγκη η Ελλάδα, χωρίς να τους πληρώνουμε.

Μπορείτε να φανταστείτε την ημέρα που θα ρέει χρήμα στην Ελλάδα που θα πιάνει τόπο; Μπορείτε να φανταστείτε ότι το χρήμα αυτό θα συνοδεύεται και από άλλο χρήμα που θα συνδυάζεται με μπίζνες γύρω από αυτά τα έργα; Μπορείτε να φανταστείτε ότι μπαίνει η Ελλάδα και πάλι στον χάρτη των επενδύσεων; Μπορείτε να φανταστείτε ότι ίσως πάρουν σειρά πάλι και άλλοι, εκτός ΕΕ, που θα δουν ότι η Ελλάδα είναι φτηνή αλλά συμφέρει να βαλουν λεφτά (Κινέζοι, Ρώσοι κλπ). Είναι αυτή η Ελλάδα μια χώρα που χρεωκοπεί; Είναι αυτή η Ελλάδα μια χώρα διχασμένη και τσακισμένη;

Και πάλι θα πουν όσοι θέλουν μόνο να γκρινιάζουν και να αγανακτούν: «και έτσι αν γίνει ακόμα, κάτι θέλουν να κερδίσουν οι ξένοι». Έτσι είναι... και είναι προφανές ότι θα κερδίσουν πολλά από ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Ελλάδας. Θα κέρδιζε όμως ποτέ περισσότερα μια Ελλάδα που θα χρεοκοπούσε, με μοναδικό στόχο και σκοπό ... να πετύχει αργότερα όλα αυτά μόνη της;

Ας είμαστε ειλικρινείς: ως τώρα η ΕΕ πλήρωνε το 60-75% των έργων που γίνονταν στη χώρα μας. Πιστεύω ότι την συμφέρει να πληρώνει το 100%, αρκεί να ελέγχει ότι γίνονται και πώς γίνονται.

Ένα παράδειγμα (πραγματικό): έφτιαχνε ως τωρα η Ελλάδα ένα έργο, πχ 10 χλμ στην Εγνατία Οδό. Η ΕΕ πλήρωνε 100 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα έβαζε άλλα 75. Σύνολο 175 εκατ. ευρώ. Οι «εκ των υστέρων» έλεγχοι που έγιναν κατά καιρούς από την ΕΕ έδειξαν ότι το έργο παραδιδόταν με καθυστέρηση (στον διπλάσιο χρόνο) και υπερτιμολογημένο (τα διπλά λεφτά), αλλά μόνο το μισό φυσικό αντικείμενο από αυτό που είχε σχεδιαστεί (5 χλμ αντί για 10). Τι και γιατί, τα ξέρετε: εργολάβοι κάθε μεγέθους, τοπικοί παράγοντες, μελετητές, όλοι στο κόλπο.

Το αποτέλεσμα; Ένας δρόμος που δεν λειτουργούσε και κόστος για την ΕΕ, 200 εκατ. αντί 100. Αν το πλήρωνε μόνη της και το έκανε σωστά, θα της κόστιζε μόλις... 175 εκατ. ευρώ!

Όλα αυτά έχουν γραφτεί, έχουν δημοσιευτεί, όσο και αν πολλοί αδιαφορούσαν, όσο και αν τα κατέπνιγαν ή τα διαστρέβλωναν τα ΜΜΕ των εργολάβων, που σχίζονταν κατά τα άλλα για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και πυροβολούν τις ανίκανες (πάντα) ελληνικές κυβερνήσεις. «Για το καλό μας» φυσικά, αφού ο ρόλος του Τύπου είναι να "δαγκώνει" για να εκφράζουν τη γκρίνια και την αγανάκτιση του μέσου έλληνα.

Και το ερώτημα παραμένει: «θέλουμε να σωθούμε»;
Οι φίλοι μας οι αμερικάνοι (βλ. Wall Street Journal) με άρθρο τους απάντησαν αμέσως στον Μπαζόρο και έδωσαν "γραμμή" στους έλληνες ότι πρέπει να "αγανακτήσουν" ακόμα περισσότερο: «οι έλληνες δεν θέλουν να σωθούν» γιατί, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, αν «αγανακτήσουν» λίγο ακόμη, η Μέρκελ θα... τους χαρίσει τα χρέη!

