Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η απληστία γεννά την πείνα στον κόσμο

Ο καύσωνας, οι πυρκαγιές δασών και η ξηρασία που έπληξαν τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία ίσως να είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα στη σύγχρονη ιστορία. Υπάρχει, όμως, κάτι το συνηθισμένο στην απειλούμενη επισιτιστική κρίση, καθώς η τιμή των σιτηρών παραμένει 50% υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από δύο μήνες.

Πέρασαν μόλις δύο χρόνια από την προηγούμενη τέτοια κρίση. Μια απότομη εκτίναξη στις τιμές αγροτικών προϊόντων το 2007-08 είχε προκαλέσει πανικό από την Ιταλία μέχρι και την Αϊτή, αποκαλύπτοντας τις δομικές δυσλειτουργίες των παγκόσμιων αγορών τροφίμων.

Οι δυσλειτουργίες αυτές δημιουργούν με τη σειρά τους πρωτόγνωρες ανθρωπιστικές καταστροφές στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Ο Νίγηρας, για παράδειγμα, υφίσταται τη χειρότερη επισιτιστική κρίση των τελευταίων ετών, χωρίς τα διατροφικά προϊόντα να σπανίζουν στη χώρα. Αν και βουνά σιτηρών στοιβάζονται στις υπαίθριες αγορές της πρωτεύουσας Νιαμέι, η τιμή τους είναι απαγορευτική για τους καταναλωτές.

Η προφανής εξήγηση για τις υψηλές τιμές τροφίμων στον Νίγηρα είναι η κρίση στην παραγωγή. Οπως συμβαίνει και στις σιτοπαραγωγές χώρες, που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, η σοδειά καταστράφηκε εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άνοδος της τιμής συνοδεύθηκε, όμως, από ενίσχυση της κερδοσκοπίας στις αγορές πρώτων υλών. Ο αριθμός συμβολαίων παραγώγων αυξήθηκαν κατά 500% μεταξύ 2002 και 2008, διαδικασία που επιταχύνθηκε στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, όταν την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ και τη διεθνή ύφεση ακολούθησε μεγάλη αύξηση στις τιμές ειδών διατροφής.

Οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι η κερδοφορία της αγοράς εξαρτάται από τη διακύμανση της τιμής ανάλογα με την προσφορά. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% πάνω από τα σημερινά της επίπεδα μέσα στις ερχόμενες τρεις δεκαετίες για να αντιμετωπίσει τη ζήτηση ενός αστικού, μεγαλύτερου και πιο εύπορου παγκόσμιου πληθυσμού. Στο μεταξύ, τα βιοκαύσιμα, οι ελλειμματικές σοδειές και η κλιματική αλλαγή έχουν περιορίσει δραστικά τις πιθανότητες ενίσχυσης της παραγωγής.

Αλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι η ίδια η κερδοσκοπία βρίσκεται πίσω από την αστάθεια που πλήττει τις αγορές πρώτων υλών. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά της φτώχειας World Development Movement, πρόσφατη έκθεση της οποίας αποκάλυψε ότι η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εξασφάλισε πέρυσι 5 δισ. δολάρια σε κέρδη από τις αγορές πρώτων υλών, περιγράφει την πρακτική τέτοιων επενδυτικών κολοσσών ως «επικίνδυνη, ανήθικη και αδικαιολόγητη». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για θέματα επισιτισμού και πρώην βουλευτής στην Ελβετία, Ζαν Ζιγκλέρ, χαρακτήρισε τη στάση των κερδοσκόπων «σιωπηλή γενοκτονία». Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στις αρχές του χρόνου ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, περιέγραψε πως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται από «επισιτιστική ανασφάλεια», ενώ άλλοι επωφελούνται κερδοσκοπώντας πάνω στις τιμές των διατροφικών αγαθών.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων αναγνωρίζει τις επιπτώσεις που έχει η τιμολογιακή αστάθεια στις φτωχές χώρες, προτείνοντας σειρά μέτρων, που περιλαμβάνουν την επαναφορά των διεθνών αποθεμάτων ασφαλείας για τη σταθεροποίηση των τιμών, την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων πάνω στις αγροτικές επιδοτήσεις που εξασφαλίζουν τα πλούσια κράτη, τον περιορισμό της χρήσης βιοενεργειακών τεχνολογιών που χρησιμοποιούν τρόφιμα ως καύσιμο και την επανεξέταση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

Οι απαιτήσεις των ακτιβιστών δεν είναι πρωτοφανείς. Η νομοθεσία μεταρρύθμισης της Wall Street, που πρόσφατα ψηφίσθηκε από τη νομοθετική εξουσία των ΗΠΑ προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της αγοράς παραγώγων και την ενίσχυση της διαφάνειας στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.