Αυτή και αν είναι «καλή είδηση»! Να μας χαρίσουν , λέει, όλα τα χρέη.... Έτσι απλά, να τα διαγράψουν.

Σωθήκαμε, λέτε, τότε έτσι; Δηλαδή να ξυπνήσουμε πχ όλοι μαζί την Δευτέρα και, ως εκ θαύματος, να πούμε: «ένα κακό όνειρο ήταν, πάει και πέρασε».

Και μετά; Τι κάνουμε; Πάμε όλοι στις δουλειές μας και κάνουμε ό,τι ακριβώς κάναμε και πριν, χωρίς να αλλάξει τίποτε: ανεπρόκοπος δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ασύδοτες "δομές" σε κράτος και επιχειρήσεις, «πάρτι» και «βούτα» με τα ευρώ του διπλανού μας, εισαγόμενα προϊόντα (φίρμες) και αθρόα εξαγωγή συναλλάγματος, άγρια φοροδιαφυγή αφού «λεφτά υπάρχουν» και δεν χρειάζεται άλλα το κράτος. Στους 10 έλληνες, οι 8 θα κάνουν κλίκες και θα κονομάνε σε βάρος των 2-3 κορόιδων που θα βγάζουν τη δουλειά. Υγεία, Παιδεία, υποδομές: ποιος νοιάζεται; «Την υγειά μας νά’χουμε» και για όλα τ΄άλλα «έχει ο Θεός». Φτάνει να φύγει από πάνω μας αυτός ο «εφιάλτης» της Εφορίας.

Κομμένα αυτά, αδέλφια: Όταν ο Μπαρόζο λέει «αν θέλουμε και αν μπορούμε» εννοεί να αντισταθούμε στον κακό μας εαυτό. Δηλαδή:
- Έλληνες ξερόλες που πρώτα λένε «εμένα νά’βαζες πάνω θα τά’κανα καλύτερα» αλλά μετά λένε «εγώ δεν ήξερα τίποτα, οι άλλοι που τα ήξεραν φταίνε». Πότε έχει ευθύνη ο Έλληνας; Όταν εκ του ασφαλούς λέει «εγώ ξέρω» ή όταν λέει «δεν ήξερα και δεν κατάλαβα»;

- Έλληνες «αντιεξουσιαστές» που μουτζώνουν το Κράτος και τη Βουλή, αλλά τα θέλουν όλα κρατικά, για να τα δουλεύουν μόνο καλοπληρωμένοι έλληνες «για την κοινή ωφέλεια».

- Έλληνες πάτρονες που θέλουν να μοιράσουν τα κοινοτικά κονδύλια όπως τα μοίραζαν, «για να φάνε ψωμί οι έλληνες».

- Έλληνες που καταχρεώνονται για να ψωνίζουν όσο-όσο και ό,τι-ό,τι, που ανεβάζουν τις τιμές, και τα θεωρούν αυτά "ανάπτυξη", σύγχρονη κοινωνική ανάγκη, αλλά και... φαινόμενα αισχροκέρδεια.

- Έλληνες που θέλουν πρώτο μισθό στα 21 τους 1400 ευρώ για να πληρώνουν 9 ευρώ το φραπέ τους.

Και για όσους ανησυχούν πώς θα ζήσουν και τι δουλειά θα κάνουν, σε αυτό το αύριο που έρχεται: θα πάμε στις δουλειές που θα ανοίξουν. Ποιες θα είναι αυτές; Θα το αποφασίσουν αυτοί που θα βάλουν τα λεφτά τους για να τις ανοίξουν. Κοντά σε αυτές, θα ανοίξουν και οι επιχειρηματίες τις δικές τους (ελπίζω όχι μόνο καφετέριες και πιτσαρίες, όπως ως τώρα).

Κατόπιν τούτου, εγώ ακόμα αναρωτιέμαι: Φυσικά και μπορούμε να σωθούμε, κύριε Μπαρόζο. Θέλουμε όμως;

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: «Στην Ελλάδα είστε ο καθένας για την πάρτη του»







«ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ: σταματήστε να ονειρεύεστε τον Μάη του ΄68, ονειρευτείτε το μέλλον» λέει ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. Τη συζήτησή μας, τηλεφωνικά με τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ως επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, μονοπωλεί το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και η οικονομική κρίση. Ο γαλλογερμανός ευρωβουλευτής «τα χώνει» σε όλους και δεν χαρίζεται σε κανέναν:ούτε στην Ευρώπη ούτε στους Ελληνες. Λέει ότι στην Ελλάδα «είστε ο καθένας για την πάρτη του». Και δεν καταλαβαίνει γιατί ενώ το ελληνικό κράτος επιθυμεί να εξοικονομήσει χρήματα,συνεχίζει να πληρώνει τους μισθούς των παπάδων και να πληρώνει για πανάκριβους εξοπλισμούς. «Ο ελληνικός εθνικισμός είναι εκείνος που συντηρεί σήμερα έναν εντελώς άχρηστο στρατό» λέει.
«Βλέπετε ομοιότητες ανάμεσα στον Μάη του ΄68 και το κίνημα των “Αγανακτισμένων” του Μάη 2011;» ρωτάμε τον πρώην ηγέτη της ιστορικής φοιτητικής εξέγερσης στη Γαλλία. Προτού προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την ερώτηση, μας διακόπτει ένας παθιασμένος «Ντανί»: «Αρκετά! Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο κάπου στον κόσμο μού τηλεφωνούν για να κάνουν συγκρίσεις με τον Μάη του ΄68. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μια απάντηση στη σημερινή κρίση. Δεν θέλω κάθε φορά που υπάρχει μια αποχή φοιτητών ή μια εξέγερση νέων να κάνω αναφορές στο ΄68 γιατί δεν σημαίνουν τίποτε. Γιατί να μην τα συγκρίνουμε με τη Γαλλική Επανάσταση ή τη Ρωσική ή καλύτερα με την επανάσταση του Σπάρτακου πριν από 2.000 χρόνια;» .
Ο κ. Κον-Μπεντίτ παρακολουθεί τις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» στην Ελλάδα. «Το κίνημα αυτό εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση μέρους της κοινωνίας για όσα συμβαίνουν σήμερα. Δείχνει ότι η σημερινή στρατηγική εξυγίανσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να λάβουμε υπόψη την κατάσταση της κοινωνίας. Η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν μια αφηρημένη γνώση για την κρίση. Ασχολούνται με τις κυβερνήσεις αλλά όχι με την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας» .
Και προσθέτει: «Είναι δικαίωμα των Ελλήνων να αρνηθούν τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, όμως αυτό δεν θα βελτιώσει την κατάστασή τους. Ακόμη και αν δεν κάνετε τις θυσίες που ζητεί η ΕΕ και δεν πάρετε τα λεφτά, το έλλειμμα της Ελλάδας θα παραμείνει. Και το κράτος δεν θα έχει χρήματα».

Από τους πρώτους που έσπευσαν να δηλώσουν «Είμαστε όλοι Έλληνες» όταν ξέσπασε η κρίση,
επικρίνοντας τους ευρωπαίους εταίρους μας για το ότι άργησαν να λάβουν μέτρα αφήνοντας την Ελλάδα επί μήνες στο έλεος των κερδοσκόπων, ο κ. Κον-Μπεντίτ δεν διστάζει σήμερα, στην τηλεφωνική συνομιλία μας, να επικρίνει σφοδρά και τους ίδιους τους Ελληνες. «Είστε ο καθένας για πάρτη του. Βλέπουμε τι συνέβη τα τελευταία 10-15 χρόνια στην Ελλάδα. Κανείς δεν ήθελε να πληρώνει φόρους, δεν υπήρχε μια κοινωνία που ταυτιζόταν με το συλλογικό καλό. Θα δυσκολευτείτε να βγείτε από την κρίση αν δεν υπάρξει μια ταύτιση της πλειοψηφίας της κοινωνίας με το συλλογικό καλό, με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι μια συζήτηση που θα έπρεπε να κάνετε στην Ελλάδα».
Πριν από λίγες ημέρες κάλεσε την ΕΕ να απαιτήσει από τις τράπεζες της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας να παγώσουν τους λογαριασμούς των Ελλήνων προκειμένου να διαπιστώσει η ελληνική κυβέρνηση αν έχουν και αν είναι προϊόν φοροδιαφυγής.
«Και της Κύπρου», προσθέτει. «Την τελευταία διετία 45 δισ. ευρώ βγήκαν από την Ελλάδα και κατατέθηκαν σε λογαριασμούς στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο- αναφέρομαι στις ευρωπαϊκές χώρες γιατί υπάρχει και το Μπαρμπάντος κ.ά. Να επιβάλουμε στις τράπεζες να δηλώσουν στο ελληνικό κράτος ποιοι Ελληνες διατηρούν λογαριασμούς σε αυτέςπροκειμένου να βρεθεί αν οι κάτοχοί τους φοροδιαφεύγουν» .
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει απαντήσει ότι αν η Ελλάδα ζητήσει τις πληροφορίες αυτές, θα της δοθούν. Ομως ο κ. Κον Μπεντίτ του ανταπαντά μέσω του «Βήματος»: «Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει τα ονόματα. Πρέπει να αναγκαστούν οι τράπεζες να δηλώσουν στην Ελλάδα ότι οι τάδε κύριοι διατηρούν λογαριασμούς σε αυτές ώστε μετά να ανοίξουν οι λογαριασμοί τους».