Στην Γκάνα, οι κάτοικοι κακαοπαραγωγών περιοχών αντιμετωπίζουν ενδημική φτώχεια. Η αδικία των αγορών πρώτων υλών σημαίνει ότι ενώ μια υποχώρηση της τιμής μπορεί να καταστρέψει οικονομίες, όπως έκανε και για πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής μετά την ανεξαρτησία τους, μια άνοδος ωφελεί όσους βρίσκονται μακριά από τη ζώνη παραγωγής, δηλαδή τον στρατό κερδοσκόπων και επενδυτών με έδρες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, οι παραγωγοί τροφίμων σε μικρή κλίμακα είναι πάντα οι χαμένοι. Οταν μάλιστα οι υψηλές τιμές των τροφίμων συνδυαστούν με κακή σοδειά, υποχρεώνοντας τους μικρούς αγρότες να αγοράζουν βασικά είδη διαβίωσης για δική τους χρήση σε τιμές αγοράς, τότε όλα τα επιμέρους ζητήματα υποχωρούν, δίνοντας τη θέση τους σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα: την πείνα.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Aπίστευτες εισαγωγές από την Τουρκία!



Μήνες τώρα τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα Κανάλια μάς ζαλίζουν το κεφάλι με τα ίδια και τα ίδια. Με τα μνημόνια και τις τρόικες, με τα ΛΑΦΚΑ, τα ΕΚΑΣ, τα επικουρικά και άλλα συναφή και ακατάληπτα, με το χρέος που αυξάνεται και τα κρατικά έσοδα που λιγοστεύουν και μπλα, μπλα, μπλα, χωρίς τέλος!..
…Αλλά κανένας δεν αναφέρεται στα πραγματικά αίτια της ελληνικής χρεοκοπίας. Στο απέραντο παρασιτικό και ανίκανο κράτος… Που τίποτε πια δεν παράγει!..
Σ’ αυτή την αθλιότητα θα αναφερθούμε σήμερα, με απίστευτα και εξωφρενικά στοιχεία.
Οπως, λόγου χάρη, ενώ δεν εξάγουμε σχεδόν τίποτα, γνωρίζετε ότι εισάγουμε από την Τουρκία από φρούτα, χυμούς, ξηρούς καρπούς και ψάρια μέχρι… τρίχες (ναι, τρίχες!), μαλλιά, κομπινεζόν και σώβρακα;
Που αυτές οι εισαγωγές, μόνο από την Τουρκία, στοιχίζουν στην Ελλάδα (κρατηθείτε), 1 δισεκατομμύριο 220 εκατομύρια ευρώ!!!
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας εισάγουμε κάθε χρόνο από την Τουρκία:
* Φρέσκα ψάρια και τα πληρώνουμε 21.454.372 ευρώ!
* Τομάτες, 2.502.781 ευρώ!..
* Κρεμμύδια, πατάτες και λάχανα και τα πληρώνουμε 450.000 ευρώ!
* Λοιπά λαχανικά, 5 εκατομμύρια ευρώ!
* Ξηρούς καρπούς, 9.130.189 ευρώ!
* Μάρμαρα και ασβεστόλιθους, 8 εκατομμύρια ευρώ!
* Καπνά ακατέργαστα, 7.250.534 ευρώ!
Είναι απίστευτο, αλλά εισάγουμε επίσης από την Τουρκία:
* Μαλλιά λαναρισμένα και τρίχες, 100.000 ευρώ!..
* Σλιπ, πιτζάμες, ζιπ-κιλότ, κομπινεζόν, σώβρακα κ.ά., και πληρώνουμε στην Τουρκία 11 εκατ. ευρώ!!!
Για όλες αυτές τις γελοιότητες φεύγει κάθε χρόνο για την Τουρκία το ποσό του ΕΝΟΣ δισεκατομμυρίου διακοσίων είκοσι εκατομμυρίων και 265 ευρώ!..
Δεν πρέπει, όμως, να βρεθούν οι υπεύθυνοι αυτής της απίστευτης αθλιότητας;

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΟΝΕΙΡΑ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ


Πόρισμα “βόμβα” του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για στελέχη με διπλούς μισθούς και παράνομα επιδόματα. Μεγάλο φαγοπότι διαρκείας. Πως λεηλατούσαν από το 2004 έως και το 2010 το δημόσιο χρήμα.

Το αμαρτωλό γαϊτανάκι με τις προμήθειες των δισεκατομμυρίων ευρώ και τις παράνομες δαπάνες στα νοσοκομεία ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ερευνώντας το κύκλωμα που είχαν στήσει το μεγάλο φαγοπότι στην Υγεία, οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εντόπισαν τα πλοκάμια ενός τεράστιου μηχανισμού διασπάθισης δημόσιου χρήματος με πολλαπλές εξτρά αμοιβές, μέχρι και 18! Ακόμη βρέθηκαν διπλομισθίες, αποδοχές που ξεπερνούσαν το ανώτατο πλαφόν στο Δημόσιο και επιδόματα “μαϊμού”.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, υποδιοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας έπαιρνε από δύο “δουλειές” στο Δημόσιο (από το ΕΚΕΠΥ και από την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού) επειδή “ξέχασε” να επιλέξει ποιον μισθό θα διατηρούσε, ενώ στελέχη του Δημοσίου που ο ρόλος τους ήταν να ελέγξουν που πάνε τα λεφτά, αμείβοντα διπλά! Δηλαδή και ως υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και ως υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.
Πόρισμα σοκ παρέδωσαν οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το μεγάλο φαγοπότι με το δημόσιο χρήμα. Το πόρισμα συνέταξαν στελέχη της 50ης Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από εντολή που έδωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής και αφορά την περίοδο 2004 – 2010.
Στο πόρισμα αναφέρονται κανονικά τα ονόματα στελεχών φορέων και υπουργείων που λειτουργούσαν με αδιαφάνεια και στα κρυφά διπλοαμείβονταν από το Δημόσιο. Ενώ πληρώνοντας αδρά για να συμμετέχουν σε δεκάδες επιτροπές και “οφίτσια” ο καθένας. Για όλες αυτές τις διαπιστώσεις θα επιληφθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ οι εμπλεκόμενοι υπόκεινται σε περαιτέρω πειθαρχικό και νομικό έλεγχο για τις πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Αυτές είναι μερικές από τις παρανομίες που ανακάλυψαν οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
- Μία γενική διευθύντρια σε 20 επιτροπές. Αμειβόταν όμως για τις...18!
- Μία γενική διευθύντρια σε 17 συλλογικά όργανα – Έπαιρνε αμοιβή σε όλα
- Μία γενική διευθύντρια σε 11 επιτροπές – Αμοιβή από όλες
- Ένας γενικός διευθυντής σε 8 συλλογικά όργανα – Πληρωνόταν για τα 7!
- 31 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο υπουργείο Υγείας ελάμβαναν αμοιβή για υπερωριακή απασχόληση στο υπουργείο Υγείας κατά τα έτη 2005 και 2006. Δηλαδή 31 στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που ενώ ο ρόλος τους ήταν να ελέγχουν “πού πάνε τα λεφτά”, διπλοαμείβονταν για τις υπηρεσίεως τους και ως υπάλληλοι του Οικονομικών και ως υπάλληλοι του Υγείας. Τώρα οι συνάδελφοι τους εισηγούνται να τους ζητηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα.
- 80 στελέχη ακόμα και γενικοί διευθυντές και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΥΥΠ, έπαιρναν επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς να το δικαιούνται.
- 6 υπάλληλοι έπαιρναν το επίδομα ευθύνης και το κίνητρο απόδοσης κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης χωρίς να έχουν πτυχίο.
- 8 υπάλληλοι έπαιρναν επίδομα Πληροφορικής που δεν προβλεπόταν για τη θέση τους
- 6 υψηλόβαθμοι υπάλληλοι ξεπέρασαν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, που αποτελεί βάσει του νομού το ανώτατο πλαφόν μισθοδοσίας υπαλλήλων στο Δημόσιο.




Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Το εσωτερικό μιας φωλιάς μυρμηγκιών




Αναρτήθηκε από ClopYPastE

Για να δουν πώς μοιάζει το εσωτερικό μιας φωλιάς μυρμηγκιών, μια ομάδα ερευνητών έριξε τσιμέντο για 3 συνεχόμενες μέρες σε μια εγκαταλειμμένη φωλιά. Χώρεσαν 10 τόνοι τσιμέντο.

Μετά από έναν μήνα άρχισαν οι ανασκαφές και χρειάσθηκαν εβδομάδες για να ολοκληρωθούν. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν εντυπωσιακότατο !!!