Του θυμίζουμε ότι κατηγορεί επίσης την Ευρώπη για υποκρισία
επειδή από τη μια δανείζει χρήματα στην Ελλάδα και από την άλλη την υποχρεώνει να αγοράζει γαλλικά και γερμανικά όπλα. «Μα, αυτό το πρόβλημα οφείλεται στον ελληνικό εθνικισμό» απαντά. «Γιατί η Ελλάδα να έχει ανάγκη σήμερα από έναν στρατό που αναλογικά με το μέγεθος του πληθυσμού της είναι μεγαλύτερος από τον στρατό της Γερμανίας; Γιατί το ελληνικό κράτος να πληρώνει την Ορθόδοξη Εκκλησία; Γιατί οι παπάδες να είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Γιατί αγοράζετε υποβρύχια; Πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν άλλο στον νου τους από το να εισβάλουν στην Ελλάδα. Αλλά και οι γαλλικές και γερμανικές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να ενισχύουν τη διαφθορά προκειμένου να εξασφαλίσουν συμβόλαια με το ελληνικό κράτος».

ΑΤΟΠΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ ΄68


- Κολακεύεστε όταν διαπιστώνετε ότι ο Μάης του ΄68 συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς σήμερα;
«Ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Αφήστε στους νέους τη δική τους εξέγερση. Το ότι ο κόσμος εξεγείρεται στην Ελλάδα οφείλεται στις κρίσεις που βιώνουμε σήμερα και οι συγκρίσεις με τον Μάη του ΄68 περιττεύουν. Το θέμα δεν είναι αν κολακεύομαι ή όχι. Παρακολουθώ τις σημερινές εξεγέρσεις, προσπαθώ να τις καταλάβω και αυτό είναι όλο. Ομολογώ όμως πως δεν είμαι πάντα ικανός να τις ερμηνεύσω με ενδιαφέροντα τρόπο».

Ο «Κόκκινος Ντανί» πέθανε, ζήτω ο «Πράσινος Ντανί»

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, γνωστός ως «Κόκκινος Ντανί» τον Μάη του ΄68-τόσο λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων όσο και λόγω των μαλλιών του-, αποκαλείται σήμερα «Πράσινος Ντανί»λόγω της οικολογικής του ιδεολογίας. Από ηγέτης των εξεγερμένων φοιτητών τον Μάη του ΄68 στη Γαλλία, συμπροεδρεύει σήμερα στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο έχοντας γαλουχηθεί στο αναρχοαριστερίστικο περιβάλλον της Φραγκφούρτης (μαζί με τον μετέπειτα υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ ). «Είμαι ένας ευρωβουλευτής που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους, αυτός είναι ο ρόλος μου» λέει στο «Βήμα». Γεννημένος πριν από 66 χρόνια στη Γαλλία από γερμανοεβραίο πατέρα και γαλλοεβραία μητέρα, ο Κον-Μπεντίτ δεν διστάζει να προκαλεί. Από το 1968, όταν διέκοψε την ομιλία υπουργού στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ για να ζητήσει ελεύθερη πρόσβαση στους γυναικείους φοιτητικούς κοιτώνες- πράγμα που αποτέλεσε τη «σπίθα» του Μάη του ΄68-, ως το 2003 όταν πρότεινε στην ΕΕ να πετάει έξω τις χώρες που θα ψήφιζαν «Όχι» στο Ευρωσύνταγμα.
Συνέντευξη στην Τάνια Μποζανίνου, δημοσιεύθηκε στο Βήμα, στις 19/06/2011.
0