Μια ολόκληρη "πόλη", με δρόμους, κατοικίες και εξαερισμό. Όλα δείχνουν σαν να ήταν σχεδιασμένα από αρχιτέκτονα. Αυτή η κολοσσιαία πόλη δημιουργήθηκε με τη σκληρή εργασία ολόκληρης της κοινότητας των μυρμηγκιών, που αποδείχτηκε εξαιρετικά εκπαιδευμένη, πειθαρχημένη και προσηλωμένη στον σκοπό της.

Το κτίσμα καλύπτει 50 τετραγωνικά μέτρα και έχει 8 μέτρα βάθος. Για να χτιστεί, τα μυρμηγκιά αναγκάσθηκαν να μετακινήσουν 40 τόνους γης. Απολαύστε το βίντεο και μετά σκεφτείτε εάν έχουμε να μάθουμε κά

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΙΝΔΟΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

O Ραβί, σε ηλικία μόλις επτά ετών, είναι καταδικασμένος να εργάζεται 98 ώρες την εβδομάδα φτιάχνοντας είδη διακόσμησης και χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία καταλήγουν σε γνωστό κατάστημα του Λονδίνου. Γεννήθηκε σε ένα πάμπτωχο χωριό της Πολιτείας Μπιχάρ στην Ανατολική Ινδία και «εργάζεται», υπό συνθήκες μεσαίωνα, στο...
εργοστάσιο μιας υποβαθμισμένης περιοχής έξω από το Νέο Δελχί. Αδίστακτοι δουλέμποροι τον πήραν για ένα μικροποσόν από την οικονομικά ανήμπορη μητέρα του αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του. Ο Ραβί εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα χάρη σε μια έρευνα βρετανίδας δημοσιογράφου για την εργασία ανηλίκων στην πρωτεύουσα της Ινδίας. Τα βρώμικα ρούχα και οι φθαρμένες κουβέρτες γύρω του μαρτυρούσαν ότι ο χώρος εργασίας του ήταν ταυτόχρονα και το υπνοδωμάτιό του. Εξασθενημένος, αποκάλυψε ότι σε μια ημέρα φτιάχνει ως και 150 χριστουγεννιάτικους κρίκους για πετσέτες φαγητού. Η περίπτωσή του δεν είναι μοναδική. Στην Ινδία περίπου 50.000 παιδιά αποτελούν το πιο φθηνό και παράνομο εργατικό δυναμικό του κόσμου. Εργάζονται σαν σκλάβοι χωρίς κανένα δικαίωμα στη μόρφωση. Καθημερινά δουλεύουν για 14 ώρες, από τις 9 το πρωί ως τις 11 το βράδυ. Και ενώ υποτίθεται ότι κερδίζουν περίπου 32 ευρώ τον μήνα, εισπράττουν στα χέρια τους ένα με ενάμισι ευρώ την εβδομάδα. Ο μικρός Ραβί πιστεύει ότι τα χρήματα της εργασίας του στέλνονται στη χήρα μητέρα του. Τα χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ που φτιάχνουν τα παιδικά χέρια εξάγονται στη Βρετανία και εκτίθενται στα ράφια της γνωστής για τις χαμηλές τιμές αλυσίδας Ρoundland. Τα κέρδη της επιχείρησης εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με κατάθεση των στελεχών της αλυσίδας «η Ρoundland δεν γίνεται συνένοχος στην παιδική εργασία και συνεπώς δεν συνεργάζεται με προμηθευτές που χρησιμοποιούν παιδικά εργατικά χέρια στην παραγωγή τους. Αν ποτέ διαπιστώσει ότι συνεργάτες της καταπατούν την ηθική της φιλοσοφία, θα διακόψει κάθε συνεργασία μαζί τους». Η αλυσίδα πουλήθηκε τον περασμένο Μάιο σε μια αμερικανική εταιρεία επενδύσεων, τη Warburg Ρincus. Εκτοτε οι αντιπρόσωποί της στην Ινδία εξετάζουν κατά καιρούς το εργατικό δυναμικό των εργοστασίων και διεξάγουν οικονομικούς ελέγχους στους προμηθευτές. Ωστόσο η μάστιγα της παιδικής εργασίας δεν λέει να εξαλειφθεί, αν και η ινδική νομοθεσία προβλέπει σοβαρές ποινές για όσους εκμεταλλεύονται παιδιά. Μετά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Παιδική Εργασία της Χάγης, τον εφετινό Μάιο, προέκυψε ο «Χάρτης για την Εξάλειψη των Χειρότερων Μορφών Παιδικής Εργασίας ως το 2016». Το μέλλον γι΄ αυτά τα παιδιά διαγράφεται απαισιόδοξο, καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τις ικανότητές τους.
Η ΙΝΔΙΑ ΕΧΕΙ 8 ΙΝΔΟΥΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΤΕΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥ 100 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ 105 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ 8 ΙΝΔΟΙ ΜΑΖΙ.
ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΛΟΥΣ 30 ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ 800 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ ΜΕ 1-7 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ .
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ

Πάρτι σπατάλης στο “Γ. Γεννηματάς”

Κάτω από τη… μύτη των ελεγκτών της τρόικας συνεχίζονται οι σπατάλες στο ΕΣΥ. Ούτε η πρόσφατη πολυήμερη παρουσία κλιμακίου του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και ΕΕ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» πτόησε κύκλωμα εργαζομένων και προμηθευτών που, σύμφωνα με καταγγελίες, «ροκανίζει» συστηματικά και μεθοδικά τα ταμεία του νοσοκομείου.

Προκλητική και αθρόα κατασπατάληση αντιδραστηρίων (πρόκειται για χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων).

Επισώρευση αποθεμάτων αντιδραστηρίων στις αποθήκες, που τελικά λήγουν και πετιούνται στα σκουπίδια.

«Παράλληλες» εξετάσεις, που διενεργούνται δηλαδή ταυτόχρονα σε περισσότερα εργαστήρια, προκαλώντας αφενός οικονομική αφαίμαξη του νοσοκομείου, αφετέρου… κομφούζιο στους γιατρούς που λαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικά αποτελέσματα.

Εργαστήριο που διενεργεί εξετάσεις χωρίς να έχει λάβει την αναγκαία άδεια από το Επιστημονικό Συμβούλιο, το καθ’ ύλιν αρμόδιο όργανο του νοσοκομείου.

Πρόκειται για ορισμένες από τις σοβαρότατες καταγγελίες που περιήλθαν εις γνώσιν της διοίκησης του νοσοκομείου καθώς και της επαγγελματικής και συνδικαλιστικής Ένωσης Τεχνολόγων- Παρασκευαστών Ιατρικών Εργαστηρίων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΕΝΤΕΠΑ) σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Βιοχημικού Εργαστηρίου του «Γ. Γεννηματάς».

Αντιδραστήρια από «χρυσάφι»

Τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ (!) έχει κοστίσει στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου η προμήθεια αντιδραστηρίων τα τελευταία δύο χρόνια από το Βιοχημικό Εργαστήριο, σύμφωνα με τις καταγγελίες του επιστημονικού προσωπικού.

Όπως υποστηρίζουν, το ποσό δεν δικαιολογείται με βάση τον αριθμό των ασθενών και τον αριθμό των εξετάσεων που νομίμως μπορεί να διενεργεί το Βιοχημικό, αλλά μόνο με βάση τον αριθμό των αυθαιρέτως και παρανόμως διενεργούμενων εξετάσεων.

Στην πράξη, δηλαδή, το Βιοχημικό δεν περιορίζεται στις εξετάσεις που έχει αρμοδιότητα να εκτελεί, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες εξετάσεις, πχ ορμονών, μοριακής βιοχημείας, τοξικολογικές κα. παρά το γεγονός ότι έχουν διαχωριστεί σαφώς οι αρμοδιότητες των εργαστηρίων.

Για παράδειγμα, η εκτέλεση ορμονολογικών εξετάσεων (όπως πχ οι ορμόνες θυρεοειδούς ΤΕ, Τ4, FT3 κα) ανατίθεται στο Ορμονολογικό Εργαστήριο, ώστε να «αποφεύγεται η διπλή εκτέλεση των εξετάσεων» όπως επισημαίνει η διοίκηση. Έγγραφα που έχουν προσκομιστεί αρμοδίως και τα οποία έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, μαρτυρούν ωστόσο ότι ο κανόνας είναι να γίνονται διπλές εξετάσεις για τους ίδιους ασθενείς ταυτόχρονα στα δύο εργαστήρια!

Η… ασυμφωνία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που καταγράφεται σε πολλές περιπτώσεις είναι το ένα σοβαρό σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών ζήτημα. Το άλλο αφορά το κόστος της λειτουργίας των εργαστηρίων το οποίο εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη με την εκτέλεση παντός είδους εξετάσεων:

«Το κόστος των αντιδραστηρίων για τα τελευταία δύο χρόνια είναι 4 εκατ. ευρώ. Με μια χρηστή διοίκηση θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στους ασθενείς» τονίζουν οι καταγγέλλοντες εκφράζοντας παράλληλα την απορία τους «πως σε μία χώρα που ελέγχεται από το ΔΝΤ επιτρέπεται να γίνονται τέτοιες αυθαιρεσίες και σπατάλες υπέρ των εταιριών και εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας;»

Αδηφάγα τα πιράνχας του «Γεννηματάς»

Τα στοιχεία, πάντως, που επικαλούνται δείχνουν ότι ούτε το ΔΝΤ ούτε οι εντολές για έλεγχο των δαπανών στα νοσοκομεία πτοούν τα πιράνχας της υγείας.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες προς τη νυν και την προηγούμενη διοίκηση του «Γ. Γεννηματάς» για την κατασπατάληση αντιδραστηρίων σε εξετάσεις που δεν επιτρέπεται να διενεργεί το Βιοχημικό, όχι μόνο δεν έγινε έλεγχος στο συγκεκριμένο εργαστήριο αλλά δόθηκε αμέριστη στήριξη στην συνέχιση της λειτουργίας του κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, κατά τους καταγγέλλοντες, με ευθύνη του διευθυντή του εργαστηρίου διανέμεται ανά τακτά διαστήματα στις κλινικές του νοσοκομείου έντυπο με όλες τις εξετάσεις που μπορεί να διενεργεί το Βιοχημικό και αναλυτικές οδηγίες για τον χρόνο και τον τρόπο λήψης του βιολογικού υλικού. Στο έντυπο περιέχονται εξετάσεις που αποτελούν κυρίως αντικείμενο άλλων εργαστηρίων!

Αναφέρονται ενδεικτικά γλυκοζυλιωμένη ανοσοσφαιρίνη, παραθορμόνη, οστεοκαλσίνη, καλσιτονίνη, ΒΝΡ, οιστραδιόλη, αντιγόνο CYFRA 21, κυκλοσπορίνη, φαινοβαρβιτάλη.

Επιπλέον, στην προκήρυξη για την ετήσια προμήθεια αντιδραστηρίων του Βιοχημικού εργαστηρίου προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ περιέχονται αντιδραστήρια για εξετάσεις που πρέπει να γίνονται από το Ορμονολογικό και το Ανοσολογικό Εργαστήριο του «Γ. Γεννηματάς», ενώ περιλαμβάνονται και αντιδραστήρια για εξετάσεις Μοριακής Βιοχημείας (ογκογονίδια) που απαιτούν νέο αναλυτή (μηχάνημα) το οποίο δεν υπάρχει καν στο νοσοκομείο!

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

Έφοδος του ΣΔΟΕ σε συναυλία των Παπαρίζου και Onirama

http://img.protothema.gr/5919C26A911F2338C6C6421F7F1EF7B1.jpg
«Θυμάμαι μια νύχτα που είχα χαθεί, σαν όνειρο ήρθες σαν να ’σουν γιορτή, για πάντα φυσικά μαζί», τραγουδούσαν την περασμένη Τετάρτη στην Κεφαλονιά η Ελενα Παπαρίζου και οι Onirama, ξεσηκώνοντας τους θαυμαστές τους, όταν κλιμάκιο του ΣΔΟΕ (νυν ΥΠΕΕ) έφτασε στο γήπεδο Αγίου Αντωνίου στο Ληξούρι για έλεγχο.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών έχουν μπει τα μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος, μετά τους γιατρούς, τους εφοριακούς και τους πολιτικούς. Ονόματα όπως o Σάκης Ρουβάς, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Δέσποινα Βανδή, η Ελλη Κοκκίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Κότσιρας βρίσκονται στις λίστες ελέγχου του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες ελεγκτών από την Οικονομική Υπηρεσία Ελέγχου, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο όλων των περιοδειών των μεγάλων τραγουδιστών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για ακόμα ένα καλοκαίρι. Η αρμόδια υπηρεσία θέλει να σταματήσει τη φοροδιαφυγή που γινόταν τόσα χρόνια, αφού κανείς δεν ήλεγχε τόσο τους διοργανωτές όσο και τους τραγουδιστές.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι οι συναυλίες που έχουν προγραμματιστεί είναι οι λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά, αφού ο φόρος που πρέπει να πληρώσουν διοργανωτές και τραγουδιστές είναι αρκετά υψηλός.

Από τους καλλιτέχνες που επέλεξαν να περιοδεύσουν σε πόλεις της Ελλάδας και να ξεσηκώσουν με τις επιτυχίες τους τους θαυμαστές τους είναι και η Ελενα Παπαρίζου με τους Onirama. Την περασμένη Τετάρτη στην Κεφαλονιά βρίσκονταν ήδη τέσσερα κλιμάκια του ΣΔΟΕ για ελέγχους σε επιχειρήσεις. Ετσι ένα κλιμάκιο πήγε και στον χώρο της συναυλίας της εκρηκτικής τραγουδίστριας και του γκρουπ από τη Θεσσαλονίκη, που είχε διοργανωθεί από τον ποδηλατικό όμιλο Λευκάδας.

Παρακολουθώντας διακριτικά τον τρόπο με τον οποίο οι διοργανωτές έδιναν τα εισιτήρια στους θεατές της συναυλίας, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν αθεώρητα, ενώ πωλούνταν προς 20 ευρώ το ένα. Αμέσως οι ελεγκτές μπήκαν στον χώρο όπου τραγουδούσαν οι καλλιτέχνες και ζήτησαν τον υπεύθυνο του ποδηλατικού ομίλου.

Αρχικά εμφανίστηκε ως υπεύθυνη η κυρία Ευτυχία Πετούση, η οποία δεν είναι μεν μέλος του ποδηλατικού ομίλου αλλά έδειξε στους ελεγκτές υπεύθυνη δήλωση του προέδρου ο οποίος την εξουσιοδοτούσε να πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να γίνει η συναυλία. Στη συνέχεια εμφανίστηκε και ο κ. Ηρακλής Μαρούλης, ο οποίος είπε στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ ότι βοήθησε αφιλοκερδώς στην κατασκευή και στον έλεγχο του συναυλιακού χώρου, ενώ η κόρη του Σοφία εκμεταλλευόταν το κυλικείο.

Κάποια στιγμή και έπειτα από αρκετή ώρα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ομίλου κ. Αντώνης Βρακάς, ο οποίος δήλωσε στους ελεγκτές πλήρη άγνοια για τον τρόπο διοργάνωσης της συναυλίας, αλλά και για τον τρόπο έκδοσης των αθεώρητων εισιτηρίων. Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι για τη συγκεκριμένη συναυλία είχαν εκδοθεί 8.000 εισιτήρια, ενώ μέχρι τη στιγμή του ελέγχου από το ΣΔΟΕ είχαν κοπεί 2.310 εισιτήρια, δηλαδή είχαν εισπραχθεί 46.200 ευρώ.

Οταν ο πρόεδρος του ομίλου εξήγησε στους ελεγκτές ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διοργάνωση της συναυλίας και ότι υπεύθυνη ήταν η κυρία Πετούση, αμέσως τα άτομα του ΣΔΟΕ απευθύνθηκαν σε εκείνη, η οποία τους παρουσίασε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του ποδηλατικού ομίλου Λευκάδας, τον οποίο αντιπροσώπευε η ίδια, και της εταιρείας «Γαλαξίας Παραγωγές Θεαμάτων», που είχε φέρει την Ελενα Παπαρίζου και τους Οnirama στην Κεφαλονιά. Στο ιδιωτικό συμφωνητικό αναφερόταν ότι ο όμιλος είχε την υποχρέωση να καταβάλει 56.580 ευρώ με τον ΦΠΑ στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας μόλις έφταναν στον χώρο της συναυλίας οι γνωστοί τραγουδιστές. Το ιδιωτικό συμφωνητικό είχε συναφθεί στις 21 Ιουλίου 2010 και δεν είχε κατατεθεί στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η Ελενα Παπαρίζου και οι Onirama βρίσκονταν ήδη στη σκηνή όταν το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έκανε τον έλεγχο και δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό. Ωστόσο, ενημερώθηκαν αμέσως ο μάνατζερ και σύντροφος της τραγουδίστριας, κ. Τόνυ Μαυρίδης, και ο εκπρόσωπος του συγκροτήματος. Οι ελεγκτές κατέσχεσαν τα αθεώρητα μπλοκ εισιτηρίων που είχαν απομείνει.


Κυνηγούν στα νησιά την «επώνυμη» φοροδιαφυγή


Βασικοί στόχοι, όσοι ζουν πλουσιοπάροχα αλλά δηλώνουν εισοδήματα πείνας, οι συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και τα φημισμένα κλαμπ στα μοδάτα τουριστικά θέρετρα

Σε απόβαση στους πιο hot τουριστικούς προορισμούς του Αιγαίου, του Ιονίου και της Κρήτης έχουν επιδοθεί εκατοντάδες ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα συνολικά 1.200 στελέχη της υπηρεσίας σε ολόκληρη τη χώρα, οι 1.000 έχουν βγει από τα γραφεία τους και «οργώνουν» θάλασσες και νησιά, κυνηγώντας κυρίως την «επώνυμη» φοροδιαφυγή.

Οι εντολές που έχουν λάβει από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη είναι κάτι παραπάνω από σαφείς: να πιάσουν όσους κλέβουν τον ΦΠΑ, όσους δεν κόβουν αποδείξεις, όσους ζουν πλουσιοπάροχα αλλά δηλώνουν εισοδήματα πείνας στην Εφορία…. Βασικοί στόχοι των ελέγχων αυτών είναι τα πιο in τουριστικά θέρετρα, μεγάλες πίστες και φημισμένα κλαμπ, όπου συνωστίζονται χιλιάδες κόσμου τα βράδια του καλοκαιριού. Επίσης στο στόχαστρο μπαίνουν οι συναυλίες και δημόσιες εμφανίσεις επωνύμων καλλιτεχνών, που συχνά αποδεικνύονται κράχτες σε καλοκαιρινά χάπενινγκ, τα οποία εξελίσσονται σε… πάρτι φοροδιαφυγής.

Τι ψάχνουν; Αν υπάρχουν συμβόλαια και αν τα κέρδη από τις εκδηλώσεις αυτές δηλώνονται στην Εφορία.

Επίσης, αν κόβονται αποδείξεις και αν αποδίδεται κανονικά ο ΦΠΑ, ακόμα και για τα λουλούδια ή την γκαρνταρόμπα.

Ειδικές εντολές έχουν λάβει τα στελέχη του ΣΔΟΕ για τη συλλογή στοιχείων για τα απαστράπτοντα κότερα και τα θηριώδη τζιπ που θα εντοπίζουν κατά τη διενέργεια ελέγχων, ώστε να ακολουθήσουν διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τα φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκουν (εφόσον εμφανίζονται σε offshore εταιρείες) και να αποκαλυφθούν τα πραγματικά εισοδήματα του ιδιοκτήτη τους - σε σύγκριση με τα δηλούμενα στην Εφορία.

Με ελέγχους πόρτα-πόρτα θα αναζητήσουν τους φυσικούς ιδιοκτήτες για πολυτελείς βίλες σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Κρήτη, Χαλκιδική και άλλες τουριστικές περιοχές-φιλέτα.

Θα διενεργούν όμως και επιτόπιες αυτοψίες για καλυμμένες πισίνες, ακόμα και για εξόφθαλμα προκλητικές περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού και δημόσιας περιουσίας.

Πολύ πιο τσουχτερά τα πρόστιμα

Ηδη πάντως το ΣΔΟΕ… πήρε τ'όπλο του. Καυτός αποδείχθηκε ο Ιούλιος για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής αφού, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, το ΣΔΟΕ εντόπισε φέτος 50% περισσότερες παραβάσεις, επιβάλλοντας όμως και 150% πιο τσουχτερά πρόστιμα απ' ό,τι συνήθιζε πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τον περασμένο μήνα εντοπίστηκαν από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ 19.963 φορολογικές παραβάσεις έναντι 13.498 τον Ιούλιο πέρυσι, γεγονός που πιστοποιεί και την τεράστια έκταση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Συνολικά στους παραβάτες επεβλήθησαν πρόστιμα 587,6 εκατ. ευρώ έναντι μόλις (;) 160,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πλέον το ΣΔΟΕ «ράβει κουστούμι» 29.435 ευρώ ανά παράβαση έναντι 11.892 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το ΣΔΟΕ άρχισε επίσης να βάζει προειδοποιητικό λουκέτο για μία εβδομάδα σε όσους πιάνονται να μην κόβουν αποδείξεις και εφόσον επαναληφθεί τα καταστήματα κλείνουν υποχρεωτικά και με τον νόμο για έναν μήνα και σε περίπτωση νέας υποτροπής για έξι.

Διασταυρώσεις στοιχείων

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διασταυρώσεις στοιχείων από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες οδήγησαν στην αποκάλυψη μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων σε Κολωνάκι, Ερμού και Βουκουρεστίου που δεν πληρώνουν τους βεβαιωμένους φόρους τους, αλλά και στις κατασχέσεις ακινήτων οκτώ οφειλετών του Δημοσίου.